“De ergste autoritaire regimes waardig”: Shock over Zelensky´s mediawet

(Vertaling: E.J. Bron)

De journalistenorganisatie van de Oekraïne spreekt van de “grootste bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting in de onafhankelijke geschiedenis van de Oekraïne”, de vakbond van “de schaduw van een dictator”: president Zelensky heeft een mediawet ondertekend, waarvan het ontwerp daarvoor voor ontzetting had gezorgd.

Volgens de regering in Kiev dient deze wet de Oekraïense wetgeving met het EU-recht in overeenstemming te brengen en bovendien Russische propaganda bestrijden. Journalistenverenigingen in de Oekraïne en in Europa zien dat anders. Het gaat hier om censuur, die diametraal tegenstrijdig is aan de Europese waarden, waarschuwen zij al maanden. Kiev zou wat betreft Europese waarden de nodige inhaalbehoefte hebben – en zich met de nieuwe mediawet nog verder van hen verwijderd hebben.

Nieuwe bevoegdheden voor nationaal mediatoezicht

Een hervorming van de media behoort tot de voorwaarden van de EU om onderhandelingen over de EU-toetreding van de Oekraïne te beginnen. De EU verlangde dat de Oekraïne een wet aanneemt om de invloed van belangengroeperingen op de media te bestrijden.

De wet, die Zelensky kort voor de jaarwisseling had ondertekend, wil daar zogenaamd rekening mee houden, breidt echter in werkelijkheid de bevoegdheden van de nationale autoriteit voor mediatoezicht drastisch uit. De autoriteit kan nieuwssites, die niet officieel als media geregistreerd zijn, zonder gerechtelijk besluit sluiten.

Zo´n staat heeft geen plaats in de EU”

In juli riep de Europese journalistenorganisatie de Oekraïense autoriteiten op om het ontwerp van de mediawet in te trekken. De wet zou “vele bepalingen bevatten die in strijd zijn met de Europese waarden”. De organisatie waarschuwt: de wet “stelt voor om de nationale reguleringsautoriteit, de Nationale Omroepraad, willekeurige en onevenredige reguleringsbevoegdheden te geven, die niet alleen voor audiovisuele media, maar ook voor geprinte en digitale media moeten gelden.”

De secretaris-generaal van de organisatie, Ricardo Gutierrez, deed er nog een schepje bovenop: “De i het wetsontwerp voorzien gedwongen regulering in de handen van een volledig door de regering gecontroleerde reguleringsautoriteit is het ergste autoritaire regime waardig. Hij moet ingetrokken worden. Een staat, die zulke bepalingen toepast, heeft gewoon geen plaats in de Europese Unie.” Zoals het hoort zou de mediaregulering “door een van de regering onafhankelijke instantie uitgevoerd moeten worden, en haar doel zou de onafhankelijkheid van de media moeten zijn, niet de mediacontrole.”

Vakbond: “Werpt schaduw van een dictator” op Zelensky

Het comité ter bescherming van journalisten verklaarde in juli dat de wet “de persvrijheid in het land dreigt te beperken en hem van de standaard van de Europese Unie zal verwijderen.”

In september werd de Nationale Journalistenvereniging van de Oekraïne nog duidelijker: de wet zou “de grootste bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting in de onafhankelijke geschiedenis van de Oekraïne” zijn. De vakbond voegde er aan toe dat het aannemen van de wet “de schaduw van een dictator” op Zelensky zou kunnen werpen.

Volgens informatie van het Oekraïense instituut voor massa-informatie zal de autoriteit voor mediatoezicht volgens de wet waarschijnlijk door de huidige autoriteiten gecontroleerd worden, omdat haar leden door Zelensky en het Oekraïense parlement benoemd worden, waarin zijn partij de absolute meerderheid heeft.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op “De ergste autoritaire regimes waardig”: Shock over Zelensky´s mediawet

  1. Henk der Niederländer zegt:

    Wat is dan het verschil met met name Europa waar de media zichzelf uit vije wil censureren
    Als de media de narratieven ondersteunt die de regering op legt kun je ook niet meer spreken over onafhankelijke media.
    Dan het praatje dat Zelenski een schaduw van een diktator over zich heen zou kunnen werpen.
    Huh dan vraag Ik me af wanneer de journalisten die dit vinden iemand werkelijk een diktator noemen en wat een diktator nog moet doen om diktator te zijn.
    Het is al heel lang duidelijk dat de hele Oekrainse regering berust op leugens en onderdrukking en het Oekrainse jounaille spreekt over een schaduw.
    Zouden ze daar ook gelijk geschakeld zijn??
    Het lijkt er nogal op.

    Geliked door 1 persoon

  2. Peter. zegt:

    Geef Clowns de macht en je krijgt zoiets ,hier ,of in Duitsland is het niet veel anders .

    Like

  3. saddy zegt:

    Ik zie geen enkel verschil met nederland, duitsland etc.

    Like

  4. Iemand zegt:

    een KLEIN ventje zoals Zelenskieken moet draconische dictatuur implementeren om GROOT te kunnen zijn, want iedereen kijkt LETTERLIJK op hem neer !

    Like

  5. Ravian zegt:

    “De vakbond voegde er aan toe dat het aannemen van de wet “de schaduw van een dictator” op Zelensky zou kunnen werpen.”

    Daar zakt je toch werkelijk de broek van af, van zulke uitspraken.

    Like

Plaats een reactie