Als demonstreren niet helpt, wat dan?

(Door: Wim van Schaik)

Demonstraties helpen niet. Ze zijn zelfs contraproductief. Ook de stortvloed aan petities, handtekeningenacties, spandoeken en protestbrieven levert niets op. Vraag is waarom ze niet helpen en welke middelen er overblijven om een koerswijziging te bewerkstelligen.

Ik begin met te constateren dat de vertegenwoordigende/indirecte democratie, die in het tijdperk van herkenbare zuilen redelijk werkte, zich nu tegen het volk heeft gekeerd. De regeringsvorm waarbij het volk af en toe vertegenwoordigers kiest in de verwachting dat die vertegenwoordigers opkomen voor hun belangen, is totaal gecorrumpeerd. Het gros van de volksvertegenwoordigers is op de dag na de verkiezingen vergeten door wie zij zijn gekozen, is niet van plan voor de kiezers op te komen en is dat waarschijnlijk ook nooit van plan geweest. Na de ontzuiling schudden de grote partijen hun ideologische veren af. Die herinnerden alleen maar aan een tijd dat ze nog ergens voor stonden. Onze semi-democratie veranderde via een technocratie in een lobby- en expertocratie. Ingrijpende beslissingen werden en worden buiten het volk om genomen. Zonder dat de kiezer iets gevraagd werd, veranderde Nederland in een immigratieland en – recenter voorbeeld – werd ons land koploper in het ‘redden van het klimaat’.

Het failliet van onze halfbakken democratie is nu compleet. Verkiezingen zijn een fopspeen. In vak K wordt schaamteloos bedrogen en gelogen. Oppositie mag, mits constructief meedenkend met de macht. Zelfs de schijn van democratie wordt niet meer opgehouden: Weg met dat lastige referendum! Het is nog net niet: Leve de dictatuur! Maar een beetje dictatuur moet kunnen… Dat komt ervan als we afgevaardigden van het volk, in feite slechts lasthebbers, toestaan om zonder terug te gaan naar dat volk eigenmachtig definitieve, desastreuze beslissingen te nemen.

Wat blijft anders over dan de straat op te gaan? De gedachte achter demonstraties is dat ze mensen de ogen openen voor wat er speelt. Of dat je met demo’s de aandacht van de media trekt, en in één klap heel veel aandacht en sympathie verwerft. Bovendien, de regering kan toch honderdduizenden demonstranten niet negeren. O nee? De vredesdemonstratie in 1981 tegen de plaatsing van NAVO-kruisraketten in Nederland bracht meer dan 400.000 mensen op de been. Maar het Kabinet-Van Agt I trok zich er weinig of niets van aan. En wat hebben de Pegidaavondwandelingen bereikt? Of het voortdurende en felle protest van de Gele Hesjes, één van de bloedigste uit de Franse geschiedenis? Wat bereikten ze met protesteren in China, in Hong Kong, in Iran? Het is daarom zeer de vraag of demonstraties helpen om het tij radicaal te keren.

Dat de overheid lak heeft aan demonstraties wil nog niet zeggen dat ze graag ziet dat het volk zijn ongenoegen toont. Demonstraties knabbelen aan het beeld dat ze van zichzelf schetsen en doen hun reputatie geen goed. Daarom worden demo’s (niet alle!) tegengewerkt of op dubieuze gronden verboden. Heel effectief is om onwelgevallige demonstraties te framen als rellen en de deelnemers weg te zetten als relschoppers. Verloopt een demonstratie vreedzaam, dan forceert men rellen. Berichten en beelden van provocerend en buitenproportioneel hard optreden door de politie laten dat zien. Er zijn zelfs beelden van provocateurs die de ME reden verschaffen om keihard op te treden. Intimidatie, fysieke bedreiging en regelrecht geweld door de politie tijdens vreedzame demonstraties moeten onschuldige demonstranten of omstanders kopschuw maken om in het vervolg nog mee te doen. Je kunt ‘zomaar’ gewond raken of opgepakt worden. Er is veel geleerd van het uitputten en neerslaan van de protesten van de Gele Hesjes…

Van de media valt niets te verwachten. Demonstraties die niet politiek correct zijn, krijgen geen of alleen negatieve aandacht. In ieder geval bagatelliseren de media altijd het aantal deelnemers. Hoe kan het anders. De media zijn al jaren hun journalistieke kompas kwijt en kunnen ons absoluut niet meer helpen. Ze zijn niet meer in staat tot goed onderzoek, tot kritiek, tot scherpe vragen of tot objectieve verslaggeving. Ze bieden ook geen eerlijk podium waarop ‘de mensen’ aan het woord kunnen komen.

Dan maar rechtszaken tegen de overheid? Helaas hebben zulke rechtszaken het tegenovergestelde effect van wat men ermee beoogt. Neem de uitspraak van een rechter om de avondklok buiten werking te stellen. Met de snelheid van het licht kwam er een hoger beroep en… de Staat kreeg alsnog het verlangde gelijk. Het was een dikke middelvinger naar het volk, een signaal dat de gang naar de rechter een pad is dat doodloopt. Het zorgt alleen maar voor nieuwe jurisprudentie die de repressie van de overheid legitimeert.

Het zou mooi zijn als vakbonden en kerken zouden oproepen tot staking tegen het uitsluiten van mensen. Ze willen toch zo graag een inclusieve maatschappij? Maar nu dus even niet. Vakbonden kunnen bepalen of er een staking komt of niet. Maar omdat ze politiek ingekapseld zijn, valt van hen niets te verwachten. Het vakbondskader is de overheid graag ter wille en weet dat een ‘constructieve opstelling’ beloond wordt. Denk aan Kok, Rosenmöller, Stekelenburg, Jungerius en anderen. En de gevestigde kerken? Die hebben het te druk met het redden van het klimaat. Blijft nog het middel van de wilde staking. Dat werkt echter alleen bij een hoge mate van solidariteit. Niet de sterkste kant van de Nederlandse werknemer.

Als demonstraties niet helpen, wat dan? Bij onze antipoden riep de Australische Trump, Riccardo Bosi, op om het land lam te leggen: “We moeten het werk neerleggen. Vanaf nu gaat dit land staken tot deze schoften uit ons leven zijn verdwenen. Leg het werk neer, bedenk een excuus – stress, vakantie, wat dan ook – en zorg dat je de kerst haalt. Leg het land plat, maak het tot de kerst onbestuurbaar en daarna komt het goed.” Ja, als demonstreren niet helpt, wat dan?

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

22 reacties op Als demonstreren niet helpt, wat dan?

 1. Harrie Vaes zegt:

  De beuk er in.

  Geliked door 4 people

 2. Eppo zegt:

  Gewoon stoppen met werken , massaal ziekmelden , langzaam rijden etc etc er zijn plenty geweldloze mogelijkheden om als zandkorrel het systeem te verstoren .

  Geliked door 2 people

  • apollonia652014 zegt:

   Stoppen met werken gebeurd eerdaags toch wel al men verplicht wordt om de QR-code te tonen. Heel veel zullen dat niet kunnen. Die worden wel weer opgevuld met hen die dat wel kunnen. Massaal ziek melden is mooi als je een urencontract hebt, maar met een 0 uren gaat dat niet op.

   Like

 3. Donald Duck Parkeerd zegt:

  Zorgen dat volksvertegenwoordigers niet anoniem zijn maar aanspreekbaar op lokaal niveau. Mailen naar een adres in de tweede kamer heeft nul nut. Als een volksvertegenwoordiger ergens voor of tegen stemt kan je door transparantie deze persoon vragen naar het waarom, en als een stem tegen de partijlijn ingaat en de basis was waarop je een stem hebt uitgebracht dan is verantwoording afleggen een normale zaak.
  De wet meet in aanspreekbaarheid en strafbaarheid met twee maten. Een verkrachter moet eerst toeslaan, liefst meermaals zodat er vervolging kan worden ingesteld, maar de burger die een gesprek wil met een kamerlid word al aan het begin van de straat aangehouden…..

  Demonstreren is iets van ongenoegen kenbaar maken waar de politiek geen zin in heeft om er een deel van te zijn. met andere woorden, je gaat de straat op omdat hen die er voor verantwoordelijk zijn hun werk niet doen maar wel de centjes binnenhalen.
  …je kunt hopen dat een groep mensen op straat invleod heeft,maar zoals we vrijdag j.l. zagen, dan moet je geweld en aanvalstactie toepassen en dan win je bonuspunten. Je word geen partij in onderhandelingen met ministers en soortgelijke figuren door handtekeningen te verzamelen, wel door een paar keer de wet en alle fatsoen zwaar te overtreden….Groen Links, opkomst van een terreurbeweging. Maar begin jaren 90 durfde geen enkele landelijke partij ze openlijk te bekritiseren, uit angst thuis te worden bezocht door de achterban met alle mogelijke gevolgen. Terreur loont. Je kan er alles van zeggen, maar dat soort gedrag was de norm in 1850…en jou aanhangers namen dan wraak op die van hun als respect en grenzen waren overschreden. Zo werd er een zekere balans in stand gehouden, werkte een parlement en kon een politicus zich veroorloven een standpunt in te nemen…

  De huidige politiek is een “rigged game”, alenige tientallen jaren. Pim Fortuyn was de vreemde eend in de bijt die dat verstoorde, en dus moest sterven. Had Pim een echte achterban gehad dan was iemand als Paul Rosenmuller of een J.P. Balkendende ook naar een safe house gebracht. Er moet een balans zijn om democratie te laten werken, en die balans is totaal weg. De weegschaal van vrouwe justitia hangt verticaal. Komt niet meer goed. Idem onze politiek en de overheids top, zo enorm een kaste stelsel geworden. Vele “top” functies zijn puur politiek vergeven, niet gespeend van enige kennis van zaken. Als hun mannetje maar op die stoel zit. Als een dusdanig kanker gezwel mag groeien zal de samenleving vroeg of laat vast moeten lopen.

  We zien nu de splijting vorm aannemen.

  Ik heb een hekel aan vernielingen, dingne die heel zijn hou je heel. Maar soms, soms is totale destructie de enige oplossing, als je dekens met pokken zijn besmet moet je ze verbranden, valt niet anders te redden. In de natuur kan een heideveld enkel bestaan door om de 15 a 20 jaar af te branden, enkel zo komt er nieuwe heide. Het oude moet tot de grond worden weggehaald om het jonge te laten groeien. Moet er nog meer worden gezegd?

  Op dat punt zijn we met de staat der Nederlanden aangekomen. Hen die de balans en grondwet moesten bewaken hebben verzaakt, in sommige gevallen puur verraad tegen land en volk gepleegd, ze hebben gestolen, geroofd en weggekeken. Ergens is voor alles een balans, ook voor wanbeheer.

  Helaas in de geschiedenis is enkel geweld als middel geschikt gebleken om balans te herstellen, om mensen hun vrijheid terug te geven, een kans op een toekomst en een waardig leven. Geen Tiran of Dictator die ooit zijn positie opgaf om een democratie te beginnen. De enige die in de buurt kwam was Khadaffi, en die ging dus snel dood. Zo werkt onze politieke elite, moorden in naam van democratie en de eigen bankrekening.

  Als u mij vraag wat er nodig is om een normale wereld terug te krijgen…stoppen op 5 mei te herdenken maar zelf te laten zien dat alle offers niet vergeefs waren. 5 mei als dag van de revolutie, omdat vrijheid enkel met geweld kan worden behouden.

  Zonder vrijheid is de mens een dier in gevangenschap, prima voor wie dat wil maar leg door jou lafheid het slaaf zijn een ander niet op.

  Vrijheid en democratie kunnen slechts leven als mensen beried zijn hun bloed en leven ervoor op te offeren. En anders ben je vee dat mag leven, zolang dat uitkomt.

  Geliked door 4 people

 4. Jos zegt:

  De overheid is de hoofdschuldige die dit uitgelokt heeft en maar steeds weer blijft uitlokken .
  Dit door maar steeds fouten te maken / veroorzaken .
  ( oudertoeslagen , aardbevingsschade Groningen , waterschade Limburg , belasting kwesties , boeren problemen , covid schade ondernemers , huisvestingsproblemen ( uitgezonderd vluchtelingen die overal voorrang op hebben) , horeca ondernemers laten fungeren als controleurs ,pensioenen , corona maatregelen enz . enz. enz . Steeds negatief nieuws .
  De Gilets Jaunes ( gele hesjes ) hier in Frankrijk hadden als resultaat ( nadat achteraf bleek dat politie – leger ingrijpen geen resultaat opleverde ) dat er een LE GRAND DEBAT NATIONAL ging plaatsvinden .
  Dus : Overheid ga geen straatgevechten aan met eigen bevolking met politie en of leger , maar ga eens toegeven : jaren wanbeleid d.m.v. een Nationaal Debat in iedere gemeente / provincie
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Grand_d%C3%A9bat_national
  Maar ik verwacht niet dat dit in Nederland zal gebeuren , de politici en hoge ambtenaren zijn daar te trots voor .( hun salaris ? )

  Geliked door 1 persoon

 5. Henk der Niederlánder zegt:

  Blijft niet veel over lijkt me als regeringsgebouwen bestormen en de verantwoordelijken naar buiten te sleuren ondanks dat daar zeker doden bij zullen vallen
  Maar zeker veel minder als dan regeringsgajes hun gang kan blijven gaan.
  Het grote probleem hiervan is om de mensen op een lijn te krijgen.

  Geliked door 2 people

  • Kees zegt:

   Het is zelfs bij wet verboden, in de Nederlandse wetgeving is “keurig” geregeld dat men zich niet mag organiseren. Enkel het feit dat dergelijke wetgeving bestaat moet je toch minimaal te denken geven: “Dergelijke wetgeving wordt niet gemaakt als de bestuurders voor de toekomst geen snode plannetjes voor ogen hebben”

   Like

   • Dat wist Ik niet Kees.
    Hoe zit het dan met vakbonden en dergelijke.
    Gewoon een vraag want er zijn toch veel verenigingen in Nederland die niet bepaald pro regering zijn, al is het maar voor het oog van het zogenaamde kerkvolk.

    Like

   • Bert zegt:

    Ik ken er heel veel over vinden maar niet dat het bij wet verboden is.
    Alleen allerlei regelgeving hoe je dat moet organiseren.
    Laat maar zien die wet of waar het staat.

    Henk, je moet niet alles klakkeloos aannemen waar iemand mee aankomt.

    Like

 6. Julia zegt:

  Het hele land plat gooien maar dan ook alle sectoren en massaal naar Den Haag. Niet goedschiks dan kwaadschiks. dar hebben die smerige fascisten Rutte en De Jonge zelf voor gekozen met hun smerige maatregelen die glashard eigen burgers uitsluit terwijl de grenzen wagenwijd open staan om massa migranten zonder papieren o.i.d. welkom te heten. Welk volk pikt het nog langer.

  Geliked door 1 persoon

 7. Julia zegt:

  Hoogste tijd om al die waanzinnige doorgeslagen idioten die zitting hebben in de open inrichting de Tweede Kamer eens er voor goed uit te trappen. We hebben het druk met dictatoriale maatregelen zoals nog meer ellende in de samenleving te verwezenlijken. Die schaamteloze WEF trekpoppen Rutte en De Jonge hebben kans gezien de algehele zorg naar de donder te helpen en ook is nu te verklaren waarom er zoveel verkeerde aanwas die praktisch niet zijn opgeleid onder het korps zit dat er zonder meer op los mept tijdens vreedzame demonstraties wat voor een aanwas van staatjochies en meisjes hebben zie hiervoor geselecteerd. Ik kon mij al niet voorstellen dat een goede agent met jaren ervaring er zonder meer op los mept. https://www.ad.nl/werk/kwaliteit-van-het-korps-loopt-gevaar-kabinet-is-de-politie-echt-aan-het-ruineren~aa258a9b/ Dan nog weer die zwarte oproerkraaier Simons die flink bezig is al onze tradities de nek om te draaien en nu haalt zij het in die ziekelijke kop van haar om zelfs de herdenking af te schaffen. https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/11/bij1-wil-dodenherdenking-amsterdam-schrappen-in-de-basis-racistisch-en-onvolledig/ Waar haalt ze de gore moed vandaan om de mensen die hebben gevochten voor onze vrijheid en de vele overige oorlogsslachtoffers en nabestaande hiervan zo diep te beledigen. Dat wijf is knettergek en dient vandaag een flinke trap na te krijgen. In ieder geval behoort dit soort zwarte racisten überhaupt zich niet te laten zien tijdens de dodenherdenking. Wat is niet land ziek alles kapot bezuinigd en daar boven op nog eens opgezadeld met een stel nietszeggende misselijkmakende en schaamteloze potstukken. Die smerige fascisten en racisten in Den Haag zijn voortdurend bezit het volk te provoceren door middels van de grootste waanzin en discriminerende maatregelen. Wie redt Nederland van de huidige door en door rotte politiek.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bas zegt:

  Michael

  Als ze je kunnen verplichten om een ​​vaccin te nemen, kunnen ze je ook verplichten om je te laten steriliseren, te euthanaseren of op verzoek een orgaan af te staan.

  Het belang van geïnformeerde vrijwillige toestemming wordt door weinigen begrepen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Bas zegt:

  Pruttelaar des Vaderlands:
  Herinnert u zich de verontwaardigde reacties op de door een demonstrant meegenomen galg nog tijdens een protestmars tegen de coronamaatregelen.
  Er kwam geen einde aan in de media. En nu komen ze zelf met deze cartoon aankakken.

  “Rules for thee, but not for me.”

  https://pbs.twimg.com/media/FEqRbWwXEAUpJdw?format=jpg&name=360×360

  Geliked door 1 persoon

 10. Bas zegt:

  Pepijn van Houwelingen

  Deze week worden mogelijk – op een schandalige wijze – drie wetten snel doorgedrukt door de regering die 2G en invoer van de apartheidspas op het werk mogelijk maken.
  Daarbij willen ze zelfs de medezeggenschapsorganen in het onderwijs hun instemmingsrecht ontnemen.
  Ongelooflijk!

  https://pbs.twimg.com/media/FE4H_i3XoAsRYOd?format=jpg&name=medium

  Like

 11. Bas zegt:

  Coronapas is schijnveiligheid en discriminatie…

  Like

 12. Bas zegt:

  Hoezo verdacht…?
  In 108 dagen een vaccin goedkeuren, maar daarna de gegevens 55 jaar willen verbergen……

  FDA bewerert nu dat het hen 55 jaar zal kosten om de gegevens (pfizer) vrij te geven waarop de goedkeuring van het vaccin van Pfizer was gebaseerd, hoewel het hen slechts 108 dagen kostte om deze gegevens te beoordelen voor het goedkeuringsproces.
  Nieuwe hoogten van absurditeit.

  israelnationalnews.com
  FDA asks for 55 years to release data on Pfizer’s COVID vaccine
  The FDA promised “full transparency” due to “tremendous public interest” in a drug that it approved after studying the data for just 108 days.

  Like

  • Bert zegt:

   Dan hebben ze zeker heel wat te verbergen als ze het 55 jaar eerst willen opbergen.
   Alles wat ik lees overtuigd mij alleen maar meer dat ik er niet naast zit.

   Like

 13. Bob zegt:

  We nemen alles.
  Vroeger kreeg jeje loon in een loonzakje
  Toen moest het op rekening worden gestort.
  Nu bepaald de dank(regering) hoeveel ik mag opnemen
  en het maximale bedrag waarmee je cash mag betalen.
  Je hele prive leven zit in de computer.
  Betealen met pin pas, de zegenaamde kortings kaarten.
  Het enige dat van mijzelf is willen de body snatchers ook
  in pikken.
  De dictatuur van de menselijke robot, bestuurt door
  emphatieloze criminelen.

  Like

 14. Bob zegt:

  Naar mijn mening.
  Waarom is Pim Fotuyn vermoord?
  Omdat zijn aanhang zo groot dreigde te
  wordendat de bestaande politici buiten spel
  zouden komen te staan.
  Macht maakt vaak extreme uitingen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s