In Duitsland nauwelijks voorstelbaar: Hoe in Rusland over Greta wordt bericht

Screenshot_33

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

De Russische televisie heeft op 31 augustus over de aankomst van Greta Thunberg in New York bericht en zo´n bericht zult u zeer waarschijnlijk nooit op de Duitse televisie te zien krijgen. Enkele maanden geleden vroeg een lezer aan mij hoe er in Rusland over Greta Thunberg wordt bericht. Daar heb ik een artikel over geschreven, die tot de meest gelezen artikelen op mijn site behoort, hoewel (of omdat?) het antwoord destijds heel simpel luidde: helemaal niet.

Die Unbestechlichen

En dat gold tot 31 augustus. Des te verbaasder was ik, toen ik de 31e augustus een bericht over Greta op de Russische televisie heb gezien. Natuurlijk heb ik het onmiddellijk vertaald:

“Welkom in New York”. De welkomstgroet kwam van de VN-secretaris-generaal op Twitter, en ze gold niet voor een groot en invloedrijk politicus, maar voor een 16-jarige uit Zweden.

Wie het nieuws volgt, heeft waarschijnlijk al geraden om wie het gaat: om de beroemde Greta Thunberg, een zelfbenoemde klimaat-activiste, die het gelukt is de naam van het wellicht belangrijkste fenomeen van onze tijd te krijgen. Per slot van rekening heeft haar werk ertoe geleid dat Europese scholieren massaal tegen de klimaatcrisis demonstreren. Veel kranten noemen haar “Mens van het jaar”en het is niet uitgesloten dat ze ook de volgende winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zal zijn.

Ze is in de VS aangekomen om aan de wereldklimaatconferentie van de VN deel te nemen. Wat moet je daar van zeggen? Knappe prestatie voor een jongere.

Anderzijds is niet iedereen enthousiast, er zijn ook sceptici. De berichtgeving is veel te almachtig voor zo´n jong meisje. Of het overdreven is en wie er achter Greta zit, heeft mijn collega Varvara Nevskaja uitgezocht.

Kwetsbaarheid en onverschrokkenheid zijn de eigenschappen die bij het meisje in de juiste verhouding bijeenkomen. Ze ziet er wezenlijk jonge ruit dan 16 jaar, en z eis niet bang. Niet om de wereldwijde publieke opinie tegemoet te treden, maar ook de natuur zelf niet.

Vanuit het Britse Plymouth naar het Amerikaanse New York over een vijandige Atlantische Oceaan met stormen en noodweer. In totaal heeft ze 3316 mijl in twee weken op een klein jacht afgelegd. Anders kon ze het niet doen, want Greta Thunberg stapt niet in een vliegtuig, omdat die immers het klimaat beïnvloeden en CO² uitstoten. En dat is al niet meer haar wens, maar de noodzakelijkheid om aan haar beeld te voldoen.

Haar eerste woorden in New York waren bestemd voor Donald Trump, die niet in de wereldwijde klimaatcrisis gelooft: “Een 16-jarig meisje hoeft niet de Atlantische Oceaan over te steken om een duidelijk feit te bewijzen. Wanneer zich nu niet veel mensen verenigen, kan er van alles gebeuren.”

Ze spreekt altijd kort en bondig, gebruikt geen rustpauzes tussen de woorden, net alsof ze deze ideeën zojuist zou hebben gekregen en nu probeert ze in woorden te vatten. Iedere professionele politicus moet jaloers op haar zijn wegens haar toespraken.

Greta Thunberg is meer dan alleen maar een activiste. Voor de aanhangers van een groene wereld zonder CO² is ze al een icoon.

Daarover zegt de politicoloog en plaatsvervangend hoofdredacteur van de tv-zender “Zargorod”: “Deze mengeling van kinderlijkheid, een zekere onschuld en een handicap past perfect bij het icoon van zo´n beweging, want daar kun je maar moeilijk kritiek op hebben. En het hysterische pathos dat gepaard gaat met de emotieloosheid van het meisje is natuurlijk zeer indrukwekkend voor veel mensen die zich interesseren voor het klimaatthema.”

En zulke mensen zijn er steeds meer. Grote ondernemingen hoeven inmiddels niet meer de vraag te beantwoorden wat ze produceren, maar wat het effect daarvan op het milieu is. Deze vragen worden steeds vaker door Greta gesteld. Ze is bijvoorbeeld op de voorpagina van een groot mannentijdschrift te zien, in een streng, zwart jack met het opschrift “Kunnen jullie mij horen?”

Men hoort haar niet alleen, er wordt ook met haar gesproken. De invloed van de Zweedse is enorm, waarom zou men dat niet ook voor lobbyspelletjes gebruiken? Het gaat per slot van rekening ook om veel geld.

De politicoloog Pavel Schiplin zegt hierover: “Dat noemt men milieubeschermingafpersing. Een milieuorganisatie kan een onderneming dwingen om of te schenken of een kunstmatig schandaal over de schadelijkheid van haar werkzaamheden  mee te maken. Dat zijn roversmethoden.”

De politieke doelen waarvoor ze gebruikt wordt, kunnen divers zijn. De linkse partijen zingen lofliederen op het meisje, de rechtse partijen noemen haar geen fenomeen, maar een commercieel project. De Scandinavische pers bericht over haar contacten met Igmar Retzhog, een bekende public relations manager. Die heeft al meer dan een keer openlijk gezegd dat hij haar bij haar schoolstakingen gestimuleerd heeft en dat hij van haar het gezicht van zijn project “We don´t have time” wil maken. Da tis een sociaal netwerk, waarbij de gebruikers de ecologische effecten van bedrijven beoordelen en natuurlijk hun ondernemingspolitiek kunnen beïnvloeden.

Greta heeft het project weliswaar verlaten, maar volgens Retzhog de samenwerking niet beëindigd. Hun gezamenlijke arbeid heeft tot nu toe echter nog geen werkelijke invloed op het milieu of het klimaat aangetoond.

Dr. Pavel Feldmann, plaatsvervangend directeur van het Instituut voor Onderzoek en Prognoses, zegt daar over: “Behalve openbare aankondigingen, die verbreid worden door de massamedia, heeft het meisje nog niets tastbaars gepresteerd. Het probleem is, dat de kunstmatige hype rondom het meisje een of twee jaar zal duren, daarna zal de aandacht van het publiek op andere thema´s worden gevestigd.”

Zo verging het ook Malala Yousafzai. De Pakistaanse mensenrechtenactiviste heeft een blog over het leven onder de Taliban bijgehouden, wat werd opgepakt door de BBC. Ze kwam op voor vrouwenrechten en dat meisjes een opleiding kunnen krijgen. In 2012 werd ze door radicale moslims aangevallen, in 2014 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede en in 2019 is de wereld haar al lang vergeten.

Malala en Greta doen belangrijk werk. Ze proberen kinderlijk, misschien naïef, om de aandacht van de onverschillige wereld op zulke eenvoudige en tegelijkertijd zulke moeilijke problemen te vestigen. De vraag is echter of de mensen in hun omgeving ook zo naïef zijn.

Bron:
https://dieunbestechlichen.com
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, Graaien, klimaatfascisme, Naïviteit, Rusland. Bookmark de permalink .

4 reacties op In Duitsland nauwelijks voorstelbaar: Hoe in Rusland over Greta wordt bericht

 1. boorzalf zegt:

  Heel dat greta gedoe is één grote linkse maffia bende.

  Geliked door 7 people

 2. Jan zegt:

  Malala is een dom wijf dat niet door heeft dat de islam een smerige ideologie is, nog niet nadat zij een kogel in haar kop kreeg van de Taliban, en Greta is een aandachtshoer dat mekkert over het klimaat waarop niemandinvloed heeft.
  Twee onuitstanbare krengen.

  Malala Yousafzai: ‘I’m a feminist and a Muslim’
  ….
  ‘Islam is about equality’
  ….
  Following Donald Trump’s comments about ending Muslim emigration to the US, and asked how she responded to the “wild things being said about Islam and Muslims”, she said: “I can just highlight one thing. The more you speak about Islam and against all Muslims, the more terrorists we create.

  https://www.channel4.com/news/malala-yousafzai-im-a-feminist-and-a-muslim

  Geliked door 3 people

 3. P. Puk zegt:

  Dit is geen kind; het is een alien.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s