Boekverbranding in Zweden

Screenshot_191

(Door: Bruce Bawer – Vertaling: “Wachteres”)

Zo nu en dan zegt een gezagsdrager iets wat volstrekt de mentaliteit achter de voortschrijdende zelfmoord van het Westen weergeeft. Het voorbeeld van vandaag: een persconferentie uit 2005, waarin Lise Bergh, een Zweedse integratieambtenaar, werd gevraagd of de Zweedse cultuur de moeite waard was om te behouden. “Wel”, zei Bergh, “wat is de Zweedse cultuur? Ik denk dat ik de vraag nu heb beantwoord.”

Wat is de Zweedse cultuur? Veel mensen die daar nog steeds in geloven, zouden Astrid Lindgren (1907-2002) aan of dichtbij de top van die lijst plaatsen. Lindgren was tijdens haar leven ongetwijfeld de meest geliefde, bekende persoon in heel Zweden. Haar boeken over Pippi Langkous en andere karakters verschenen in talloze vertalingen.

Ik groeide niet met hen [die karakters] op, maar miljoenen kinderen deden dat wel, niet alleen in Zweden, maar over de hele wereld. Nadat ik naar Noorwegen was verhuisd, raakte ik op de hoogte van de prachtige tv-serie Emiel van de Hazelhoeve, gebaseerd op haar romans over een lekker eigenzinnige boerenjongen en leerde ik de karakteristieke humor en aantrekkingskracht van Lindgren waarderen, haar vaardigheid om zowel de harde werkelijkheid als het extravagante fantasievolle te hanteren. Haar vermogen om je hart te raken, zonder zoetig en sentimenteel te zijn, en haar opvallende combinatie van groot genoegen hebben in het omverwerpen van heilige huisjes en tegelijkertijd respect hebben voor morele verantwoordelijkheid.

De invloed van Lindgren in haar geboorteland was enorm. Toen ze in een artikel in 1976 onthulde dat haar inkomstenbelasting als zelfstandig schrijfster 102% bedroeg, bracht dit de sociaaldemocratische regering, die vierenveertig jaar aan de macht was geweest, ten val en het resulteerde in een herziening van het belastingstelsel. In 1979 werd Zweden – grotendeels aangespoord door een toespraak van Lindgren – de eerste natie die het slaan van kinderen wettelijk verbood.

Ondanks haar rol in 1976 in de val van de regering was Lindgren, net als bijna iedereen van de intellectuele en culturele elite in Zweden, een overtuigde sociaaldemocraat. En toen haar boeken voor het eerst uitkwamen, veroorzaakten die onder de culturele conservatieven een zekere mate van bezorgdheid.

Zoals de “Washington Times” in haar overlijdensbericht opmerkte, was “Pippi Langkous een grote hit onder de kinderen”, maar “de ouders waren vaak geschokt door de tegendraadse Pippi, die tegen de samenleving rebelleerde en zich maar al te graag vrolijk maakte over de gevestigde instellingen, zoals de politie en de liefdadigheidsdames”. Een bewonderaarster, de auteur Laura Pedersen, zei tegen de “Times” dat de boeken van Lindgren een “bewonderenswaardige, ondermijnende invloed hadden. … Ze sprak over het overtreden van  regels … vaak zien we regels die niet juist zijn en die zouden moeten worden overtreden”. Maar niet iedereen was het ermee eens.

In 2017 zijn het echter niet de conservatieven die Lindgren bekritiseren. Onlangs kwam in het nieuws dat de bibliotheek in de gemeente Botkyrka, aan de rand van Stockholm, oudere uitgaven van één van de Pippi-boeken, ‘Pippi in de Zuidzee’ (1948) had verbrand, omdat lokale ambtenaren hadden besloten dat die “racisme bevatten”.

De angstaanjagende manier waarop Zweden zelfmoord pleegt

Nadat deze actie aan het licht kwam, publiceerde de gemeente een persbericht waarin werd erkend dat de boeken inderdaad vernietigd waren, omdat zij “verouderde uitdrukkingen bevatten, die als racistisch kunnen worden beschouwd” – maar dat die op de bibliotheekplanken waren vervangen door een [nieuwe] 2015-editie van het boek, waaruit deze uitdrukkingen zorgvuldig zijn verwijderd.

Omdat Lindgren in 2002 is overleden, was zij natuurlijk niet aanwezig om iemand, wie dan ook, toestemming te geven aan haar proza te morrelen. Haar uitgevers hadden het gewoon op zich moeten nemen om met haar werk te doen wat veel mensen heel graag zouden willen doen en wat gebeurd is met ‘The Adventures of Huckleberry Finn’ [het tot onderdeel van de beste literatuur van het land te verklaren]. Net als Mark Twain was Lindgren het tegenovergestelde van een racist. Maar haar taalgebruik in ‘Pippi in de Zuidzee’ schendt, net zoals Huck Finn, de huidige ideologische criteria van links.

Van het nieuws over de boekverbrandingen in Botkyrka werd voor het eerst verslag gedaan in een uitzending op 9 juli van onderzoeksjournalist Janne Josefsson, die in Zweden  een van de weinige beoefenaars van dit beroep met gezond verstand blijkt te zijn. “Als men om ideologische redenen boeken verbrandt”, zei Josefsson later tegen “Expressen”, “dan is er iets in mij dat zegt, wacht even, zullen we deze bezittingen echt laten verdwijnen? Zouden die niet bewaard mogen blijven, zodat ik mijn kind kan uitleggen dat dit de manier was waarop je in die tijd sprak?”

Nee, dat gebeurt niet in het huidige Zweden, waar elk laatste deeltje van wat vroeger Zweedse cultuur werd genoemd het riskeert om op een vreugdevuur te worden gegooid, als ook maar iets ervan het risico loopt ‘om als racistisch te worden beschouwd’ door de aanhangers van het multiculturalisme en/of de leden van de ‘Religie van Beledigd Zijn’, aan wie ze bezig zijn hun land over te geven.

Als je er immers zo op gebrand bent je erfgoed  af te danken en je nageslacht te verraden, wat betekenen dan een paar boeken?

Bron:
https://pjmedia.com/trending/2017/07/12/burning-books-in-sweden/
Auteur: Bruce Bawer

Vertaald uit het Engels door:
“Wachteres”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Censuur, cultuurrelativisme, Dhimmitude, discriminatie, Elite, establishment, Eurabië, gezond realisme, Groenen, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Links fascisme, Marxisme, meningsdictatuur, Multiculti, nieuw fascisme, political correctness, Racisme, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur, Zweden. Bookmark de permalink .

16 reacties op Boekverbranding in Zweden

 1. Cathja zegt:

  De koran zou op de brandstapel moeten. Niet de boeken van Pippi Langkous!

  Geliked door 2 people

 2. paulzwueste zegt:

  Wat een enorm eng land is dat Zweden geworden…!!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Claudia M. zegt:

  Boekverbranding in Zweden en Frankrijk heeft al krottenwijken; http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/07/nieuw-in-frankrijk-krottenwijken-met-duizenden-migranten-als-inwoners/

  Wat is het toch fantastisch om vandaag de dag in Europa te mogen wonen… Ik geniet er nog maar even van over een paar jaar is alles weg.

  Geliked door 2 people

 4. Ron zegt:

  Ik ben hierbij zo vrij om een stukje te citeren wat volgens mij ergens op deze site voorkomt. Weet alleen niet meer waar.

  Zoals de Duitse (én joodse) filosoof Heinrich Heine in de 19de eeuw al voorspelde: “Waar men boeken zal gaan verbranden zullen later ook mensen worden verbrand!” En die voorspelling werd in Nazi-Duitsland inderdaad waargemaakt nadat daar “on-Duitse” boeken in 1933 openlijk werden verbrand en tien jaar later in Polen en Rusland de lichamen van miljoenen vergaste joden e.v.a. “Untermenschen”!

  Geliked door 3 people

  • Wachteres zegt:

   Heel goed, @Ron!

   Geliked door 1 persoon

  • Jules Vismale zegt:

   @Ron, dit stukje uit E.J. Bron was namelijk van mij afkomstig en dat leerde ik uit allerlei oorlogsboeken en van de columns uit de Telegraaf van professor Bob Smalhout (1927-2015). Hij heeft als joods kind in Amsterdam, waar Smalhout toen woonde daar hij eveneens van joodse komaf was, meegekregen hoe daar razzia’s tegen de joden werden gehouden en deze (thans linkse!) stad verloor het hoogste aantal Nederlandse joden, meer dan tienduizenden!
   Paul de Leeuw had jaren geleden in zijn show ooit een portret van Smalhout in dat van Adolf Hitler veranderd omdat de laatste zogezegd geen jodenkoeken lustte, liever in Japanse restaurants at en eventueel met zijn brommer maximaal 40 a 45 km reedt!
   En als ze daar in Zweden niet heel goed oppassen dan zullen daar talloze moslim-hatende autochtoonse inwoners ooit korans in brand steken waar ik geen traan om zal laten!

   Geliked door 1 persoon

   • Ron zegt:

    @Jules Vismale
    Ik vind het een zeer indrukwekkende tekst van Heinrich Heine en ik ben blij dat je het hier op Ejbron hebt gezet.
    Iedere keer als er weer ergens boeken verbrand worden vind ik dat we deze tekst moeten vermelden.

    Geliked door 1 persoon

 5. tjonge zegt:

  het lijkt de iislam wel, die vernietigen ook alles wat niet in HUN historie past…

  Geliked door 1 persoon

 6. Schuimbekken, kattekwaad, schelden, vloeken, discussie, ruzie, zekerweten, twijfelen, samenleven, bluffen, kankeren, liefhebben, geloven. Allemaal menselijke bedoeningen die als smeerwerk en schuurwerk een menselijke samenleving vormen. Zonder dat is er alleen maar een klodder zombies. Misschien dat ze Pippi te menselijk vinden.

  Laten ze maar naar zichzelf kijken die rode monsters met hun rode afgunstkwabje die door een mankerend gen al deze emoties missen en alleen maar gestuurd en getriggerd worden door de ultieme drift om deze zombies gelukkig te maken, de afgunst. De Kwabverbrandingen konden nog wel eens in de geschiedenisboeken terecht komen.

  Geliked door 1 persoon

  • Boekverbrandingen zijn trouwens oninteressant. Zo gauw ze beginnen met je harde schijf en alle servers om te smelten is het te laat. Ik heb al een atoombunkertje voor de externe HD in de tuin.

   Geliked door 1 persoon

   • Ron zegt:

    @Breinbrouwsels
    Ben ik om de volgende redenen niet met je eens. Het is zeer eenvoudig om in deze tijd te knoeien met de inhoud van webpagina’s. Zo heb ik weleens gelezen dat bepaalde bedrijven stiekem algemene voorwaarden die online stonden aanpasten om hun klanten te misleiden. Alleen omdat sommige klanten die dingen nog in papiervorm hadden liggen konden die bedrijven hier niet mee wegkomen. In een boek, vooral als het al wat ouder is, is het moeilijk om erin te knoeien behalve door bladzijdes eruit te scheuren wat meteen zichtbaar bewijs is dat er geknoeid is.
    Van digitale informatie zal het veel makkelijker worden om het te vervalsen. Alleen als je digitale informatie van een tijdstempel voorziet dat met behulp van een digitaal certificaat van voldoende sterkte ondertekend is, weet je voor een aantal jaar dat de kans groot is dat er niet aan geknoeid is. Tenzij de eigenaar van het certificaat slordig is geweest met de privé sleutel, gehackt is, of dat de leverancier van het certificaat gehackt is (zie het Diginotar schandaal bijvoorbeeld). Dan is ook die tijdstempel geen garantie meer dat eraan geknoeid is.
    Bibliotheken van digitale boeken kunnen gemakkelijk passages erin wijzigen of aan de nieuwste Newspeak (Orwell 1984) aanpassen. Zo kunnen de boeken van die Zweedse schrijfster ongemerkt worden aangepast en alleen de oudere lezers die het origineel kenden zien nog het verschil.
    Geef mij maar fysieke boeken, die blijven eeuwen goed tenzij er mosselfascisten of linkse fascisten komen die boekverbrandingen uit gaan voeren natuurlijk.
    Wat je harde schijf in atoombunker betreft. Vooral doen, maar bij een rechtstreekse verbinding met internet loop je natuurlijk risico.

    Geliked door 1 persoon

   • @Ron
    Je hebt gelijk, een beetje joekel van een electromagnetisch veld opgewekt door een mooie kernbom of ander apparaat zou al voldoende zijn om de externe disk leeg te blazen. Of je zou er een kilometer dikke loden mantel omheen moeten bouwen. Past niet in mijn tuintje dus ja, ik ben om. Boeken moeten we hebben, houden en beschermen. Iets voor een verse club misschien, soort dierenbescherming maar dan voor boeken: De Boekeniers.

    Like

 7. Oeps48 zegt:

  Goede avond Dames en Heren.
  Nog niet zo heel erg lang geleden heeft Zweden zichzelf tot een schoolvoorbeeld van een socialistische heilstaat verheven. Maar zo aangenaam is die heilstaat helemaal niet. In de loop er jaren hebben reeds vele Zweden, die boven het maaiveld uitkwamen, de vlucht genomen naar elders, om daar met een low profile vredig te kunnen leven. Nu heeft Zweden zijn grenzen wagenwijd opengezet voor de moslimmigranten en ontkent alle problemen en narigheden. Dat wordt allemaal onder de mat geveegd. Inmiddels is Zweden bezig het eigen graf te graven. De socialistische heilstaat is zo goed als failliet. De vreemdelingen zijn drukdoende het heft in handen te nemen. En de eigen bevolking kijkt lijdzaam toe, hoe de vikingen door baardmannen en burkawijven wordt vervangen. Over een aantal jaren, zullen de kinders en kleinkinders, die het overleefd hebben, zich vertwijfeld afvragen hoe het toch zover is kunnen komen, dat de eens zo grote Zweedse cultuur ter ziele is gegaan.

  Like

 8. Marian zegt:

  Zweden vervreemdt zich van andere landen, raar volk.

  Like

 9. Jan zegt:

  Boekverbranding in Amerika: sneeuwvlokjes menen dat sneeuwvlokjes zich ‘ongemakkelijk’ zullen voelen als zij ‘To kill a mocking bird’ lezen en dus wordt het boek VERBOTEN, mag niet op de leeslijst staan omdat er het woord ‘nikkervriendje’ in voorkomt

  dministrators at the Biloxi School District announced early this week they were pulling the novel from the 8th-grade curriculum, saying they received compaints that some of the book’s language “makes people uncomfortable.”
  ..
  http://www.thegatewaypundit.com/2017/10/school-district-bans-kill-mockingbird-uncomfortable-language/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s