Rajoy slaat hard terug met ontslag Catalaanse leiders

Screenshot_53

(Door: Tom Reijner)

De Spaanse premier Mariano Rajoy wil de Catalaanse leiders en bestuurders ontslaan. En Carles Puigdemont wordt mogelijk aangeklaagd voor rebellie. Het Spaanse Openbaar Ministerie bevestigt zaterdag dat het een aanklacht voorbereidt tegen hem en andere separatisten in Catalonië. Als de Catalaanse leiders de onafhankelijkheid uitroepen, overtreden ze de Spaanse grondwet en riskeren ze 15 tot 25 jaar celstraf.

Gewapende opstand

Als het tot een gewapende opstand komt, kan de straf worden verhoogd tot 30 jaar, melden Spaanse media. De Spaanse regering dreigt de autonomie van Catalonië op te schorten.  Madrid zal daartoe artikel 155 uit de Spaanse grondwet in werking stellen, die het mogelijk maakt om de politieke autonomie van de Catalanen op te heffen, zei een woordvoerder van premier Mariano Rajoy donderdag.

Lees verder>>>
Elsevier

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Catalonië, democratie, dictatuur, soevereiniteit, Spanje, Volksvijandigheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

8 reacties op Rajoy slaat hard terug met ontslag Catalaanse leiders

 1. Colin de Jong zegt:

  Rajoy kan moeilijk toegeven, want dat hebben ze tientallen jaren geblokkeerd voor Baskenland. Bijna 100 onschuldige slachtoffers, en ze zijn er niets mee opgeschoten, want het arrogante Madrid wil dit niet en hebben de troeven in handen..Ik was een fan van de Catalanen toen ik in Spanje woonde, en had ook een hekel aan dat vreselijk autoritair en arrogante gedrag van Madrid, en de vaak onuitstaanbare Madrilenen, die dachten dat zij superieur waren, en vooral de Catalanen discrimineerden en kleineerden.Daarnaast nog eens die voetbal oorlog tussen Real Madrid en Barcelona en het was vaker op het nippertje van een burgeroorlog, wat Madrid ten koste van alles wil voorkomen, wat ik ook goed begrijp want dan valt Spanje als een kaartenhuis uit elkaar. De regio Malaga leeft ook op voet van oorlog met Madrid en zo zijn er nog een aantal provincies die het vaak onuitstaanbare gedrag van Madrid niet kan uitstaan.

  Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Colin.
   Ik verzeker je dat het zo ver gaat komen.
   Het autoritaire Centrale Bestuur, dat iedereen wel wilde accepteren na de dood van Franco, heeft lang genoeg geduurd.
   Als het Spaanse bestuur een burgeroorlog met Catalonië riskeert moet het rekening houden met opstand in een aantal andere Spaanse autonome provincies.
   Zo eenvoudig is dat.
   ik denk dat de Catalanen daar ook op gokken.
   Het politieke spel zal voorlopig nog even door gaan, maar de Spanjaarden kennende gaat het nog heel slecht aflopen voor het Spaanse centrale bestuur.

   Ik moet in dit verband aan het boek van Hemmingway: “Voor wie de klok luidt…” denken…

   Like

 2. Guardiacivil zegt:

  De messen worden geslepen, hoe dit gaat aflopen en met welke gevolgen is nog niet bekend.
  Voor de Catalanen is het vooral een emotionele strijd, zo hoorde ik dit tijdens de directe uitzending vanmorgen.

  Like

 3. Guardiacivil zegt:

  Uit het onderzoek van Gesop in opdracht van de Catalaanse krant El Periódico is gebleken dat 68,6% van de ondervraagde deelnemers bij de enquête het liefst vervroegde verkiezingen zien om uit de impasse van het afscheidingsconflict te komen. Slechts 27,4% van de ondervraagden wil geen verkiezingen zien. Het valt op dat ook bij de separatisten een verdeeldheid is ontstaan waarbij 48% nieuwe verkiezingen wil hebben en 47,2% zegt van niet. Ook al is het merendeel van de Catalanen het nog steeds niet eens met het politiegeweld op de dag van het referendum maar toch zegt 55,6% dat de resultaten van het referendum niet voldoende en niet transparant genoeg zijn om een afscheiding van Spanje aan te kondigen. 46,1% van de ondervraagden wil het liefst zien dat er een overleg komt tussen de Spaanse en Catalaanse regering om tot een oplossing te komen terwijl 36,1% aangeeft dat nu de afscheiding van Catalonië moet worden uitgeroepen.

  Like

 4. Guardiacivil zegt:

  Sinds 2011 hebben bijna 5000 bedrijven Catalonië verlaten.
  Twee van de drie Catalanen is het niet eens met de toepassing van art.155 van de Grondwet.
  66,5% van zowel de ja en de nee stemmers willen liever in dialoog gaan met Madrid dan de toepassing van art.155.
  Er komt meer verdeeldheid boven water.

  Like

 5. Robby E. zegt:

  ! x op vakantie geweest in Catalonië, wat een kutvolk die Catalanen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s