Lessen voor kiezers van de Romeinse instorting

Restant van de Muur van Hadrianus

(Door: Vince Coyner – Vertaling: “Malpaso”)

“Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd deze te herhalen”, schreef George Santayana. Hij lijkt daarmee de moderne linksen beschreven te hebben, die nu terug lijken te willen naar de donkerste eeuwen van het vervallen post-Romeinse Brittannië.

Aan het einde van de 2e eeuw was Groot-Brittannië een bloeiende provincie van het Romeinse Rijk. Er waren dorpen en steden die die in Italië of Noord-Afrika weerspiegelden, die verbonden waren met een net van mooie, verharde wegen. Ze hadden villa’s, baden, waterleiding, sanitair en aquaducten, landgoederen en boerderijen. De Romeinen brachten industrie, mijnbouw, grote architecturale werken en een sterk verbeterde landbouw. Een van de buitengewone dingen was de ongekende, wijdverspreide welvaart van de Zuilen van Hercules tot de Levant en overal daartussenin. Hoewel er altijd een markt was geweest voor fijne artikelen zoals zijde, porselein en exotisch voedsel, brachten de Romeinen die goederen naar iedereen. Door vele wegen, havens en transportknooppunten aan te leggen en de handel stimuleren die nodig was om hun legioenen te ondersteunen, zorgden de Romeinen voor economische voordelen voor iedereen en creëerden een massamarkt voor goederen die voorheen alleen beschikbaar waren voor de rijken. In Groot-Brittannië, 300 jaar na Caesars invasie in 55 V.C., was het een lichtend voorbeeld van alles wat het hele Rijk te bieden had.

Maar minder dan een eeuw nadat de Romeinen het eiland in 410 hadden verlaten, was de bevolking ingestort, was de economie ingestort, waren steden spooksteden of verdwenen, en heerste er chaos. Londen, dat daarvoor 60.000 inwoners telde, zakte zelfs onder de 20.000 mensen, met over 75% van de gebouwen gesloopt; wegen werden gesloopt, voor de stenen die ze niet meer konden maken. In minder dan een eeuw verviel Romeins Brittannië van een rijke, bloeiende provincie met bruisende stedelijke centra en producten uit de hele bekende wereld tot een economisch en cultureel achterlijk gebied, waar alle architecturale, sanitaire en landbouwtechnieken waren verdwenen, samen met veruit de meeste geïmporteerde goederen.

De meeste mensen die daar voor de ineenstorting eind 4e eeuw woonden, gingen er waarschijnlijk nog van uit, zoals wij nu ook doen, dat de vooruitgang van de beschaving slechts in één richting beweegt – omhoog. Ze dachten te kunnen blijven genieten van betaalbaar en genoeg voedsel, producten en kleding, terwijl ze hun waren in ruil daarvoor verkochten. Ze dachten dat het bestuur hen zou blijven beschermen, havens, wegen en alle infrastructuur zou onderhouden die handel en het leven vergemakkelijkten. Toen al die vanzelfsprekende dingen níet meer gebeurden, werd het dagelijks leven opeens een heel duistere ervaring. Steden verdwenen, al die krijgsheren richtten hun rijkjes op en indringers kwamen schijnbaar overal vandaan. Landbouw- en bouwtechnieken gingen verloren, de handel stortte in en burgers moesten zelfvoorzienend worden toen al die kleine ‘koningen’ barrières opwierpen, goederen schaars werden en iedereen maar moest zien hoe hij er nog aan kwam. Het tegenovergestelde van vrije handel kreeg voet aan de grond, waardoor Brittannië veel minder welvarend werd naarmate goederen duurder werden en talloze producten er gewoon helemaal niet meer waren.

Het is hier waar Santayana’s waarschuwing actueel wordt. De geschiedenis van het post-Romeinse Brittannië en héél de Romeinse wereld laat duidelijk de kwetsbaarheid van de beschaving zien en hoe snel die in kan storten, misschien moeten we eens gaan opletten.

De realiteit is dat wij veel zwakker en minder robuust zijn dan de mensen van 1600 jaar geleden, en nog maar een paar slechte beslissingen verwijderd zijn van een economie zonder elektriciteit, zonder gas of benzine, met weinig handel, weinig economische voordelen en geen enkele zekerheid of veiligheid meer. Ga eens door je dag en kijk op hoeveel dingen wij vertrouwen die we niet eventjes kunnen vervangen als er een ramp zou gebeuren. Stel je een black-out voor. Hoe veel zaken zou dat verlies van elektriciteit beïnvloeden? Niet alleen de verlichting in onze huizen, maar ook koelkasten, verwarming, telefoonopladers … alles. Buiten onze huizen is er nog veel meer: liften, benzinepompen, watervoorziening, rioolafvoer, straatlantaarns en stoplichten. Ziekenhuizen. Zendmasten voor gsm’s, politiecentrales en noodcentrales. Treinen rijden niet, vliegtuigen vliegen niet, het hele internet en ICT werkt niet en álles wat daarmee tegenwoordig geregeld wordt (en dus ook de polderbemaling niet…). Dan zijn er nog de sociale aspecten. Regels en wetten zouden al snel het raam uit vliegen, het zou iedereen voor zich…. en niemand voor ons allen worden, net als die ineenstorting toen.

Elektriciteit is slechts één element dat onze samenleving beschaafd houdt. Er is ook benzine, handel en wat vroeger wijdverbreid respect voor de rechtsstaat en politie was. Stel je voor dat er geen diesel is. Men zou geen voedsel meer bezorgen en winkelschappen zouden leeg raken. Je hebt waarschijnlijk genoeg eten om een paar dagen of misschien een week vooruit te kunnen. En dan wat? Ga je tarwe verbouwen op je vensterbank of in je achtertuin? Wordt de zwerfkat in de buurt de volgende maaltijd? Heb je een koe voor melk? Om nog maar te zwijgen over medicijnen, materialen om iets te repareren, benzine voor je auto… De lijst met goederen is eindeloos. Onze arbeidsverdeling houdt in dat anderen dingen voor ons doen en produceren, bijna alles. Iedere beschaafde samenleving is gebaseerd op een systeem waarbij wij worden betaald om sommige dingen te produceren en te doen, en wij anderen betalen om dingen te doen die we niet zelf (kunnen) doen. Via handel zorgen we dat we die producten en diensten met elkaar uitruilen. Het is een goed geoliede machine… totdat dat niet meer het geval is. En dat is het punt. De klimaatalarmisten, die fossiele brandstoffen willen afschaffen, hebben geen idee van de gevolgen van hun waanzin. Net zoals de flinterdunne laag atmosfeer rond de Aarde ál het leven op Aarde mogelijk maakt, gedijt onze moderne samenleving alleen dankzij overvloedige, goedkope energie.

Wanneer we weer onze goed verlichte en veilige stemlokalen binnenstappen, zouden we er daarom goed aan doen om eens te denken aan die ook welvarende vroeg 5e-eeuwers, die op de drempel stonden van een grote duisternis, een duisternis die bijna 1000 jaar zou duren…

Bron:
americanthinker.com
Door: Vince Coyner

Vertaald uit het Engels door:
“Malpaso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Lessen voor kiezers van de Romeinse instorting

 1. bobzelf zegt:

  DUS ?
  DSN ZOEK JE RUZIE ???
  EN NEEM JE GAAN GAZZZ MEER AF.
  OLIE LAAT OOK MAAR ZITTEN WHAHAHA

  EN DAN EENWAARDEVOLLE REACTIE VAN ONZE SUPER LOSER. TEVENS SUPER BRANIE LUL . TEVENS ONZE HUIS KLOOTVIOOL SCHERPSCHUTTER
  DIE HEEFT EEN VIJAND NODIG .

  JA IK VROEGER OOK TOEN WE COWBOYTJE GINGEN SPELEN

  WAT EEN NIVEAU VAN EEN REACTIE . TERING WAT EEN LOSER DIE LUL

  DIE LOSER VAN PUTIN WHAHAHA
  DAN BEN JE DOM HE ???

  JA U OOK HOOR WHAHAHAHA

  DUS AVE JULIUS .. ALLES KITS ??

  UIT DE ASTERIX . MET …. IS ER NOG EVERZWIJN WHAHAHAHA

  IK GEEF U MET EEN STRENGE WINTER MAANDJE OF 6

  EN DAN GAAT UW . … U HEEFT UW BED ZE;F OPGEMAAKT

  DUS SLAAP ER DAN MAAR IN OOK WHAHAHA

  REGEL VAN PUTIN DUS IN ..
  NIEUWE GAZZZ ??? OEPSSSSSSSSSSSSS
  OLIE ?? OPSSSSSSSSSSS
  DIESEL ??? OEPS
  KUNSTMEST ??? OEPS.

  BAKKER ?? WAAR ????
  SLAGER ??/ WAAR ??

  IK ZOU EEN 1000 BLIKKEN HONDENVOER INKOPEN
  BLIJFT LANG GOED ..

  WHAHAHAHAHAHAHA

  DE EU ZO GEWELDIG .. EN DIE TYPHUS PUTIN DID IT ??

  TOCH ???

  Like

 2. bobzelf zegt:

  EVEN VOOR DE EU TROLLEN BUS MET HERSENDODN

  WEER DIE TERING LUL VAN PUITN . ONGELOFELIJK

  Russia is ready to supply up to 500 thousand tons of grain

  to the poorest countries free of charge in the next four months —

  the Minister of Agriculture of the Russian Federation Dmitry Patrushev.
  Directly.

  Without any “grain deals”.

  GODVERDOMME DAT DOE JE TOCH NIET . ?? HE. RISSING ??

  800 HUIZEN ALS UIT DE HEL HERREZEN . GELD NEE GRATIS

  MARIOPOL . DE STAD VAN DE NAZI’S .

  Geliked door 1 persoon

  • LUCIA zegt:

   @Ome Bob;
   O ja, nieuwe from Russia with love actie??? Weet u nog in Italië, goh wat heb ik me toen rot gelachen zeg

   Like

   • bobzelf zegt:

    LUCIA zegt:
    1 november 2022 om 01:31

    IK NEEM AAN MET DE CORONA ONZIN
    DAT PUTIN HULPGOEDEREN STUURDE EN

    ??? 4000 KM OM MOEST VLIEGEN VAN ONZE EU VRIENDEN

    OOK DAAR ZAT HIJ NIET MEE ..

    31 JAAR GEEN OORLOG GESTART ??

    EN ZELFS DAN LULLEN ZE OVER JE DAT JE NIET DEUGD

    WST EEN HERSNDODEN . OOK HIER TROUWENS EEN BUS VOL WHAHAHAHAHA

    KUS EN HUGGIE

    OOM BOB

    Like

 3. Frits zegt:

  Eyeopener. 👍👍

  Like

 4. fredjohan zegt:

  Mooi verhaal. Beschrijft precies de winter van 1944 (hongerwinter) die ik heel bewust meemaakte. Je hoeft niet terug te gaan naar de Romeinen, het gebeurde ook in mijn tijd.

  Geliked door 2 people

 5. boorzalf zegt:

  Goed artikel.

  Geliked door 1 persoon

 6. de barbaar zegt:

  De romeinse invloed in het huidige engeland was gewoon eentje van dictarorische knechting.
  Wie had toen gevraagd om romeinde badebn? bestrating?etc…?
  De mensen die daar vii woonden en leefden zaten niet te springen om een gladius in hun buik of strot.
  Momenteel zitten we in eenzelfde situatie…de yanken en europese lik/beftekkels doen hetzelfde als de romeinse dictators van toen.
  GEEF HET KLOOTJESVOLK BROOD EN SPELEN en wij gaan verder om jullie…klootjesvolk te bestelen,te verkrachten,te vernederen,te beknechten(slaaf maken) en vooral om jullie eigen wil te ontnemen.
  Heil Poetin…laat hem maar snel brussel/london/parijs en den haag ontpoliticeren met zijn superkroketten!
  Wat jij BOB?

  Like

  • Q-en-Q zegt:

   Brood en spelen = WK + Champions League

   Like

  • LUCIA zegt:

   @ de Barbaar;
   Niet om het een of ander maar het Romeinse rijk was een van de ergste op slavernij en ellende gebaseerde rijken die er was . men zegt wel eens dat Duitsland nooit echt is verslagen.. net zo vragen velen zich af is het romeinse rijk ooit weggeweest of gewoon omgekat ( zie ook the black nobility, zeer belangrijke fractie van de huidige killuminatie).

   Like

 7. pepo Copyright zegt:

  Goed artikel 👍

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s