Friese Vrijstaat?

(Door: Rients Hofstra)

Fryslân boppe, Den Haag in de groppe

Na de executie van Sint Bonifatius bij Dokkum anno 754 en de Pietenactie op 4 december 2017 ter viering van de verjaardag van de reeds in 342 overleden, maar hoog in het noorden toch nog zwaaiend aanwezige Sint Nicolaas, verdient Friesland een vrijstaat status. Zeker als we in gedachten houden dat de Friezen ooit de Romeinen permanent buiten de grensdeuren wisten te houden en dat Grutte Pier (Pier Gerlofs Donia) rond 1500 met regelmaat de Hollanders gevoelige tikken gaf, terwijl de Slag bij Warns in 1345 al duidelijk maakt dat de Friezen liever dood dan slaaf (Leaver dea as slaef) wilden zijn van dat wat later vol minachting ‘Den Haag’ zou worden. Hadden mensen als Pieter Jelles Troelstra en Domela Nieuwenhuis in hun gloriejaren maar doorgepakt en afstand genomen van de Haagse elitaire dominantie.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Friese Vrijstaat?

 1. Plebejer zegt:

  Friesland, vrieësland, vrijesland, Vrijland

  Geliked door 1 persoon

 2. Lot zegt:

  Een snelle reactie. Bonifatius is niet geexecuteerd. Het is een oorlog geweest. Wat deden die christenen als zij bij de bevolking kwam om te bekeren. Er waren gevechten er onthoofdingen. En wat de Saksen was overkomen, is de Friezen ook aangedaan. De christenen bezetten de waterbronnen. Elk gebied had er een. Net zoals bijvoorbeeld de stad Spa. De christenen moesten dan ook met geweld verjaagd worden. Bonifatius was nogal opdringerig en wilde met dwang het christendom opleggen en het voor het zeggen hebben. Hij had zelfs een leger van 50 man. Een ware veldslag/oorlog is er danook geweest van een fries leger tegen Bonifatius en dat moest dus hard tegen hard om de eigen zeggenschap te behouden. Het Bonifatius leger werd dan ook met alles wat ze hadden in een ware veldslag afgemaakt. Daarom gaat ook het verhaal rond, waar of niet of metafoor, dat Bonifatius de bronnen vergiftigde.
  Het christendom verspreiden ging om de macht te krijgen over een volk, niet om welke spirituele god bulahalla je aanbidde.

  Like

 3. de barbaar zegt:

  Heb mij met een intense graagte aangemeld ……lijkt mij heerlijk, de 3 noordelijke provincies afscheiden van het verrotte nederland….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s