Transnistrië plant aansluiting bij Rusland

(Vertaling: E.J. Bron)

Transnistrië is een internationaal alleen door Abchazië en Zuid-Ossetië erkend, door Rusland ondersteund autonoom gebied in Zuidoost-Europa. Het land ligt ten oosten van de rivier de Dnjestr langs de Moldavisch-Oekraïense grens en maakt deel uit van de Republiek Moldavië. Het bijna 470.000 inwoners tellende gebied met de hoofdstad Tiraspol heeft onder leiding van president Wadim Krasnoselski besloten om zich aan de sluiten bij de Russische Federatie.

De wens om bij Rusland te horen is groot

Net zoals in bijna alle niet erkende Kaukasus-republieken zoals Zuid-Ossetië en Abchazië, en ook al in 2014 op de Krim, spreekt de bevolking zich overwegend uit voor een lidmaatschap van de Russische Federatie.

De Minister van Buitenlandse Zaken van Transnistrië, Witali Ignjatew, verklaarde vorige week dat het doel van de republiek ongewijzigd zou blijven, namelijk het verkrijgen van de erkenning van de onafhankelijkheid en het inbinden in de Russische Federatie. Moldavië daarentegen sprak de hoop uit tot conflictoplossing en gezamenlijke EU-toetreding.

Volgens Ignjatew is de oriëntering van Transnistrië in al die jaren van het bestaan van de republiek ongewijzigd gebleven, wat ook weerspiegeld zou worden in de resultaten van het referendum in september 2006. Destijds sprak zich volgens informatie van de centrale verkiezingscommissie 97% van de stemgerechtigden zich uit voor de onafhankelijkheid van de republiek en de aansluiting bij Rusland.

Ignjatew voegde er aan toe dat de autoriteiten van Transnistrië “pragmatisch en eerlijk” handelen en geen beslissingen “ten nadele van een half miljoen mensen in het land” zouden nemen.

Vreedzame dialoog nagestreefd

Begin mei van dit jaar verklaarde de president van Transnistrië, Wadim Krasnoselski, dat de republiek niet militair, maar vreedzaam, “aan de onderhandelingstafel, in de dialoog” erkend zou moeten worden. Hij wees erop dat niemand een gewapend conflict nodig zou hebben, de bewoners van Transnistrië zouden weten wat oorlog zou zijn en ze zouden de vrede waarderen.

Enkele dagen daarvoor werden meerde instellingen in Transnistrië aangevallen, waaronder ook de zetel van het Ministerie voor Staatsveiligheid, en de plaatselijke autoriteiten hadden de “rode terreur waarschuwingsniveau” uitgeroepen.

Tegelijkertijd sprak de Moldavische presidente Maia Sandu de hoop uit dat het land het conflict met Transnistrië zou kunnen bijleggen en gezamenlijk met de republiek tot de Europese Unie zou kunnen toetreden. Moldavië kreeg op 23 juni 2022 de status van EU-kandidaat.

Moldavië eist aftocht van Russische vredestroepen

Na een korte oorlog van maart tot augustus 1992 bereikte Transnistrië een “de-facto-onafhankelijkheid”, terwijl Moldavië zijn soevereiniteit over het gebied kwijtraakte. De gevechten eisten meer dan 500 doden en eindigden pas door de bemiddeling van generaal Alexander Lebed, die daar destijds het bevel voerde over het 14e leger van Rusland.

Sandu riep Rusland bovendien op om zijn troepen uit de regio terug te trekken, nadat het besluit van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) het gebied erkend had als “door Rusland bezet”. Bovendien had de PACE het conflict in Transnistrië in het jaar 1992 als een “daad van militaire agressie” van Rusland tegen Moldavië gekwalificeerd. In Transnistrië zijn ongeveer 1000 Russische vredessoldaten in het kader van de Operatieve groep van de Russische strijdkrachten (OGRW) gestationeerd. Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de PACE-formulering “onacceptabel”.

Ignjatew had daarvoor geargumenteerd dat de bewoners van Moldavië en Transnistrië “verschillende identiteiten” zouden hebben, wat het bijna onmogelijk zou maken hen te verenigen.

De perswoordvoerder van de Russische president, Dmitri Peskov, liet zich uit over mediaberichten over de bedoeling van de Moldavische Republiek Transnistrië om deel van Rusland te worden. Volgens hem weet het Kremlin niet waarop deze informatie betrekking heeft. Op een desbetreffende vraag van journalisten antwoordde hij: “Nee, ik heb eerlijk gezegd mediaberichten gezien, maar ik weet niet waarmee dat verband houdt, ik weet niet welke processen dat zijn , ik kan er dus niets over zeggen.”

Vastberadenheid in de bevolking om “terug te keren“

In maart van dit jaar kondigde de president van Zuid-Ossetië, Anatoli Bibilow, zijn bedoeling aan om “juridische stappen” te beginnen om deel van Rusland te worden. De Volksrepublieken Loehansk en Donetsk, wier onafhankelijkheid eind februari door Moskou werd erkend, hebben eveneens besloten dit te onderzoeken. De leden van de militair-civiele besturen van de Oekraïense gebieden Cherson en Zaporizja, die door de door Russische troepen gecontroleerde delen van de gebieden werden ingesteld, bereiden zich eveneens voor op een referendum over de hereniging met Rusland.

Het lijkt dus te gisten in de Kaukasus, het Westen zou er echter zo langzamerhand eens over moeten gaan nadenken waarom de bevolkingen van al deze voormalige delen van Rusland zich zo inspannen om terug te willen keren in de Russische Federatie.

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Transnistrië plant aansluiting bij Rusland

 1. Frits zegt:

  Probleem nr.64572 dient zich aan. Wie en wat gaan we nu weer opvangen en verwennen??

  Like

  • karton zegt:

   @ Frits op 1-8-2022 om 15.37 u.
   Ja, wat zullen we nú weer gaan opvangen, verwennen én huisvesten ?
   Ik verwacht dat er heel veel van die gasten (hoe noem je mensen van daar eigenlijk :Transnistriaanen , of Transnistriaansters of Transnistriaantjes ik weet ’t niet)
   Maar dat dat zootje óók deze kant op komt is 100% zeker, en als ze niet kómen dan worden ze wel gehaald door NL’ers die gráág zo’n figuur in huis nemen ! (zoals later zal blijken : voor max. 3 dagen ! Dan mogen u én ik het betalen)
   Ik word er kotsmisselijk van, als die gasten bij Rusland willen horen……laat ze hun gang gaan en vooral niet tegenhouden.

   Like

   • LUCIA zegt:

    @Karton In ieder geval hoe “zij”dan ook mogen heten voor ons de traantjes en ook de negatieve gevolgen, tot we genoeg ballen hebben verzameld om het echte gespuis weg te jagen..en hoe lang duurt dat al ..te lang.

    Like

   • Frits zegt:

    Karton. Er moeten meer paleizen, kastelen en vakantiepretparken gebouwd worden. AZC’s blijken niet te voldoen.

    Like

   • karton zegt:

    @ LUCIA op 2-8-2022 om 06.24u.
    Helemaal met u eens. Jan m/d Pet is áltijd de pineut. Maar…….er zit verandering aan te komen, Luus. Ik zag gisteren de tv-beelden van de “Almelose Opstand”, één Boer was daar te sterk voor 4 of 5 politie-watjes; toen even later een iets grotere groep Boeren + sympatisanten zich formeerde en richting een politie-kordon liep, deinsden de Dappere Dodo’s achteruit. En dát alles omdat de VVD-burgemeester van die plaats verordonneerde dat een blauw-wit-rode vlag diende te worden verwijderd. Die misdadiger lokte het geweld op die manier zelf uit ! Het deed mij écht genoegen om één en ander te zien gebeuren !
    Dit zal vaker gaan voorkomen, Luus.

    Like

   • karton zegt:

    @ Frits op 2-8-2022 om 06.38 u.
    Ik vrees dat u gelijk hebt, Frits. Breng dat maffe Haagse zootje maar niet op zo’n idee; ze zijn staat om al die islamitische- én Oekraïenerse parasieten onder te brengen in/op de Efteling. Liever zou ik zien dat dat hele zootje werd overgeplaatst naar de Beekse Bergen en dan met name in ’t leeuwenverblijf.

    Like

 2. ieznogoedh zegt:

  Wellicht is dit een reden voor Rusland om dan maar een wat groter deel van Ukraine te bevrijden. Dan sluit het mooi aan.
  Jammer voor Saint Selensky maar och, hij heeft inmiddels zijn schaapjes wel op het droge.

  Geliked door 2 people

 3. Ravian zegt:

  “Tegelijkertijd sprak de Moldavische presidente Maia Sandu de hoop uit dat het land het conflict met Transnistrië zou kunnen bijleggen en gezamenlijk met de republiek tot de Europese Unie zou kunnen toetreden.”

  Mooi voorbeeld van hoe de macht geilen zich de reet afvegen met het recht op zelfbeschikking van volkeren.
  Wat de bevolking van Transnistrië wil speelt geen rol voor de machthebbers in Chisinau, die zien enkel hun koek, en dus hun macht, kleiner worden.
  En hetzelfde geld voor de landjepikkers in Brussel (en Washington), ook die hebben schijt aan wat de bevolking van Transnistrië wil (en die van de Krim, en die van Donetsk, en die van Luhanks, en die van Zaporizja, en die van Cherson, etc., enz.).
  Het zijn deze macht geilen die wereldwijd de vrede brengende herstelling van etnische grenzen in de weg lopen.

  Dit hebben we ook gezien in het recente conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië, waar die eerste zo nodig een stuk van Armenië moest “heroveren”, waar enkel Armeniërs wonen.
  Maar de Azerbeidzjanen menen dat het “van hun” is, zuiver gebaseerd op het feit dat de een of ander al lang overleden sovjet dictator, van een al lang overleden sovjet unie, het ooit onder het moto “verdeel en heers” aan Azerbeidzjan, heeft toegevoegd.

  Hetzelfde speelt nu in Oekraïne, wat gewoon een door Lenin, nog zo’n dictator, gecreëerde Frankenstein staat is, waarvan het grondgebied na de ondergang van de Sovjet Unie gewoon weer opgedeeld en aan de rechtmatige etnische eigenaren terug gegeven had behoren te worden.
  Maar nee, in Kiev zetelde de corrupte erfgenamen van het communistische rijk, en die vonden de afmetingen van hun koek belangrijker als het welzijn van de diverse etnische groepen waaruit die koek bestond.

  Boven al die lokale macht geile despoten vind je dan de al even macht geile globalistische elite, die een potje RISK spelen over de ruggen van een kleine acht miljard mensen, en ook nog nooit van zelfbeschikkingsrecht gehoord hebben.
  En het mooiste is nog wel dat deze klootzakken zichzelf verkopen als de vertegenwoordigers van het goede, als de edele beschermers van democratie, vrede, en veiligheid.
  Niets is minder waar, het zijn gewoon niets ontziende gore parasieten die zich in een orgie van dictatuur, ellende, en geweld, volvreten aan de zachte delen van de wereldbevolking.

  Het wordt dus hoog tijd dat wereldwijd de door de propagandistische media aangemeten ideologische roze brilletjes eens af gaan, en dat deze parasitaire infectie eens herkend en voor eens en voor altijd uitgeroeid wordt.
  Een zekere Putin werkt daar hard aan.
  Laten we eens de handen uit de mouwen steken en hem een handje helpen…

  Like

 4. Andre zegt:

  Abchazië en Zuid-Ossetië zijn voormalig Georgië. Hier had Frans Timmermans de mond van vol en kroop daar iedereen hun kont in om maar bij de EU te komen. Georgië is nu gewipt door de EU zeggen ze. Maar het is andersom want Abchazië en Zuid-Ossetië zijn al onderdeel van de Russische Federatie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s