1300 jaar geleden verzette Europa zich met succes tegen islamitische expansie

Screenshot_185

De Byzantijnse vloot gebruikte Gries vuur. Dit “wonderwapen” redde destijds Europa voor de kalief.

(Door: “Xrist” – Vertaling: E.J. Bron)

In tegenspraak tot de vaak herhaalde, echter ongegronde bewering dat de islam een religie van de vrede zou zijn, wordt de geschiedenis van de islam sinds zijn ontstaan in de vroege 7e eeuw na Chr. tot op de dag van vandaag door agressief imperialisme, veroveringsoorlogen, het tot slaaf maken van en de moord op niet-moslims, zoals onlangs ook de “Islamitische Staat” (ISIS), begeleid.

PI News (2)

In de middeleeuwen werd het hele Middellandse Zeegebied het toneel van aanvallen van islamitische piraten en oorlogen. Behalve de islamitische expansie naar Europa via Gibraltar en de kust van het huidige Italië waren een ander deel van de jihad ook oorlogen tegen Byzantium en belegeringen van de hoofdstad Constantinopel door troepen van het kalifaat in de 7e en 8ste eeuw.

De belegering van Constantinopel van 717 tot 718, die precies een jaar (15 augustus 717 – 15 augustus 718) duurde, was een zware aanval op de metropool van het Oost-Romeinse rijk. Aan de gebeurtenissen tijdens de belegering herinneren o.a. enkele Duitstalige blogs, bijvoorbeeld “timediver.de” en “der prophet.info”.

Naar aanleiding van de herdenkingsdag op 15 augustus jongstleden citeren we met kleine correcties de tekst van het blog “derprofhet.onfo”:

717 na Chr. (382 jaar voor het begin van de christelijke kruistochten):

Nadat een Arabisch leger het Byzantijnse leger in Klein-Azië had verslagen, steekt Maslama, de broer van de Omajjaden-kalief Suleiman, de Dardanellen over en belegert Constantinopel (hoofdstad van het christelijke Byzantijnse rijk en zetel van de christelijke keizer) met een leger van 180.000 man. Alleen met behulp van het Griekse vuur konden de Byzantijnen de eerste bestorming, die door 1800 Arabische schepen werd ondersteund, afslaan.

 Constantinopel (nu: Istanboel) werd door de Grieken omstreeks 660 v. Chr. gesticht en in 326 na Chr. in Constantinopel omgedoopt. In de late Oudheid en in de middeleeuwen was Constantinopel de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Militair gold Constantinopel lange tijd als onneembaar en werd beschouwd als de sterkste vesting ter wereld. De Arabieren belegerden Constantinopel in totaal drie keer: van 668 na Chr. tot 669 na Chr., van 674 na Chr. tot 678 na Chr. en tenslotte van 717 na Chr. tot 718 na Chr. Alle drie belegeringen mislukten. Vooral de laatste belegering was voor de islamitische aanvallers vernietigend, omdat de Arabische vloot, bijna 1800 schepen, bijna volledig werd verwoest. Hun heerschappij op zee in de Middellandse Zee was daarmee beëindigd. Historici gaan er van uit dat er 130.000 tot 170.000 Arabieren bij de belegering hun leven verloren. De Arabieren konden zich decennia lang niet herstellen van deze klap. De islamitische expansie in richting Europa werd door de succesvolle verdediging van Constantinopel gestopt en was daarom van buitengewoon belangrijke historische betekenis. Men vermoedt da tin het geval van een overwinning van de Arabische aanvallers de weg van de islam naar het centrum van het christelijke Europa vrij geweest zou zijn.

 Volledig onverwacht voor keizer Leo III. komt de Bulgaarse Khan Tervel de Byzantijnen met 30.000 zwaarbewapende ruiters te hulp. De Arabieren gaan echter niet openlijk de strijd aan met de Bulgaren.

 718 na Chr. (381 jaar voor het begin van de christelijke kruistochten):

Nadat de Arabieren van hun kant nu de belegerden van de Bulgaren zijn geworden, en afgesneden zijn van bevoorrading, als gevolg van de strenge winter, honger en epidemieën al aangeslagen waren, gaan ze uiteindelijk toch de strijd aan met de Bulgaren en worden in korte tijd afgeslacht.

De verenigde Bulgaars-Byzantijnse troepen, waartoe ook contingenten Chazaren, Armeniërs en andere Kaukasiërs behoorden, slaan de Arabieren uiteindelijk uit Europa tot aan de rijksgrenzen in Klein-Azië terug. Op de terugtocht van het islamitische leger worden de landerijen ten oosten van de Bosporus met de aardbodem gelijkgemaakt en de bewoners tot slaaf gemaakt.

Door deze overwinning werd de uitbreiding van de islam aan de oostgrens van Klein-Azië voor de komende 6 eeuwen een halt toegeroepen.

De overwinning van Khan Trevel is net zo belangrijk als die van Karel Martell bij Tours & Poitiers 14 jaar later.

Terwijl de Frankische hofmeier en zijn 7000 soldaten tegenover slechts 6000 Arabieren kwamen te staan, had Khan Tervel, als heerser van zijn nog niet eens gekerstende rijk, met 180.000 vijanden te maken.

We vullen de tekst hierboven nog met enige informatie aan:

De heerschappij van de Khan Tervel in het eerste Bulgaarse Rijk duurde van 700 tot 721. In veel geschiedenisboeken wordt de Centraal-Aziatische titel “Khan” in verband gebracht met Tervel. De enige tot nu toe bekende en bewijsbare titel van Tervel is echter de titel “Knjas” (koning).

Tervel onderhield intensieve contacten met het Oost-Romeinse Rijk (Byzantium). In het jaar 705 heeft hij met een leger van 15.000 Bulgaarse soldaten de Oost-Romeinse keizer Justianus II. geholpen om zijn troon in Constantinopel te heroveren. Daarvoor kreeg Tervel van Justianus de titel “Kessar” (Caesar). Deze titel werd normaal gesproken aan personen verleend die familie of schoonfamilie van de keizer waren. Tervel was de eerste buitenlandse heerser die deze titel kreeg.

Nadat in september 717 de schepen van de Arabieren grotendeels werden verwoest, begon de lange winter en was het vasteland rondom Constantinopel meer dan 100 dagen lang met een pak sneeuw bedekt. Nadat de aanvallers door de Bulgaarse troepen belegerd werden, verslechterde hun verzorgingssituatie zienderogen. In het voorjaar kwam er een verzorgingsvloot uit Egypte aan, waaronder 400 zware schepen met extra belegeringsmateriaal. In het gevolg van deze vloot bevonden zich ook christelijke zeelieden, die met kleinere boten overliepen naar de Byzantijnen. Ook deze vloot werd door de Byzantijnen vernietigd. Verschillende auteurs leveren verschillende cijfers over de door de Bulgaarse troepen gedode Arabieren, maar de meest waarschijnlijke verliezen na de Bulgaarse aanval zijn 20.000 tot 30.000 soldaten.

Dat was het einde van de belegering van Constantinopel en op 15 augustus 718, exact een jaar na het begin van de belegering, vond de definitieve aftocht van de Arabieren plaats.

Voor zijn bijdrage aan de redding van Europa voor de islamitische expansie werd Khan Tervel “Redder van Europa” genoemd en na zijn dood zowel door de orthodoxe als de katholieke kerk onder de naam Sint Trivelius Theoktist heilig verklaard.

Het verhaal van de belegering van Constantinopel laat zien dat Europa zich ook in de middeleeuwen met succes kon verdedigen tegen het opdringen van de islam. Daar zouden we aan moeten denken.

Bron:
www.pi-news.net
Door: “Xrist”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Historie, Islam. Bookmark de permalink .

20 reacties op 1300 jaar geleden verzette Europa zich met succes tegen islamitische expansie

 1. scherpschutter1943 zegt:

  Laten we het nog eens grondig overdoen nu het nog kan, de moslims verslaan, echter de vijand is al onder ons en onze aanvoerders hebben hun broek nu al vol gescheten. Voor echte krijgers moet je niet in nederland zijn. Ik zie meer in Hongaarse -en poolse soldaten. Die weten vanuit hun geschiedenis waar ze voor vechten. Ook in de 2e wereldoorlog hebben de polen zich dapper geweerd tegen de Duitsers. Zij werden door de geaillieerde bevelhebbers bij de gevaarlijkste acties ingezet en verloren veel mensen. Helaas werden zij door diezelfde geallieerden verraden en overgeleverd aan de russen. De rest is bekend. Nederland, een land van lafaards en schijtlijsters. Nu moeten ze het zelf oplossen. De Amerikanen komen echt niet nog eens de grote plas over om nederland te bevrijden van de islam. “America first”. zegt Trump en gelijk heeft hij.

  Geliked door 1 persoon

  • Patriot 2.0 zegt:

   Jan Sobieski III

   Geliked door 1 persoon

  • Patriot 2.0 zegt:

   “Helaas werden zij door diezelfde geallieerden verraden en overgeleverd aan de russen”

   Uitdrukkelijk tegen de zin in van Churchill, die het gevaar had zien aankomen dat de Russen zich niet zouden terugtrekken, maar hij “verloor” de onderhandelingen (ik dacht, bij Potsdam).

   Like

  • fleckie zegt:

   Dat is juist, : de moslem(vijanden) zijn uiterst geraffineerd,( geniepig) , in ALLE geledingen van onze maatschappij ‘geïnfiltreerd’.

   Geliked door 2 people

  • paulzwueste zegt:

   Amerika komt niet nog ’n keer de plas over…?
   Ik denk dat dat wel mee zal vallen Scherpschutter.
   In de eerste plaats is Amerika al aanwezig in Duitsland met zijn “bezettingsleger”.
   Dat tegenwoordig niet meer zo genoemd wordt, maar het wel is.
   Duitsland heeft geen autonomie.
   Niemand spreekt er over, maar Duitsland is geen zelfstandig land.
   Die situatie alléén al spreekt boekdelen.
   Bovendien zal ook Poetin/Rusland geen islamitisch Europa aan z’n grenzen dulden.

   Like

 2. Jade zegt:

  Grieks vuur…,interessant, jammer dat we het recept
  niet meer hebben.

  Like

  • Guus Velraeds zegt:

   Jawel hoor het recept bestaat nog. Alleen de moslims van vandaag zullen niet bepaald onder de indruk zijn. In Afghanistan en Pakistan gebruiken ze het wel als middel om ongehoorzame vrouwen in vlam te zetten. Naast natuurlijk andere beproefde middelen zoals zoutzuur, benzine en spiritus.

   Like

   • ieznogoedh zegt:

    Lukt het ze zo af en toech nog om een vrouw in vuur en vlam te zetten, zij het niet op een manier waarop een normale man dat graag zou willen.

    Like

  • IkBenHet zegt:

   Geeft niet. Tegenwoordig hebben we daar de Neutronenbom voor.
   Roeit al het leven uit, maar laat de infrastructuur intact. Kunnen we toch noch van die Pyramide’s en andere oudheden blijven genieten 🙂 Enne die grote zwarte steen slopen we dan wel handmatig…

   Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Tegenwoordig heet dat nuken.

   Like

 3. Hovawart zegt:

  Het zal mij niet verwonderen als Griekenland binnenkort een Grexit aankondigt, terugbetalen van de staatsleningen is onmogelijk als de binnenlandse economie al de geest heeft gegeven.
  Het Griekse vuur staat voor de Griekse onafhankelijkheid tegen de Ottomaanse overheersing, zal de nieuwe strijd gevoerd worden tegen de Europese overheersing?

  Geliked door 1 persoon

  • scherpschutter1943 zegt:

   Als er een Grexit komt, valt Griekenland in de handen van de turken. Niemand zal de grieken helpen, ook de nato niet en de EU al helemaal niet

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Ook dat is niet juist.
    We kunnen ons geen Turkse bezetting van griekenland veroorloven.
    Elke komende poging van Turkije om griekenland te bezetten zal direct door de Navo en de VS afgestraft worden.
    De VS willen al lang van Erdogan af.

    Like

 4. delamontagne zegt:

  Voor het feest van de Indonesische onafhankelijkheidsdag, 17 augustus j.l., liepen deze kleuters er als Kleine Jihadisten bij.
  * *
  Proklamasi Kemerdekaan Indonesia

  Indonesische onafhankelijkheidsdag.

  Een kleuterschool aldaar vindt dat het vieren hiervan onder het thema “de oorlog voor Allah” mogelijk moet zijn.
  “We zijn er echt niet op gericht om onze kinderen geweld bij te brengen”, zei de directeur van de kleuterschool.

  Toen de journalisten hem vroegen waarom de kinderen zulke attributen droegen, antwoordde Hartatik::
  “We hebben het thema gekozen van de strijd van de profeet om het geloof en de toewijding aan Allah de Almachtige te vergroten.”

  https://lesobservateurs.ch/wp-content/uploads/2018/08/Fête-de-lindépendance-indonésienne.-Une…-Waleed-Al-Husseini.mp4?_=1

  BRON:
  http://www.wartabromo.com/2018/08/18/bercadar-dan-bergaya-angkat-senjata-pawai-tk-di-kota-probolinggo-jadi-sorotan/

  Geliked door 1 persoon

 5. ieznogoedh zegt:

  Tsha, Byzantium is uiteindelijk toch gevallen.
  En een van de grootste fouten in de geschiedenis is geweest dat de Turken na bij Wenen te zijn verdereven, niet geheel de Bosporus zijn overgejaagd maar dat er een deel in Europa is blijven hangen. Groooote fout.
  Overigens, dezelfde fout maakte Israël met de ‘palestijnen’ in Gaza en West-Bank.

  Geliked door 2 people

 6. Nu is de vijand al binnen de poorten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s