Runen (11)

Screenshot_36

De runentekens Teiwaz (links) en Berkano.

(Door: Eric A.)

 Lees hier deel 1 t/m 10 van “Runen”

Omdat ik na 10 x een beetje moe wordt van altijd weer dezelfde voorspelbare reacties: Anders dan God, de schepper, Allah of JHWH, die jouw nakomelingen tot in de 4e generatie straffen als jíj niet in Hem gelooft (zo staat het letterlijk beschreven), had Wodan (Odin) geen dreiging nodig om de Germanen te overtuigen. Hij gebruikte 24 runen om de mensen wijsheid, respect, introspectie en zelfbehoud bij te brengen.

De derde aett

De runen zijn verdeeld in 3 aettir die stonden voor de 3 leerfasen in het leven. De eerste aett voor de kinderjaren of basisvaardigheden, de tweede aett voor de tienerjaren of soort van stageperiode en de derde aett (ook wel de aett van Tyr genoemd) voor de volwassene, waar al het geleerde met creativiteit en intelligentie in de praktijk gebracht moest worden. Het is dan ook niet voor niets dat de eerste runen uit de derde aett beginnen met de mannelijke en vrouwelijke aspecten.

TEIWAZ (Letter T)

TEIWAZ is de eerste rune (pijlvormig) uit de derde aett en staat voor de god Tyr, de god van de krijgers en van de rechtspraak. Het is een typische vader-rune. Anders dan bijvoorbeeld de NRC op zijn site uitlegt over de betekenis van runen en extreemrechts, is het namelijk niet ELHAZ, maar TEIWAZ die staat voor vaderfiguur en mannelijke aspecten. Onderzoek en waarheidsvinding is blijkbaar niet het sterkste punt van dergelijke journalisten. Ik vind dat ergerlijk, want ze hebben duidelijk geen idee waar ze het over hebben. Wat ze schrijven over OTHALA (zij noemen het Odal, de benaming uit de 33 Angelsaksische runen) klopt trouwens ook niet. Het betekent geen bezit. De eerste rune FEHU betekent bezit. OTHALA betekent de terugkeer naar je geboortegrond, je uiteindelijke bestemming, je vaderland en/of je ouderlijk huis.

TEIWAZ staat verder voor orde en regel, rechtvaardigheid, vechten voor een eervolle zaak, daadkracht en richting gevend. Je zou er een fallussymbool in kunnen zien om de mannelijke aspecten in deze rune te onthouden. De rune wordt trouwens als richtinggevend verbonden aan de Poolster waarop ze ´s nachts navigeerden. In een epos wordt de Poolster beschreven als de ster die nooit misleidt. De hedendaagse pijl om richting aan te geven stamt bijvoorbeeld van deze rune af. Maar TEIWAZ betekent ook beschermen van de zwakkeren en zelfopoffering voor een gestructureerde samenleving. Tyr offerde zijn zwaardhand en arm bijvoorbeeld op aan de wolf Fenrir om zo de wolf te bedwingen en de goden te redden. De wolf Fenrir zal tijdens Ragnarok van zijn ketenen losbreken en Wodan (Odin) doden. TEIWAZ is dus de rune van het aangaan van de confrontatie in een conflict in situaties waar gerechtigheid en lef voor nodig is.

Vroeger werd recht gesproken tijdens volksvergaderingen waar Wodan (Odin) samen met Tyr zorgden dat het recht zegevierde. De oud noordse en Deense naam voor zo’n samenkomst is Ting (Ding). Niet alleen ons hedendaagse woord geding stamt daar nog van af, maar ook dinsdag (afgeleid van dingsdag)  is daarmee indirect naar Tyr, de god van de rechtspraak, vernoemd. Veel recht werd toen via een tweestrijd beslecht, waarbij de winnaar het gelijk aan zijn kant had. Ook het zwaard van vrouwe Justitia verwijst dus indirect nog naar deze god van de krijgers en rechtspraak. De Romeinen vertaalden Tyr door de grote overeenkomsten daarom naar hun eigen god Mars.

Een krijger moet van nature veel vaardigheden bezitten. Hij moet niet alleen moedig zijn, maar hij moet zichzelf vooral onder controle hebben, vaardig en behendig zijn, inzicht en geduld hebben en met een goed ontwikkeld reactievermogen op het juiste moment kunnen handelen. Een betere en betrouwbaardere beschermer kun je je niet wensen, want hij heeft een natuurlijk instinct om te overleven en anderen te beschermen. Voor oprechte (ex)militairen en politieagenten geldt deze rune dan ook bij uitstek. Het mag duidelijk zijn dat wegkijken, leugens verspreiden of je ergens achter verschuilen als lafheid werd gezien.

TEIWAZ zegt dus: Ook al gaat het traag en ervaar je veel hindernissen, je bent op de goede weg, dus ga recht op je doel af. De weg naar succes vraagt opoffering, moed en uithoudingsvermogen.  En ja, je zult zwaar op de proef gesteld worden. Je hebt alle opgedane kennis en kunde nodig en je ervaart nu het belang van loyaliteit van en naar anderen. Denk logisch na en durf te vertrouwen op je vermogen om recht van krom te onderscheiden. Maar let op: offer je niet op voor anderen die het niks kan schelen. Denk na en beoordeel jezelf zoals je anderen zou beoordelen. Uiteindelijk worden al je inspanningen beloond als je eerlijk en oprecht bent.

BERKANO (Letter B)

BERKANO is de tweede rune uit de derde aett en betekent letterlijk berk. Deze boom staat symbool voor de rune, omdat na vernietiging van een boreaal Europees bosgebied, bijvoorbeeld na de IJstijd of door brand, de eerste scheuten altijd van de berk waren en daarmee als wegbereider voor nieuw leven werd gezien. Het is ook de eerste boom die zijn groen laat zien na de winter. BERKANO staat dan ook voor de vrouwelijke aspecten. De rune staat voor de aardgodin Berkano, voor moeder aarde en voor alles wat vruchtbaar is. Tacitus beschreef haar als de aardgodin Nerthus. Later werd de godin Berkano voortgezet als Frigga. De vrouw van Wodan. De rune BERKANO staat dan ook voor vernieuwing en groei en daarmee voor respect voor de vrouwelijkheid waaruit kinderen en jonge dieren geboren worden. Je kunt BERKANO als symbool misschien als twee vrouwelijke borsten zien om zo het respect voor de vrouwelijkheid van de rune te onthouden. Dat de vrouw als gelijkwaardig aan de man werd gezien, bewijst het bestaan van de schildmaagden die met evenveel onverschrokkenheid, moed en vaardigheid in de strijd mee vochten. Het was niet ongewoon dat vrouwelijke strijdsters met de adellijke titel van gravin voorop gingen in de strijd.

BERKANO is een typische moeder-rune die gaat over vrede en vruchtbaarheid. BERKANO is de vredestichter in het gezin, brengt leven en zorgt en verzorgt. Jonge berkenblaadjes stonden van oudsher bekend als ontgiftend en verjongend. Ze stimuleren de nieren en werden gebruikt bij ouderdomskwalen. BERKANO verjongt en stimuleert dus en brengt leven en harmonie in huis. Zonneschijn na regen. Een rune van hoop op nieuw leven na een zware strijd. BERKANO kan ook betekenen dat het pijnlijk voor je kan zijn om te zien dat anderen fouten maken. Fouten die je bewust moet laten begaan, ook al zie je dat het misloopt. Fouten die ze moeten begaan, omdat ze er anders niets van leren in hun eigen leerproces. Hoeveel pijn het ook doet, totdat het je eigen belangen of veiligheid betreft, hoef je niet in te grijpen.

Met de komst van het christendom werd de band van de berk met de moedergodin van de aarde ontbonden. Net als de goedmoedige god Thor, die vanaf de kerstening bewust werd afgebeeld als een duivel met bokkenhoorns (zijn strijdwagen werd getrokken door twee bokken), werd ook de moedergodin afgebeeld als een heks op een bezem van berkenstam met berken-twijgen. Volgens de christenen was de berk vanwege de vliegenzwam, die met name onder de berk groeide en die de sjamanen gebruikten om in een bepaalde stemming te komen, het bewijs voor zwarte magie.

BERKANO zegt: je eerdere inspanningen, je verlangen naar gerechtigheid en je loyaliteit worden beloond. Je behoeften worden vervuld. Je vindt rust en vrede na het voltooien van je opdrachten. Van de ene kant voel je je ontspannen en gelukkig. Van de andere kant voel je een enorme drive aan vernieuwende ideeën waar je iets mee moet gaan doen. Gebruik je liefde en creativiteit. Kleine dingen kunnen uitgroeien tot iets moois en groots.

Leuk als weetje: BERKANO in combinatie met een kleine GEBO vormt het logo van het Zweedse bedrijf Bluetooth, vernoemd naar de Deense Viking koning Harald Blauwtand. Een vernieuwend geschenk dus.

Ik wens iedereen een vredig 2020 toe.

Door:
Eric A.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Runen (11)

  1. kampersrene zegt:

    gelezen in een belangrijk wetenschappelijk magazine… in verband met runen De oudste rune die ontdekt werden is….. een gebalde vuist met de middelvinger omhoog

    Like

    • Drs.E.N.Schilder zegt:

      Plaatst u het artikel wat u zogenaamd ‘gelezen’ heeft even a.u.b. Het kan namelijk alleen maar een HELE grote middenvinger naar de midden-oosterse HAAT ‘geloven’/indoctrinaties zijn! DOMME(!) met ‘god’ gehersenspoelde dwaas!

      Like

  2. Drs.E.N.Schilder zegt:

    Dank u wel voor deze wederom interessante uitleg Eric A.
    Ga vooral door en stoor u niet aan dergelijk domme mensen. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een geïndoctrineerde domheid die zij zaligheid noemen maar momenteel vervangen wordt door een NOG grotere domheid. De Islam! Zielige mensen die nooit MEER zullen kunnen leren dan dat er ooit bij hen is ingeramd. Heb medelijden met deze dwazen die in midden-oosterse sprookjes en leugens geloven.

    Like

Plaats een reactie