Amerikaanse strategie door de oorlog van Turkije tegen de Koerden tot mislukken veroordeeld

Screenshot_51

Amerikaanse soldaten.

(Door: Jason Ditz – Vertaling: E.J. Bron)

Nadat ISIS bijna volledig uit Syrië werd geëlimineerd, hebben de VS geprobeerd hun strategie over te brengen naar een onbeperkte militaire aanwezigheid, met het doel een strijd tegen Iran te beginnen en de regering-Assad op een bepaald moment te dwingen tot een regime-change.

Contra magazine

Deze strategie lijkt nu in puin te liggen, want de invasie van Turkije in Noord-Syrië schijnt de situatie ter plaatse dusdanig te veranderen dat de militaire aanwezigheid van de VS wellicht niet meer gehandhaafd kan worden.

De Turkse invasie dreigt het hele territorium van de Koerdische YPG te overrompelen, en alle Amerikaanse acties in Syrië vinden plaats binnen het YPG-territorium, vaak ingebed in YPG-troepen. Zo zijn de voorwaarden voor een botsing van de VS met Turkije gecreëerd, omdat Turkije de terugtrekking van de VS uit Manbij, een door de YPG gecontroleerde stad, eist.

Op dit moment draait alles om Manbij, omdat de stad het volgende doelwit vormt, maar nadat Turkije ook aanvallen op andere gebieden van het land heeft aangekondigd, zullen de VS uiteindelijk ook daar worden verjaagd. Omdat Turkije nog steeds woedend is over de ondersteuning van de Koerden door de VS, zal ze het waarschijnlijk niet toestaan dat de VS hun troepen in dit territorium houden.

Waar dat zal eindigen, moet een ieder voor zichzelf bedenken, want Turkije lijkt er op in te zetten dat de VS zich zullen terugtrekken in plaats van een botsing met een ander NAVO-lid te riskeren, en de VS lijken ermee te worstelen om erachter te komen wat ze als volgende moeten doen. Hoe het ook zij, dat de VS hun troepen daar gestationeerd laten en op een kans wachten om los te gaan tegen Iran en/of Assad, is geen optie meer, en als ze überhaupt in Syrië willen blijven, zullen de VS waarschijnlijk iets moeten bedenken wat Turkije zal accepteren, op kosten van het bondgenootschap met de Koerden.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Jason Ditz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Koerden, Syrië, Turkije, VS. Bookmark de permalink .

13 reacties op Amerikaanse strategie door de oorlog van Turkije tegen de Koerden tot mislukken veroordeeld

 1. Stef zegt:

  Turken hadden nooit in de NAVO gemogen. Dit is als de kat op het spek binden.
  Stel dat Turkije een fake aanslag door Rusland creëert dan is Europa gedwongen Rusland aan te vallen. De lachende derde is dan Turkije.
  Turkije hoort niet in de NAVO.

  Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Meneer Ditz realiseert zich niet dat de VS een confrontatie met Turkije absoluut niet uit de weg zullen gaan… en zeker niet door uit Syrië te “vluchten” zoals Ditz schrijft.
   Turkije zal worden aangepakt door Amerika.
   Ik denk dat die oorlog nog wel even op zich zal laten wachten.
   Amerika wil er eerst zeker van zijn dat de oppositie in Turkije, die Erdogan weg wil hebben, sterk genoeg zal zijn alvorens Erdogan te vernietigen in Irak en Syrië.
   Als dat gebeurd is, is het wachten op de kop van Erdogan.

   Zo zal het aan en niet anders.

   Like

 2. Rookmelder zegt:

  Duidelijk, maar de conclusie in de eindalinea waag ik te betwijfelen, Amerika zal naarstig naar een oplossing van en in dit conflict zoeken en vinden, al was het maar om nu niet wereldwijd af te gaan en laten zien dat ze de Koerden, die in Syrie -al- de kastanjes uit het vuur gehaald hebben, stante pede laten vallen. Het klinkt misschien gek, maar in een eerder genoemd artikel hier over Trump, die aanscherping van de sancties tegen Rusland niet steunt, is dat misschien -wel- weloverwogen en bewust, het kietelf Rusland en omdat hetzelfde Rusland als niet NAVO-partner Turkije wel met alle middelen terug kan fluiten, temeer daar ze een soeverein land zijn binnengevallen. Poetin steunt Assad door dik en dun -ook vanwege eigen belangen- en de despoot aan de Bosporus -Erdogan- gaat hier zijn boekje te buiten omdat de man een machtswellusteling en narcist is, die het middel macht gebruikt om zijn bevolking te paaien……

  Like

 3. Hendrik M. zegt:

  Turkije valt Syrië binnen en is daarmee een oorlog begonnen; goede reden Turkije uit de NAVO te verwijderen.
  Wanneer de Amerikanen zich terugtrekken is dat een daad van gore lafheid!

  Like

 4. Thoth zegt:

  De Amerikanen zullen volgens henzelf in Manbij blijven. De volgende zet is van Erdogan, de zijne en zo’n 70% van de Turken in Nederland die’m steunen. En natuurlijk allah & mo die uit hun sprookjesverhaal zijn gekropen…

  Like

 5. Don Tessers zegt:

  Gewaagde optie:
  Het kan misschien zijn dat de Amerikanen ruimte maken (veld ruimen vind ik een foute uitdrukking), om de Russen de gelegenheid te geven terug te komen, nadat die zich hadden terug getrokken uit het strijdgebied. Het kan zijn dat ze Turkije een ultimatum gaan stellen met te stoppen met aanvallen en meer grondgebied veroveren. Het kan zijn dat de Russen daarna in actie komen tegen de Turken met stille goedkeuring van Amerika.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Tessers.
   Zo zal het niet gaan.
   Simpelweg omdat dat voor de Amerikanen ’n veel te ingewikkelde oplossing zou zijn waarbij ze de Russen tevens de gelegenheid geven Turkije binnen te vallen en dit door de NAVO niet getolereerd kan worden.
   Daar had u waarschijnlijk nog niet aan gedacht.
   Ach ja, het is net ’n schaakspel.
   Maar goed. De VS zullen de Turken wel aan moeten pakken maar zullen dat pas doen als de Turkse oppositie sterk genoeg is om van binnenuit Erdogan te bestrijden.
   Het hoofddoel voor de VS zal dan zijn de vernietiging van Erdogan.

   Like

 6. Republikein zegt:

  In Iran is het bijna lente.

  Geliked door 1 persoon

 7. Williaan zegt:

  Politici leren ook niets van geschiedenis die ze z.g.n. gestudeerd hebben. De Engelsen en Fransen vergisten zich ook deerlijk in de Krimoorlog. Met als vijand, ja natuurlijk weer die Russen :/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s