VS: Israëlische nederzettingen zijn niet illegaal

Screenshot_64

(Vertaling: E.J. Bron)

De verklaring van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo werd in Israël begroet, door de Palestijnse Autoriteit echter fel bekritiseerd. Ook de EU reageerde kritisch.

Israel Heute

Maandagavond maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, bekend dat Israëlische nederzettingen volgens een beslissing van de VS geen schending zijn van internationaal recht.

“De Trump-regering trekt de benaderingswijze van de Obama-regering betreffende Israëlische nederzettingen terug. De openbare uitspraken over de vestigingsactiviteiten op de Westbank waren tientallen jaren inconsequent”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, tijdens een persconferentie. Later verklaarde hij: “Nadat alle kanten van dit juridische debat grondig onderzocht werden, is de regering-Trump het eens met president Reagan. DE bouw van civiele Israëlische nederzettingen is niet per se in strijd met het internationaal recht.”

Deze beslissing, die door het Israëlische dagblad “Israel Hayom” een “vroeg chanoekageschenk” werd genoemd, komt slechts korte tijd nadat de EU in een gerechtelijk besluit een verplichte kenmerking van goederen, die uit Israëlische nederzettingen afkomstig zijn, eiste, opdat consumenten niet per ongeluk een product kopen dat uit een streek komt die “de regels van het humanitaire volkerenrecht schendt”.

Tot leedwezen van veel Israëli´s en veel ondersteuners van Israël is de EU in tegenstelling tot de VS nog ver weg van een dergelijke verklaring zoals die van Pompeo. De EU noemt de Israëlische nederzettingen nog steeds illegaal, zoals Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, ook gisteren weer als reactie op de beslissing van de VS verklaarde dat de vestigingsactiviteiten de tweestatenoplossing zouden ondermijnen, zei ze.

“Nu de Trump-regering de foutieve bewering dat Israëlische nederzettingen in Judea en Samaria volkenrechtelijk van nature uit illegaal zouden zijn, afwees, hebben de VS een belangrijk standpunt ingenomen, dat een historische fout uit de weg ruimt”, heette het van de kant van het bureau van de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. “De beslissing van de Trump-regering komt ook overeen met het feit dat diegenen die categorisch elk rechtsprincipe voor de nederzettingen ontkend hebben niet alleen de waarheid, de geschiedenis en de realiteit ter plaatse ontkennen, maar ook de vredesaangelegenheden ondermijnen, die alleen maar door rechtstreeks onderhandelingen tussen de partijen bereikt kunnen worden.”

“BEDANKT president Trump en BEDANKT minister Pompeo en BEDANKT Amerikaans ambassadeur in Israël David Friedman voor de verklaring dat het natuurlijk, prachtig, historisch correct – en zeer zeker niet illegaal – is wanneer Joden in Judea, het land van hun voorouders, leven!!”, bedankte Yishai Fleisher, internationaal woordvoerder van Hebron, blij.

Ook Mosche Jaalon, parlementariër van de partij Blauw Wit, begroet de nieuwste verklaring van de VS: “Ik applaudisseer voor de Amerikanen voor deze historische beslissing, want de nederzettingen in Judea en Samaria zijn geen schending van het volkerenrecht. Eindelijk heeft hetgeen wat voor ons altijd duidelijk was een kwaliteitskenmerk gekregen. Wij zijn hier geen bezettingsmacht!”, verklaarde hij.

Maar zoals verwacht, is niet iedereen blij met de beslissing. Zo zei het parlementslid Ayman Odeh, de voorzitter van de Verenigde Arabische Lijst: “Geen minister van Buitenlandse Zaken zal iets veranderen aan het feit dat de nederzettingen op bezet land gebouwd werden, waarop aan de kant van Israël, een soevereine Palestijnse staat opgericht zal worden.” Een statement van de Palestijnse Autoriteit verklaarde zelfs dat de Amerikaanse regering haar geloofwaardigheid verloren zou hebben en geen rol meer zal spelen in het vredesproces.

Bron:
www.israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Westbank", "Westelijke Jordaanoever", antisemitisme, Arabieren, Donald Trump, EUSSR, gezond realisme, Islam, Israël, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Moslims, VS. Bookmark de permalink .

13 reacties op VS: Israëlische nederzettingen zijn niet illegaal

 1. Rensk. zegt:

  Tja wat wil je.EU is een naziinstituut gekleed in een ander jasje dan Hitler.

  Geliked door 2 people

 2. ruud beijer zegt:

  Leve Israel. Leve Trump.

  Geliked door 1 persoon

 3. sweetheart zegt:

  Toppie I like Trump

  Geliked door 1 persoon

 4. vanColle zegt:

  Als het aan de EU lag was er geen Jood meer dus EU gefeliciteerd met jullie duizenden illegale moslims wat zal jullie burgers jullie daar dankbaar voor zijn Wat is Trump in vergelijking met die griezels hier in Europa een verademing

  Geliked door 1 persoon

 5. kampersrene zegt:

  De EU noemt de Israëlische nederzettingen nog steeds illegaal…..indien dat vervloekt EU parlement ten tijde van Hitler reeds zou bestaan.. hadden zij de jodenvervolging mogelijk als legaal bestempeld

  Like

 6. Eigen volk eerst zegt:

  Top Trump en Israël. Ga vooral zo door.

  Like

 7. Anna zegt:

  Toen Israël in 1948 een staat werd, is het het gebied van Judea en Samaria ook aan Israël beloofd met toestemming van de toenmalige Volkerenbond.
  Meteen vielen de omliggende landen de jonge staat Israël aan en werd de ( later zogenaamde) westbank veroverd door Jordanië.
  Het is al een wonder dat toen er nog delen van het land Israël in hun handen bleef want ze hadden niet eens een georganiseerd leger.
  Toen in 1967 Israël de Westbank terug veroverde op Jordanië werd het opeens “ bezet gebied” genoemd. ????? Meten met twee maten heet dat.
  Terwijl ze terug pakten wat hen beloofd was en in 1948 werd afgepakt.
  Bovendien heeft Jordanië vanaf 1948 T/ m 1967 de gelegenheid gebald om een staat voor de “ arme Palestijnen “ te stichten op dat gebied maar NIEMAND DEED WAT.
  Pas toen Israël het hen toegezegde gebied terug veroverde wordt opeens het zogenaamde “ internationale recht van kracht”
  HOE KROM WIL JE HET HEBBEN. ISRAËL IS DE RECHTMATIGE EIGENAAR VAN DE WESTBANK. EN PALESIJNEN MOGEN EN KUNNEN ER GEWOON IN VREDE LEVEN.
  WEL VOLGENS DE INTERNATIONALE SPELREGELS.
  En dat doen ze niet want ze willen het hele land van Israël omdat gebied wat eenmaal onder de islam is geweest nooit meer terug kan naar een vorige religie. ( jodendom )
  Dus kiezen Palestijnen dan maar voor terreur.

  Like

 8. AEO zegt:

  Volgens het Internationale recht is Israël de enige echte eigenaar van het land. Dat is tijdens de Conferentie van San Remo in april 1920 juridisch bindend en onherroepelijk vastgelegd, daarmee voortbordurend op de Balfourverklaring uit 1917.
  Hier werd erkend, dat de Joden de meest autochtone bewoners van het land zijn, dus President Trump heeft dat zeer goed begrepen. De tijdens de Conferentie van San Remo genomen besluiten zijn nog steeds van kracht, en dienen het referentiekader van de internationale politiek te zijn. Alle geblaat van zowel VN als EU is op drijfzand gebaseerd. Het verplicht etiketteren van Israëlisch producten uit de zogenaamd “bezette gebieden” is daarom ook een schending van het Internationale Recht, gezien de besluiten van de Conferentie van San Remo. Ik zou wensen dat er meer bekendheid met deze conferentie is, want óf men weet hier blijkbaar niet van af, óf men lapt de regels aan de laars. Ook het irritante gedrag van onze media, met name het nieuws bij RTL4 of de NOS getuigen van een grenzeloze domheid, of anders van moedwillige geschiedvervalsing, want men heeft het steeds weer over “bezet Palestijns gebied”. Wie de redacties van deze omroepen via e-mailtjes op deze onjuistheden wijst, wordt genegeerd!
  Fatsoen is bij deze omroepen uit hun woordenboek geschrapt, en ik denk dat de nazi’s trots zouden zijn geweest op deze propagandazenders!
  Vanzelfsprekend sluit ik mij dan ook volledig aan bij de bovenstaande reactie van Anna.

  Like

 9. Ed Wertwijn zegt:

  Goed verwoord Anne.

  Like

 10. Jan zegt:

  Trumps nieuwe ambassadeur voor de VN Kelly Kraft, vertelt de antisemitische VN ongezouten de waarheid

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s