Nieuwe regering in Slowakije: pro-Russisch, tegen ondersteuning van de Oekraïne

(Vertaling: E.J. Bron)

In Slowakije is binnen anderhalve week na de parlementsverkiezingen verrassend snel een nieuwe regeringscoalitie gevormd. De partijvoorzitters van de links-populistische SMER, de partij HLAS en de rechts-populistische Slowaakse Nationale Partij (SNS) hebben woensdag in de hoofdstad Bratislava een desbetreffende overeenkomst ondertekend. Deze voorziet erin dat de partij SMER van ex-minister-president Robert Fico de regeringschef levert.

SMER zal nog zes andere ministersposten krijgen, HLAS zeven, de SNS drie. In hun overeenkomst bekennen de drie toekomstige coalitiepartners zich ook tot het lidmaatschap van de EU en de NAVO van Slowakije. Maar: de nieuwe oude minister-president Robert Fico, die Slowakije al van 2006 tot 2010 en van 2012 tot 2018 had geregeerd, zorgt voor hoofdbrekens in Brussel. Zijn pro-Russische houding is geen geheim. In de verkiezingscampagne had hij aangekondigd te willen stoppen met de wapenleveringen aan de Oekraïne. Ook is hij zeer kritisch over de EU-sancties tegen Rusland.

Vooraanstaande EU-politici hadden voorafgaande aan de verkiezingen de vrees geuit dat een machtswisseling in Bratislava voor een “nieuwe dynamiek” wat betreft de ondersteuning van de Oekraïne zou kunnen zorgen. Dit gevaar is in de luwte van het nieuwe conflict in het Midden-Oosten des te groter – de oorlog in de Oekraïne is in één klap van de voorpagina´s verdwenen.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Nieuwe regering in Slowakije: pro-Russisch, tegen ondersteuning van de Oekraïne

  1. Marijke zegt:

    Top! In Nederland heeft Rutte al weer veel van ons belastinggeld toegezegd aan Oekraïne, terwijl wij afgeleid waren door de toestand in Israël. Demissionair….

    Geliked door 2 people

    • Harry zegt:

      Ach , die arme stakker ……….
      Wegens gebrek aan normale belangstelling maar haar toevlucht gezocht bij een of andere Palestijnse geitenneuker . Een PLO klerelijer .
      En nu , na de illusie ooit minister president van dit voormalige prima land te worden , afgekat , onderuitgehaald , vernederd , af geserveerd , de kraaienmars te moeten blazen , is toch wel zuur .
      Máár ze heeft het er zélf naar gemaakt !
      Wat een arrogante , valse , volksverradende koeienvagina is dat wijf !
      Dus : optiefen en in de vergetelheid verdwalen !
      Iedereen heeft een hekel aan je , Kaag-Kech !

      Geliked door 1 persoon

  2. karton zegt:

    De nieuwe regering van Slowakije is overeenkomstig de wens van de Slowaken, dus op democratische wijze, tot stand gekomen.

    Als de NIET-gekozen “leiders” van de EUSSR tegen een, op deze manier gekozen/gevormde democratische regering, de gore lef hebben om te ageren tegen zo’n nieuwe regering, dan moet voor een ieder toch wel duidelijk zijn uit welk soort links gajes die EUSSR-“leiding” bestaat.
    Keer op keer blijkt de EUSSR-leiding een stelletje (ongekozen) dictatoren, met alléén oog voor hun eigen portemonnee!!
    Wég met dat gajes, wát zeg ik nu weer ………. wég met de gehele EUSSR.
    NEXIT, en wel z.s.m. !!!!!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie