Als de EU Polen gelden weigert: Polen wil “met spervuur antwoorden”

(Vertaling: E.J. Bron)

Al langere tijd zit er een crisis in de lucht tussen Polen en de EU. De dreigende energiecrisis als gevolg van de Brusselse sanctiepolitiek heeft de scheuren groter gemaakt. Maar er doen al meldingen over nog een escalatie van de sowieso gespannen betrekkingen tussen Warschau en de EU de ronde.

Want: Polen zou zich tegen de EU te weer kunnen stellen wanneer Polen zijn aandeel van de EU-gelden uit het wederopbouwfonds niet krijgt. Dat werd nu duidelijk gemaakt door politici uit de gelederen van de Poolse regeringspartij PiS, nadat Brussel te kennen had gegeven dat het de jongste Poolse justitiehervormingen zou afkeuren.

Tot nu toe werden meer dan € 35 miljard aan Covid-19 subsidies en Covid-leningen op grond van de ruzie over de Poolse justitiehervormingen, die volgens de EU democratische standaards ondermijnen, bevroren. Weliswaar heeft de Europese Commissie het conjunctuurprogramma voor Polen ondertussen goedgekeurd, het geld zou echter pas worden uitbetaald wanneer Warschau de EU wat betreft de justitiehervorming tegemoetkomt.

De regeringspartij PiS daarentegen vertegenwoordigt het standpunt dat de hervormingen ervoor bedoeld zouden zijn om het systeem efficiënter te maken. Zij wijst de beschuldiging van inmenging in justitie af.

“Als er een poging is om de betaling te blokkeren… en de Europese Commissie probeert ons onder druk te zetten, dan rest ons geen andere keuze dan alle kanonnen uit ons arsenaal te halen en met spervuur te antwoorden”, zei Krzysztof Sobolewski, de secretaris-generaal van de PiS, tegen de Poolse radio.

De Pis heeft zich er nog niet over uitgelaten welke maatregelen in overweging worden genomen. Maar kabinetsminister Michal Wojcik, lid van de conservatieve partij Verenigd Polen – een junior partner in de regering – duidde aan dat Polen in het vervolg meer van zijn vetorecht tegen EU-beslissingen gebruik zou kunnen maken. Die moeten zoals bekend unaniem zijn. “Omdat we te maken hebben met mensen die zich niet aan de verdragsvoorwaarden houden… Ik denk dat men hard moet blijven”, zei Wojcik tegenover de privézender Polsat News.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Als de EU Polen gelden weigert: Polen wil “met spervuur antwoorden”

 1. Wim Vreeswijk zegt:

  Polen laat zich niet knechten of belazeren door Brussel en daar hebben ze groot gelijk in !

  Geliked door 3 people

 2. BosscheBol zegt:

  Je vraagt je toch werkelijk af hoe die eu-tirannen er toch maar toe komen om het over democratie te hebben …

  Geliked door 3 people

  • Ravian zegt:

   Exact, een stelletje ongekozen dictators en een nep EU parlement dat anderen op hun democratische waarden af meent te kunnen rekenen; te bespottelijk voor woorden gewoon.

   Geliked door 2 people

   • Qvic zegt:

    @ Wim Vreeswijk en Ravian,
    Wat er in de politiek met democratie genoemd wordt is iets heel anders dan wij de bevolkingen denken dat het is.
    Als je in de EU commissie uit 10 mensen zou bestaan en daarvan zouden er dan 6 of meer het voorstel van van Polen afwijzen. Dan noemen ze dat in de EU dat het democratisch is besloten, dat Polen zijn justitie moeten aanpassen. Maar niet wat de bevolkingen allemaal denken dat er een meerderheid van het Europees parlement van ruim 700 personen daarover hebben gestemd. Politiek bedrijven is spelen met woorden en met zoveel mogelijk woorden, zodat de ander niet door heeft hoe geraffineerd ze zijn met iets andere woordspeling die de ander om de tuin heen leiden. Dat is het spel van de politiek, keihard liegen maar met de juiste woord speling lijkt het net alsof zij jouw gelijk geven. Zodra jij dan daar mee akkoord gaat, dan kom je er later achter dat ze jouw bij de neus hebben genomen. Maar dan is het al te laat, want jij bent er mee akkoord gegaan. Politiek bedrijven is het smerigste en het gemeenste zaken doen.

    Like

 3. Andre zegt:

  De positieve kant is de V4 en Hongarije heeft een export van +5% al geboekt, de gasreserves voor de winter zijn klaar tegen schijtprijzen, weer een knoepert van een fabriek neergezet. Bij de andere leden zal dit een beetje zeer doen en willen ook vooruit. De EU heeft niets te bieden kan niets en is fascistisch dus het is wachten tot de stekker eruit gaat. Dit zal niet lang meer duren. Polen gaat de rotonde van Europa worden en Europa is niet van de EU.

  Geliked door 3 people

 4. droevige mof zegt:

  De Polen hebben iets wat wij niet (meer) hebben, steenkool. En daar is vraag naar in een tijd waarin de energietransitie wordt teruggedraaid. Dat is de lange hefboom, en die zullen ze gebruiken. Geweldig, niets op tegen.
  Hoewel wij buren zijn, weten wij zeer weinig over Polen en de ontwikkelingen daar. Het nazi-tijdperk en het Duitse communisme van de DDR hebben enorme schade aangericht die tot op de dag van vandaag doorgaat. Ze vertrouwen de Duitsers voor geen meter.

  Geliked door 3 people

 5. Frits zegt:

  De EU is echt een vriendenclub. Zie je zo. Iedereen heeft het naar de zin, complimenten en schouderklopjes vliegen over en weer. Wie wil daar nou geen deel van uitmaken? U?? Ik niet iig.👎🖕🏻

  Geliked door 1 persoon

 6. Peter zegt:

  https://kathymstorrie.medium.com/ten-kings-nations-horns-of-the-world-c6d78f8d5668

  Polen verdwijnt straks ook uit de EU en komt bij de Sovjets.
  Ligt allemaal al in de planning bij de WEF’s

  Like

 7. scherpschutter1943 zegt:

  Ha ha, Polen de eerste scheur in het EU.bastion. Dat er vele moge volgen.

  Geliked door 2 people

 8. jungleelephant zegt:

  De Polen hebben groot gelijk dat ze zich niet op de kop laten zitten door die hypocriete Brussel-gang!

  Geliked door 1 persoon

 9. scherpschutter1943 zegt:

  Polen bij de Russische federatie? Ik denk eerder dar de zon en de maan op elkaar staan dan dat gebeurt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s