Afghanistan: Wanneer zullen we het ooit leren?

Screenshot_28.png

(Door: Thomas Knapp – Vertaling: E.J. Bron)

“Amerikaanse ambtenaren hebben het verzuimd om tijdens de 18-jarige campagne de waarheid over de oorlog in Afghanistan te zeggen”, bericht Craig Whitlock van de “Washington Post”. “Ze doen rooskleurige uitspraken, waarvan ze wisten dat ze fout waren, en verdoezelden overduidelijke bewijzen dat de oorlog niet te winnen was geworden.”

Contra magazine

Whitlock baseert zich op een verzameling vertrouwelijke interviews met meer dan 400 militaire en politieke “insiders”, die gevoerd werden door het Congreskantoor van de speciale inspecteur voor de wederopbouw van Afghanistan.

Niet dat we de “Afghanistan Papers” echt nodig zouden hebben om ons te vertellen dat de oorlog niet te winnen is. Dat was duidelijk vanaf het begin. Elke missie, die uitsteeg boven snelle aanvallen op de instellingen en exploitanten van Al-Qaida in Afghanistan, was tot mislukken gedoemd.

Het idee om het land over te nemen en in een “westelijke democratie” te veranderen, was een duidelijke stommiteit. Meer dan één imperium is aan de rotsen van Afghanistan mislukt, en het Amerikaanse militaire avontuur zou geen uitzondering zijn geweest.

Ook de “Afghanistan Papers” vertellen ons niets anders dan hetgeen we al hadden moeten weten. Ze bevestigen alleen maar een les die we bijna 50 jaar geleden zouden hebben moeten leren.

In 1971 publiceerde de “New York Times” het rapport van de Vietnam Task Force van het ministerie van Defensie, beter bekend als “The Pentagon Papers”.

Dit rapport, dat door de Amerikaanse held Daniel Ellsberg aan de pers werd doorgespeeld, onthulde (in de woorden van R.W. Apple van de “Times”) “dat de regering-Johnson niet alleen systematisch gelogen heeft tegenover de publieke opinie, maar ook tegenover het Congres” wat betreft de voortgang en de vooruitzichten van de Amerikaanse oorlog in Vietnam.

Klinkt dat vertrouwd?

Oorlog is altijd verschrikkelijk. Optionele en langdurige oorlogen met vage doelen zijn altijd gebouwd op leugens – leugens, die huizenhoog boven op elkaar gestapeld zijn, alleen om de afstotelijkheid zo lang mogelijk in leven te houden.

Waarom?

Het aardigste antwoord – en het is niet fraai – is dat generaals en politici het haten om een nederlaag toe te geven. Ze kunnen er altijd op vertrouwen dat ze zichzelf er van overtuigen – en proberen ons er van te overtuigen – dat er “een keerpunt werd bereikt” en dat er “licht aan het einde van de tunnel schijnt”, in ieder geval tot het hen gelukt is de verliezen aan hun opvolgers na te laten en aan hen de verliezen toe te dichten.

Het ergere antwoord is dat oorlog over het algemeen winstgevend is voor politici die herkozen willen worden, officieren die bevorderd willen worden, en voor “defensie”-aannemers, die meer wapens, meer bommen, meer vliegtuigen, meer alles willen verkopen.

Hij is echter niet zo goed voor de rest van ons.

Volgens conservatieve inschatting heeft de Amerikaanse regering meer dan $ 1 biljoen verbrand om het fiasco in Afghanistan telkens weer uit te stellen. Wij zullen deze rekening moeten betalen.

En wij komen er goed vanaf. Meer dan 3500 “coalitietroepen”, de meesten van hen Amerikanen, en ergens tussen de 100.000 en 500.000 Afghanen hebben met hun leven betaald.

De volgende keer wanneer de politici een optionele oorlog willen voeren of voortzetten, zullen ze ons dezelfde leugens vertellen die ze ons deze keer, de vorige keer en de keer daarvoor verteld hebben.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Thomas Knapp

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Algemeen, Censuur, Desinformatie, Hypocrisie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, propaganda, Rotzakken, VS. Bookmark de permalink .

15 reacties op Afghanistan: Wanneer zullen we het ooit leren?

 1. Dijkstra zegt:

  Allemaal waar. Maar de waarheid achter de waarheid van het artikel is dat niets doen nog erger is. Niets doen betekent de Taliban in Afghanistan hun gang laten gaan. Niets doen in Mali betekent dat daar een of meer landen worden overgenomen door de regionale salafisten. De motivatie van Operatie Barkhane is heel bewust: wil je de oorlog uitvechten in Mali of wil je wachten tot de oorlog zich opdringt in Europa zelf?

  Geliked door 2 people

  • Ton Ruygrok zegt:

   Dijkstra., dit helemaal eens met u…, dit soort landen en volken zijn niet te overwinnen de Woestheid in karakter en Natuur is te Groots.. of je moet alles en iedereen voor de voet op elimineren.. , nou ja., dat wil je ook niet…, en dan nog.., het lukte de Russen eveneens niet … , maar niets doen is zeker geen optie.. , hier van uitgaande is objectiever en hoef je ook niets mooier te maken dan het is..
   A.Ruygrok, Monster.

   Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   ja leuk nou we zijn op een missie geweest en lekker goed geholpen toch ?? whahahaha , kom op heee !!
   en nou zitten ze hier , opgehaald door adolfa, lachen toch
   laat ze elkaar lekker uitmoorden ,
   maar het gaat altijd over ??
   gas olie en goud en meer niet , over waterputten komen ze geen oorlog voeren hoor !! .

   kijk het is heel simpel , waarom neemt mijn oom Ukraine niet in

   dan zou je zeggen dan is dat gezeik klaar !!

   nou op het zelffde moment wordt door Azov ,,, right sector,,,, svoboda,,,,,, daar een guerrlilla oorlog gestart en die is nergens te winnen .
   nog iets meer wat ik uit moet leggen, u roept maar hoor ???

   dus stuur lekker je eigen kinderen , ik zit op het strand en houdt daar de wacht whahahahahahaha

   sergeant bob

   Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   C’est la France qui a besoin de ses soldats, pas le Mali
   https://ripostelaique.com/cest-la-france-qui-a-besoin-de-ses-soldats-pas-le-mali.html
   Het is Frankrijk dat zijn soldaten nodig heeft, niet Mali.
   / / /
   AFGHANISTAN:
   In 13 jaar hebben 70.000 Franse soldaten in Afghanistan gediend.
   89 doden, 700 gewonden
   Tien jaar na de dood van 10 Franse soldaten die in een hinderlaag werden gelokt in Afgangistan, beheersen de Taliban 70% van het land.

   ( allemaal nutteloze doden, voor Niets gestorven )
   https://ripostelaique.com/dix-ans-apres-la-mort-de-dix-soldats-francais-les-talibans-controlent-70-du-pays.html
   / / / /
   Ondertussen hangen de jonge, malinese mannen, zonder werk, rond in Parijs.
   Misschien zouden die hun eigen land kunnen gaan verdedigen ?

   Geliked door 1 persoon

 2. Runners zegt:

  Niet alleen VS ook navo dus europa deden mee in de laatste oorlogen de grootste genocide na ww2 2 en half milioen mensen en wederopbouw nul een nieuw tribunaal voor nu de echte moordenaars VS NAVO Europa de hoogste tijd.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Herinner mij nog dat er ooit een Russische militair vertelde hoe het kwam dat zijn land gedwongen was zich terug te trekken uit Afghanistan omdat de oorlog daar niet te winnen was.
  De Moedjaheddien zoals ze toen nog heetten verschuilden zich in grotten in de bergen, als de Russen dat dan bombardeerden dan had je in plaats van enkele bergen ineens meerdere bergen, als het bombardement was afgelopen kwamen de strijders doodleuk uit hun grotten en indien nodig verhuisden ze naar andere grotten, resultaat minder dan nul !

  Like

 4. Nemesis zegt:

  Op dat gebied is er door de eeuwen heen nooit iets veranderd of ook maar geleerd, zo is het dus ook met Afghanistan.
  En het allerergste is, dat wij en de andere Europeanen (niet als EU’ers of zo) weer door een zooitje ONGEKOZEN ROOFTUIG, in een zelfde, dergelijke situatie zullen terecht komen, er gaat oorlog komen, die er gedeeltelijk al lang is. En we moeten zien stand te houden, als we al niet uitgeperst, uitgehongerd al dood zijn of kort ervoor, of in zogenaamd heropvoedingskamp naar de mallemoer gaan, de leeuwen tot vraat voor geworpen.

  Geliked door 1 persoon

 5. bobzelf zegt:

  HALLO HALLO HALLO

  DE RUSSEN WAREN HET GEKLOOT VAN DE AFGANEN MEER DAN ZAT
  aan hun grenzen !!

  WAARNA , OM DE BOEL TE LATEN ESCALEREN ONZE USA vrienden ?? BESLOTEN

  DE MUHADJIEN REBELLEN TE ORGANISEREN, TE BEWAPENEN ,EN TE BETALEN

  en dat is het begin van IS dan wel isis geweest

  het geweldige intervieuw van HITLARY DIE DAT UIT MOEST LEGGEN

  VOOR DE KRIJGSRAAD , WAAROM EN HOEZO IS MEER DAN DUIDELIJK ,

  DE USA WERD REDELIJK SNEL MET HUN EIGEN WAPENS BESCHOTEN , WJHHAHAAHA

  wat voor hitlary de reden was aan het eind van haar verhaal

  dat het soms mee zit en soms tegen met een glimlach uit te leggen !!

  dus ZO LANGZAMER HAND HOOP IK DAT MIJN OOM “”DE BOM DER BOMMEN ”

  OP DAT MOORDENAARS ZOORTJE PLETTERT

  want het houdt godverdomme nooit op !!!!!!,
  vietnam afghanistan ,iran irak, egypte syrie , lybie ukraine yougoslavie

  kort samengevat 240 oorlogen in 200 jaar, na eerst miljoenen indianen de dood ingejaagd te hebben
  en altijd hebben die anderen het gedaan
  maaar, PUTIN DID IT !! WAT WEET GEEN MENS , MAAR TOCH

  dus maak er maar 1 schitterende grote glazen parkeerplaats van , dan wel de mooiste rolschaatsbaan ter wereld,

  liefst vanavond nog

  wat een gajus bende , de obama’s , de clintons, de kerry’s ,de bidden’s de mc cain’s
  moge zij branden in de hel

  he dat was effe lekker
  huggie .onze bevrijders “” wanneer ???

  ome bobzelf

  Geliked door 3 people

  • Ik geef niet dikwijls antwoord op je reacties @ Bob maar in deze kan Ik je niet meer als meer dan 100% gelijk geven.
   Daarbij kwam ook nog dat Rusland internationaal overdreven veel kritiek kreeg uit linkse en zogenaamde christelijke hoek dat het voor het Russische leger bijna nog ondoenlijk was om werkelijk actie tegen de Taliban te ondernemen want de politiek zou daar in een later stadium moeten werken, terwijl de politiek goed wist dat dat niet echt makkelijk zou zijn.
   Dus wat deed men in Rusland, met de wetenschap hoe de Taliban in elkaar steekt.
   Ze vertrokken met de wetenschap dat de westerse coalitie op hun flikker zouden krijgen met hun eigen wapens en politiek was het ook tegelijkertijd gered, waarbij het westerse kanonnenvlees zich af mochten laten slachten met wapens door henzelf betaald.

   Like

   • bobzelf zegt:

    nou dank je wel ,
    ik probeer alleen iedere keer
    zeg maar sinds 1940
    alle europese / USA leugens te ontzenuwen
    dit hebben ze tegen niemand verteld
    ook tegen mij op school niet
    en als je er dan induikt zo’n 20 jaar lang
    de Maidan bezocht hebt en gezien
    en onze eu vertegenwoordigers daar
    dan GAAT HET LICHT WEL BRANDEN

    mijn hemel wat een leugens en al die USA kinderen
    die gewoon voor JAN LUL DOOD ZIJN GEGAAN DAAR IN AL DIE LANDEN

    en het mooiste, sinds het computer tijdperk

    kan je alles zelf terug vinden incl. HITLARY MET HAAR BEKENTENIS

    HUGGIE

    NEVER GIVE UP MIJN JONGEN IS VOOR LOSERS

    OME BOB

    Like

  • Nemesis zegt:

   Ben ik mee eens ome bobzelf, wat voor parkeerplaats maakt geen f**k uit. En met mij zijn er duizenden militairen, dier zijn en er geweest zijn, die precies hetzelfde wensen. Vooral ook die er nu zijn, iedere dag honderden aanslagen en doden door dat Taliban en andere rebellen tuig. Hoe ik dat weet, een vriend van me zit daar, die bericht me iedere dag wel.

   Like

  • Nemesis zegt:

   die je genoemd hebt beslist niet, ome bobzelf.

   Like

 6. eurorist zegt:

  De Yanks gaan op dezelfde weg als de Sovjets gistereeuw en de Limeys/Poms overgistereeuw. Hetzelfde resultaat. God versnelt ze.

  Like

 7. theoprinse zegt:

  Mijn positie over de zog. geheime interviews met o.a generaal John Allen door een onafhankelijke Amerikaanse overheidsinstelling geopenbaard door een verzoek met de Freedom of Information Act en gepubliceerd in de Washington Post van de rijkste man ter wereld Jeff Bezos die een verklaard vijand is van president Trump die zijn volslagen idiote verkiezingsbelofte om zich overal uit oorlogsgebieden terug te trekken waar de VS ogenschijnlijk geen belang heeft om voor te sterven en door de Nederlandse media compleet belachelijk en vals wordt geciteerd dat de oorlog in Afghanistan niet te winnen zou zijn en dat deze leugen al van het begin in 2001 bekend zou zijn geweest en dat Bush en Obama en Trump hierover valse positieve voorstellingen geventileerd zouden hebben bla bla.

  Het was president Reagan en meer nog zijn nationale veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski die na de invasie door de Sovjet Unie in 1979 met helicopter gunships in het bergachtige Afghanistan de CIA anti helicopter stinger schouder raketten aan de Mujahedeen liet leveren en na verdrijven Sovjet Unie de Mujahedeen liet verdrijven door de door de Pakistaanse geheime dienst ISI van ultra moslim Zia ul Haq in west-Pakistaanse Madrassa’s religieus opgeleide jongeren als Pakistaanse Taliban naar oost-Afghanistan exporteerde om heel Afghanistan ten gronde te richten en onder Pakistaanse greep te houden.

  Ook Iran deed en doet met Turkije hieraan mee.

  Het was Reagan en Zbigniew Brzezinski die in 1980 Khomeini aan de macht lieten terwijl admiraal James Ace Lyons Khomeini en zijn moordenaarsbende wilde verdrijven.

  Reagan en Brzezinski wilden in navolging van de ultra orthodoxie in Saudi Arabië een ultra fundamentalistische islam vestigen in Afghanistan en Iran tegen het atheïstische communisme van de Sovjet Unie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s