Gelukkig Zwitserland: Waarom de Zwitsers maar 3% inflatie hebben

(Vertaling: E.J. Bron)

Terwijl Duitsland onder de prijsexplosie bij energie en levensmiddelen zucht, blijft Zwitserland grotendeels verschoond van inflatiezorgen. De vaak bespotte afschermingspolitiek van de Zwitsers blijkt in tijden zoals deze een ware zegen te zijn. Want Zwitserland voorziet zichzelf bijna volledig van stroom (kerncentrales, waterkrachtcentrales). Ook zijn binnenlandse bedrijven, vooral de agrarische economie, minder gevoelig voor crises door politieke beschermingsmaatregelen.

Het inflatiepercentage wordt in Zwitserland weliswaar iets anders berekend dan in de eurozone, maar om beter te kunnen vergelijken geven de Zwitsers ook de in de eurozone gebruikelijke geharmoniseerde verbruikersprijsindex (HVPI) aan, waarvan de stijging in juni met 3,2% zelfs nog lager lag dan het eigen inflatiepercentage.

Een reden waarom de dingen in Zwitserland zoveel beter lopen: de Zwitsers profiteren van een sterke en stabiele munt, die niet in de geldverbrandingsoven van de Europese Centrale Bank (ECB) terechtkomt. Dat maakt ook import goedkoper. Daarbij komen hoge beschermende rechten op levensmiddelen en agrarische producten en prijscontroles bij stroom en gas. Dat versterkt de eigen bedrijven. Terwijl de prijzen van levensmiddelen in de eurozone in de jaarlijkse vergelijking met ongeveer 10% zijn gestegen, blijven ze in Zwitserland bijna constant.

De beslissende factor echter zijn de energiekosten: Zwitserland dekt zijn stroombehoefte bijna uitsluitend met water- en atoomkracht!

Bron:
deutschlandkurier.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Gelukkig Zwitserland: Waarom de Zwitsers maar 3% inflatie hebben

 1. Eppo zegt:

  Omdat Ze daar referendums hebben .
  Hier kiezen een paar StaatSmongolen uit eigenbelang voor de rest .

  Like

 2. Svalbard zegt:

  Als onze inflatie maar steeds verder blijft doorwoekeren, dan wordt Zwitserland vanzelf een goedkoop vakantieland.

  Like

 3. Ravian zegt:

  In Zwitserland hebben ze gewoon geen last van links deugbeleid, omdat de beleidsvoerders daar een democratisch voor beleid “A” verkregen mandaat niet, zoals in Nederland het geval is, voor het ondemocratisch uitvoeren van beleid “B” kunnen misbruiken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s