Londen: Assange dreigt uitwijzing uit ambassade en arrestatie binnen enkele uren of dagen

Screenshot_8

(Vertaling: E.J. Bron)

De al jaren in de ambassade van Ecuador in Londen vastzittende oprichter van Wikileaks, Julian Assange (foto), zou volgens informatie van het platform wellicht al spoedig uit de ambassade gezet en gearresteerd kunnen worden.

epoch times

Wikileaks deelde in de nacht naar vrijdag via Twitter onder verwijzing naar “een hoge bron binnen de staat van Ecuador” mee dat Assange “binnen uren of dagen” uit de ambassade gezet zou worden. Met de Britten zou al een overeenkomst met betrekking tot zijn arrestatie zijn geregeld.

Assange was in juni 2012 de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land binnengevlucht om aan zijn arrestatie en uitlevering aan Zweden wegen beschuldigingen van verkrachting te ontsnappen. De Zweedse justitie stopte later weliswaar met haar onderzoek, maar Assange vreest strafvervolging in de VS.

Daar dreigt hem vanwege de publicatie van explosieve documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak een proces wegens het verraad van geheimen en wellicht een levenslange gevangenisstraf. Ook de Britse autoriteiten hebben verklaard hem te willen arresteren, omdat hij door de vlucht naar de ambassade de voorwaarden voor zijn borgtocht zou hebben geschonden. De regering in Quito is al langere tijd op zoek naar manieren om Assange kwijt te raken.

INA-documenten als voorwendsel

Als voorwendsel voor zijn zogenaamd komende uitzetting uit de ambassade zouden de zogenaamde INA-documenten dienen, deelde Wikileaks mee onder verwijzing naar de bron. Bij de INA-documenten gaat het om een serie documenten, die een Ecuadoriaanse parlementariër werden toegespeeld. Daarin zouden volgens mediaberichten aanwijzingen naar illegale praktijken van de president van Ecuador, Lenin Moreno, en zijn familie staan. Het zou gaan om smeergeldbetalingen in verband met een waterkrachtcentrale, die deels naar rekeningen van de firma INA Investment Corporation stroomden. De onderneming is volgens de berichten van Moreno´s broer, Edwin Moreno. De procureur-generaal is een onderzoek gestart. Moreno wijst de beschuldigingen van de hand en spreekt van een lastercampagne.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Londen: Assange dreigt uitwijzing uit ambassade en arrestatie binnen enkele uren of dagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s