Morgen vindt de premier-wisseling plaats in Londen: Boris Johnson de grote favoriet

Screenshot_189

(Vertaling: E.J. Bron)

Boris Johnson (foto) wordt zo goed als zeker de nieuwe minister-president in Groot-Brittannië. In Londen wordt al gespeculeerd wie de hoed in de regering moet nemen en wie door de Brexit-hardliner met een functie wordt bedacht.

epoch times

In de race om de opvolging van minister-president Theresa May zet Boris Johnson koers naar Downing Street 10. De 55-jarige geldt als grote favoriet om chef van zijn Conservative Party en zodoende ook van de regering te worden. Volgens de nieuwste peiling onder leden van de Conservatieve Partij zou de omstreden politicus meer dan 70% van de stemmen kunnen krijgen. Zijn concurrent, minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, wordt maar weinig kans toegedicht.

De verkiezingsuitslag wordt dinsdag in Londen bekendgemaakt, woensdag wordt Johnson al tot nieuwe minister-president benoemd. Er zouden weliswaar onzekerheden aan de peiling kleven, maar andere peilingen zouden tot eenzelfde resultaat zijn gekomen, staat er op de conservatieve website “Conservative Home”. Dit zou erop duiden dat “Johnson met een overweldigende meerderheid zal winnen”.

De ongeveer 160.000 partijleden konden nog tot vanmiddag beslissen of ze Johnson of Hunt als nieuwe chef en zodoende ook als minister-president willen hebben. Terwijl de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en voormalige burgemeester van Londen zeer omstreden is. Hij neemt het vaak niet zo nauw met de waarheid. Als minister van Buitenlandse Zaken trapte hij op het internationale toneel veel mensen op de tenen. Veel partijleden vertrouwen het de excentrieke politicus echter toe om teleurgestelde Brexit-stemmers weer binnenboord te halen.

Iran wordt de eerste “diplomatieke test” voor Johnson

De nieuwe minister-president zou het, net zoals May, wel eens heel moeilijk kunnen hebben: de regering beschikt slechts over een meerderheid van drie stemmen. De premier-wisseling vindt plaats middenin het conflict met Iran, die een Britse tanker enterde de Straat van Hormuz. De BBC sprak al van de eerste “diplomatieke test” voor Johnson.

Britse media gaan er van uit dat Johnson in het geval van zijn verkiezingsoverwinning veel regeringsposten nieuw zal bezetten. Kranten speculeren bijvoorbeeld over een comeback van de voormalige Brexit-minister Dominic Raab, die het ministerie van Justitie zou kunnen overnemen. Kennelijk is Johnson volgens “The Telegraph” ook van plan om de voormalige Brexit-minister David Davis te reactiveren en hem te benoemen tot minister van Financiën of minister van Buitenlandse Zaken. Critici beschouwen Davis als incompetent en lui.

Afgelopen weekend hadden minister van Financiën Philip Hammond en minister van justitie David Gauke al laten weten hun functies op te geven als Johnson regeringschef zou worden. Britse media houden er rekening mee dat er nog meer EU-gezinde ministers zullen aftreden.

Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken treedt uit protest tegen Boris Johnson af

Vandaag maakte de pro-EU staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Alan Duncan, zijn aftreden bekend. “Vooruitlopend op de wisseling komende woensdag” legde hij zijn functie neer, verklaarde hij in zijn verzoek tot aftreden aan de vertrekkende minister-president Theresa May. Afgelopen weekend hadden minister van Financiën Philip Hammond en minister van Justitie David Gauke hun aftreden aangekondigd in het geval van een verkiezingsoverwinning van Johnson.

“Het is tragisch dat precies op het moment dat we de dominerende intellectuele en politieke kracht in Europa en verder zouden kunnen zijn elke dag onder de donkere wolken van de Brexit moeten werken”, verklaarde Duncan.

Johnson wil het land uit de EU leiden

Johnson wil Groot-Brittannië op Halloween, op 31 oktober, uit de Europese Unie leiden, “wat er ook gebeurt”. Daarbij dreigt hij Brussel ook met een uittreding zonder akkoord – dat zou aanzienlijke negatieve gevolgen voor de economie en andere levensterreinen hebben. May was driemaal met haar in Brussel uitonderhandelde deal in het parlement gestruikeld.

Johnson benadrukte vandaag dat een geregelde EU-uittreding eind oktober met “wilskracht en daadkracht” te doen zou zijn. Als het 50 jaar geleden al mogelijk zou zijn geweest om naar de Maan en weer terug te vliegen, “dan kunnen we ook het probleem van de vlotte afhandeling aan de Noord-Ierse grens oplossen”, schreef Johnson in “The Telegraph”. Net als voor de vlucht naar de maan zouden daarvoor ook technische oplossingen bestaan.

Johnson doelde daarmee op de zogenaamde Backstop, die hij strikt afwijst. Deze garantieclausule dient te verhinderen dat er tussen het Britse Noord-Ierland en het EU-lid Ierland weer grenscontroles ingevoerd moeten worden. Want dat zou het oude conflict tussen katholieke voorstanders van een verenigd Ierland en protestantse loyalisten weer kunnen aanwakkeren.

De Backstop voorziet erin dat Groot-Brittannië net zoals deel blijft uitmaken van de tolunie met de EU, totdat het probleem op een andere manier is opgelost. Voor Noord-Ierland dienen eveneens deels regels van de Europese binnenmarkt te gelden.

Johnson ziet in de clausule een “instrument van opsluiting” van Groot-Brittannië in de tolunie en de binnenmarkt. Hij wil een streep door de Backstop halen en de Ierse grenskwestie pas na de uittreding in een toekomstig vrijhandelsakkoord met de EU oplossen.

Woensdag zal de koningin de nieuwe premier benoemen

De opvolger van May zal dinsdag in een eerste toespraak wellicht details van zijn Brexit-plannen bekendmaken. Woensdag volgt dan de ambtsovername. May zal ´s middags voor de laatste keer de vragen van de parlementariërs beantwoorden. Daarna zal ze voor de ambtszetel Downing Street 10 een afscheidsrede houden om daarna in Buckingham Palace haar aftreden in te dienen bij koningin Elizabeth II.

De 93-jarige koningin zal direct daarna de nieuwe premier benoemen en hem opdracht te geven een regering te vormen. Ook van hem wordt dan een toespraak voor zijn ambtszetel verwacht. De Britten hadden zich drie jaar geleden, op 23 juni 2016, in een referendum met een kleine meerderheid voor de EU-uittreding uitgesproken.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Groot-Brittannië. Bookmark de permalink .

18 reacties op Morgen vindt de premier-wisseling plaats in Londen: Boris Johnson de grote favoriet

  1. Monalisa zegt:

    Dat hopen we, en dan op weg naar oktober uit de EU.

    Geliked door 1 persoon

  2. bobzelf zegt:

    NOU IK WIL WEL MEEHELPEN HOOR ,

    DESNOODS OOK OP MIJN KNIEEN ,

    IK ZIE NIGEL DAT STUK EU VUIL IN BRUSSEL WEL DE OREN WASSEN .

    HEEFT U TV VOOR DE KOMENDE 10 JAAR OOK OM TE LACHEN

    OF IS ER EEN MOGELIJKHEID DAT ER NOG EEN may is , u weet wel
    een remainer , het effe op laten lossen ,
    WHAAHAHAHAHAHA

    NIGEL THE GREAT EN PLETTER DAN GELIJK HET GROOTSTE STANDBEELD NEER VOOR DEZE KANJER BEETJE MAAT LEONIDAS

    DIE 21 JAAR VAN ZIJN LEVEN GAF OM DE TOEKOMST VAN ONZE KINDEREN TE REDDEN

    BOBZELF

    Geliked door 1 persoon

  3. Trucker zegt:

    Laat het Johnson worden hij is vastbesloten om uit de verderfelijke eu te stappen.
    De dictators uit eu HQ brussel dachten nooit dat die brexit zo’ vaart zou lopen en lieten vertraging manoeuvres elkaar opvolgen in de hoop dat Groot Brittagne in die eu zou blijven.
    Geweldige boost voor zij die nog denken dat de eu van de HQ brussel lieden zaligmakend is.

    Geliked door 1 persoon

  4. andre zegt:

    Tuurlijk gaar het Boris worden en het VK (zo Verenigd is het trouwens niet meer) gaat uit de EU. Hier Trump over Nigel Farage en Boris.

    Like

  5. bezigebij63 zegt:

    Iran gaat zich ook verkijken op Johnson. May kan zich niet tippen aan de IJzeren dame, Margaret Thatcher uit de jaren’80. Die had de marine al lang naar de Straat van Hormuz gezonden om de olietankers te beschermen en gewapende mariniers met stingers aan boord van die schepen laten meevaren om die heli’s van de Iraanse Nationale garde te laten neerhalen.

    Like

    • orelius zegt:

      Wel een toffe tante , maar bij haar is de privatisering in gang gezet en dat heeft heel veel kapot gemaakt . Denk daarbij maar aan het gemeentelijk energie bedrijf , de ptt , ziekenhuizen etc etc. Dat was vroeger allemaal veel beter geregeld. Ze hebben ons alles afgenomen, en een ieder voor zich maatschappij gecreeerd. De mutinationals rijk gemaakt en het volk arm . Met zijn tweeen werken om de rekeningen te kunnen betalen. Leve het kapitalisme anno 2019 . Wat heb ik een heinwee naar de jaren. 60 , 70, en80.

      Geliked door 1 persoon

      • andre zegt:

        Na privatisering moest alles opgehoest worden door 2 verdieners en de volgende stap was om die 2 tot wanhoop te drijven met rekeningen dankzij privatisering. 1 gezin achter 1 voordeur is maar 1x belasting betalen. Drijf je dit uit elkaar dan kan je 2 voordeuren leveren als overheid en dus ook 2x belasting vangen als nazi staat. Nu nog de pensioenen slopen en dan hangen we aan het gas maar ook dat moet kapot want we moeten ook nog eens van het gas af.

        Nederland is het meest achtelijke land op deze aardbol

        Geliked door 2 people

  6. bezigebij63 zegt:

    Iran zal trouwens ook gauw merken wie Johnson is…..

    Like

  7. Marc zegt:

    Johnson wil ‘een streep door de Backstop halen en de Ierse grenskwestie pas na de uittreding in een toekomstig vrijhandelsakkoord met de EU oplossen.’

    Dat betekent dus dat hij de verantwoordelijkheid voor het probleem waarbij het conflict tussen katholieke en protestantse Noord-Ieren mogelijk weer zou opleven verplaatst van Londen naar Brussel. Dat lijkt een slimme zet.

    Voor Noord-Ierse protestanten betekent dit dat hun band met het VK in stand blijft. Hun wensen worden in ieder geval gehonoreerd door het voorstel van Johnson.

    Wat betekent dit voor de Noord-Ierse katholieken? Hun streven naar hereniging met Ierland zal nu uitmonden in een streven naar hereniging met de EU. Dat zou een groteske verandering van wensen inhouden. Op termijn zou dit kunnen betekenen dat de Noord-Ierse katholieken daarom zullen afzien van hereniging?

    Maar zolang de kwestie nog loopt betekent dit dat voor de regering in Londen niet langer Belfast, maar Brussel onderhandelingspartner voor deze kwestie zal zijn. Brussel, wil het Ierland in de unie houden, zal Londen (en daarmee de Noord-Ierse katholieken) tegemoet moeten komen door een zachte grens tussen Ierland en Noord-Ierland toe te staan, zonder dat het VK in de douane-unie van de EU wordt opgenomen.

    Like

  8. In Nieuwsuur werd een scenario geschetst dat het ook zo maar weer afgelopen kan zijn voor Boris. Als er weer een stemming komt over een harde Brexit dan zullen ook partijleden van de Tories hier tegen stemmen. Kan het zomaar weer over en uit zijn voor Boris.

    Like

  9. Monalisa zegt:

    Tja ze hebben gestemd voor uitreden van de EU, maar nu willen velen niet. dus met dat regeersysteem moet je ook niet hebben dat twee partijen stelsel.Het is gewoon een kat en muis spelletje wie houd het langste vol om dwars te liggen.

    Like

Plaats een reactie