Italië: LEGA-dominantie zorgt voor ontevredenheid bij coalitiepartner

Screenshot_105

(Vertaling: E.J. Bron)

Nadat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini (LEGA), de door hem ontwikkelde veiligheidswet door de Senaat heeft gekregen, eist de coalitiepartij Vijfsterrenbeweging als tegenprestatie de ondersteuning van de LEGA voor een anticorruptie wet. Maar het gist niet alleen binnen de regering: de Europese Commissie heeft kritiek op het Italiaanse begrotingsplan.

Die Tagesstimme

Woensdag nam de Italiaanse Senaat een nieuwe veiligheidswet aan betreffende de aanscherping van de veiligheidsmaatregelen en het bemoeilijken van de opname van “asielzoekers”. Nu moet de wet nog door het Huis van afgevaardigden goedgekeurd worden. In Italië zijn beide parlementskamers gelijkberechtigd. Het kabinet nam de wet al aan in september. Desondanks volgden er wekenlange discussies tussen de beide coalitiepartijen, meerdere Senatoren van de Vijfsterrenbeweging onthielden zich van stemming.

Vijfsterrenbeweging eist tegenprestatie

De Vijfsterrenbeweging eist nu als tegenprestatie voor haar instemming met de veiligheidswet de ondersteuning van de LEGA voor een anticorruptie wet, een van de stokpaardjes van de partij. Ze eist dat er bij gerechtelijke processen na een vonnis in eerste instantie geen verjaring meer kan plaatsvinden. Tot nu toe wilde de LEGA bniets weten van zo´n wetswijziging. Zij argumenteert dat processen daardoor onnodig lang zouden gaan duren.

Nieuwe verkiezingen als beste optie?

Hoewel de regeringsleden en ook minister-president Giuseppe Conte proberen naar buiten toe de façade van een functionerende coalitie in stand te houden, toch komen er steeds vaker interne conflicten voor. In beide partijen speculeert men daarom over een coalitiebreuk en nieuwe verkiezingen. Echter onder omgekeerde voortekens – de publieke dominantie van de LEGA van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini maakt het de Vijfsterrenbeweging moeilijk.

Was de Vijfsterrenbeweging namelijk met 32% van de stemmen de grote verkiezingswinnaar, inmiddels heeft de LEGA de eigenlijk grotere coalitiepartner in alle peilingen ingehaald. De LEGA krijgt ongeveer 34% – en zou tegenover de verkiezingen in maart verdubbelen (destijds 17%). DE partijsecretaris van de LEGA, Salvini, viel in de afgelopen maanden op door een markant politiek profiel. De Vijfsterrenbeweging zou daarentegen nog maar 28% van de stemmen behalen.

Begrotingstekort: onduidelijkheid over de hoogte

Ook de Europese Commissie zit de Italiaanse regering op de nek. Volgens een nieuwe conjunctuurprognose zou het begrotingstekort van Italië volgend jaar naar 2,9% en het jaar daarna naar 3,1% stijgen. Zodoende zou Italië de voorschriften van het stabiliteitspact overtreden, dat voorschrijft dat het tekort niet boven de 3% mag uitkomen. De Italiaanse regering had in haar begroting een verfraaid tekort van 2,4% voor volgend jaar aangegeven – dat is echter zelfs nog driemaal zoveel als overeengekomen met de EU.

Italië weigert zich bovendien te houden aan een EU-voorschrift over het afbouwen van schulden zodra de staatsschuld groter wordt dan 60% van het bruto binnenlands product. De regeringspartijen willen in plaats daarvan enkele dure hervormingen en investeringen in de infrastructuur doen. Voor deze plannen oogstte de Italiaanse regering al in oktober deels scherpe kritiek vanuit Brussel.

Bron:
www.tagesstimme.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Italië. Bookmark de permalink .

5 reacties op Italië: LEGA-dominantie zorgt voor ontevredenheid bij coalitiepartner

 1. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  Gedonder in de coalitie: dat moeten we niet hebben.

  Like

 2. scherpschutter1943 zegt:

  Bussel durft wel de Italianen te bekritiseren maar niet de fransen. Die maken het helemaal bont met het hun begrotingstekort maar daar hoor je niemand over. Behalve macron die wil alle schulden van Europa in 1 pot gooien. Hebben we allemaal evenveel schuld.

  Like

  • koosv8 zegt:

   Ik kan mij er iets bij voorstellen, met een kleine aanpassing in het geschreven woord, LATEN WIJ ALLE SCHULDIGEN IN ÉÉN POT GOOIEN.
   Wat daar uitkomt kan misschien nog gebruikt worden om arme grond mee te verbeteren, in hun zo GELIEFDE AFRIKAANSE LANDEN.

   Geliked door 1 persoon

 3. Jan zegt:

  De linkse jankertjes, ofwel zombies, gaan al weer de straat op om tegen niet bestaand racisme te protesteren. Opvallend, alle krijsers zijn buitenlanders, illegalen en vies (letterlijk) links volk

  Like

 4. koosv8 zegt:

  Blijf bij ellkaar, de EU lacht als jullie elkaar in de haren vliegen, en daar heeft Italië niets aan, en de rest van de kritishe EU landen ook niet!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s