Franse expert: Waarom Rusland en de roebel de sancties trotseren

(Vertaling: E.J. Bron)

Enkele weken na het opleggen van verstrekkende sancties tegen Rusland neemt in het Westen de ontgoocheling toe over het feit dat de gevolgen binnen de perken blijven: noch de Russische economie noch de roebel storten in elkaar. Terwijl bijvoorbeeld de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock (Groenen), de Duitse bijdrage aan de sancties er nadrukkelijk mee had gemotiveerd dat Rusland “geruïneerd” zou moeten worden.

Maar dat wordt blijkbaar niks. Een van de vele kritische geluiden is de Franse economisch expert Jacques Sapir. Deze waarschuwde er nu in een interview met de Franse radiozender “Sud Radio” voor de industrie en de economie van Rusland te onderschatten. De rol van Rusland in de wereldeconomie zou duidelijk groter zijn dan velen tot nu toe dachten. Men zou het in het Westen altijd hebben over olie en gas, maar het zou ook om veel chemische producten gaan, om het produceren van kunstmest, om metalen en tarwe. Weliswaar zou het Westen de olie ergens anders kunnen kopen, maar dat zou heel duur worden, aldus Sapir.

De kracht van de Russische economie zou vaak ook daarom onderschat worden, omdat men voor de analyses altijd de roebel eerst in Amerikaanse dollars omrekent. Zo zou Rusland ongeveer de economische kracht van Spanje hebben. Wanneer men echter de zogenaamde “koopkrachtpariteit” zou hanteren, dan zou er een volledig ander beeld te zien zijn – dan zou de Russische economie bijvoorbeeld net zo groot zijn als de Duitse.

Volgens de econoom moet er ook rekening mee worden gehouden hoe groot het aandeel van de grondstoffen en de industrie in het bruto binnenlands product in Rusland zou zijn. Wanneer men deze vergelijkende maatstaf hanteert, dan zou de Russische economie zelfs groter zijn dan de Duitse, aldus Sapir.

Rusland zou door zijn grondstoffen en de daarvan geproduceerde goederen een centrale rol in de wereldeconomie spelen. Daarom zou men het land niet zo eenvoudig kunnen isoleren.

In het kader van de actuele ontwikkeling, aldus de economisch expert, zou de dollar vermoedelijk meer aan betekenis verliezen. Interessant zou zijn dat de wisselkoers tussen de roebel en de Amerikaanse dollar ondertussen bijna op hetzelfde niveau als voor de Oekraïne-oorlog zou liggen. Bovendien zou zich sinds 2014 een “markt roebel-yuan” ontwikkeld hebben. Het volume van deze markt zou sinds maart van dit jaar al verzesvoudigd zijn. Rusland zou de rol van de Amerikaanse dollar en van de euro verder reduceren – en dat ondanks oorlog en internationale boycotten.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Franse expert: Waarom Rusland en de roebel de sancties trotseren

  1. antiislamnu zegt:

    Heel goed laat het maar eens afgelopen zijn met de onrechtvaardige oorlog tegen Rusland,,,love from Holland ❤❤❤❤❤president Putin ❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣👊

    Like

  2. Julia zegt:

    Ook Nederlanders met middeninkomen worden totaal gesloopt. Die oorlog mag wat kosten. De smerige achterbakse klootzak Rutte is er wederom klaar voor het klootjesvolk geheel financieel kapot te maken alsmede vooral het MKB. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1314623232/rutte-waarschuwt-voor-hogere-belastingen-lastenverzwaringen-onvermijdelijk Wat zou die gewetenloze klootzak er eens van vinden om al die multinationals eens flink te belasten. Nederland is populair bij multinationals: ons land telt meer dan 10.000 brievenbusfirma’s en is een van ’s werelds grootste doorvoerlanden voor het verschuiven van winst. Wat denkt de gewetenloze klootzak eens om al die huismelkers flink aan te pakken die nagenoeg geen belasting betalen voorbeeld Prins Bril, Wat te denken om dat Koningshuis eens flink aan te pakken en flink belasting te laten betalen. Het is ongehoord dat nu weer vooral MKB en de burgers zwaarder worden belast. Dan hebben die Haagse idioten ook nog een minister van armoedebestrijding Schouten aan die Haagse hut toegevoegd. Weer een mooi baantje dat totaal overbodig is en Schouten flink haar zakken mee kan vullen. Miljarden naar klimaat, miljarden naar alles wat binnenkomt, miljarden verspilt aan de zuidelijke lidstaten, miljarden naar het stikstofbeleid, miljoenen naar wapens voor vriend Zelensky en ga zo maar door en de Nederlandse burger kan gewoon stikken.Nee het bedrijfsleven moet er aan geloven. Rutte roept de werkgevers ook op de lonen te verhogen „waar dat verstandig kan.” Volgens hem draait het grootste deel van de economie op volle toeren. Hij vindt het „fatsoenlijk werkgeverschap” om meer loon te betalen als het zo goed gaat met het bedrijfsleven. Hogere lonen helpen bovendien om „enigszins die grote inflatiegolf het hoofd te bieden.” De klootzak durft nog het woord fatsoenlijk in zijn mond te nemen. Wat denkt het heerschap als het bedrijfsleven lonen verhoogd zal dat worden doorberekend aan de burgers. Dus buiten lastenverzwaring zullen de prijzen de komende jaren de pan uitstijgen. De westerse leeghoofden die zonodig allerlei sancties moesten doen tegen Rusland hebben zichzelf in de knieën geschoten maar verhalen dit nu op de burgers. Maar ja het is streven van Klaus Schwab You Will Own Nothing & Be Happy” – Davos 2022 The Great Reset. Rutte heeft het volk geheel overgeleverd aan het WEF en brengt dit nu ten volste in uitvoer. Wat denkt de Haagse maffia eens om meer als de helft van het overtollig ambtenaren bolwerk naar huis te sturen evenals het volgepropte zogenoemde democratisch hoofdkwartier in Den Haag dat is gevuld met nutteloze idioten. Hoelang duurt het nog voordat miljoenen mensen eens een bezoek brengen aan het hoofdkwartier van de Haagse maffia. Kortom Nederland en geheel Europa gaat ten onder dat duurt niet lang meer wie lacht in zijn vuistje Poetin.

    Geliked door 1 persoon

  3. Verstand hebben van bomen knuffelen is een heel andere zaak dan politiek met name Buitenlandsezaken of financien.
    Dat had Bearbock zelf toch ook wel inkunnen vullen

    Geliked door 1 persoon

  4. Niek zegt:

    Als je al je industrie weg doet en overlaat aan maak landen gebeurd dat automatisch, je kunt dan heel hard milieu roepen en mooi gaan zitten wezen hoe het moet en daar 100 duizend regels voor gaan maken maar is de ondergang van elke natie, Rome is een mooi voorbeeld en Babylon een nog mooiere, zij zien het eigen probleem niet meer en verlustigen zich zelf aan hoererij over de gehele aarde zonder dat zij het doorhebben.

    Like

  5. Hovawart zegt:

    Zodra er weer een Franse Expert aan het woord komt verschieten mijn gedachten altijd naar ” De Zegevieringen van de Franse Krijgsmacht” het dunste boekje ter wereld…….’expert’ een Frans woord voor betweter….

    Geliked door 1 persoon

  6. Stefan zegt:

    Voor de westerse ambtenaren geld :
    Niet gehinderd door enige vorm van kennis of inzicht.

    Like

  7. Meine zegt:

    Per definitie is het beter om onderschat te worden….

    Like

  8. Harry zegt:

    Er moesten toch méér vrouwen in de politiek ?
    Merkel , v.d.Leyen , Bearbock , Kaag , etc. etc .
    ALLEMAAL VAGINALE DRAMA’S !

    Like

  9. Tijl Uylenspiegel zegt:

    De “koers” van de roebel is louter fictief, geen hond die hem nog accepteert.
    Als je de grondstoffen buiten beschouwing laat, kijk dan eens om je heen en noem eens iets dat uit Rusland komt, weinig hè? Of niks eigenlijk, geen auto’s, geen computers, geen meubels, niks, noppes, nada, niente.
    Op het moment dat westerse landen een alternatief hebben voor hun gas heeft Rusland een levensgroot probleem en ik schat dat men binnen een jaar een alternatief heeft.

    Like

    • Ravian zegt:

      De Russen verkopen binnenkort al hun goedkope gas, olie, en andere grondstoffen gewoon aan landen als India en China lutser.
      En dat “alternatief” voor “het westen” gaat dan veel duurder gas, olie, en andere grondstoffen van elders wezen, waardoor “het westen” dan de toch al niet zo denderende concurrentie positie van haar industrie een energie en grondstoffen kosten molensteen om de nek hangt.
      Het is gewoon economische zelfmoord, gefaciliteerd door het stemgedrag van domme lutsers zoals jij, waar het in “het westen” vol mee zit.
      Maar daar gaan jij en al die andere domme lutsers pas achter komen als de kachel niet meer branden wil, de voorraadkast leeg is, en de beurs van uienleer gemaakt blijkt te wezen, omdat jullie nog te dom zijn om één plus één bij elkaar op te tellen.

      Geliked door 1 persoon

      • Tijl Uylenspiegel zegt:

        Dus u noemt mij een “domme lutser” terwijl u zelf staat te juichen voor uw eigen ondergang.
        Gesteld dat u gelijk heeft wil uw kachel straks ook niet meer branden en komt ook de bodem van uw voorraadkast in zicht.

        Like

      • Ravian zegt:

        Ik juich nergens om lutser, ik noteer enkel de rugnummers van degenen die mij en de rest van nog helder denkend Nederland zo nodig de armoede en ellende in moeten werken.
        Voor de grote afrekening straks zal ik maar zeggen.

        Like

      • bobzelf zegt:

        Ravian zegt:
        15 april 2022 om 13:45

        WHAHAHA HE RAVIAN TOCH KNAP HE ?

        DIE TIJL WORDT HIER 8 JAAR AFGEZEKEN

        EEN DAG GELEDEN OP ZIJNSTUKKIE VULLIS

        DOOR 12 MENSEN EN

        ALSOF ER NIETSSSSSS GEBEURD IS

        KOMT HIJ WEER EEN NIEUW LULVERHAAL OPHANGEN
        DIE SCHAAMT ZICH WERKELIJK NIET VOOR ZIJN CHIMANSEE IQ HE

        WAT EEN VRESELIJKE KLOOTVIOOL

        IKDENK IK ROEP HET MAAR EVEN

        ZIJN BETONNEN PAAT IS NIET TE DOORBOREN

        Geliked door 1 persoon

    • Klopt inderdaad Tijl dat men binnen het jaar een alternatief zal hebben voor het Russische gas en olie.
      Feitelijk is dat er al in de vorm van groene stroom en zo waarvan de schommelingen zo groot zijn dat er een beetje geld aan het net gespendeert moet worden en dat beetje uiteraard opgehoest moet worden door de consument Jij en de andere Nederlanders.
      Daarbij komt dat de Amerikanen al in de startblokken staan om hun LNG te leveren dat de prijs van gas op zal drijven tot 15 graden celcius in je huiskamer in de winter.
      Maar zoals je zegt de alternatieven zijn er hoor.
      Even over de koers van de Roebel.
      Die is inderdaad fictief evenals de prijs van de dollar die plotseling in waarde gedaald is, nog niet veel maar de aanvang is er.
      Dan de waarde van de Euro, ook zo iets.
      Deze waarde wordt kunstmatig zo lang het duurt door de Europese bank in stand gehouden door de rente op 0 te houden en iedereen zit te wachten op de grote klap.
      Dus als je even goed nadenkt heeft alle geld niet meer dan een fictieve waarden en zal op den duur blijken dat de energie en metalen uit Rusland de dienst uit gaan maken in Europa, want zonder deze metalen geen halfgeleiders.
      Dus op het einde zijn de metalen uit Rusland meer waard dan het papier waar wij onze boodschappen mee mogen doen totdat een en ander uit elkaar klapt.
      Zal Elon Musk niet blij mee zijn

      Like

      • Waarbij Ik nog even iets wil toevoegen.
        We mogen ook de macht van het kunstmest niet vergeten want zonder dat hangt heel Noord Afrika dit jaar van de honger in de gordijnen en voelen we het zeker ook in Europa en volgend jaar hangen de Europeanen naast de De Afrikanen van de honger in de gordijnen.
        Overigens met de lastenverzwaring van Rutte daar bovenop zal het wel heel erg druk worden bij de voedselbank.
        Hadden we het niet over een teer vaasje of zo iets.

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie