Het Westen begrijpt niet dat Ruslands atoomarsenaal de basis is voor zijn grootmacht status

Een Russisch raketsysteem van het type Iskander.

(Door: Sergej Poletajew – Vertaling: E.J. Bron)

Moskou heeft aan het conflict om de Oekraïne duidelijk iets toegevoegd: eerst werd groen licht gegeven voor referendums in voormalig door Kiev gecontroleerde gebieden en daarna werd een gedeeltelijke mobilisatie aangekondigd. Bovendien herinnerde men het Westen er opnieuw aan dat deze acties door de machtigste wapens in de geschiedenis van de mensheid gedekt worden. Dit op zijn beurt werd in het Westen onmiddellijk als “nucleaire chantage” veroordeeld.

Waarom horen we uit Moskou steeds maar weer waarschuwingen m.b.t. Het nucleaire arsenaal van Rusland? Is Rusland werkelijk bereid om zulk brachiaal geweld toe te passen, of is het alleen maar een vorm van verbale afschrikking?

Ten eerste bestaat er sinds de Koude Oorlog een onbalans tussen Moskous nucleaire macht, zijn economische mogelijkheden en zijn politieke gewicht in de wereld. Ten tweede worden deze massavernietigingswapens door onze voormalige tegenstanders eerder als relict van het het verleden dan als relevante factor in de huidige internationale betrekkingen waargenomen.

Rusland daarentegen beschouwt zijn nucleaire arsenaal als basis van zijn soevereiniteit en gaat er van uit dat zolang men nog een nucleaire grootmacht is ook buitenlandspolitiek aanspraak kan maken op betekenis, zelfs als economische dwerg. Het was de vermetelheid een grootmacht te zijn, die Ruslands handelen in de Oekraïne en in het hele post-Sovjet gebied bepaald heeft. Deze verschillende waarneming is de fundamentele reden voor de Oekraïne-crisis en daarom kunnen Rusland en het Westen geen gezamenlijke basis vinden om in ieder geval te proberen een soort overeenstemming op gang te brengen.

Rusland geeft zich niet over aan de illusie dat het Westen zijn opvattingen over de Oekraïne deelt. Als er zulke illusies tien jaar geleden of langer geweest zouden zijn, dan zijn die al lang vervlogen. Het Kremlin probeert nu Washington en Brussel uit de Oekraïne te verdrijven, die als deel van de eigen vitale belangenzone wordt beschouwd. Mocht dit mislukken, dan hoopt men in ieder geval de Oekraïne als staat nieuw te formatteren en zijn bedreigingspotentieel uit de weg te ruimen. Bij dit voornemen maakt het Moskou niet uit want anderen daar over denken.

Maar het Westen blijft hardnekkig en daardoor zijn de jarenlange pogingen van Moskou om de aangelegenheid zonder bloedvergieten te regelen, mislukt. In de tussentijd is de situatie alleen nog maar explosiever geworden en we bevinden ons nu in de achtste maand van een grootscheeps opgezet conflict in de Oekraïne, waarbij Kiev sinds 2014 de controle over vijf regio´s is kwijtgeraakt. Er staan twee legers tegenover elkaar: een met het qua oppervlakte grootste land van de wereld in de rug en een met het machtigste militaire blok van de menselijke geschiedenis als beschermheer, die enorme ondersteuning biedt.

Doordat Moskou zijn inzet verhoogd heeft en opnieuw herinnert aan zijn atoomwapens, zegt Rusland tegen het Westen:

 • Hoe meer jullie ons in het nauw brengen en hoe meer jullie ons in dit conventionele conflict in de Oekraïne trekken, des te dichterbij komt het nucleaire scenario, zowel tactisch – aanvallen op bepaalde doelen in het operatiegebied – als strategisch, dus met intercontinentale raketten. Hoe meer jullie proberen ons in de hoek te dringen, des te minder keuzemogelijkheden zullen jullie ons laten.
 • In een atoomoorlog kunnen geen winnaars zijn. Jullie militaire overwinning in de Oekraïne is daarom onmogelijk. Jullie hebben dus twee mogelijkheden: of Kiev verder ondersteunen of de directe ondersteuning intrekken. De Oekraïne zal deze oorlog hoe dan ook verliezen en jullie zouden met haar kunnen verliezen of jullie beperken je betrokkenheid – en zullen daardoor overleven.

Je zou kunnen argumenteren dat de vage aanduidingen van het Kremlin er niet op gericht zijn om ontspanning te zoeken, maar veelmeer de onzekerheid te verhogen en de tegenstander ertoe te dwingen erover na te denken waar precies de rode lijnen getrokken zouden moeten worden.

Ten eerste bestaat voor Rusland het militaire doel nummer een erin het Oekraïense leger te overwinnen. Het Kremlin lijkt optimistische te zijn dat het na de gedeeltelijke mobilisatie klaar kan komen met het Oekraïense leger en het westelijke achterland van de Oekraïne. Het is echter niet zeker of men ook klaar kan komen met de ingezette westelijke wapensystemen.

Ten tweede is het waarschijnlijk dat via discrete diplomatieke kanalen duidelijke boodschappen worden doorgegeven over hetgeen Moskou als absoluut onacceptabel beschouwt. Sowieso is de NAVO bij de uitbreiding van haar wapenleveringen zeer voorzichtig gebleven en heeft tot nu toe categorisch niet toegestaan dat met haar wapens het Russische kernland en de Krim aangevallen worden, terwijl ze tegelijkertijd ook nog niet met haar luchtmacht en luchtdefensie heeft geïntervenieerd.

Wat komt er hierna? Welnu, er zijn drie scenario´s. Laten we deze verdelen in de desbetreffende stemmingssituaties.

Donker: als reactie op de nieuwste Russische acties verhoogt de NAVO nogmaals haar inzet en intensiveert haar betrokkenheid om Rusland op het slagveld te overwinnen. Dit is de weg die tot de nucleaire oorlog leidt, hoewel daarbij nog vele bruggen overgestoken moeten worden.

Grauw: bevriezen van het conflict in zijn huidige toestand met het blijvende niet erkennen van Ruslands nieuwe grenzen. Daardoor wordt de Oekraïne uit elkaar gescheurd en moet het zich op meer gevechten in de toekomst voorbereiden, waarbij de betrekkingen tussen Rusland en het Westen jarenlang geruïneerd blijven.

Zonneschijn: daartoe moet de westelijke staatsleiders het bewustzijn voor de realiteit van de nucleaire bedreiging duidelijk worden. Dan – en alleen dan – zullen ze de interesse in de Oekraïne verliezen. Met betrekking tot Rusland daarentegen zal het zinvol zijn de betrekkingen te herstellen, in het volle besef erover welke rode lijnen in de toekomst niet overschreden mogen worden. Dan – en alleen dan – kunnen we eindelijk verder komen.

Bron:
rt.de
Door: Sergej Polejatew

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Het Westen begrijpt niet dat Ruslands atoomarsenaal de basis is voor zijn grootmacht status

 1. koddebeier zegt:

  Het Westen zal met de hegemonie van de VS moet breken die ons keer op keer in een oorlog probeert mee te slepen om onze economie en welvaart af te breken.
  Deze keer zijn de regeringen zou dom geweest om met allerlei achterlijke sancties ons in de afgrond te storten, alles gaat kapot aan de hoge energieprijzen.
  Bedankt achterlijke idioten !

  Geliked door 2 people

 2. bobzelf zegt:

  HELAAS IS DIT DUS NIET DE BEDOELING
  WANT USA HEEFT DIT PLAN OPGEVAT . NA DE 2 e WERELDOORLOG

  EN IS SINDS 2004 . SERIEUS DAAR MEE BEGONNEN ..
  DUS
  WAAR GEEN WIL IS ????????????????????

  VALLEN DE HONDERDUIZENDEN DODEN .

  ZONDER USA WAPENS WAS DE OORLOG AL OVER GEWEEST ..

  MAAR DAT DOEN WE NIET

  ROEPEN UKRAINE NIET BIJ DE NAVO . WAS OOK TE MOEILIJK ..

  DUS HEEFT MIJN OOM DE NIEUWSTE EN MEEST snelste en dodelijkste WAPENS TER WERELD ..

  DUS JE MAG NU ZELF KIEZEN

  GELUKKIG HEEFT MIJN OOM Vladimir Putin – the National Leader of Russia.
  Isis Nefer Heka Ba · ·
  ❤ ❤ ❤ Happy Birthday, greatest Putin ❤ ❤ ❤ May life shine on you in endless golden light ❤ Brightful courage and powerful Blessings on you ❤ Our best energies on you ❤ ❤ ❤ CongratulationsVEEL HERSENS ,,

  OOM BUKRAKET

  Geliked door 2 people

 3. koddebeier zegt:

  Reactie weer weg !!!! Je zou bijna een complotdenker worden !

  Geliked door 1 persoon

 4. Svalbard zegt:

  Het zou beter zijn als Putin van het toneel zou verdwijnen en er een gematigder leider aan de macht komt, die het conflict wil beëindigen.

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Ik denk persoonlijk dat Biden en de Amerikaanse Democraten van het toneel moeten verdwijnen om een einde te maken aan het conflict.

   Geliked door 4 people

   • Blaffertje zegt:

    Absoluut mee eens.

    Like

   • Boike zegt:

    @ E.J. Bron 7 oktober 2022 om 16:17

    Het gaat veel verder, dan Biden en de Democraten. Ziuj zijn slechjts marionetten. Het zijn de kopstukken van de Khazarse Maffia, die van het toneel moeten verdwijnen. En dat kan alleen met “korte metten”. Een groot tribunaal à la Neurenberg 1945 met de doodstraf en onteigening van bezit en vermogen.

    Like

  • BosscheBol zegt:

   @ Svalbard.
   Dat zou wel eens precies de bedoeling van de Amerikaanse democrats kunnen zijn. Help de Oekraïners jarenlang met hun beschietingen van het oosten, net zo lang tot de Russische reactie komt. Help dan de Oekraïners dmet tientallen miljaren aan wapens, sateliet-inlichtingen, stuur de hele NAVO erop af, roep sancties uit, help zijn tegenstanders in Rusland met geld, wapens, inlichtingen en trainingen: alemaal bedoeld om Putin weg te krijgen en een CIA marionet in Moskou neer te zetten.

   Daarna kan het grote plunderen van Russische olie, gas en gfrondstoffen beginnen.
   De Amerikanen hebben veel ervaring met deze gang van zaken.

   Geliked door 2 people

  • bobzelf zegt:

   HEEFT U VROEGER BIJ EEN GROE WINDMOLEN GEWERKT ALS LOSER ENEEN KLAP VAN EEN MOLEN GEHAD .
   IK GELOOF NIET DAT IK HIER BIJ E.J. BRON OOIT 1 NORMALE REACTIE HEBT GEZIEN , VAN ALS BRAINDEAD..

   HEEFT U OOITEEN BLAUWTJE GELOPEN BIJ EEN MOOI RUSSISCH MEISSIE ??

   U WAS AL HERSENDOOD .???
   UW MOEDER HEEFT DE MOEDERKOEK BEWAARD EN HET KIND DOORGESPOELD ???

   MAAR WAT EEN ZELDZAME DOMHEID .

   DIE HET COFLICT WIL BEIENDIGEN WHAHAHAHA
   2014 TOT 2022 . 8 JAAR LANG GEVRAAGD OM TE STOPPEN

   AAN MERKEL DE USA. HOLLANDE . ETC

   ZIT JE NOU GEWOON DIK 8 JAAR MET JE SNIKKEL TE SPELEN ??
   EN HEB JE JE RUGGENMERG WEG GETROKKEN DANWEL IN EEN ZAKDOEK GSPOTEN?

   DANK U

   OOM BOB WHAHAHA

   Like

  • Henk der Niederländer zegt:

   Ik vind dat een beetje veel een vreemde reactie Svalbard.
   Het is namelijk Poetin die de deur naar onderhandeling altijd open gehouden heeft waar Zelenski op instignatie van het westen met name de USA en groot Brittanie de deur al meerdere keren dicht geslagen heeft.

   Geliked door 1 persoon

   • Svalbard zegt:

    Nou Henk, naar mijn mening is Putin erg fout. Nu kan ik de situatie in Oekraïne vòòr de Russische aanval niet volledig beoordelen, ik weet wel dat daar de Azov militie is die o.a. nazi symbolen zoal de Wolfsangel en hakenkruizen gebruikt. Als er iets is waar ik een grote hekel aan heb, dan is het wel het hanteren van nazi ifeologie en hun symbolen. Ik ben dan ook van mening dat Oekraïne hier schoon schip moet maken. Maar het gaat mij te ver om het land aan te vallen.
    Buiten deze kwestie vind ik Putin nog steeds fout, gezien zijn warme banden met China, Noord Korea, Syrië, Iran en terreurorganisaties zoals Hamas en Hezbollah.
    Bovendien is hij ook nog erg hypocriet, grote mond tegen Israël inzake de Golan, terwijl hij zelf landjepik in Oekraïne doet.
    Vandaar mag hij van mij het veld ruimen, want ik vind hem een zeer kwaadaardig persoon.

    Like

   • Henk der Niederländer zegt:

    Daar wil Ik dan graag even op terugkomen Svalbard.
    Je moet even in de peiling houden dat in 2014 Viktor Janoekovitsj werd afgezet door de Nazi’s die momenteel de dienst uitmaken in Oekraine met de woorden oprotten of we schieten je kapot.
    Weinig keuze lijkt me.
    Toen zijn de nazi’s dus echt aan de macht gekomen en Zelenski de puppet van Igor Kolomojski die naar Israel moest vluchten.
    Om het verhaal kort te houden, sins het verwijderen van Viktor Janoekovitsj hebben alle klootzakken die nadien de dienst uit maakten beloofd dat ze een einde zouden maken aan de corruptie, maar wat blijkt zoals te voorspellen was, De curruptie is vele malen erger geworden en de haat tegen de etnische Russen is gegroeid tot een massamoord regime op de mensen in de Donbass.
    Dat Poetin nou niet bepaald jou grote favoriet is, is natuurlijk je eigen mening maar Ik ga ervanuit dat je je niet echt geinformeerd bent.
    Zelenski heeft dit allemaal zelf over zich afgeroepen door zijn gelul over Navotoetreding en het gezever over het feit dat Oekraine toch echt wel kernwapens nodig zou hebben.
    Elke idioot had kunnen bedenken dat de russische federatie geen kernwapens aan zijn grenzen wil hebben, maar deze smerige junk dacht het allemaal beter te weten.
    Nu op dit eigenste moment heeft hij het weer voor elkaar gekregen om het hele spel verder te laten escaleren door de brug tussen Rusland en de Krim gedeeltelijk op te blazen met uiteraard het gevolg dat Moskou maatregelen gaat nemen.
    Voor Zelenski zelf maakt het geen flikker uit dat het spel escaleert want die heeft zich al voorzien van een Engels paspoort zodat als het echt helemaal uit de klauwen loopt hij eenvoudig pleite is.
    Ik denk dat je in het geheel niet door hebt welk soort gangsters Oekraine besturen welke Moskou niet aan zijn grens wil hebben en eerlijk gezegd ook de landen die zo hard lopen om dat gangstertuig van wapens te voorzien zouden dit soort niet aan hun eigen grenzen willen zien

    Geliked door 1 persoon

   • Svalbard zegt:

    Zoals ik al zei Henk, ik kan de situatie betreffende Oekraïne niet geheel beoordelen. Ik weet ook dat er veel corruptie is, en daarom heb ik destijds bij het raadgevend referendum dan ook tegen het associatieverdrag gestemd. Zoals je weet heeft onze Pinokkio het er toch doorheen gerommeld met het inlegvelletje. Je hebt denk ik wel gelijk dat ik misschien onvoldoende ben geïnformeerd over de situatie betreffende Oekraïne. Maar ondanks deze oorlog, dus al zou die nooit zijn uitgebroken, blijf ik toch bij mijn standpunt dat Putin een zeer foute figuur is. En dat baseer ik dan op zijn gedrag tevenover Israël en zijn vriendschappelijke banden met enkele van de schandaligste regimes op aarde, zoals Iran en Noord Korea, en met Hamas en Hezbollah. Stuk voor stuk zijn dat doodsvijanden die gezworen hebben om Israël van de aardbodem weg te vagen en alle Joden te willen uitroeien. Met andere woorden, dit zijn denkbeelden die stroken met het gedachtengoed van Hitler. En met dit soort lui is Putin bevriend. Dus is hij zo fout als het maar kan. Zijn honger naar macht en de meyhodes die hij gebruikt tonen duidelijk dat hij een gevaarlijke psychopaat is.

    Like

 5. Ravian zegt:

  Volgens mij was de wereldmacht status van de Sovjet Unie ook niet echt op economisch macht gebaseerd…
  Verder blijkt deze “economische dwerg” David te heten en, in de vorm van fossiele brandstoffen en andere grondstoffen, over een levensgevaarlijke slinger te beschikken.
  Deze David heeft dan ook nog eens machtige vriendjes, waarvan er minstens eentje wel een economische grootmacht is.
  En onder Davids niet economisch machtige vriendjes bevinden zich de vier ruiters van de apocalyps.
  Conclusie; je kunt David beter te vriend houden, want anders gaat het met David kwaad kersen eten wezen.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s