Prijsexplosie is zeker: Saoedi-Arabië en Koeweit sluiten verhoging van de olieproductie uit

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

Geruchten, volgens welke Saoedi-Arabië en Koeweit een verhoging van de aardolieproductie zouden ondersteunen, werden van Saoedische en Koeweitse kant ontkend. Men zou achter de beslissing van de OPEC+ blijven staan. Met de in december in werking tredende sancties tegen Russische olie zal dit de prijzen duidelijk de hoogte in drijven.

De wereldmarkten registreerden dinsdag sterke koersdalingen, nadat de Amerikaanse krant “Wall Street Journal” de dag daarvoor bericht had dat Saoedi-Arabië en andere OPEC-producenten een verhoging van de olieproductie met 500.000 barrel per dag zouden overwegen. De prijzen daalden met meer dan 5%. Het staatspersbureau SPA citeerde dinsdag echter de Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, die het bericht van de “Wall Street Journal” ontkende.

“Het is bekend dat de OPEC+ niet discussieert over beslissingen voor de ontmoeting”, zei de Saoedische minister van Energie. “De actuele verlaging van 2 miljoen barrel per dag door de OPEC+ geldt tot eind 2023, en wanneer er meer maatregelen in de vorm van productieverlagingen nodig zijn, om aanbod en vraag met elkaar in evenwicht te brengen, zullen we altijd bereid zijn om te interveniëren”, voegde hij er aan toe. Ook de Koeweitse minister van Oliezaken, Bader Al-Mulla, ontkende het bericht, zoals de officiële Kuwait News Agency op 22 november berichtte. Koeweit zou er zeer in geïnteresseerd zijn om de stabiliteit en het evenwicht op de oliemarkten in stand te houden, citeerde het persbureau Al-Mulla.

De krachtige prijsdaling bij de olie volgde op de publicatie van een artikel, waarin werd beweerd dat de Saoedi´s en andere leden de verhoging in overweging nemen om in het gevlei te komen van de Amerikaanse regering en de Russische winsten uit de prijs van ruwe aardolie te beperken. De perswoordvoerster van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, beschuldigde de OPEC+ er op 5 oktober van “een bondgenootschap met Rusland gesloten te hebben”, en beweerde dat zijn beslissing kortzichtig zou zijn, “terwijl de wereldeconomie met de aanhoudende negatieve gevolgen van de invasie [van Rusland] in de Oekraïne te kampen zou hebben”. Ze verwees daarmee naar de crisis, die door de westelijke sancties tegen de Russische energiesector en de aanvallen op de Russische infrastructuur veroorzaakt werd. Maar nu zullen de prijzen waarschijnlijk weldra al duidelijk stijgen, omdat een niet onaanzienlijk deel van de Russische aardolie op de wereldmarkten zal ontbreken.

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Prijsexplosie is zeker: Saoedi-Arabië en Koeweit sluiten verhoging van de olieproductie uit

 1. jungleelephant zegt:

  Stomme,kortzichtige ezels:schiet allemaal in hun eigen voet.Maar wat erger is:ook in die van ons!En nu ze in Brussel Poetin als terrorist hebben neer gezet kunnen we nog veel meer ellende verwachten!Nexit!

  Geliked door 1 persoon

 2. Olie bol zegt:

  We kunnen beter de EU op doeken, dan loopt het weer beter.

  Geliked door 2 people

 3. Olie bol zegt:

  In drie weken tijd is ruwe olie gedaald op de beurs aan de pomp gaat het met mondjes maat naar beneden bij de witte pomp in Nederland betaald je voor benzine 1,83 de liter voor diesel 1.84 de liter.

  Geliked door 2 people

 4. delamontagne zegt:

  Gisteren, Di 22 Novembre versloeg Saoudie Barbarije voetbal land Argentinië op ’t WK, Qatar.
  De Emir van dit land sloeg de vlag van grote buurman broer om de hals.
  Zou hier iets achter zitten ? diepere betekenis !.

  https://www.watson.ch/fr/sport/coupe%20du%20monde%202022/891831026-coupe-du-monde-2022-l-emir-du-qatar-porte-le-drapeau-saoudien

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s