Gingen Nederlandse Joden “als lammeren de gaskamer in”?

Screenshot_176

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

Generaal b.d. Toine Beukering is een nieuw gekozen Senator van het Forum voor Democratie, een nieuwe immigratie- en EU-kritische partij. Omdat het Forum voor Democratie (FvD) de grootste partij in de Senaat geworden is, zal ook het voorzitterschap van de Senaat waarschijnlijk naar deze partij gaan. Beukering is haar kandidaat.

Op 8 juni publiceerde de grootste Nederlandse krant, “De Telegraaf”, een interview met Beukering. In dit interview verklaarde hij dat een van de redenen waarom hij bij het Nederlandse leger zou zijn gegaan, geweest zou zijn dat hij als kind een hele serie boeken over de Holocaust gelezen zou hebben. Hij zei: “Het heeft me altijd geïnteresseerd hoe het mogelijk was dat de Joden – zo´n dappere, strijdlustige natie – als makke lammeren de gaskamers ingedreven konden worden.”

Zijn gesprekspartner vroeg hem of hij zich er bewust van zou zijn dat de mensen gechoqueerd zouden zijn door deze opmerking. Beukering antwoordde dat hij uit solidariteit met de Joden zou hebben deelgenomen aan de Nederlandse keppeltjesdag. Inderdaad zorgde de uitspraak van Beukering voor een schreeuw van verontwaardiging en enkele dagen later verontschuldigde hij zich hiervoor.

De woorden van de voormalige generaal illustreren opnieuw de mythe die de Nederlanders na hun bevrijding van de Duitse bezetting door de geallieerden in mei 1945 rondom hun oorlogstijd gesponnen hebben.

In mei 1940, enkele dagen nadat de Duitsers Nederland waren binnengevallen, vluchtte de Nederlandse koningin Wilhelmina van Oranje naar Londen, zonder advies te vragen aan haar ministers. De meeste ministers volgden haar. Voor de niet vertrekkende functionarissen lieten zij geen aanwijzingen achter hoe zij zich tijdens de bezetting zouden moeten gedragen. Binnen enkele dagen capituleerde het Nederlandse leger.

Het hoogste gerechtshof van Nederland was een van de eersten dat de Joden verraadde. In het jaar 1940 riepen de Duitsers alle Nederlandse ambtenaren en leraren op om een verklaring te ondertekenen dat zij geen Jood zouden zijn. Bijna iedereen ondertekende, waaronder ook de niet-joodse leden van het hoogste gerechtshof. Bijna alle medewerkers van het ministerie van Justitie gedroegen zich eveneens zo. De Duitsers gebruikten deze verklaring om Joden van officiële functies uit te sluiten. Lodewijk Visser, de joodse president van het hoogste gerechtshof, werd begin 1941 door de Duitsers van zijn functie ontheven.

Screenshot_174

Deportatie van Joden uit Amsterdam naar Westerbork, 1943.

In het jaar 2011 werd er een boek gepubliceerd over het hoogste gerechtshof gedurende de tijd van de Duitse bezetting. De schrijvers kwamen tot de conclusie dat dit gerechtshof “de nimbus van hoogste behoeder van de gerechtigheid in Nederland was kwijtgeraakt”. Toen het boek gepresenteerd werd, zei Geert Corstens, op dat moment president van het hoogste gerechtshof, dat de ondertekening van de verklaring in 1941 “in strijd was met al hetgeen waarvoor het hoogste gerechtshof zou hebben moeten staan”.

Onverschilligheid tegenover de Joden en hun lot

Nederlandse Joden, die gedwongen werden een gele ster te dragen, waren in toenemende mate geïsoleerd in een natie, waarin het aantal collaborateurs het aantal leden van de Nederlandse nationaalsocialistische partij voor de oorlog ruimschoots overtrof. Het grootste deel van de bevolking legde een volledige onverschilligheid tegenover de Joden en hun lot aan de dag.

Leden van de Nederlandse politie wisten dat hun taak er uitsluitend uit bestond om misdadigers te arresteren; desondanks hielpen zij de Duitsers erbij om Joden te arresteren, ook baby´s en oudere mensen. Joden werden door de Nederlandse Spoorwegen naar het doorgangskamp Westerbork getransporteerd, waar ze door de Nederlandse militaire politie werden bewaakt. Meer dan 100.000 Nederlandse Joden – meer dan 70% van de joodse bevolking van voor de oorlog – werden in de Duitse kampen in Polen de dood ingestuurd.

In het jaar 2018 vond er in het Joods Historisch Museum in Amsterdam een tentoonstelling over de Joden en het koningshuis van Oranje plaats. In het kader van deze tentoonstelling was een opname te horen van de weinige woorden die koningin Wilhelmina in haar talrijke toespraken tijdens de oorlog op de Nederlandse radio aan haar joodse onderdanen wijdde. Ze werden als terloops uitgesproken. Deze weinige zakelijke zinnen werden op de tentoonstelling tegenover de opname van haar vurige toespraken gezet, waarin ze zich heftig tegen de mobilisering van Nederlandse mannen om te gaan werken in Duitsland uitsprak.

Een klein percentage van de Nederlandse bevolking – zeer moedige mensen – hielp Joden. Er doken 24.000 Joden onder. Van hen overleefden 16.000 de oorlog. Veel anderen werden door Nederlandse vrijwilligersorganisaties – een civiele en eentje van de politie –, waarvan de leden geld kregen voor iedere opgepakte Jood, verraden of gevangen genomen.

In het Nederlandse verzet speelden Joden, die voor de oorlog minder dan 1,5% van de totale bevolking hadden uitgemaakt, een buitenproportioneel grote rol. Dit werd zowel door de media als door historici nauwelijks gepubliceerd. Een monument in de buurt van het Amsterdamse stadhuis getuigt van het joodse verzet.

Enkele maanden na het einde van de oorlog sprak de minister voor Transport en energie, Steef van Schaik van de Katholieke Volkspartij KVP, voor een grote bijeenkomst van spoorwegmedewerkers in Den Haag. Hij verklaarde: “Met jullie treinen werden de ongelukkige slachtoffers naar de concentratiekampen gebracht. Jullie harten verzetten zich daartegen. Maar toch deden jullie het. Dat strekt jullie tot eer. Het was een plicht, die de Nederlandse regering van jullie verlangde, want het spoorwegverkeer is een van de pijlers waarop het economische leven van het Nederlandse volk is gebaseerd. Dit zou niet op het spel gezet moeten worden.”

Screenshot_175

Joden stappen in een deportatietrein van Westerbork naar Auschwitz, 1942-1943.

Jaren later schreef een journalist in een Amsterdamse krant dat de woorden van Van Schaik “de vreselijkste tekst die een Nederlandse minister ooit gebezigd heeft” geweest zouden zijn.

Na de oorlog hadden de Nederlanders de psychologische behoefte om de gevolgen van hun snelle nederlaag tegen de Duitsers in mei 1940 te verzachten. Dit leidde tot overdrijvingen van heldendaden door Nederlanders tijdens de bezetting tot aan pure bedenksels toe. In dit scenario was er voor de Joden in het gunstigste geval een plek als tweederangs slachtoffers. Het beeld ontstond dat ze zich niet verzet zouden hebben, maar zich gewoon lieten deporteren.

Dit fundamenteel foute beeld kwam in de woorden van Beukering opnieuw tot uitdrukking.

Deze gevoelens waren ook zichtbaar bij de houding van ministers van de eerste naoorlogse regering tegenover Joden. Deze ministers legden tegenover Joden kilte en zelfs minachting aan de dag.

Toen vertegenwoordigers van de Joden de eerste naoorlogse minister-president, Willem Schermerhorn van de sociaaldemocratische Partij van de Arbeid (PvdA), ontmoetten, zei hij dat hij het niet als zijn taak zou beschouwen om ervoor te zorgen dat de Joden hun vermogens terug zouden krijgen. Deze vermogens waren volledig door de Duitsers geroofd.

Vele decennia later verontschuldigden de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen en enkele plaatselijke politiechefs zich voor de rol die hun voorgangers tijdens de oorlog bij de vervolging van Nederlandse Joden hadden gespeeld. Desondanks weigerde in 2012 de toenmalige minister van Veiligheid en justitie, Ivo Opstelten van de liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), om zich in naam van de politie als geheel te verontschuldigen. En dit ondanks het feit dat leden van de Nederlandse politie Maatgevend hadden deelgenomen aan de uitvoering van de genocide op de Joden.

Nederlandse regeringen na de oorlog hebben het verdraaide beeld van de “gewillige lammeren” in stand gehouden. De huidige minister-president, Mark Rutte (VVD), heeft Nederland als het enige West-Europese land gepositioneerd dat weigert om de enorme fouten van zijn oorlogsregeringen toe te geven – om maar te zwijgen van een verontschuldiging.

Bron:
www.audiatur-online.ch
Door: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, demoniseren, Historie, Holocaust, Hypocrisie, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, nationaalsocialisme, Nederland, Overheid, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

29 reacties op Gingen Nederlandse Joden “als lammeren de gaskamer in”?

 1. henk verhoef zegt:

  en de duitse cda( de cdu) en de duitse pvda(spd) betaalden de nederlandse ( belgisch en franse SS leden tot 2015 gewoon een pensioen voor beweze diensten
  Dat was een ZWART pensioen want hoefde/werd er geen belasting over geheven( die SSers konden zo ook gewoon nog van de nedelrandswe sociale voorzieningen genieten)
  |De nedelrandse belastingdienst kontroleert wel of u zwart geld had/heeft in buitenland maar natuurlijk niet de ss leden
  En die zelfde cdu/spd – ja die zijn nu tegen de nsu– maar ze betaalden wel 75 jaar aan die ex ss ers- Als u vraagt hoe kan dat-[- denk dan even aan stille hilve en dat de verrader van de duitse anne franck– zeg maar de grootste heldin uit de oorl;og– die is nog niet bekend gemaakt – de ss had (zonder nederlandse ict) wel een goede administratie voor iedere uitbetaalde verraders penning

  Oh er waren een 30 000 verzetsstrijders en een 35 000 nederlandse ss-ers en 80- pct van de bevolking hielp de mof– tot de inlevering van koperen voorwerpen zodat de mof er kogels van kon maken
  gelukkig is er niets veranderd en werkt de nederlander nog steeds mee met de bezetters rn geeft men ze nog alles– gratis en met voorrang

  Geliked door 1 persoon

 2. J. C. Th. Köhler zegt:

  Van ’40 tot ’45 verraad en collaboratie. Daarna tot vandaag leugens en bedrog. En verdekt antisemitisme.
  “Wie niet voor me is, is tegen me.”
  Zo bezien zijn 75 jaar Nederlandse kabinetten stiekeme antisemieten geweest. Inclusief Rutte III. Ze waren niet vóór de Joden, dus waren ze tégen de Joden. Ze moesten zich schamen. Wilhelmina om te beginnen. Als er één “fout” geweest is, is zij het wel.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Geliked door 2 people

 3. Dat stuk vreten dat zich koningin noemde ( Wilhelmina ) heeft nooit echt opgeroepen de Joodse Nederlanders te beschermen !!!Nog erger haar schoonzoon Bernard gokte misschien wel op twee paarden ,de Duitsers of later de geallieerden, al naar gelang welke mogendheid de oorlog zou winnen !!!Momenteel zien we ten aanzien van de fascistoïde islam weer exact de zelfde laffe houding bij vrijwel 90 tot 99% van onze overheidsinstellingen ,onder het valse argument van “godsdienstvrijheid”!Elke moskee is een potentiele kweekvijver van toekomstige terroristen!Openbaar ministerie , rechterlijke macht ,ministers ,zijn wederom helden op sokken ,oftewel laffer dan laf ,met natuurlijk de grootste onbenul op dit moment de vrijdenker Mark Rutte himself!!!Wir haben es nicht gewusst? L’histoire se répète???

  Geliked door 1 persoon

 4. Lees het boek “jodenjacht” van Ad van Liempt en Jan.H. Kompagnie over de onthutsende rol van de nederlandse politie in de tweede wereldoorlog. Om je kapot te schamen. Dat gold niet alleen voor de politie maar voor de hele regering en ambtenarij, zowel degenen die gevlucht waren als degenen die in nl waren gebleven. Ook na de oorlog was het voor de overlevende joden foute boel in nederland. Ook nu nog kan je als jood beter maken dat je wegkomt uit nl, tenzij je weet te ontkennen dat je jood bent, Als je er als jood uitziet ben je wel degelijk de pineut en je leven niet zeker. Je kan in nl beter een geïmporteerde moslim zijn Alle deuren gaan voor je open en de subsidiekassa rinkelt. Dit alles onder leiding van de grootste landverraders ooit. Deze zakkenvullers en leugenaars worden uitvoerig beschreven in het boek “de 4e wereldoorlog”, van Peter Siebelt.

  Geliked door 2 people

 5. Henk.V zegt:

  De onverschillige houding van Nederland (inclusief haar overheden en de overgrote meerderheid van de bevolking) tegenover de Duitse bezetters en de nazi-leer die zij wilden implementeren is op deze site vaker aan de orde geweest. Uit deze houding ontstond automatisch de bereidheid tot verregaande collaboratie.met de bezetters.
  De Nederlandse onwil om zich serieus in problemen te verdiepen die een aanslag vormen op het welzijn van IEDEREEN kwam voort uit een verregaande GEMAKZUCHT en uit puur egoïsme : ”Zo lang ik het nog goed heb maak ik mij niet druk om de misstanden en de problemen die meer en meer duidelijk worden.” Ik pas mij gewoon aan de nieuwe werkelijkheid aan en probeer er het beste van te maken.”
  Deze negatieve factoren maakten dat op de lijst van Europese landen, van waaruit de meeste joden naar concentratiekampen werden getransporteerd, Nederland op de TWEEDE plaats belandde. Meer dan 90 % van de Joodse inwoners werden weggevoerd.
  Slechts Joegoslavië overtrof ons. Wij kunnen echt trots zijn op ons land.

  Helaas is -meer meer dan zeventig jaar na de bevrijding- aan genoemde grondhouding van collaborerende onverschilligheid en zelfgekozen onwetendheid (die het gevolg is van die onverschilligheid) niets wezenlijks veranderd. De houding van ”Als het mij maar goed gaat…”‘ geldt nog steeds.

  Dat bekent dan ook dat ons land zich moeiteloos aan nieuwe overheersers zal onderwerpen. Opnieuw neemt modieus antisemitisme weer een plaats in het politiek correcte denken in, als gevolg van de acceptatie van een geïmporteerde ideologie die de Jodenhaat zeer koestert. Alleen spreekt men niet meer van antisemitisme, maar gebruikt men het versluierende woord antizionisme en wie dat gevoel graag tot de zijne maakt kan zich nu onbelemmerd uitleven op de staat Israël die al zeventig jaren voor haar bestaan moet vechten en terwijl de Joden terecht opkomen voor zichzelf wordt hun daad van zelfverdediging door tegenstanders van de Joden omgedoopt tot agressie, terwijl degenen die het land willen vernietigen tot slachtoffers worden verklaard.
  Hoe pervers wil men het hebben?
  En nu we het toch over probleemloze collaboratie .
  Geert Wilders voert al jarenlang strijd tegen de geleidelijke overgave aan de invloed van de islam, een ideologie/religie die de hele maatschappij wil hervormen tot een sharia staat.
  Heeft hij gelijk met de analyses die hij keer op keer aan zijn collega’s in de Tweede Kamer voor houdt en aan het Nederlandse volk. Zijn beweringen zijn volkomen juist, maar ondertussen wenden onze overheden, tot aan de hoogste functionaris daarin, zich af van wat hij zegt. Men geeft het liefst nog meer speelruimte aan de vernietigers van onze manier van leven. Nederland collaboreert vrolijk verder . Het bijwonen van Iftars door vertegenwoordigers van de staat is een verbijsterend staaltje van politiek onbenul.
  En ga er maar rustig van uit dat, wanneer iedereen werkelijk onder het toezicht van de sharia is beland , de overheersende gedachte nog steeds zal zijn: ”Ach ,er is overal wel eens wat.We moeten er samen maar het beste van zien maken.”’
  Een zeer getalenteerd, hoog ontwikkeld land met zoveel aanleg voor grootheid op velerlei terrein, dat zich door egoïstische kortzichtigheid laat leiden en dat te stom blijkt dat het zich zich definitief de das om kan doen……

  Ik schrijf deze zin op en schaam mij voor dit land…..

  Geliked door 3 people

 6. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Wat we in de discussie over wat er gebeurd is niet mogen vergeten is dat antisemitisme geen alleenrecht van de Duitsers was, in nagenoeg alle Europese landen waren (soms behoorlijk grote) groepen antisemieten.
  Reeds ver voor de oorlog werden door de Duitsers kampen ingericht, in eerste instantie vaak voor politieke tegenstanders, de meeste van deze kampen waren werkkampen waarin de gevangenen dus dwangarbeid verrichtten.
  Het meest bekende kamp Auschwitz bestond uit een terrein met barakken en een vele malen groter industrieterrein van IG-Farben.
  Geleidelijk aan werden de kampen in steeds grotere meerderheid volgestopt met Joden en zigeuners (Roma – Sinti) maar pas na eind 1942 werden het tevens vernietigingskampen.
  Bedenk daarbij dat in die tijd de nieuwsvoorziening uitermate gebrekkig en onder de Duitsers ook nog eens streng gecensureerd was.
  Vernietigingskampen zijn voor de meeste mensen ondenkbaar en de verhalen daarover werden dan ook vaak niet geloofd, ook niet door de Joden.
  De meesten waren dan ook in de veronderstelling dat ze afgevoerd werden naar werkkampen.
  Ook de frontsoldaten dachten dat, ze konden moeilijk even verlof vragen om daar eens een kijkje te nemen!! Vandaar dat de kreet wir haben es nicht gewusst niet helemaal onterecht was, jammer alleen dat de werkelijk verantwoordelijken die kreet gingen misbruiken om zichzelf vrij te pleiten.
  Kortom er was veel onbekend over de kampen.
  Zou dat wel zo zijn geweest dan was de weerstand vele malen groter geweest en het was dus in het voordeel van de nazi’s om die onbekendheid in stand te houden.

  Geliked door 2 people

  • Mario Schettini zegt:

   @tyl Uilenspiegel
   Ook u bent op een dwaalspoor. het was bij iedereen bekend. u hoeft mij niet te geloven maar leest u het boek ‘om erger te voorkomen’ van mevrouw Nanda van der Zee.

   Like

  • Henk der Niederlánder zegt:

   Ook was het bij de geallieerde regeringen bekend dankzij de ontsnapping van Rudolf Vrbra en Alfred Wetzler. Ik heb het boek in huis maar hier een Wikipedia weergave van de feiten.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Vrba.
   Er werd door verschillende politicie in de tijd geopperd om Auswich te bombarderen maar ook toen al waren de dames en heren van de politiek niet vooruit te branden met het gevolg dat 100.000 de Hongaarse joden naar de gaskamers getransporteerd werden.

   Like

 7. koddebeier zegt:

  De fascisten zijn nog steeds onder ons !

  Geliked door 3 people

 8. Rensk. zegt:

  Was ook een oliedomme opmerking. Joden zijn straal voor de gek gehouden en dachten misschien nog te kunnen overleven als ze meegingen. Omdat ze dachten dat ze te werk gesteld werden.
  Waren echt niet zo dom om tegenstand te bieden met de wetenschap dat ze direct de kogel kregen. Mensen kunnen zich niet inleven hoe beangstigend dat moet zijn geweest.

  Verder ging er ook het verhaal rond dat Wilhelmina niet naar UK wilde en dat ze overgehaald werd door een paar ministers. Wat de waarheid is weet ik tot op heden nog niet. Al ben ik eerder geneigd te geloven dat ze de boel ontvluchtte. Ik geloof niet zo erg in de heldenmoed vand e Oranjes van de laatste 3 eeuwen. Willem van Oranje 1634 zie ik eerder als een moedig mens/leider. Men moet het wel zien in het licht van die tijd. Alles wat daarna kwam aan Oranjes is 0

  Geliked door 2 people

  • Rene zegt:

   lees het boek Wilhelmina uitgebracht meen ik 2016 eigenlijk zou iedereen het moeten lezen een aanrader en ook daarin beschreven prins Bernard en hoe de bondgenoten dachten over deze oranjekliek.

   Geliked door 1 persoon

  • Mario Schettini zegt:

   @rensk
   ook voor u geldt: leest u het boek ‘om erger te voorkomen’ van mevrouw Nanda van der Zee. overigens de door u genoemde Willem van Oranje was helemaal niet zo moedig. integendeel, toen hij burgemeester van Antwerpen was, verbood hij de inwoners om hulp te bieden aan de Geuzen die crepeerden door een slag tegen Spaanse troepen. pas toen zijn bezitting (prinsdom Orange) in gevaar kwam, werd het tijd voor hem om tegen Filips II in opstand te komen. gewoon puur economische redenen en anders niets. dat zijn we wel gewend van de uitvreters die de Oranjes worden genoemd.

   Like

 9. BigLJohn zegt:

  Er waren groepjes Joden die gewapend verzet boden tegen hun deportatie. Hun aantal was echter klein, en wat hadden zij onder de gegeven omstandigheden nu in de pap te brokkelen. Bij een razzia kwamen vele zwaar bewapende Duitse militairen met enkele militaire vrachtwagens een Jodenwijk inrijden. Ondanks een kortdurend vuurgevecht stond de uitkomst al van tevoren vast. Deportatie ! Als lammeren de gaskamer in ? Zo simpel ligt het niet ! Je zou als Jood maar eens in die tijd geleefd moeten hebben. Compleet met vele angsten en onzekerheden. De overheid had je ook nog eens tegen je, alsmede de fanatiek zoekende sicherheidsdienst. En je liep constant het gevaar verraden te worden door Nederlanders die daarvoor een bonus kregen van de mof.

  Geliked door 5 people

 10. Jules Vismale zegt:

  De regering en het koningshuis hebben helaas ook nooit verontschuldigingen aangeboden om het feit dat tijdens WO II zeker 25.000 Nederlanders in de Waffen-SS dienden en velen zich vooral in Rusland schuldig maakten aan oorlogsmisdaden!

  Geliked door 1 persoon

 11. Peter Rissing zegt:

  Dit vraagt om een briefje naar onze regering met de vraag of het juist is -en zo ja, wanneer- dat Mark Rutte heeft geweigerd -als het enige West-Europese land- de grote fouten van onze oorlogsregeringen te erkennen of daar een excuus voor aan te bieden.
  Vooral in het kader van dit bericht uit A’dam: https://www.geenstijl.nl/5148278/meerderheid-gemeenteraad-amsterdam-stad-moet-sorry-zeggen-voor-rol-in-slavernij/

  Geliked door 3 people

 12. Philippine zegt:

  Bedankt E.J.Bron voor het vertalen èn het plaatsen van dit artikel.

  Geliked door 3 people

 13. Thomasson zegt:

  Generaal b.d. Teun Beukring heeft gewoon gezegd wat hem heeft bewogen om militaire carrière te volgen. Zoals hij dat zag, gaven de Joden zich massaal gehoor ‘als makke lammetjes voor de oproep op transport te gaan. In Israël bijvoorbeeld gaat deze visie een stapje verder. De hoofden van de Zionistische beweging in Palestina en de Joodse bewoners daar, hebben gezworen dat zij tot de laatste druppel bloed tegen hun vijanden zouden vechten. Zij zouden geen prooi worden in pogroms zoals die van Rusland en andere Oost Europese landen. Zij zagen de Joden in de diaspora als lafaards. Daarom werd daar al in 1909 een socialistische zionistische militie opgericht genaamd Ha’Shomer. Later, tijdens de Britse Mandaat, werden andere Joodse milities opgericht; sommigen van hen zeer extremistisch van aard.

  De Joden in Palestina hadden een voorbeeld voor ogen wat er gebeurt met mensen die hun lot niet in eigen handen nemen. Maar welke visie konden Nederlandse Joden ontwikkelen? In 448 jaar leefden ze in een land waar ze in vrijheid konden leven en zonder angst voor pogroms. De meeste Joden in Nederland – zoals de Nederlanders zelf – konden niet voorstellen dat Hitler zou Nederland bezetten; het land wou graaf neutral blijven. Nederlandse Joden in de oostelijke provincies van Nederland wisten enigszins wat er kan gebeuren. Ze hoorden de geblèr van Hitler door hun radio’s en de hysterische gegil van zijn toehoorders. Maar wie kon Joden in de kuststreek waarschuwen? Of de Joden die woonden in Zeeland, de Kop van Noord Holland, Friesland en de Waddeneilanden? De Joodse Raad met Asscher een Cohen voorop adviseerden de Joden de bevelen van de Duitsers te volgen: Geen Verzet is Verzet was hun device. De meeste Joodse gemeenten volgden dit advies.
  Wat het gedrag van regering De Geer, de overheid w.o. de Hoge Raad. Daar hoeven wij niet lang over TE discussieren. Het gedrag van toen loopt paralel voor 100% met het gedrag van de regering en de overheid anno nu. Dat geldt vooral voor de sub-overheid politie, rechters enz. Toen leverden ze de Joden uit aan de Duitsers tegenwoordig leveren ze scrupuloos de Nederlanders aan de Islam.
  NIETS NIEUW ONDER DE ZON.

  Geliked door 3 people

  • Mario Schettini zegt:

   @thomassen
   mag ik u erop wijzen dat de opstand van het getto van Warschau de nationaal SOCIALISTEN meer tijd en moeite heeft gekost dan de tegenstand van Nederland en België samen.

   Like

   • Thomasson zegt:

    @Mario Schettini. Dat is waar en het betekende een ding: De Duitsers waren oppermachtig met hun Blitzkrieg, maar hadden moeite met echt verzet om de orde in het land te behouden. De Wehrmacht schijte letterlijk van angst voor de partizanen van Tito in Joegoslavie. Daar was het verzet bijzonder heftig en de Duitse soldaten ervaarden de diensttijd in dat land als een ware hell. Joegoslavie heeft zichzelf bevrijd en niet de Russen. Daarom kon Tito zijn eigen koers volgen en niet degene die Slaling heeft van hem verlangt.

    Like

   • Jules Vismale zegt:

    @thomassen, tijdens WO II waren er in Polen, Rusland, Joegoslavië, Griekenland, Italië en Frankrijk talloze guerrilla’s en partizanen actief die vaak niet alleen de Duitsers en hun collaborateurs bestreden maar vaak ook elkaar en hun eigen regeringen!
    Vooral de nationalisten onder hen haatten de communisten en maakten ze elkaar als dolle honden af en meestal ook talloze burgers die hen niet steunden of als vijanden werden beschouwd! Zulke engelen en helden waren die verzetsgroepen dus niet eens!

    Like

 14. Marc zegt:

  Het zou beter geweest zijn in plaats van het woord ‘joden’ het woord ‘mensen’ te gebruiken. Want als je joden vergelijkt met lammeren, lijkt het niet alsof alleen joden zich als lammeren zouden gedragen. Het zou bovendien overeenkomstig de toenmalige praktijk zijn geweest: het zijn bij lange na niet alleen joden geweest die vergast werden!

  Wat is nou de overeenkomst tussen ‘lammeren naar de slachtbank’ en ‘mensen naar de gaskamers’?

  Heel simpel: beide groepen hebben geen idee wat hun te wachten staat. Mensen zouden het nog kunnen vermoeden. Maar ze kunnen het niet geloven. Volstrekt begrijpelijk en volkomen menselijk/dierlijk.

  Daar hoef je geen jood voor te zijn!

  Geliked door 1 persoon

 15. kampersrene zegt:

  naar deze partij gaan. Beukering is haar kandidaat…… en Franske ?? snik ..snik

  Like

 16. verwardeman zegt:

  Vanuit je luie stoel lullen is gemakkelijk , anders wordt het indien een bezetter met tanks- geweren-
  enz door de straten rijd , dan zeg je niet even : foei stoute soldaat dat mag je niet doen !
  Als je als politieagent of treinmachinist op straat wordt gelazerd – bij werkweigering – en niks meer
  te vreten hebt – wat nou uitkering – dan wordt het verdomd moeilijk om nog “rein en heldhaftig ‘ te
  blijven .
  Dat is alleen aan ware helden toebedeeld en die zijn – zoals u allen weet – verrekt dun gezaaid !
  De meesten waren toen als de dood voor hun leven en of marteling of dat soort ellende , dus
  oordeel niet te vlug over onze ” laffe ” voorouders ………

  Geliked door 1 persoon

  • fleckie zegt:

   Hebben ze zelf überhaupt …Iets… van die oorlog. meegemaakt. ( met de enorme druk, niet alleen uitgeoefend door de Duitsers, maar ook. landverraders. gewoon temidden v.d.bevolking, dus…IEDEREEN. .. liep op z’n tenen’,! ( minder bekend, nietwaar.) …………………<~<~<~<~<~<~<~

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s