ARME MENSCHEN…

Screenshot_67

(Door: “Driek”)

Tweeduizend jaar geleden leefden de grote massa’s, voor wie  het leven niet anders was dan een ononderbroken gewaarwording van knagende honger en pijn lijden, in armzalige rijen van overbevolkte hutten en huurkazernes. Voor dezen mannen en vrouwen betekende het wonderlijke verhaal van een timmerman, die zijn dagelijks brood met het werk zijner handen had verdiend, die den armen en verdrukten had liefgehad en daarvoor op een sombere namiddag aan het kruis was genageld, iets wezenlijks en tastbaars. Menigeen in die tijd – en dat waren de bakker op de hoek en de fruitventer en vele andere mensen uit het volk – kon die timmerman hebben gekend en kon naar hem hebben geluisterd.

Wanneer wij trachten te begrijpen waarom dat nieuwe geloof zo plotseling tot den volksziel sprak, moeten wij in overweging nemen dat het dien persoonlijke aanraking en dat gevoel van gemeenzaamheid was die het christendom zulk een verbazende voorsprong gaf boven elk ander geloof. Eindelijk waren dan de verlossende Woorden uitgesproken die het leven van de armen en verdrukten zouden verbeteren. Zij waren bestemd om het Aardrijk te beërven, dat was de kracht van het nieuwe geloof. In een wereld vol van bederf en slavernij verspreidde de ‘Blijde Boodschap’ zich met de snelheid van een uitslaande brand in een droge hooiberg.

Gaius Julius Paulus, van Joodse komaf, die het Romeinse burgerrecht bezat, was de eerste die de mogelijkheid inzag dat den nieuwe leer een wereldgodsdienst zou worden. Het verhaal van zijn lijden leert ons welke bittere tegenstanders zijn voormalige Joodse landgenoten waren. Het denkbeeld van een universele godsdienst in plaats van een nationale sekte, waarvan het lidmaatschap alleen openstond voor Joden, was een gruwel voor den Joodse bevolking. Zij koesterden tegen de man, die een zaligheid, voor Joden en Heidenen gelijk, durfde prediken, zulk een bittere haat, dat Paulus bijna hetzelfde lot als Jezus zou hebben ondergaan.

Doch Paulus, een tijdgenoot van Jezus, was totaal niet geïnteresseerd in den mens Jezus. Het christelijk geloof zoals wij dat nu kennen, is een schepping van Paulus. Niet van Jezus. Weinig jaren na zijn dood geschiedde wat Paulus tijdens zijn leven zozeer had gevreesd en herhaaldelijk voorspeld had. Jeruzalem werd verwoest door de Romeinen. De totale verwoesting van hun heilige stad is voor de Joodse christenen een grote rampspoed geweest.

Nog verscheidene eeuwen later trof men in de dorpjes van de nederzettingen in het Joodse achterland een vreemd soort lieden aan, die zich de “arme mensen” noemden en met groot geduld en onder voortdurend bidden het op handen zijnde einde der wereld verwachtten. Zij waren de overblijfselen van de Joods-christelijke gemeente in Jeruzalem. Ver verwijderd van de beschaving ontwikkelden zij op eigen gelegenheid zonderlinge leerstellingen, waarin haat tegen den apostel Paulus een voorname plaats innam. Na de Zevende Eeuw vinden wij echter geen spoor meer terug van deze zogenaamde Nazareners en Ebionieten. De zegevierende Mohammedanen heeft hen allen vermoord.

Welnu, spitse lezer van “E.J. Bron”, dankzij het onnozele stemgedrag der Nederlandse burgers zullen er in ons geliefd vaderland nog een hoop moskeeën worden gebouwd. Ik acht het niet uitgesloten dat wij allen straks met de kont omhoog op de bidmat moeten.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

21 reacties op ARME MENSCHEN…

  1. Joseph the Carpenter

    Jesus Christ was nailed to the cross
    by his stepfather,
    Joseph the Carpenter,
    because of the big question;
    “Who’s the Father of Jesus”?

    Jack Terrible

    Like

    • kampersrene zegt:

      weet je dat niet terrible Jack dat was een gepensioneerde meubelmaker die luisterde naar de naam Jozef Hij was een rechtse militant en zijn zoon ook , dat is de reden waarom ze hem aan het kruis hebben genageld

      Like

  2. Bob Fleumer zegt:

    Alleen over mijn lijk beste Driek.

    Geliked door 2 people

  3. guusvelraeds zegt:

    Doch Paulus, een tijdgenoot van Jezus, was totaal niet geïnteresseerd in den mens Jezus. Het christelijk geloof zoals wij dat nu kennen, is een schepping van Paulus.

    Klopt helemaal Driek.
    Jezus is als Jood gestorven aan het kruis en niet als Christen. Geboren als Jood, geleefd als Jood en gestorven als Jood. Jezus heeft nooit geweten welk een vlucht zijn preken zouden nemen en misschien is dat maar beter ook zo.

    Like

    • Cathja zegt:

      @ guusvelraeds op 25/3 om 23:22

      Ben ik niet geheel met je eens, Guus!
      Jezus was de Zoon van God, en Hij wist heel goed waar Hij mee bezig was. Zijn lijden, Zijn kruisdood en Zijn opstanding waren lang daarvoor in de Bijbel voorzegd. Profeten wisten het al.
      Zou de Zoon van God dan niet weten welke vlucht Zijn preken zouden nemen?
      Natuurlijk wel. Voor God is namelijk niets verborgen.
      Als je dit gelooft uiteraard.

      Geliked door 2 people

  4. guusvelraeds zegt:

    Overigens een mooie foto.

    Dit is een zogenaamde plaggen hut. In plaggen hutten leefden nog geen honderd jaar geleden mensen die werkten in het afgraven van turf. Dit soort hutten stonden met de honderden misschien wel duizenden in de Brabantse en Limburgse Peel.

    Betracht je deze foto is het onvoorstelbaar welk een vlucht de welvaart genomen heeft in de twintigste eeuw.

    Geliked door 2 people

    • boorzalf zegt:

      En volgens de EU is de welvaart gekomen door de islam.

      Geliked door 1 persoon

    • ReaGluurder zegt:

      Deze hutten stonden ook in Groningen en Drenthe in de veengebieden. De moeders namen hun baby’s mee naar het turfsteken. Deze mensen leefden in hele barre omstandigheden. De winters waren toen ook nog échte winters. Waarschijnlijk waren de toenmalige omstandigheden nóg wel erger dan van menig “vluchteling” nu.

      Like

    • louis-portugal zegt:

      Mijn moeders-vader kwam, uit Drente, naar Limburg toen mijn zij 4 jaar was,
      Ongeveer 100 jaar geleden dus.
      Dat was om in de mijnen te werken.
      Mijn vader ging later met een zwager op bezoek in Drente bij mijn moeders famillie.
      Hij vertelde vaker dat die daar toen nog in veredelde plaggenhutten woonden.
      Ze kregen valenciawater aangeboden.
      Als limburgse bierdrinkers dachten ze aan een borrel of zoiets.
      Het was ranja.

      Like

    • Nemesis zegt:

      Niet alleen daar, maar ook in de Noord-Oostelijke provincies.

      Like

  5. Merel zegt:

    Hoe het leven er 2018 jaar geleden er uit zag in Nederland, daar hebben we geloof ik niet zo n beeld van. Maar dat Christus belangrijk was en is staat als een paal boven water. Bij Hem begint onze jaartelling en Hij gaf de naam aan onze godsdienst.Was het daar maar bij gebleven , maar helaas
    600 jaar later, misschien wel 666 jaren later werd alles verpest door een jaloerse gast, u weet wel wie. Wandel in het licht van de Heer lieve mensen, God zij met u

    Geliked door 1 persoon

  6. kampersrene zegt:

    Eindelijk een geschikte “Merkel” opvang voor fluchtelingen , inplaats van dure nieuw gebouwde appartementen want fluchtelingen zijn ook arme menschen , ook geestelijk !

    Geliked door 2 people

    • hendrikush zegt:

      Jammer dat mohammedanen niet aan de drank mogen.
      De jenever geest kan hen in hun ellende niet te hulp komen.

      Like

      • Nemesis zegt:

        Ze mogen het niet, maar doen het wel. Gewoon binnen want dan ziet allah het niet. Ze zijn nog behoorlijk bijdehand ook die islammetjes.

        Like

  7. laura van der storm zegt:

    Ik ben bang dat je heel erg gelijk hebt Driek!

    Like

  8. edwin vissers zegt:

    Ik ben bezig een restkerk op te richten ,Jezus had het over een kleine kudde ,de rest zijn allemaal lovers van lucifer ,en vinden zijn valse licht bundel prachtig .zie de reacties van vele .de Mahdi is me ook al bekend ,maar ik zeg zijn naam niet ,parels voor de zwijnen

    Geliked door 1 persoon

    • Harry zegt:

      Wat is nou in hemelsnaam, een ” restkerk” ?
      Is dat een kerk voor de restanten van de vele verschillende geloofsrichtingen ?
      Net zoals kliekjes uit de koelkast ? Alles bij elkaar gedonderd en daar weer iets van proberen te maken ?
      Net als bij afvalrecycling ?

      Een eukomenische smoothie ?
      Je maakt me wel nieuwsgierig .

      “Ik zeg de naam niet , parels voor de zwijnen ” ?
      Dus wij zijn de zwijnen ?
      Waarom begin je er dan in godsnaam over ?
      Wat doe je hier dan nog ?

      Vroeger hadden we hier luckybee , een godsdienstwaanzinnige , god hebbe zijn ziel !
      Wil jij zijn opvolger worden ?

      Like

  9. Eigen volk eerst zegt:

    Nooit van mijn leven zal ik met mijn achterwerk de lucht in richting Mekka bidden. NÓÓIT! Dan maar dood. Ik veracht deze agressieve, minachtende en dodelijke sekte.

    Geliked door 1 persoon

  10. Guardiacivil zegt:

    En Jozef timmerde voort. Eigenlijk is hij uit het zicht verdwenen en hoorden we niets meer over hem, wel over Maria, die kwam regelmatig voorbij in het Boek, maar Jozef……………?
    Ik kan het me niet zo gauw herinneren.

    Like

Plaats een reactie