Het dilemma van het Wilders-proces

Screenshot_118

(Door: H. Numan)

Als het aan onze regenten, met of zonder befjes, had gelegen, dan was Wilders al lang geleden onthoofd met een zwaard zonder kling. Omdat zijn kwelling dan eeuwigdurend is. Dat zwaard blijkt nu het zwaard van Damocles te zijn. Er is grote kans dat het kabinet er over gaat vallen. Waarom?

Het uitgesproken vonnis ‘schuldig, zonder strafoplegging’ lijkt op het eerste gezicht vrij onschuldig. Maar dat is het niet. Voor u en mij is het dodelijk. Dat komt door de precedentwerking. Elk uitgesproken vonnis kan de juridische basis vormen van volgende vonnissen. Dat noemen we jurisprudentie. Stel je een boekenkast voor van wand tot wand. Op één plank staan de wetboeken van Nederland. Hou je nog ruimte over ook. De rest van die boekenkast staat vol met de jurisprudentie. Op basis van beiden wordt door rechters recht gesproken.

Als Wilders schuldig wordt bevonden, zonder strafoplegging, is er een precedent geschapen. In een volgende zaak kan de rechtbank gebruik maken van dat vonnis, en dan wèl straf opleggen. Niet tegen Wilders, dat durven ze niet. Maar tegen u of mij. Dan is die € 5000,- enkel een voorbeeld. Het kan  best hoger worden. Als u naar het Zwarte Pieten-proces gekeken heeft, weet u dat het Openbaar Ministerie heel ver durft te gaan. Alleen niet tegen Wilders.

Wat voor mogelijkheden had de rechter? Naar de gevangenis sturen is de eerste optie. Fantastisch, zou Wilders gezegd hebben. Wetende dat hij op dat moment de status van volksheld en martelaar krijgt en vrijwel zeker de volgende premier gaat worden. Een witte Nelson Mandela creëren, dat zag de rechtbank niet zitten. Dus die mogelijkheid valt af.

De tweede mogelijkheid was de boete die de officier eiste. Voor zoveel promotie zou de PVV miljoenen moeten betalen. En nu geeft de rechtbank het weg voor slechts vijf ruggen!  Wederom, Wilders zou er echt niet mee zitten. Hij wint, dus ook dit valt af.

De laatste mogelijkheid is waar de rechter voor gekozen heeft. Schuldig, maar zonder strafoplegging. Een soort van ‘neem 2 aspirientjes, en bel me morgen als het niet over is’. De rechters dachten hier mee weg te komen. Helaas. En Wilders en de officier gingen in hoger beroep. De een om vrijspraak te krijgen, de ander om een zo hoog mogelijke boete af te dwingen.

Toen begon de ellende pas echt. Er werd gewobt door journalisten. Stukken verschenen boven tafel. Grotendeels gecensureerd, maar duidelijk genoeg om te bewijzen dat het proces inderdaad een kangoeroeproces is. De rechtbank staat compleet voor paal. Het Openbaar Ministerie staat voor paal. Sterker nog, het hele departement van justitie en het kabinet zelf staan voor paal.

Het wordt met de dag duidelijker dat op het allerhoogste niveau voor het proces begon, besloten is om  Wilders te veroordelen. Met ‘het allerhoogste niveau’ bedoel ik uiteindelijk de giechel in het Torentje. Natuurlijk wist Opstelten er van. Hij was de man die zei – nu zwart op wit – dat Wilders hen voor de voeten liep. Natuurlijk heeft Opstelten last van het politieke vergeetachtigheidssyndroom. Hij kon zich ook niet herinneren dat hij een paar miljoen aan een drugsdealer had teruggegeven. Daarvoor kreeg hij destijds de zak.

Het is maar de vraag of Grapperhaus dit kan overleven. Oké, hij is niet persoonlijk verantwoordelijk. Maar wel de verantwoordelijke man op dit moment. En nuttige ballast voor Rutte om te dumpen. Ik denk dat Ferdinand al hard bezig is om te zoeken naar een gouden parachute. Het zou niet de eerste keer zijn dat Rutte kabinetsleden overboord kiepert om zichzelf te redden.

Of dat lukt is een vraag, want Mark Rutte heeft nu zelf een giga probleem. Het grootste probleem van zijn carrière. De kans is heel groot dat hij zijn ontslag moet aanbieden, want zeggen dat hij er niets van wist gaat niet werken. De beslissing om Wilders te vervolgen is weliswaar voorbereid door ambtenaren (ook iets wat helemaal niet mag), maar uiteindelijk een kabinetsbeslissing. Als hij zou zeggen dat hij er niets vanaf wist, dan is hij ofwel een enorme leugenaar of een compleet incompetente premier die geen idee heeft wat zijn departementen uitvreten. Met andere woorden: die vlieger gaat niet op.

Ja, natuurlijk is Mark een dwangmatige leugenaar. Dat weet ik ook wel. U en ik krijgen nog steeds een duizendje van ‘m, om een voorbeeld te geven. Maar er is een verschil tussen verkiezingsleugens en het parlement compleet om de tuin leiden. Het eerste kan hem vergeven worden, maar het tweede een stuk minder, en zeker niet op de schaal waarop het nu gebeurd is.

De trias politica is op grove wijze geschonden. Sterker nog, Vrouwe Justitia is groepsverkracht door het kabinet, de verantwoordelijke minister, het Openbaar Ministerie, de rechtbank en de minister-president zelf. Als hij niet persoonlijk meedeed, dan gaf hij minstens handige aanmoedigingen en zorgde voor vaseline en touw. Dat is meer dan genoeg reden voor het ontslag van het volledige kabinet.

Misschien zelfs voor een parlementaire enquête. Of die er komt, ik denk het niet. Als de Kamer al voor zou stemmen, dan biedt Rutte het ontslag van de regering aan voor de motie wordt aangenomen. Dat kunt u als een zekerheid zien. Het kabinet kan een parlementaire enquête niet overleven, en ook niet toestaan. De rot zit veel te diep om te gaan peuren.

Maar nu komt die flinterdunne meerderheid in het parlement om de hoek kijken. Het proces Wilders raakt de kern van de rechtsstaat en onze democratie. Als het parlement een parlementaire enquête zou weigeren, dan moet je als parlementslid wel heel sterk in je schoenen staan. Zijn de VVD-D66 in staat om alle neuzen op 1 lijn te houden? Als er een paar VVD´ers en D66´ers voor zouden stemmen, is het kabinet verleden tijd. Of er VVD´ers of een van de 66 Dhimmies dat zou doen, ik betwijfel het. Die partijen zitten op slot. Een D66´er zei eens: “Je kan als parlementair tegen de partij stemmen. Maar dat slechts één keer.” Bij de VVD, hetzelfde verhaal. De laatste conservatieven zijn vertrokken met Rita Verdonk.

Maar er zijn 2 partijen die net zo’n hekel hebben aan Wilders als bovenstaande, maar … ze adverteren met ‘een geweten’, ‘rechtvaardigheid’ en ‘gerechtigdheid’. Dat zijn het CDA en de CU. Het zou me niet verbazen als het kabinet zal vallen, omdat een paar parlementariërs uit die hoek inderdaad een geweten blijken te hebben.

Kort en bondig: het Wilders-proces is het zwaard van Damocles voor het kabinet en justitie. De PVV gaat nu al omhoog in de peilingen, en dat is slechts het begin.

(Lees hier de iets anders verwoorde Engelse versie van het stuk op “Gates of Vienna”)

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Het dilemma van het Wilders-proces

 1. De Kruisvaarder zegt:

  ik hoop, dat u gelijk hebt !.
  Zoals u het stelt,is het reeds een gelopen strijd. Maar onderschat het absolute gebrek aan geweten niet bij M Rutte. Deze man is door en door slecht. Niet een beetje glad, maar slecht zoals in maligne slecht. Satanist van het eerste uur ( vrijmetselaar en bilderberger).
  Mutti Merkel is de hoofd sataniste en Mark is een goede leerling.
  Er zijn op het OM al zoveel mensen uit de weg geruimd vanwege zaken, die het daglicht niet kunnen verdragen.
  Laten “we”, de vrienden van Geert, hopen dat dit echt de hamer zal worden die M Rutte, zal verbrijzelen.
  De Illuminatie zijn machtig maar er is Een nog machtiger en Hij zit in de Hemel en lacht.
  Psalm 2.

  Geliked door 4 people

 2. Bezorgde burger zegt:

  Die Rutte kan een paar hele interessante documentaires opleveren.

  Naast deze flater van Watergate proporties ben ik ook benieuwd hoe hij destijds vanuit het niets Rita Verdonk aan de kant schoof, partijleider werd en de conservatieve VVD (ultra)links heeft gemaakt.
  Dit had overigens zeer sterke overeenkomsten met Merkel die uit het niets de conservatieve tak van de CDU/CSU elimineerde.

  Ik houd ook niet van conspiracies maar hoe was dit mogelijk en wat zit hier achter?

  Geliked door 2 people

 3. hoeveel mensen vertrouwen nu de rechtsstaat nog? Nul (excl. M. Rutte)

  Geliked door 3 people

 4. henk verhoef zegt:

  ruttetrutje komt iedere keer weg met groffe leugens en bedrog ,erger nog men vindt hem nog steeds een goede MP en men wil hem, weer wijzen de peilingen uit
  Dacht u nu ook dat OM en de rechters ook die peilingen niet lazen
  dus wilders zal hangen – hoe dan ook

  HET volk kan hem natuurlijk wel redden door massaal op hem te stemmen– maar ziet u dat zitten met weg met ons idioten( weg met gouden eeuw.urgenda/stikstof opf GL)

  Geliked door 2 people

 5. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Dat Geert Wilders een luis is in de pels van Mark Rutte en kliek, is alom bekend. Daarom hebben de ”nette meneren” ook een cordon sanitaire om hem heen gelegd. Met argusogen grepen ze de ”minder, minder” uitspraak van Wilders aan, om hem mores te leren. In de achterkamertjes werd besloten, dat Wilders strafrechtelijk te vervolgen. Eigenlijk hadden ze geen poot, om op te staan. Maar Rutte dacht, dat hij dat wel kon weglachen. Een beetje overdrijven en zo nodig een paar leugentjes er tegenaan. Bovendien hadden ze toch ”onpartijdige” rechter, die op hun hand waren. Ze dachten dat varkentje in een handomdraai te kunnen wassen. Maar dat was toch wel wat te kort door de bocht. Wilders laat zich niet zo maar ringeloren. Hij vecht voor zijn gelijk. Het proces sukkelt inmiddels al een hele tijd voort. De beerput is open getrokken en stink al een uur in de wind. Rutte is de regie eigenlijk al lang kwijt. En de rechter zit met zijn handen in het haar. Het gaat al lang niet meer alleen om een vermeend strafbaar feit van Wilders. En met een verkeerde uitspraak kan elke politicus monddood worden gemaakt. En dat was natuurlijk niet de bedoeling. En nu duidelijk begint te worden dat de trias politica, de scheiding der machten, met voeten is getreden, loopt de ”onpartijdige” rechter op eieren. Als hij niet oppast, maakt hij van de onafhankelijke rechtspraak een farce. En dat zullen zijn collega´s hem bepaaldelijk niet in dank afnemen. Oei, oei, oei, wat een problemen !!! Geen wonder, dat de ”onpartijdige” rechter nog geen uitspraak wil doen over de niet ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Hij vlucht naar voren in de hoop, dat het probleem zichzelve oplost. Hoe langer de ”onpartijdige” rechter de zaak aanhoudt en voor zich uit schuift, des te beter is het voor Wilders. Wilders heeft niets meer te verliezen. Hij kan alleen maar winnen. Voor Rutte en zijn kliek ligt het anders. Die beginnen zich alsmaar ongemakkelijker te voelen. Het zweet staat ze in de handen. Er wordt alsmaar meer drek uit de beerput geschept en het gaat alsmaar harder stinken. En wie zou er gek van staan op te kijken, als er opeens nog wat oude lijken uit die beerput boven komen drijven ??? Het ”minder, minder” proces tegen Geert Wilders zou wel eens het einde in kunnen luiden van de carrières van de ”nette meneren”.

  Tja die Rutte. Hij heeft de gewoonte, om telkens met ongeloooofelijk veel enthousiasme zijn kop in een wespennest te steken, dat vervolgens als een molensteen om zijn nek gaat hangen. Met list leugen, bedrog en weglachen redt je het uiteindelijk niet. Eerlijk duurt het langst.

  Geliked door 1 persoon

 6. bigljohn zegt:

  H.Numan;….Er is grote kans dat het kabinet er over gaat vallen….Volgens mij gelooft u zeker nog in sprookjes. Welnu, ik niet. Zoals dat sprookje van de Jehova’s Getuigen; En de leeuw zal vreedzaam slapen naast het lammetje….Het kabinet had al over een tig aantal eerdere zaken moeten vallen, maar zit er nog steeds. En doordat nu blijkt dat het bij justitie ook al een grote maffia bende is kan ik zeggen dat Geert Wilders veroordeeld gaat worden zonder straf, juist om links Nederland in de kaart te spelen. En bij justitie heeft men een air zo groot als van hier tot Tokio. Verwacht heus maar niet dat die een draai van 180 graden gaan maken om Wilders te gerieven aangaande de betrokkenheid van justitie met het kabinet.

  Geliked door 1 persoon

 7. Frits Jansen zegt:

  Nee, rechters zijn niet per se aan precedenten gebonden.

  Nee, de Trias politica is niet geschonden, want de Minister mag wettelijk aanwijzingen geven aan het OM, zelfs in individuele zaken.

  Je hoeft geen jurist te zijn om een juridische opvatting te hebben, maar dan moet je wel heel precies zijn.

  Like

 8. Rensk. zegt:

  Nou ik reken er niet op. Het gaat net als in Italie. Ze zullen zichzelf tot elkaar veroordelen. Alles om maar op het pluche te kunnen blijven zitten.

  Like

 9. koddebeier zegt:

  Dit flut kabinet van de grootste leugenaar aller tijden mag van mij vandaag nog op z’n bek gaan !!
  Opzouten met dat tuig !

  Geliked door 3 people

 10. ruud beijer zegt:

  De hele rechterlijke macht heeft veel te verliezen als Wilders aan de macht komt. Bijvoorbeeld de rechters krijgen nog maar een benoeming voor een bepaalde tijdsduur. Nu worden ze benoemd voor het leven (inclusief salaris).
  Een van de dingen waar de rechterlijke macht bang voor is dat ze dat kwijtraken.

  Geliked door 2 people

 11. Trucker zegt:

  Ik heb tijd terug geschreven dat in deze Rutte de orkestleider is van het geheel en ik denk niet dat ik daar ver af zit.
  Rutte heeft genoeg lieden die hem schatplichtig zijn en anderen die Geert Wilders haten dus zo moeilijk is dat allemaal niet, valt er éne of zijn er die de schuld op zich nemen hoeven ze echt niet te vrezen voor hun (financiële) toekomst.

  Like

 12. Republikein zegt:

  Rutte verloor al eerder van Verdonk.

  Like

 13. Pingback: Nederland heeft het MH17-congres in Maleisië gesaboteerd en geprobeerd nabestaanden te beïnvloeden | E.J. Bron

 14. ieznogoedh zegt:

  Wellicht was rutte dirigent van het orkest, maar de producer zou zomaar merkel geweest kunnen zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s