“Mr. Bean” waarschuwt voor ideologische censuur: “Men moet over alles grappen mogen maken”

(Vertaling: E.J. Bron)

De Britse komie/acteur Rowan Atkinson (“Mr. Bean”) heeft een lans gebroken voor de vrijheid van meningsuiting en gewaarschuwd voor steeds verdergaande censuur. In een interview met de “Irish Times” vertegenwoordigde de populaire komiek nu de opvatting dat een samenleving alleen dan vrij zou zijn wanneer men over “absoluut alles” grappen zou mogen maken. De 67-jarige acteur klaagde over de huidige ontwikkeling van de Comedy en de toenemende beperkingen van de vrijheid van meningsuiting.

“Ik heb de indruk dat de taak van de komedie erin bestaat om te provoceren, of het potentieel te hebben om te provoceren, en dit potentieel mag niet van haar afgepakt worden. Elke grap heeft een slachtoffer”, zei Atkinson. “Er zijn veel extreem zelfingenomen en zelfgenoegzame mensen in de onderste lagen van de samenleving, die het ook verdienen omhoog getrokken te worden. In een vrije samenleving zou het toegestaan moeten zijn om grappen over al het mogelijke te maken”, voegde hij er aan toe.

Atkinson laat zich niet voor het eerst uit over de teloorgang van de Comedy en de gevaren van de online-cancel-culture. In januari 2021 vergeleek hij diegenen, die zich in de sociale media tegen anderen aaneen zouden sluiten, met de middeleeuwse meute, die joeg op andersdenkenden en hen verbrandde. “Het probleem, dat we online hebben, is dat een algoritme beslist wat we willen zien, wat tot een vereenvoudigde, binaire kijk op de samenleving leidt. Het wordt een zaak van of je bent voor ons of tegen ons. En als je tegen bent, verdien je het om ´gewist´ te worden”, zei hij destijds.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op “Mr. Bean” waarschuwt voor ideologische censuur: “Men moet over alles grappen mogen maken”

  1. saddy zegt:

    Hij heeft een IQ van 178. Hij kan qua IQ dus in zijn eentje de hele groen links fractie vervangen

    Zo jammer dat hij niet vaker iets wil of mag zeggen.

    Geliked door 4 people

  2. Als je het figuurtje Bean ziet zou je zeggen uit de mond van Atkinson zal nooit een intelectueel verhaal komen, maar Ik heb deman al verschillende statements zien geven en Ik durf gerust te stellen dat hij heel goed nagedacht heeft over hetgeen hij zegt.
    Chapeau voor iemand die dit figuur weg kan zetten en toch over een gezonde intelligentie beschikt.

    Geliked door 5 people

  3. BigLJohn zegt:

    In die onbezorgde vroeger jaren hadden wij de Grote Drie, te weten; Toon Hermans, Wim Kan, en Wim Sonneveld. Wijlen Wim Kan was een meester in grappen waarbij politici te kijk werden gezet. Helaas is hij er niet meer. Alles kan, koffiekan, theekan, melkkan….Maar Wim Kan dus weer niet, die kan niet meer.

    Geliked door 2 people

  4. oudmarinier zegt:

    100% gelijk , Mr. Bean

    Geliked door 3 people

  5. Hovawart zegt:

    Men spreekt van ‘censuur’ maar het heeft meer weg van een zwijgplicht,…alle leugens slikken.

    Like

  6. ronjaspers zegt:

    Met de invoering van de politieke correctheid (liegen over de waarheid) is vrijheid van meningsuiting flink ingeperkt.

    Like

Plaats een reactie