De ‘heidense’ kerstboom

screenshot_90

(Door: “D.G. Neree”)

Kerstmis ligt onder vuur van de alles-behalve-zichzelf (of ook wel misschien zichzelf) hatende moslim-jihadi’s. Waarschijnlijk hebben ze geen idee wat de wortels van dit feest zijn. Ze zullen van mening zijn dat Kerstmis een christelijk feest is, terwijl het natuurlijk veel ouder is en zich verliest in de mist der tijden. Het vreemde is dat de christenen en de hele westerse wereld zelf nog maar een vage notie hebben van de oorsprong.

Toen de christenen Europa kerstenden, werden alle verwijzingen naar de bestaande godsdiensten te vuur en te zwaard bestreden. Zo moest ook de Germaans/Noordse godsdienst eraan geloven en alle rituelen en feesten werden met een christelijk sausje overgoten. Zo ook Kerstmis. Hoewel men geen idee had op welke dag Jezus werd geboren, moest zijn geboorte het feest van de Germaanse oppergod Wodan/Odin naar de vergetelheid drukken. En met succes, want er is bij mijn weten maar één godsdienst die gewetenlozer oude culturen en hun dragers hebben vernietigd dan de christenheid, en dat is de islam.

Kerstmis was voor de kerstening het feest van de winter-zonnewende, wanneer de nachten het langst zijn en de dagen het kortst. Het tekende het begin van de lange winter, waarin er geen vruchten konden worden gezocht, landbouw onmogelijk was en de mensen overgeleverd waren aan wat ze aan voorraad hadden verzameld en vooral overgeleverd aan elkaar, de familie en de gemeenschap. De mensen trokken zich terug in hun huizen en de familie- (en stam)verbanden werden versterkt en aangehaald door elkaar cadeaus te geven en elkaar rijke maaltijden voor te schotelen voor de sobere tijd die eraan kwam.

Centraal daarin stond natuurlijk het haardvuur, waar de mensen zich omheen schaarden en ongetwijfeld werden de lange winteravonden mede gevuld door verhalenvertellers, die vertelden hoe Wodan/Odin, de bebaarde oppergod, op zijn witte, gevleugelde ros op de stormwind reed, begeleid door zijn twee zwarte raven, Hugin en Mugin, die hem nieuws brachten over wat er in de wereld gebeurde….. [en of er misschien kinderen stout geweest waren, zei de verteller terwijl hij quasi-dreigend naar het grut keek]

Godsdienst en wetenschap waren niet gescheiden in die tijden, maar onherkenbaar verweven. De druïden, zangers en medicijnmannen waren de intelligentsia uit die tijd en dat wat we nu mythen noemen, was de kennis die in die tijd voorhanden was binnen een theoretisch ‘godsdienstig’ model, de poging van onze voorouders om orde te scheppen in het mysterie van de wereld en het heelal. Centraal in de dagen durende midwinter- of zonnewende-feesten stond de “kerstboom”. De moraal van deze tijd was namelijk dat de duisternis, de nacht en de koude weliswaar aan het toenemen waren, maar dat in deze dagen de kiem werd gelegd voor het nieuwe jaar en een nieuwe lente, waarin de zon weer in kracht zou toenemen en de nachten zich zouden terugtrekken. De hierboven genoemde verteller zou wellicht hebben verhaald hoe de hele wereld vernietigd zou worden in de laatste strijd, Ragnarok genaamd, waarin de wolf Fenrir de zon zou opslokken, maar waaruit weer een nieuwe, paradijselijke wereld zou ontstaan, waar Baldur, zonnegod, opnieuw geboren zou worden. Zo werd een cyclisch gebeuren als de voortgang van het jaar gezien als een projectie van een goddelijk gebeuren. Het symbool daarvoor was de kerstboom. In de Germaanse mythologie werd het heelal voorgesteld als een boom en de den of de spar werd waarschijnlijk gekozen om het feit dat hij altijd groen blijft en de winter weerstaat.

En zo tuigen we ieder jaar de kerstbomen op met lichtjes en ballen (sterren en planeten), doen er engelenhaar en zilveren slingers in (de zilveren armen van ons melkwegstelsel) en volgens goed christelijk (middeleeuws) gebruik vliegen in het heelal de engelen met hun trompetjes rond. En boven de heelal-boom prijkt de opper-ster en de stafhouder in de vorm van de piek.

Is het niet vreemd dat mensen die boom optuigen zonder te beseffen wat het voorstelt? De christenen hebben ook maar half werk verricht. Waarschijnlijk zagen ze in dit midwinterfeest parallellen met hun Christus-ideaal, namelijk de geboorte of wederkeer van het licht, en zagen ze in de boom een verwijzing naar het kruis waar Jezus aan gestorven is. Ook dat apocalyptische beeld zal ze wel aangesproken hebben. Maar zo heeft de kerstboom duizenden jaren zijn plaats behouden tijdens de kerstdagen en is Wodan getransformeerd in een katholieke heilige en zijn raven in wat nu Zwarte Pieten zijn. Met de teruggang van de christelijke kerk is Kerstmis dan ook weer meer een ‘heidens’ (heidens = alles wat niet christelijk is) feest aan het worden, een familiefeest voor rond het haardvuur en de kerstboom met alleen de muziek die nog grotendeels bestaat uit christelijke liederen.

Maar dit alles zal de moslimfanaticus worst wezen. Christelijk of heidens, joods, Zoroastrisch, Hindoeïstisch, boeddhistisch of ‘heidens’; de aanval op Kerstmis is een aanval op de wortels van de westerse cultuur en is geniepiger en sluipender dan een aanslag waar doden bij vallen, hoeveel leed dat op de korte termijn ook mag veroorzaken. Maar ik dwaal af van mijn verhaal, dus ik wil besluiten met iedereen een gelukkig kerstfeest en een voorspoedig Nieuwjaar te wensen. Koester je familie en je relaties, want hoewel de supermarkten nu de hele winter open zijn, de huizen centraal verwarmd worden en iedereen zijn eigen Facebook-pagina heeft, rijdt Wodan nog steeds in de stormwind door de koude nacht en hebben de goden geen boodschap aan ons, arme stervelingen, zodat we het met elkaar moeten zien te redden. En wat er ook gebeurt: de aarde zal om de zon blijven draaien en de dagen zullen lengen en korten, lang nadat alle godsdiensten tot stof zijn vergaan.

P.S. Iemand anders mag volgend jaar komen uitleggen wat de paashaas met de opstanding van Christus te maken heeft, lol.

Door:
“D.G. Neree”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Historie, Islam, Kerstmis. Bookmark de permalink .

26 reacties op De ‘heidense’ kerstboom

 1. BertG. zegt:

  Dat Jezus niet echt geboren is op 25 december (maar waarschijnlijk in maart) weten de meesten wel. Ook is wel bekend dat zijn geboorte niet in het jaar nul was, maar vermoedelijk een jaar of vijf eerder. Maar er zijn nog veel meer dingen die niet kloppen aan kerst.
  http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/645002/wat-er-allemaal-niet-klopt-aan-kerstmis-8-dingen-die-je-nog-niet-wist.html

  Like

  • elisah zegt:

   Ach, er is gewoon een datum geprikt waarop afgesproken is het te vieren, wat maakt het verder uit.

   Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Meer dan een artikel hier plakken doe ik niet, zo als vele.
    En meteen commentaar, als of ik het belachelijk zit te maken.
    Als of het mij wat uitmaakt waar mensen mee bezig zijn en op welke datum.
    Maar jij verder ook een goede kerst.

    Like

   • D. G. Neree zegt:

    Er is niet zomaar een datum geprikt, maar die is weloverwogen gekozen en er zijn vele concilies overheen gegaan om deze datum te bepalen.

    Like

  • mahoog zegt:

   Och ik ben nu tachtig,dus heb kerst al zo’n 78 jaren bewust meegemaakt en gevierd.Laat maar doen,het kan geen kwaad….in tegendeel.Morgen de boom voor de poort maar weer volhangen met lampies en ballen.Prettige dagen gewenst ,Mart Brasil.

   Geliked door 1 persoon

 2. Tom zegt:

  Op zich is het geen probleem of een Bijbels dilemma dat het heidense feest is omgedoopt tot het christelijke Kerstfeest. Het is een vrije interpretatie van Handelingen 17 vanaf vers 22. Door gebruik te maken van een bestaand heidens feest kon het Evangelie makkelijk verspreid worden. Naar mijn idee is daar niets mis mee. Het doel heiligt de middelen.
  We vieren nu met Kerstfeest de geboorte van de Christus. Of Jezus inderdaad op deze dag is geboren is ook niet van belang aangezien alle dagen God toebehoren. Vier het in de geest en naar het geweten.
  Van mij had men later de Kerstboom wel af mogen schaffen maar goed, dit is nu eenmaal onderdeel geworden van onze cultuur en we associëren het nu met iets fijns, gezelligs en met liefde.

  Wat mij vreselijk stoort is dat er in dit land honderden jaren Joden hebben gewoond terwijl er elk jaar volop Kerst werd gevierd. Honderden jaren hebben we niets aangetrokken van een ander geloof dat zich niet kon identificeren met het Kerstfeest. Waarom doet Nederland nu opeens zo krampachtig hypocriet door het woord Kerst uit te bannen? Welke ander gelovigen storen zich nu opeens aan Kerst?
  … dat was een retorische vraag…

  Like

  • elisah zegt:

   Vanavond heb ik even naar de moslim omroep gekeken, daar hadden ze het over Kerstmis en geen enkele, van de in de studio aanwezige moslims, stoorde zich aan het vieren ervan.

   Like

   • BertG. zegt:

    Geloof jij nou werkelijk dat wanneer die aanwezige mossels weer onder mekaar zijn, dat ze er dan net zo over denken.
    En waarom kijk je naar zo iets, hadden ze je vast gebonden op je stoel of zo, zodat je geen keus had en dus wel moest.
    Ik zal het niet in mijn hoofd halen om daar tijd aan te besteden.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Ach welnee: Ik kan het niet genoeg herhalen:
    De linksen zitten hier achter en benuttn de multikul -met inbegrip van de moslims- om hun stokpaardje door te drijven!
    Om diezelfde reden spelen ze tevens op ander gebied de dhimmi voor de islam -tót het verkeerd afloopt!
    Maar dat weigeren ze in te zien: De ‘kleinburgerlijke’ Kerst en de consumptiemaatschappij er uit, dáár gaat het die eigenzinnige ezels om! En om niets anders!

    Like

   • Tom zegt:

    Moslims zijn dan ook de enige mensen op deze planeet die niet liegen.
    Mensen in tv programma’s op de publieke omroepen vertegenwoordigen uiteraard ook de bevolkingsgroepen.

    Like

   • Thom zegt:

    In de studio misschien niet, maar op de Berlijnse kerstmarkt moet je met dat verhaal niet aan te komen schat ik.

    Like

   • elisah zegt:

    Ja Bert, natuurlijk trap ik er niet in, maar soms zet ik het niet af als het voorbij komt, ik ben wat dat betreft af en toe wel nieuwsgierig naar wat ze zo te melden hebben.
    Volgens hun geloof is Jezus ook een profeet, maar toch zou niemand van hen het vieren of een boom opzetten. Ze proberen op deze manier om de kijkende moslims iets toleranter te maken, neem ik aan….??

    Like

   • BertG. zegt:

    Nee elisah , ze proberen ons (de moslim programma kijkende Nederlander) hiermee een loer te draaien en dat het allemaal best wel meevalt met zijn van mossel.
    En vele zullen er in tuinen en het nog verspreiden ook, dat het allemaal toch wel erg overdreven is wat die Wilders verteld.
    Daarom worden dit soort programma’s gemaakt, want er is geen mossel te vinden die de NPO bekijkt.

    Like

  • D. G. Neree zegt:

   @Die laatste retorische vraag is wel te beantwoorden vanuit een politieke hoek, met name de cultureel-Marxistische, politiek correcte optiek. Links heeft namelijk een nieuwe onderklasse nodig en die hebben toevallig niet zoveel met Kertmis en christendom.

   Ik ontken niet dat het ‘slecht’ zou zijn dat het midwinterfeest nu in twee christelijke feesten is uiteengevallen en gekerstend is. Het is nu eenmaal zo en het christendom heeft er de boodschap van naastenliefde en vergeving aan toegevoegd.

   “Van mij had men later de Kerstboom wel af mogen schaffen maar goed, dit is nu eenmaal onderdeel geworden van onze cultuur” schrijf je, maar het is andersom. De kerstboom was al onderdeel van onze cultuur, en het christendom is dat later geworden.

   Verder maakt het volgens mij wel degelijk uit wanneer iets heeft plaatsgevonden, maar aangezien dat een deel van de mythe is geworden is het ook niet van belang.
   Wel moet ik nogal fronsen bij “het doel heiligt de middelen”. Met die uitspraak is al onnoemlijk veel leed en verderf gezaaid en ik denk dat ook een jihadist zo denkt.

   maar zolang mensen hun doel niet aan mij opdringen staat het voor mij iedereen vrij te denken wat hij of zij wil.

   Like

   • Tom zegt:

    Ja, dat is juist het hele probleem. Humanisme, marxisme en socialisme staan haaks op het christendom. Bij christendom staat het verzoenoffer van Jezus centraal. Bij humanisme, marxisme en socialisme staat de mens centraal. Ik doel hiermee op de theologische opvatting dat vanuit de mens niets goeds kan ontspruiten. Zodra een mens gaat denken dat hij/zij vanuit zichzelf liefde kan geven of God kan behagen dan loopt het fout af. Jammer genoeg zie je deze gedachte echter ook steeds vaker in christelijke kringen verschijnen en deze gedachte is jammer genoeg ook doorgedrongen tot onze christelijke politieke partijen. Hiermee is men op gelijke voet terecht gekomen met de islam. Ook in dit geloof heeft men het verzoenoffer van Jezus niet nodig en denkt men dat men uit zichzelf tot God kan komen.

    Cultuur: Ik bedoel dan uiteraard onze christelijke (noem het eventueel Joods/christelijke) cultuur. De kerstboom is dus onderdeel geworden van onze christelijke cultuur. Of de kerstboom er wel of niet eerder was doet er niet aan toe. Nu is het een onderdeel geworden van onze christelijke cultuur.

    In de geest van het Evangelie heiligt het doel wel degelijk de middelen. Dat men is vergeten waar het Evangelie voor staat dat is een ander verhaal. Het Evangelie brengt redding en de Liefde van onze Messias. Als men denkt dat geweld en dwang onderdeel zou moeten zijn van dit Evangelie dan is men het doel volledig voorbij geschoten. Als men het doel uit ogen verliest dan gaat de opmerking uiteraard niet meer op dat het doel de middelen heiligt. Zodra men niet meer in kan zien wat het Evangelie inhoudt dan ontstaan er stromingen als marxisme, socialisme, humanisme en dan leven we weer op gelijke voet met godsdiensten als de islam en dat is zonder het verzoenoffer van Jezus.

    Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Een mooi en heel goed doordacht artikel, D.G.! Gelukkig Kerstfeest!

  Geliked door 1 persoon

 4. fransdewit zegt:

  Men bemint, ontgint en ondervind. Men vraagt, men klaagt en begraaft. Men kreunt, men steunt en kleunt. Men vertrouwt, men berouwt en men is stout. Men geloof, men beroof en men beloof. Men betaald men haalt en men baalt. Men heef lief, is een dief of haalt zijn gerief.

  Geliked door 1 persoon

 5. Republikein zegt:

  Mooi verhaal DG, en dat van die paashaas vertel ik niet, ik had het hier al opgemerkt maar geen respons.

  Geliked door 1 persoon

 6. Onze feesten hebben nu eenmaal een heidens tintje. Wij stammen hoofdzakelijk af van de Germanen en niet van de islamieten. Een beetje christelijk en een beetje germaans, dat is ons recht.

  Like

 7. Mooi verhaal voor onder de dekens om je cultuurchristelijkheid wat bij te spijkeren. Het sterke van zo’n heidense cultuur is dat er van buitenaf zo af en toe in de miljoenen jaren oude geschiedenis eens een vleugje saus over wordt gesmeten maar dat de friet toch hetzelfde blijft als je de saus eraf likt of mikt. Dat is met het christendom gebeurd en zal straks ook wel weer met de islam gebeuren. Dus over 2-3000 jaar hebben we ons frietje zonder weer terug. Of er moeten tegen die tijd weer wat andere gelijkhebbers aan de macht komen. Zalig Kerstfeest dus, zolang het nog kan en een paar duizend Gelukkige Nieuwjaren toegewenst voor u en uw stam..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s