Slovenië: Gedeeltelijke kwijtschelding van schulden voor de armste burgers

Screenshot_12

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Onder deelname van ondernemingen en gemeenten scheldt Slovenië ongeveer 100.000 van haar armste burgers een deel van hun schulden kwijt. Daarmee dienen de gevolgen van de economische en financiële crisis verzacht te worden.

Wat betreft armoedebestrijding slaat Slovenië een interessante weg in, dezelfde weg die het buurland Kroatië en ook Macedonië inslaan. Het project gedeeltelijke kwijtschelding van schulden voor ongeveer 100.000 burgers, dat door het ministerie van Arbeid, Gezin en Sociale Zaken werd geïnitieerd, dient de gevolgen van de economische crisis te reduceren en voor deze mensen een nieuwe start gemakkelijker te maken. De desbetreffende wet werd twee weken geleden door het parlement aangenomen.

Behalve de belastingdienst en diverse andere staatsinstellingen nemen ongeveer 30 ondernemingen – waaronder banken, verzekeringen, elektriciteitsbedrijven en andere dienstverlenende ondernemingen – evenals 35 gemeentes aan deze maatregel deel.

Sinds maandag kunnen de betrokkenen het verzoek indienen tot gedeeltelijke kwijtschelding van hun schulden. Hiervoor komen ontvangers van uitkeringen in aanmerking, wier schulden zijn ontstaan voor 2014 en waartegen al bevelen tot tenuitvoerlegging lopen. Dit geldt echter niet voor burgers die zich in private financiële problemen bevinden.

Weliswaar worden bestaande kredieten van deze gedeeltelijke kwijtschelding uitgesloten, omdat de aangeslagen Sloveense banken zich dit gewoon niet kunnen veroorloven, desondanks hebben de kredietinstellingen zich ertoe bereid verklaard om financiële verplichtingen in verband met rekeningkosten en andere dienstverleningen door te strepen. Bovendien worden de betrokkenen tot nu toe niet betaalde stroom- water- en verwarmingskosten, openstaande rekeningen voor de crèche en maaltijden op school en de kosten voor de extra ziektekostenverzekering kwijtgescholden.

Voor veel Slovenen betekent deze maatregel een eerste stap uit de schuldenval, waarin ze meestal zijn terechtgekomen als gevolg van de economische en financiële crisis. Juist de ontvangers van sociale uitkeringen kunnen zich het afbouwen van schulden niet permitteren, omdat de sociale steun zelf al zo laag is dat deze net voldoende is om van te kunnen leven.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Slovenië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Slovenië: Gedeeltelijke kwijtschelding van schulden voor de armste burgers

  1. rs zegt:

    En dan schuiven ze een eindje op in “wachtrij ” bij toetreding tot de EU ?

    Like

  2. jaan zegt:

    Als de sociale uitkering maar net voldoende is om van te leven zal Slovenië weinig last hebben van asieltoerisme.

    Like

  3. Hendrik M. zegt:

    Geldschuld die je anders toch ook niet terugkrijgt kwijtschelden, tja, als eenmalig gebeuren is de werkelijke schade niet groot.
    Iets van shit, dat geld zijn we toch kwijt, laten we het dan maar kwijtschelden.
    Niet slecht bedacht, wellicht kunnen deze mensen na de kwijtschelding wel aan hun verplichtingen voldoen.
    Lopen hun schulden in ieder geval niet meer op wegens incasso kosten en zo.
    Ik ben voor, het geeft de (Sloveense) burger weer moed!

    Like

  4. Republikein zegt:

    Ach, hier staan ze ook te juichen, eerst 7 miljard betalen, dan 2 miljard ontvangen.
    Ze staan ook altijd met oranje vlaggetjes te zwaaien, alsof er een nieuwe aarde is ontdekt.
    Maar wel zustersteden jongens, dat is erg belangrijk!
    Ook werden tentoonstellingen in de zustersteden Nitra enz……
    Hé, Matheus Josephus Lau , hoe is het daarboven, is de wereld van iedereen?

    Like

Plaats een reactie