De solidariteit bereikt haar grenzen: Polen wil geld zien van Oekraïne-vluchtelingen

(Vertaling: E.J. Bron)

In Duitsland heeft het aantal Oekraïne-vluchtelingen inmiddels de miljoen overschreden. In Polen zijn het er ongeveer 1,5 miljoen. Maar terwijl de gasten uit de Oekraïense oorlogsgebieden zich in Duitsland nog mogen genieten van volpension, ziet Polen zichzelf aan het einde van zijn prestatievermogen. Met de gulheid dient het weldra afgelopen te zijn.

Vluchtelingen uit de Oekraïne zullen daarom vanaf begin volgend jaar een deel van het aan hen door de staat beschikbare onderkomen en de verzorging zelf moeten betalen. Dat betekent dat Oekraïense vluchtelingen, die werden ondergebracht in een door de staat gefinancierd onderkomen, dan 50% van de kosten, dus tot $ 8,83 per dag per persoon, moeten betalen. Deze regeling geldt wanneer ze langer dan 120 dagen in Polen blijven. Vluchtelingen, die langer dan 180 dagen blijven, moeten volgens informatie van de “New York Times” zelfs 75% van de kosten betalen, dus tot $ 13,25 per dag per persoon.

De Poolse ministerraad nam al een desbetreffend wetsontwerp aan, dat waarschijnlijk zonder problemen in het parlement wordt aangenomen. Daarbij beroept de krant zich op een mededeling van de Poolse minister-president. Polen zou de zwaarste last van de grootste exodus in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog te dragen hebben, wordt daarin als motivering gezegd. De meeste Oekraïense oorlogsvluchtelingen zouden weliswaar ondertussen naar andere landen doorgereisd of naar hun vaderland teruggekeerd zijn, maan in het begin van deze maand stonden nog altijd bijna 1,5 miljoen Oekraïense staatsburgers in Polen als vluchteling geregistreerd, schrijft de “New York Times”.

Volgens een actueel onderzoek van het Poolse Economie-instituut zou Polen tot het eind van het jaar meer voor de onderbrenging, medische verzorging en andere dienstverleningen voor Oekraïners hebben uitgegeven dan welk ander Europees land dan ook. Maar ook Polen lijdt onder de zelfgekozen energieboycot en de daarmee gepaard gaande inflatie. Ook in Polen, wiens regering de Oekraïne bijna fanatiek ondersteunt, is de solidariteit niet grenzeloos.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op De solidariteit bereikt haar grenzen: Polen wil geld zien van Oekraïne-vluchtelingen

 1. bobzelf zegt:

  MISSCHIEN ZOU U EVEN MEE KUNNEN LUISTEREN EN MEE DENKEN

  IK DENK IK ROEP HET NOG MAAR EVEN HOOR …

  OOM KABOEMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

  Like

 2. Rene zegt:

  Dat werd tijd De EU is er toch maar mooi in ge luist ik hoor het ze nog
  zeggen na staats greep en het opzij zetten van de regering Oekraine is van ons NL voorop Dat gaan we nog zien!

  Like

 3. jungleelephant zegt:

  Is toch ook niet meer dan normaal,als ze inkomen krijgen dat ze ook een bijdrage leveren;voor niks gaat alleen de zon op!

  Geliked door 1 persoon

 4. Julia zegt:

  Hoogste tijd ze komen met vette auto’s aan dus kunnen makkelijk voor hun onderdak betalen in plaats van hier gratis warmte, gratis voedsel en gratis zorg te genieten. Ze mogen werken dus dan maar aan de slag en niet langer aan de bedelstaf hangen. Velen hebben de kans gepakt om een nieuwe toekomst op te bouwen en zijn niet meer van plan terug te keren. De daadwerkelijke oorlogsslachtoffers zijn achter gebleven of hadden niet de middelen of een auto beschikbaar om de benen te nemen. Die mensen verdienen medelijden die zitten in de kou en leven op straat zonder de benodigde levensbehoefte.

  Geliked door 2 people

 5. mooinique zegt:

  Zouden meer landen horen te doen. Ook al vlucht je dat houdt niet automatisch in dat je alles voor niets krijgt. Een vrouw van een oude vriend van me die hielp vluchtelingen. Nu praat ik over 25 jaar geleden. Die dame die ze hielp bleek een juwelier te zijn uit Afrika. Kreeg alles. Terwijl mijn vriend weinig te besteden had.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ravian zegt:

  “de gasten uit de Oekraïense oorlogsgebieden”

  Het overgrote merendeel komt niet uit de Oekraïnse oorlogsgebieden, die komen uit veilige Oekraïnse gebieden.
  Laten we dus eens ophouden dit vluchtelingen te noemen, het zijn gewoon uitkerings shoppers.

  Geliked door 2 people

 7. Henk der Niederländer zegt:

  Niks mis mee dat Oekrainers maar bij moeten gaan dragen aan hun opvang want als Ik dat zo even snel uitreken komt die hele Oekraine opvan neer op 800.000.000 per maand en dat is dus alleen Polen nog maar.
  Willen we het nog niet hebben over de rest van Europa wat die ongein kost.
  Het ziet er in ieder geval naar uit dat als komende winter nog hele hordes naar Europa komen ze een duurder pakket gaan worden als de rest van de opvreters die nou al in Europa zijn en klouwen vol met geld kosten

  Geliked door 2 people

 8. Sobieski zegt:

  Polen heeft al meer vluchtelingen opgenomen dan welk ander Europees land. De overigen die zo goed (of gek) zijn, zijn Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Griekenland. In Polen bevinden zich miljoenen Ukrainers, maar ook veel Belarusians, Kazachen, Armeniers, Vietnamezen en Tsjetsjenen, en toch worden ze door Brussel constant getergd om “nog meer op te nemen”. Ik weet wel waarom. De genoemde nationaliteiten staan, afgezien van de Tsjetsjenen, er niet om bekend veel criminaliteit en terrorisme te verspreiden, dit in tegenstelling tot het tuig dat in West-Europa de samenleving onveilig maakt. De voormalige “Oostblok”-landen zouden de Westeuropeanen wel eens kunnen tonen dat die destructieve multi-culti die ons hier dagelijks door de strot geduwd wordt, helemaal niet zo “vanzelfsprekend” is, en dat “mogen” we niet (meer) weten van de gelegaliseerde mafia in Brussel. Het zijn Polen en Hongarije die hierin het dapperste en meest gearticuleerd zijn. Daarom krijgen zij er zo van langs van het Brusselse tuig.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s