Nederland heeft nu al teveel zonnepanelen, stroomnet raakt verstopt

screenshot_839

‘Filevorming om op het stroomnet te mogen’

Het Nederlandse stroomnet kraakt onder de aanwakkerende zonnekoorts. Het enthousiasme bij ondernemers en verenigingen om zonnepanelen te plaatsen is op sommige plaatsen zo groot dat het stroomnet al die extra elektriciteit niet aankan. Er is sprake van filevorming om op het stroomnet te mogen, schrijft De Telegraaf.

Post online

In delen van Groningen, Drenthe en Overijssel moeten netbeheerders Enexis en Tennet ’nee’ verkopen aan initiatiefnemers van nieuwe grootschalige projecten. Dat raakt investeerders die zonneparken willen aanleggen op boerenland, maar ook de groene dromen van voetbalclubs spatten uiteen.

Het grote enthousiasme voor zonnepanelen is “nu eenmaal de consequentie van het huidige subsidiebeleid”, zegt woordvoerder Jeroen Brouwers van netbeheerder Tennet. “Dat is mooi en in de meeste gevallen kán het ook allemaal, maar niet overal in hetzelfde gebied.” Uitbreiding van de net-capaciteit, om ruimte te maken voor zonnestroom, zal jaren duren en miljarden euro’s gaan kosten.

Bron:
https://tpo.nl
(h/t “Wachteres”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bananenrepubliek Nederland. Bookmark de permalink .

14 reacties op Nederland heeft nu al teveel zonnepanelen, stroomnet raakt verstopt

 1. Ruud zegt:

  Het interessante is dat indien de eigen elektriciteitsopwekking in een stroomversnelling raakt ook
  de opbrengst van de overheid uit milieutoeslagen gaat slinken. Dus die rekening van tekorten aan belastingopbrengst staat ons ook nog te wachten en dat geldt ook voor diegene die de aardwarmte als bron benut. Per saldo gaat het de burger dus heel veel extra geld kosten bestaande uit kostbare zich herhalende vervangingsinvesteringen en blijvende gederfde overheidsbelastingen. Maak je borst maar nat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Henk zegt:

  Wat gaat dat kosten ? en dat voor een piek in de zomer maanden.
  Hier hebben we het dus niet over de belasting van het net als we
  van het gas af gaan en vol op stroom gaan yep ook je auto .
  1000 miljard voor terug dringen van een beetje CO2 en dan?
  1000 miljard om het gehele Nederlands net aan tepassen leuk .
  Maar het leukste is die schone stroom hebben zij niet ook niet
  over 15 jaar , en wat ik doe?ik denk eraan omdat op 1 april
  te laten zien , yep een mooie dag om ze voor gek tezetten .
  Groet

  Like

 3. trees zegt:

  het is een verschrikkelijk gezicht op de huizen als ze het nu in pannen model doet valt het op de daken van de huizen nog wel mee maar als ze het op de velden het buiten gebied doen dan ver pesten ze het natuur schoon en wat denk je als ze smerig worden dan geven ze minder stroom ik vind het oude systeem nog het beste gewoon een gas centrale schoner kan het niet maar ja we moeten van het gas gek zijn ze

  Like

 4. Qvic zegt:

  Door die zogenaamde alternatieve groene energie leverleraars zorgen telkens voor grote piekspanningen op het net, daar kan het net niet zo goed tegen. Menig transformatiehuisje is daardoor al uitgebrand. Het stroom net is ontworpen voor een continue stroom en niet voor grote piekspanningen te kunnen verwerken. Door o.a. windmolens en zonnepanelen, die met veel subsidie moeten concurreren met de gas/kolen en kerncentrales. Als Nederland alleen op die alternatieve energie over wil stappen, moeten er wel diverse gascentrales erbij gebouwd worden. Want anders zitten we als het niet minimaal windkracht 5 waait en het zwaar bewolkt is of als het donker is zonder stroom. Dan moeten de gascentrales dat gat gaan opvullen. Want gascentrales zijn vrij eenvoudig aan en uit te zetten, wat niet mogelijk is voor kolen of kerncentrales. Maar dit houdt wel in dat we de (zware) industrie moeten afschaffen, want die verbruiken zoveel stroom. Daar kunnen die windmolens en zonnepanelen niet aan voldoen. Ik heb ooit eens uitgerekend hoeveel windmolens er moeten komen, om een gieterij van stroom te voorzien. Zo’n gieterij verbruikt ongeveer 60Gigawatt per jaar, dan zal er een windmolen om de 100 meter moeten staan die 3500 Megawatt kunnen produceren en moet er 24/7/365 wel windkracht 7 waaien om de maximale capaciteit van de windmolens te kunnen bereiken. Dan zal de gehele oppervlakte van Nederland in beslag worden genomen enkel en alleen voor deze gieterij van stroom te kunnen voorzien. Dus die zogenaamde alternatieve schone energie vreet (land) oppervlaktes voor verwaarloosbare energie opbrengsten. Maar die domme linkse en liberale onder ons staan erbij te juichen en willen nu ook dat de huishoudens van het aardgas af moeten, terwijl de huishoudens amper 4% van het aardgas verbruiken. Wat voor de bevolking achter gehouden wordt, is dat het gasverbruik voor de industrie en de stroom voorziening in de toekomst met tientallen procenten hoger zal worden. Dus dat er gestopt zal worden met het aardgas in Nederland is één grote leugen.

  Like

 5. Elisah zegt:

  Effe lache,
  https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/01/bad-boy-rutte-zou-geweldplegers-tijdens-jaarwisseling-het-liefst-persoonlijk-in-elkaar-slaan/

  Bad boy Rutte zou geweldplegers tijdens jaarwisseling ‘het liefst persoonlijk in elkaar slaan’

  Nou nou, stoere praat op de vrijdagmiddag! Rutte bespreekt de problemen rondom geweld richting hulpverleners tijdens de jaarwisseling en ‘zou ze het liefst persoonlijk in elkaar willen slaan’. Dat meldt de NOS.

  Like

 6. Republikein zegt:

  Afval dumpen in China, levert wat op, wellicht een baantje voor de Oeigoer.

  Like

 7. Heniusz zegt:

  Helaas en dat is echt jammer, dekt de foto de lading niet. Daar zijn overduidelijk particuliere paneeltjes te zien waar hoegenaamd 0,0 subsidie op zit. Het enigste wat daar mogelijk is, is de betaalde BTW terugvragen, dat gaat dan al snel om een paar 100 €€…. Alleen voor de grootpanelenleggers is er uit de SDE+ pot flinke subsidie mogelijk, maar dat moet gaast al bedrijfsmatig gebeuren, geen particulier te vinden die een veldje van 4000 panelen kan financieren of je moet al Rijkman-Groenink heten.

  Like

 8. Heniusz zegt:

  Aanvullend op mijn eerste reactie: Het is overigens wel volkomen correct dat het net dit niet aan kan, maar ook dat krijg je er bij types als Jeske Klaver er niet in.

  Like

 9. En dus krijgen de consumenten ook hiervan straks de rekening want teveel stroom moet verwerkt en opgeslagen worden en dat hadden ze nog niet bedacht op het Binnenhof.

  Like

 10. Wim zegt:

  Alleen al dat er schimmig wordt gedaan over de kosten (na de verkiezingen) laat zien dat het volk nog niet voor een tiende weet wat hen te wachten staat. Maar de onnozelaars laten zich paaien met ‘laten eerlijk verdelen’, terwijl de eindgebruiker altijd de rekening betaalt. O ja, en ze mogen ook nog de subsidie opbrengen voor hen die zich een elektrische auto kunnen permitteren.

  Like

 11. trees zegt:

  zet de regering maar onder stroom dan worden ze mischien eens wakker

  Like

 12. BigLJohn zegt:

  Wij waren er 7 jaar geleden op tijd bij. Subsidie bij aankoop van onze 15 zonnepanelen a 240 Watt per uur met powerboxen. Die powerboxen voorkomen dat bij schaduw de andere panelen niet meer werken. Vorig jaar voor het eerst winst gedraaid, want mijn panelen had ik terugverdiend. In de zomer verbruik ik door die 15 panelen niets en lever ook nog eens wat terug. In de herfst, winter en lente heb ik maar een halve elektriciteitsrekening. Normaal zonder panelen was het 140 Euro per maand. Ik schafte die dingen aan voor mijn eigen voordeel, niet voor dat stomme milieu gedoe.

  Like

 13. Steven zegt:

  Meteen weer een reden voor Rotte om de energiebelasting nog maar eens te verhogen..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s