Niemand in het Westen zal nog gelukkig zijn

screenshot_694

(Door: Margot Dijkgraaf)

Met een vooruitziende blik verbeeldt Michel Houellebecq in zijn nieuwe roman de protesten in zijn land. Zijn Frankrijk ontploft, uit onbehagen over de EU, de elite en de globalisering.

Twee weken geleden schreef Michel Houellebecq in Harper’s Magazine dat hij president Trump een van de beste presidenten ooit vond. Trump houdt niet van de EU, net zomin als Houellebecq. De Europese landen hebben niets gemeen, schreef hij, geen waarden, geen taal, geen belangen, laat staan dat ze een democratie vormen. Europa is een nachtmerrie, hoe eerder de EU uit elkaar valt, hoe beter.

Lees verder>>>
nrc.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Niemand in het Westen zal nog gelukkig zijn

  1. Tistochwat zegt:

    https://www.bol.com/nl/p/serotonine/9200000048279826/?bltgh=uzAigtvnO6VpBfIXJhpDLQ.1.3.ProductTitle

    In zijn werk is Houellebecq kritisch over de islam. Nadat een interview met hem in het tijdschrift Lire verscheen, gelijktijdig met zijn roman Platforme, werd Houellebecq aangeklaagd door enkele moskeeën in Parijs en Lyon en verschillende moslimorganisaties in Frankrijk. In 2002 werd hij hier echter voor vrijgesproken door de rechter.

    Geliked door 1 persoon

  2. Aegolius cs zegt:

    Margot Dijkgraaf
    Margot Dijkgraaf is Intendant literatuur en debat bij de Nederlandse Ambassade in Parijs, waar ze invulling geeft aan de literaire en culturele strategie van de ambassade. Ze organiseert, samen met een breed scala aan Franse partners, literaire ontmoetingen en andersoortige debatten in het kader van de culturele, wetenschappelijke en intellectuele uitwisseling tussen Frankrijk en Nederland. Daartoe behoren ook professionele ontmoetingen van uitgevers, vertalers en andere actieve organisaties uit het boekenvak, zowel in Frankrijk als in Nederland (zoals het Nederlands Letterenfonds). Ze woont in Amsterdam, maar is bijna wekelijks in Parijs of elders in Frankrijk.
    Dijkgraaf is literatuurcriticus, auteur, literair journalist, interviewer, debatleider en ‘ambassadeur tussen Frankrijk en Nederland op het gebied van………:
    http://margotdijkgraaf.nl/over/

    Mijn margootje:

    Gaat het ooit nog goed komen met ons in NL onder de paraplu van de EU, Frankrijk en Duitsland?!

    Vandaar “Mijn Margootje”.

    Like

  3. Hovawart zegt:

    Geluksbevinding is een verworven recht in een rechtstaat, inherent aan dit begrip, zou je je kunnen afvragen, kan een ander mij gelukkig maken?
    Je kunt het ook omkeren, ben ik in staat om een ander gelukkig te maken?.
    Het vraagstuk kun je verbreden met de vraag, kunnen wij gezamenlijk gelukkig zijn, met zijn allen op een postzegel?, onze persoonlijke ruimte inschikken om een ander ruimte te gunnen, waarbij beide niet gelukkig zijn met de nieuwe situatie, dan heb je enorm veel eenzame mensen, amper in staat te ontvangen, laat staan om te geven.
    Op elkaars lip zitten is een ware beproeving, en net als er bij een date aan het eind van de ontmoeting al de sfeer niet word “afgetast” of tongzoenen al geen mogelijkheid is, dan maak je een slechte start, waarschijnlijk gedoemd om te mislukken.
    Een schikking met een gelovige zal je helemaal berouwen en de kans is groot, dat, wat je meent te bezitten, kwijt raakt.
    Maar is er wel een klik, de wil om te geven en te nemen, elkaar in elkaars waarde willen laten,
    dan is er al heel wat, dat je gemeenschappelijk hebt daar raak je niet over uitgepraat. In veel gevallen, komt dan van het één ook het ander.
    Zelfs de kansen om in alle oprechtheid en vertrouwen te communiceren waar het jouw zwakke kanten betreft.
    Een fijngevoelig iemand heeft snel in de gaten wanneer die ander hem of haar alleen als object ziet, of, eerbare bedoelingen heeft elkaar te leren kennen en ter zijner tijd naar bevind van zaken af te dalen naar fase twee.
    Maar na Twee Decennia aftasten en oeverloos geleuter is er in de EU nog steeds geen sprake van wederzijds vertrouwen, en wacht iedereen voorlopig zijn kansen af, wil men dit Europese Verstandshuwelijk of wil men de echte liefde vinden?

    Like

  4. Elisah zegt:

    https://www.huffingtonpost.com/entry/rashida-tlaib-donald-trump-impeach_us_5c2f48ede4b08aaf7a986f82?guccounter=1

    New Congresswoman Rashida Tlaib Vows To Impeach ‘Motherf**ker’ Donald Trump

    Like

  5. Tijl Uylenspiegel zegt:

    De auteur heeft voor een groot gedeelte gelijk.
    Wat hij echter negeert is dat Frankrijk ondanks dat het zich graag profileert als een der belangrijkste naties ter wereld het in feite een mislukt land is.
    De landbouwsector in Frankrijk heeft vele jaren werkelijk gigantische landbouwsubsidies uit Brussel gekregen, procentueel vele malen meer dan welk land dan ook.
    En desondanks konden ze het niet bolwerken.
    In Nederland hebben boeren het al die jaren zonder die miljoeneninjecties lange tijd wél gered.
    En nu komt ook daar een eind aan, eerst werden ze door de melkquota gedwongen te groeien, vaak door het bedrijf van de buren te kopen. En toen de melkquota afgeschaft zouden worden wilden ze niets liever dan groeien. Ook de banken zagen daar wel brood in en gaven leningen voor het bouwen van nieuwe stallen.
    De stallen waren nog niet klaar of Brussel constateerde dat ons land teveel mest produceerde, en onze minister van Landbouw, nota bene zelf een boerendochter, zag geen andere oplossing dan blind gehoorzamen.
    Resultaat de boeren staat het water tot de lippen, ze hebben nieuwe stallen gebouwd maar kunnen ze niet in gebruik nemen omdat ze niet meer vee mogen nemen. De banken kennen geen pardon en kloppen op de deur. En het resultaat daar weer van is dat een alarmerend aantal boeren zelfmoord plegen.
    Varkenshouders zijn door de veel te lage vleesprijzen, afgedwongen door de grote supermarkten die alleen op contractbasis wensen te werken, hadden geen andere keus dan die vermaledijde varkensfabrieken te bouwen, niet omdat ze dat nou zo graag wilden maar omdat het de enige mogelijkheid was het hoofd boven water te houden.
    Zo zijn we overal in Europa afgestapt van de gemengde bedrijven, u weet wel die boeren die een aantal melkkoeien hadden en daarnaast wat varkens en kippen en tegelijkertijd ook nog een stuk land voor akkerbouw hadden vaak voor de productie van veevoer.
    Het was te arbeidsintensief, het leverde te weinig op kortom dat moest maar onmogelijk gemaakt worden.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie