De corona-crisis in tweets van het RIVM: een tijdlijn

Screenshot_68

De Twitter-feed van het RIVM laat zich in chronologische volgorde lezen als een kroniek van een aangekondigde pandemie. Een selectie van tweets van RIVM over het corona-virus. ‘Met wat er nu bekend is, lijkt de ziekte niet zo heel besmettelijk.’

Half januari kregen de woordvoerders van het RIVM ineens steeds meer vragen van bezorgde burgers over het virus dat Wuhan en vervolgens grote delen van China plat legde. Enkele dagen later ontploft het aantal vragen aan het RIVM via sociale media als Twitter en Facebook. De stroom berichten op Twitter laat zich, in omgekeerde volgorde, lezen als een profiel van een dienst en een land die zich langzaamaan beginnen te realiseren dat zich iets groots en desastreus begint te voltrekken.

Lees verder>>>
Elsevier

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", achterlijkheid, Bananenmonarchie Nederland, Hypocrisie, Krankzinnigheid, Naïviteit, Overheid, praatjesmakers, Volksvijandigheid, Wetenschap. Bookmark de permalink .

9 reacties op De corona-crisis in tweets van het RIVM: een tijdlijn

  1. Lucky zegt:

    Viroloog Ab Osterhaus

    Like

  2. Lucky zegt:

    https://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/1626781/rotterdamse-virologen-denken-te-weten-waarom-het-coronavirus-zich-zo-snel-verspreidt.html

    Rotterdamse virologen denken te weten waarom het coronavirus zich zo snel verspreidt

    Het coronavirus grijpt nog altijd razendsnel om zich heen. Virologen van het Erasmus MC denken te weten hoe het kan dat het zich zo snel verspreidt. Het zou mogelijk komen doordat het zich makkelijker vermenigvuldigt in de neus dan bijvoorbeeld Sars en Mers.

    “Bij apen met het coronavirus vonden de onderzoekers het virus in de neus, longen en darmen zonder dat zij symptomen hadden als hoesten, verkoudheid, kortademigheid of diarree,” klinkt het op de website amazingerasmusmc.nl. “De dieren hadden wel longontsteking, met afwijkingen vergelijkbaar met de longschade bij Sars. Bij oudere apen bleef het virus langer aantoonbaar.”

    Volgens de onderzoekers gebeurt de vermenigvuldiging van het virus bij Mers en Sars dieper in de luchtwegen, waardoor het zich minder snel verspreidt door hoesten en kuchen als het huidige coronavirus.

    Het is nu dus nog belangrijker om afstand van elkaar te houden.

    Like

  3. Lucky zegt:

    https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/nog-een-waarschuwing-en-dan-lockdown-kabinet-overweegt-winkels-te-sluiten/

    Nog één waarschuwing en dan ‘lockdown’: kabinet overweegt winkels te sluiten

    Diverse bronnen bij het kabinet hebben aan de Telegraaf bevestigd dat het kabinet overweegt om ook niet-essentiële winkels te sluiten. De reden: het advies werd massaal genegeerd. Een lockdown zit er dus dik in!

    De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing gaat nu kijken of de waarschuwing voldoende effect heeft gehad (hint: nee). Morgen zullen ze nog een keer waarschuwen via NL-alert. Wordt daar wéér onvoldoende gehoor aan gegeven (kun je geld op inzetten), dan zullen er mogelijk verregaande maatregelen worden genomen.

    Like

  4. Lucky zegt:

    Alex W. Friedrich
    @AlexWFriedrich1
    ·
    11 u
    Zeker is er voldoende testcapaciteit in NL. We zijn het land met de meeste artsen-microbioloog per inwoners en duizenden van moleculaire laboratoria in de humane geneeskunde, diergeneeskunde, technische microbiologie en onderzoekslabs. Gewoon testen, testen, testen!
    Tweet citeren

    WJ van Dinter
    @WJvanDinter
    · 12 u
    Maar, hoe krijgen jullie het voor elkaar? Er is toch niet genoeg testcapaciteit in Nederland?

    @AlexWFriedrich1: “Ik heb nooit begrepen dat dat steeds wordt volgehouden. We hebben geen capaciteitsprobleem.”

    Dus: Testen Testen Testen!

    https://groene.nl/artikel/noorde

    Like

  5. Lucky zegt:

    Spaans ziekenhuis
    https://twitter.com/i/status/1241841592836796419

    People in Europe & US really need to increase #SocialDistanacing (and the state should intervene too)
    The figures in Europe are not good
    800 dead in Italy yesterday (650 today)
    400 dead in Spain today
    This was recorded in a Spanish hospital
    This is how a collapse looks like

    Mensen in Europa en de VS moeten echt #SocialDistanacing verhogen (en de staat zou ook moeten ingrijpen)
    De cijfers in Europa zijn niet goed
    800 doden in Italië gisteren (650 vandaag)
    400 doden vandaag in Spanje
    Dit is vastgelegd in een Spaans ziekenhuis
    Zo ziet een instorting eruit

    Like

  6. Lucky zegt:

    Argentinië
    https://twitter.com/i/status/1241794480300228608

    Do you have too many fools in your country who ignore the quarantine & social distancing rules?
    Gathering for #CoronaParties out in the public?
    Use the #Argentine method… Riot police in hazmat suits setting the delinquents straight

    Heeft u te veel dwazen in uw land die de regels voor quarantaine en sociale afstand nemen negeren?
    Verzamelen voor #CoronaParties in het openbaar?
    Gebruik de # Argentijnse methode … Oproerpolitie in hazmatpakken zet de delinquenten recht

    Like

  7. Lucky zegt:

    INCOMPETENTIE?
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/ongelooflijk-rivm-geeft-zorgmedewerkers-die-buiten-ziekenhuis-nog-steeds-waardeloos-advies-hoesten-of-niezen-je-kan-gewoon-aan-het-werk/

    Ongelooflijk! RIVM tegen ZIEKE zorgmedewerkers: ‘Hoesten of niezen? Je kan gewoon aan het werk.’

    Het is echt ongelooflijk, maar het RIVM laat nogmaals zien waarom zij totaal geen verstand van zaken heeft. Op de site van het RIVM staat namelijk een infopagina voor zorgmedewerkers die buiten ziekenhuizen werken. Voor zorgmedewerkers die niet in een risicogebied zijn geweest maar wel hoesten of niezen kunnen volgens het RIVM prima aan het werk. Dit advies kan je toch gewoon niet serieus nemen?

    Heb je bepaalde klachten als huisarts of zorgmedewerker, maar ben je niet in het risicogebied geweest dan is er volgens het RIVM geen reden om je te laten testen.

    Dit moet wel het meest domme advies zijn om na te leven als zorgmedewerker, want wie gaat er nu nog met ziektekwalen rustig doorwerken? De kans dat je een ander besmet – en die ook nog eens zwak van gezondheid is – is enorm.

    Het is werkelijk beschamend dat het RIVM dit advies op de site zet. En om het nog erger te maken worden dus huisartsen en zorgmedewerkers niet meer getest, behalve als zij echt in een dreigende situatie zitten.

    Like

  8. Blaffertje zegt:

    Wie verneukt nou wie?
    onze overheid zegt dat er niet voldoende test materiaal is en deze man, Friederich, zegt dat er genoeg is wat ik overigens ook geloof,

    ‘Noorden laat landelijk beleid los: we moeten testen, testen, testen’ #rtvnoord

    https://www.rtvnoord.nl/nieuws/220352/Noorden-laat-landelijk-beleid-los-we-moeten-testen-testen-testen
    “‘We hebben ons losgekoppeld van het landelijke beleid en doen het gewoon bij zorgverleners: testen, testen, testen’, zegt Alex Friedrich, arts-microbioloog in het UMCG, in de Groene Amsterdammer.
    Friedrich zegt in het interview met de Groene niet te geloven dat er onvoldoende testcapaciteit is, zoals veel wordt gezegd.

    Andere fase
    ‘De epidemie is niet homogeen, wij bevinden ons in een andere fase dan Brabant. We moeten ervoor waken dat we overal hetzelfde doen’, zo legt Friedrich het verschil in aanpak tussen het noorden en de rest van Nederland uit.

    ‘Het grootste risico is dat ziekenhuispersoneel besmet raakt en patiënten en collega’s gaat besmetten, die dan weer de regio in gaan’, zegt Friedrich. ‘Ziekenhuizen kunnen daardoor tot stroomversnellers van de epidemie worden. Het landelijk beleid is tot nu toe om zorgmedewerkers niet meer te testen. Wij doen dat, net als een aantal andere ziekenhuizen, wel.’

    Zelf ziek
    Friedrich werd vorige week zelf positief getest op het coronavirus. Inmiddels voelt hij zich beter. ‘Gisteren had ik nog koorts en had ik veel spierpijn, vandaag ben ik alleen nog erg moe.’

    —————————————————
    Alex W. Friedrich
    @AlexWFriedrich1
    Zeker is er voldoende testcapaciteit in NL. We zijn het land met de meeste artsen-microbioloog per inwoners en duizenden van moleculaire laboratoria in de humane geneeskunde, diergeneeskunde, technische microbiologie en onderzoekslabs. Gewoon testen, testen, testen! https://t.co/Cfl4sFBFz2

    22:22 – 22 mrt. 2020
    Andere Tweets van Alex W. Friedrich bekijken

    .

    Like

Plaats een reactie