Italië: belastingbetalers moeten de bank Monte dei Paschi di Siena met € 5,4 miljard redden

Screenshot_9

(Vertaling: E.J. Bron)

De Italiaanse belastingbetalers moeten € 5,4 miljard opbrengen om de crisisbank Monte dei Paschi di Siena te redden. Italië heeft een wet voor de miljarden kostende redding van de crisisbank Monte dei Paschi di Siena uitgevaardigd. De Italiaanse staat ondersteunt de in nood geraakte bank uit de Toscane met in totaal € 5,4 miljard, wat door middel van een vrijdag gepubliceerd decreet officieel werd toegestaan.

DWN

Als tegenprestatie neemt de staat een belang van 70% in de Monte dei Paschi di Siena. Na het mislukken van een € 5 miljard zware kapitaalverhoging had de bank in december de Italiaanse staat om hulp verzocht. De Europese Commissie gaf groen licht voor de staatshulp, nadat de oudste nog actieve bank ter wereld (anno 1472) een nieuw zakenmodel en het afbouwen van zijn schuldenberg had toegezegd.

Volgens de nu uitgevaardigde wet neemt de regering een direct belang van bijna € 3,9 miljard in de bank en voegt daar nog een krediet van € 1,5 miljard via het rechtstreeks verwerven van aandelen aan toe. De bank wil zich in het vervolg concentreren op kleine en middelgrote ondernemingen en op privéklanten.

In het kader van de jarenlange economische flauwte in Italië zucht niet alleen de Monte dei Paschi di Siena onder een enorme berg vuile kredieten. De regering heeft bovendien besloten om tot € 17 miljard voor de banken Veneto Banca en Banca Populare di Vicenza beschikbaar te stellen, die door de Europese Centrale Bank (ECB) werden gekwalificeerd als niet meer in staat om te overleven. De ontwikkelingen zijn echter omstreden: critici beschuldigden de Europese Commissie en de regering in Rome ervan de nieuwe regels betreffende het afwikkelen van crisisbanken niet in acht te hebben genomen, omdat er nu toch weer belastinggeld zou worden gebruikt om banken te redden.

De Monte dei Paschi di Siena was jarenlang het financiële blok aan het been voor de socialisten (PD) in Siena. De bank was in nood geraakt, omdat hij jaren geleden de bank Antonveneta had overgenomen – duidelijk veel te duur, zoals later bleek. Het Italiaanse bankentoezicht was destijds in handen van de huidige chef van de ECB, Mario Draghi.

De bank kreeg in de loop der jaren steeds opnieuw miljarden van de Italiaanse belastingbetalers, het laatst onder Mario Monti.

De bankregels van de EU schrijven sinds 2016 voor dat eigenlijk niet de belastingbetalers, maar de schuldeisers een bank moeten redden.

Bron:
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in ECB, Europese Commissie, Italië, Krankzinnigheid, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

8 reacties op Italië: belastingbetalers moeten de bank Monte dei Paschi di Siena met € 5,4 miljard redden

  • paulzwueste zegt:

   Het is duidelijk dat we met zijn allen op weg zijn naar de totale ineenstorting van het financieel-economisch systeem in Europa.
   Het is dan ook géén vraag meer of er wèl of niet ’n burgeroorlog zal komen…

   Like

 1. dirkroelofs zegt:

  En de veroorzakers gaan weer vrijuit terwijl kaalplukken en levenslang beter op zijn plaats zou zijn

  Like

 2. Harry zegt:

  Dus eerst heeft de EU de economie van vele landen binnen de EU met behulp van de Euro naar de bliksem geholpen ,
  miljarden belastinggeld in de bodemloze put van Griekenland gepompt en nu mogen de italianen hun eigen banken niet redden met belastinggeld ?
  Waarom ?
  Wat zijn dat voor streken ?
  Hadden ze dat geld bij de EU liever zelf geïncasseerd ?

  Like

 3. Jade zegt:

  Bij de Rothschild`s klotst het geld tegen de plinten,
  maar verlies voor lief nemen, ho maar.
  Waarom moet de belastingbetaler in godsnaam
  opdraaien voor de kosten om een bank te redden?

  Like

 4. Aegolius cs zegt:

  En het Vaticaan verdwijnt uit het zicht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s