Oriana Fallaci, een Italiaanse vrouw tussen woede en trots

Screenshot_3

(Door: Philip Roose)

“Ik open mijn grote mond. En ik zeg wat ik denk.”

Oriana Fallaci stierf elf jaar geleden, op 15 september 2006, als een van de bekendste en meest gewaardeerde Italiaanse journalisten ter wereld. Haar boeken verkochten in totaal meer dan 20 miljoen exemplaren. De meesten kennen haar omwille van de controversiële trilogie La Rabbia e l’Orgoglio (De woede en de trots), La Forza della Ragione (De kracht van de rede) en Oriana Fallaci intervista Oriana Fallaci . Toch is het merendeel van haar oeuvre in Vlaanderen relatief onbekend voor het grote publiek.

Jeugd

Oriana werd geboren in Firenze op 29 juni 1929 als derde van vier dochters. Haar ouders waren van bescheiden komaf maar hadden een sterke interesse in literatuur. Zo sterk zelfs, dat ze boeken kochten op afbetaling. De huiselijke bibliotheek was tevens de slaapkamer van Oriana, waardoor ze meestal tot diep in de nacht bij straatlicht in haar bed lag te lezen. Een van haar favoriete boeken was de verhalenbundel Duizend-en-een-nacht. De verhalende stijl van dit sprookjesboek, ook terug te vinden in de Decamerone van die andere Toscaanse schrijver Giovanni Bocaccio, zou haar literaire werk sterk beïnvloeden. Oriana hield er een grote passie voor boeken aan over: ‘Indien ik in een kamer zonder boeken zit, lijkt het alsof ik in een lege kamer ben.’

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in burgermoed, gezond realisme, Islamisering, Verzet, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

7 reacties op Oriana Fallaci, een Italiaanse vrouw tussen woede en trots

  1. I.K. Bennurklaarmee zegt:

    Er zitten wel een paar flinke fouten in het artikel:

    “Na de aanslagen van 11 september 2011………”

    “Oriana Fallaci stierf op 15 september 2016,………”

    2 keer 10 jaar later dan feitelijk.

    Maar ze was links, en links is toch zo verkeerd? Links wordt hier verguisd dus ik begrijp niet
    waarom er zo’n lang artikel over deze “linkse” verzetsvrouw wordt geplaatst.
    Eén van de weinige linkse mensen die islamkritisch was? Is dat de reden?

    Like

    • BertG. zegt:

      “Eén van de weinige linkse mensen die islamkritisch was? Is dat de reden?”

      Lijkt mij voldoende.
      Niet iedereen die links is, is bij voorbaat agressief.
      Net zo goed als dat niet iedereen met een kale kop extreem rechts is.

      Like

    • Rensk. zegt:

      Het is maar hoe je het bekijkt. Soms is iets altijd nog beter dan niets. Dat ze de Islam heeft bekritiseerd daar heeft ze goed aan gedaan. De rest van haar ideeen zijn nu niet belangrijk. En is hier denk ik ook geen interesse/belangstelling voor. Per GROOT ISLAM probleem aandacht geven en dan weer verder zien.

      Like

  2. vanhetgoor zegt:

    Ik vroeg mij altijd af waarom Oriana Fallaci zo jong was overleden. Dáár hoef ik mij nu ik haar geboortedatum heb gezien niet meer over in te zitten. Geweldig inzicht had die vrouw.

    Like

  3. Saskia Dubbeldam zegt:

    Ik heb recent ‘De woede en de trots’ gelezen en kan beamen dat het een geweldig boek is. Het ligt gewoon in de bibliotheek en na lezen ervan heb ik toch een paar bladzijden gescand en bewaard vanwege de briljante analyses en opmerkingen die Oriana maakt.
    Ze is erg kritisch op de immigranten.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie