SATIRE!: De les van Nice

Screenshot_17

(Door: Marcus – Vertaling: E.J. Bron)

Met het oog op de jongste aanslag op onze open samenleving zijn er geen woorden te vinden om gepast uitdrukking te verlenen aan de verschrikking. Geschokt en sprakeloos zijn we vandaag allemaal Nice. Opnieuw zet de daad van een fanatiek gemaakte en verwarde individuele dader, die doet alsof hij in naam van een religie handelt, het vreedzame met elkaar in een pluralistische samenleving zwaar onder druk. Nu is het belangrijk om niet toe te geven aan de angst en het hoofd koel te houden.

Deze daad van geweld heeft niets met de islam te maken. Islam en islamisme zijn niet verenigbaar met elkaar. Maar de lijken zijn nog niet stijf, of de ontzettende hetze op de verschillende websites begint al. Het grootste gevaar dat uitgaat van de gebeurtenissen in Nice is dat vreemdelingenhaat en islamofobie verder naar het midden van de samenleving opdringen. Daarom is het juist nu belangrijk om een signaal van solidariteit met onze islamitische medeburgers en tegen generalisaties af te geven.

Als democratische samenleving moeten we ons echter zelfkritisch afvragen in hoeverre de schuld ook bij ons ligt. Rechtse partijen hebben de wind in de rug, in heel Europa wordt stemming gekweekt tegen migranten en vluchtelingen. Met de Brexit komt de nationalistische haat vrij. Alledaags racisme en vooroordelen denigreren migranten en moslims. Neoliberalisme en afbraak van de sociale stelsels in de afgelopen decennia hebben hun milieus van maatschappelijke deelname buitengesloten.

Een cultuur van wegkijken en onverschilligheid heeft verhinderd dat foute ontwikkelingen op tijd door de politiek werden opgevangen. In plaats daarvan heeft de politiek heel lang verdrongen dat onze samenlevingen immigratiesamenlevingen zijn geworden. Onder druk van de buitensluiting en de deelnameweigering nam onder de sociaal achtergeblevenen met de machteloosheid ook de bereidheid tot geweld toe. Geweld, dat ook altijd een schreeuw om hulp is, werd de enige mogelijkheid om de aandacht op zich te vestigen.

Bij de geschoktheid moet zich dus ook de schaamte over ons falen als samenleving voegen. Wat leren we hier van? Europa moet meer internationaal, sociaal en solidair worden. We hebben meer immigratie nodig – vooral uit islamitische landen. Want in de multiculturele en multireligieuze samenleving is de maatschappelijke consensus niet meer gebaseerd op etnische homogeniteit, maar wordt over deze in het democratisch proces steeds opnieuw onderhandeld. Zo ontstaat dialoog, en met de dialoog zijn vooroordelen af te bouwen.

Immigranten moeten zich goed voelen en merken dat ze welkom zijn. Vooral de toestroom van de vluchtelingen moet hier niet als een last, maar veelmeer als een grote kans worden gezien om een cultuur van welkom te leren. Er moet meer worden gedaan om het vertrouwen van de islamitische bevolking, die immers voor het overgrote deel vreedzaam is en geweld afwijst als onislamitisch, te winnen. Hier moeten van de kant van de opnemende respectievelijk niet-islamitische samenleving concessies vooraf worden gedaan.

Dat alles kost veel kracht en een gemeenschappelijke maatschappelijke inspanning. Er is veel voorlichtingswerk nodig om van de mensen de krimpende en vergrijzende samenlevingen van Europa weg te halen en mee te nemen. Een door domme leuzen in onzekerheid verkerende kwetsbare bevolking kan een gemakkelijk prooi worden voor de demagogie van populisten, die voor de problemen van een complexe realiteit schijnbaar eenvoudige patentrecepten aanbieden. Daar moet een breed bondgenootschap van de progressieve krachten tegenover staan.

Bron:
www.pi-news.net
Door: Marcus

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Islam, islam-collaboratie, Satire. Bookmark de permalink .

30 reacties op SATIRE!: De les van Nice

 1. hendrikush zegt:

  Walg, walg, walg.

  Like

 2. fleckie zegt:

  Gos, is dat een ‘moraalridder?, [ zit hij er misschien ‘warmpjes bij? En hoeft zich nergens zorgen over te maken, bijv..wonende in een ‘afgeschermd, beveiligd ‘territorium’?]

  Like

 3. Briljant, hoor: Wàt een satire…..!
  Alleen kan ik zonder meer de mensensoort aanduiden, voor wie dit allerminst een satire zou zijn; die dit met droge ogen zouden lezen en af en toe alleen maar zouden reageren door instemmend te knikken: Zij worden in de politiek onder meer vertegenwoordigd door een schelvis-ogige man met nogal gluiperige streken en een niet geheel tot wasdom gekomen klavertje vier, dat bij volle maan nog weleens wil transformeren in een wazige Peter Pan met heimwee naar z’n Neverland, dus dan weet men, uit welke hoek de wind waait……..
  Men vergeve mij dus, dat ik bij de aanblik van deze “satire” de beker aan mij laat voorbijgaan: Er zijn té veel bittere moeraskruiden aan toegevoegd, wat mij betreft…….

  Like

  • Taljaard zegt:

   @Theresa
   Neefje Alex en Jesse Mooiboy zouden dit ook inderdaad geschreven kunnen hebben.
   Evenals een stuk of honderd andere linkse wegkijkers.
   Alleen al in ons land.
   Zo origineel als een grijze VW Golf met een fietsenrek achterop, die op zondag met 110 op de linker rijbaan van de snelweg kleeft. En net zo vervelend..

   Like

 4. dickrotterdam zegt:

  Het is huiveringwekkend! maar zo wordt de goegemeente dagelijks geïndoctrineerd en gehersengespoeld! WALGELIJK !!!

  Like

 5. Jean zegt:

  Raar en vreemd dat op geen enkele zender getoond wordt wat bij de eerste beelden op de NOS te zien was nl. dat een toeschouwer 2 personen uit de vrachtwagen heeft zien springen bij zijn dodelijke rit????? Mogen wij niet weten dat het georganiseerd was?
  Dat barbaars zootje werkt altijd met meerdere personen samen en nooit alleen maar het heeft niets met islam te maken????
  Hallo Europeanen wakker worden, nu starten met die zwijnerij Europa buiten te flikkeren want de burgeroorlog staat reeds binnen, het is reeds 15 min over 12, nu kunnen we het met ons 500.000.000 Europeanen nog klaarspelen maar binnen enkele maanden/jaren niet meer dan is die barbaarse smeerlapperij overal aanwezig, we weten allen dat die barbaren niets om hun eigen leven geven, alla en die pedo weet u wel!!!!, wat zouden ze dan geven om 1.000 doden…..

  Like

 6. Pieter zegt:

  blij dat dit satire is… hoewel anderen wel dusdanig gestoord zijn dat ze zoiets op kunnen schrijven en het echt waar, heel serieus, nog menen ook!!
  als t niet zo triest was, kon je er om lachen als ware het cabaret…

  Like

 7. joopklepzeiker zegt:

  Breaking !
  weer 3 politie agenten in de USA doodgeschoten

  Officers Down’: Cops Shot in Baton Rouge
  http://www.breitbart.com/big-government/2016/07/17/officers-cops-shot-baton-rouge/

  Like

 8. Jan zegt:

  ATTACK in NICE: The CLASH of Civilizations

  Like

 9. Hendrik M. zegt:

  Deze “satire” ervaar ik eigenlijk als een weergave van de (ongewenste) werkelijkheid…

  Like

 10. koddebeier zegt:

  Sleep deze collaborateurs voor het Neurenberg2 tribunaal !!

  Like

 11. Sabeltand zegt:

  Mijn mond valt open. Zoveel domme uitspraken.
  Naar de hel ermee! Weg met landverraders en terroristen op de brandstapel.

  Like

 12. Jo zegt:

  Marcus meent het toch niet serieus hè, daarom een satire toch !

  Toch moet Marcus zoiets niet schrijven en jij niet plaatsen, want deze waanzin horen we iedere dag van de verraderlijke politici, en daar worden we écht beroerd van !

  Like

 13. Ja… nog veel meer leugenaars, gehersenspoelden en terroristen die het Westen haten, verderfelijk en Duivels vinden Nederland binnen halen. Met andere (linkse) woorden; nog veel meer moslims die onder moeilijke omstandigheden leven het leven zo aantrekkelijk mogelijk maken. Dus… nog meer moskeeën, halal voedsel, minder vrijheid van meningsuiting, meer dictator Erdogan, meer hoofddoeken en boerka’s, enzovoorts.

  Like

 14. biebie zegt:

  Ja ja, satire of werkelijkheid ?????

  Like

 15. Henri G. zegt:

  Dit verhaal horen wij al een paar decennia uit de koker van onze overheid, kabinet, TK, media, alsof zij daarover een blinde consensus hebben. Wat waarschijnlijk ook zo is. Kritiekloos, en dwars tegen de meerderheidsopinie in.

  Intussen zijn al die idealistische verhalen al ontelbare keren achterhaald door de realiteit van het islamitisch handelen, dat gekenmerkt wordt door een blinde en moordlustige haat jegens ons, westerlingen, christenen, jegens de superieure maatschappelijke en wetenschappelijke verworvenheden, jegens onze hoogstaande cultuur, en ga zo nog maar even door. De moslims lijden onder een collectief minderwaardigheidscomplex en uiten dat op een collectief wrede en onverzoenlijke wijze, zoals voorgeschreven door hun islamitische doctrines, waarop geen enkele kritiek is toegestaan op straffe des doods.

  Waarom zou dit ONZE schuld zijn? Omdat wij dingen beter, slimmer, sneller dan de moslims doen, moeten wij onszelf dit verwijten? Is hun achterstand op alle gebieden ONZE schuld? Nee, die is geheel aan henzelf te wijten door iedere vorm van kritisch en zelfstandig denken in de meestal bloedige kiem te smoren.

  Like

 16. Driek zegt:

  DE TELEGRAAF

  Erdogan: doodstraf snel weer invoeren
  31 min geleden

  ISTANBUL – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gezegd dat de doodstraf na de mislukte couppoging van militairen onverwijld weer moet worden ingevoerd. Hij zei dat de regering hierover in debat gaat met oppositiepartijen.

  Erdogan sprak tegen aanhangers voor zijn huis in Istanbul die om de doodstraf riepen voor de coupplegers. ,,Wij kunnen deze eis niet negeren”, zei hij.

  In Turkije zijn sinds 1984 geen doodvonnissen voltrokken. Het land schrapte de doodstraf in 2004 uit het wetboek, om te voldoen aan toetredingseisen van de Europese Unie.

  Erdogan riep zijn aanhangers ook op straten en pleinen zeker nog tot komende vrijdag bezet te houden, omdat de dreiging van een staatsgreep nog niet geheel geweken is.

  Like

  • Mirjam zegt:

   [Quote}: ‘We kunnen deze eis niet negeren (lees: ‘we kunnen de wil van de dictator niet negeren’)
   Het land schrapte de doodstraf in 2004 uit het wetboek, om te voldoen aan toetredingseisen van de Europese Unie. (mag het nu wel van de unie?)

   Deze ‘coup’ komt Erdogan wel heel goed uit: in korte tijd heeft hij twee slepende onderwerpen, waar hij het in zijn ‘hart’ niet mee eens was, van de tafel geveegd als zijnde noodzakelijk voor het welzijn van Turkije en zijn burgers.

   Like

 17. Wachteres zegt:

  Precies, zo is het en niet anders.

  Gewoon lief zijn voor elkaar, naar de ander luisteren en doen wat je wordt gevraagd.

  Als Wilders er niet was geweest, was dit nooit gebeurd.

  Like

  • Harry zegt:

   @ Wachteres ,
   had vandaag ( ja , ja , hier in het westen werken we zeven dagen per week , dit in tegenstelling tot het noorden , waar alleen de grond nog werkt , ben ik wel eens bang ) ,
   een Belgische klant op bezoek .
   Nou heb ik op mijn kantoor een poster van Wilders hangen en toen die Belg wegging , zei ie : ah wel , hij heeft die plegers van die coup een steunbetuiging gestuurd eeh ,
   ik verbaasd kijken , wist van niks ; en toen wijzend op het kapsel van Wilders , hij heeft ervaring met mislukte coupes eeh ?

   Nou ja , het kon er nog net mee door zonder dat ik pissig werd .
   Zet wel honderd euro extra op de rekening .
   Voor straf !

   Oh , wat die meid van de psalmen betreft , die was in mijn woonplaats komen wonen , binnen mijn territorium , zeg maar .
   Het noorden bijtijds ontvlucht , al had ze daar wat mij betreft gerust kunnen blijven ………..
   Zeker achteraf gezien .
   Rot meid .

   Like

 18. guusvelraeds zegt:

  Als we kans zien het populisme en nationalisme in de kiem te smoren zal alles nog goedkomen. Vreemd te lezen dat sommige mensen niet in de smiezen hebben dat het artikel satirisch bedoeld is.

  Like

 19. M.A.L. Sion zegt:

  Satire?
  Vooruit dan maar.
  We houden zoveel van die vredelievende islam dat we allemaal naar Irak, Iran, Turkije enz. emigreren. Genieten van de warmte van de islam.
  We kunnen meehelpen om de rotzooi op te ruimen die de Europeanen, Amerikanen en Russen hebben veroorzaakt. We nemen uiteraard onze Euries mee om de landen niet te belasten.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

 20. ieznogoedh zegt:

  Satire, jawel!

  Helaas zijn er hele volksstammen gutmenschen die er echt zo over denken.
  Zij zijn dan ook degenen die ons leven zullen verwoesten. En ‘onze’ politici, die zelfs hun moeder zouden verkopen als ze er beter van konden worden, dus waarom niet gewoon een heel land. Wat zeg ik, een heel continent!

  Like

 21. Jan zegt:

  Witte Hut bewoner: koppensnellen is vrijheid van religie:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s