“Onrealistisch!”: Algemene Rekenkamer in Duitsland vernietigt Habeck´s energiepolitiek

“ONREALISTISCH!” “VERZORGING BEDREIGD!”

(Door: Julian Reichelt – Vertaling: E.J. Bron)

Het is een vernietigend oordeel van de hoogste en vooral onomkoopbare instantie. De Algemene Rekenkamer, De onafhankelijke controle-instantie voor het werk van de Duitse regering, rekent in een alarmerend speciaal bericht af met de energiepolitiek van de “stoplicht”-regering en ontmaskert bijna alle beloftes en aankondigingen van bondskanselier Olaf Scholz en minister van Economische Zaken Robert Habeck (foto) als onhoudbaar, deels als drieste leugens. Bijzonder dramatisch: zelfs de betrouwbaarheid van de netwerkbeheerder, aangevoerd door de Groene Klaus Müller, wordt betwijfeld. De schrikbarende uitspraak van de Algemene Rekenkamer: “De zekere voorziening wordt bedreigd, de stroom wordt duurder, terwijl de Duitse regering de gevolgen van de energietransitie op landschap, natuur en milieu niet omvangrijk kan beoordelen.”

De energietransitie zou “zich bij de stroomvoorziening niet op koers bevinden.” En: “De Duitse regering moet dringend ombuigen.”

Verder staat er in het bericht: “De Algemene Rekenkamer ziet het doel van een voordelige voorziening van de gemeenschap met stroom niet als veilig gesteld. Daar komen aanzienlijke risico´s uit voort voor de economische vestigingsplaats Duitsland en de acceptatie van de energietransitie in de bevolking. “Zekere voorziening bedreigd” – dat is de hardste klap die de Algemene Rekenkamer aan de regering uitdeelt.

“NIUS” documenteert de belangrijkste passages uit het speciale bericht: nog maar enkele maanden geleden had de netwerkbeheerder onder leiding van Klaus Müller de Duitse verzorgingszekerheid met energie als gegarandeerd beoordeeld: “De vraag naar stroom kan in Duitsland in de periode 2025 tot 2031 op elk moment gedekt worden”, stond er in het bericht van de netwerkbeheerder. Duidelijk een oordeel van Müller om zijn Groene partijvriend Robert Habeck een plezier te doen. De Algemene Rekenkamer komt tot een vernietigend oordeel over Müllers beoordeling: “De algemene Rekenkamer beoordeelt de aannames in de monitoring betreffende verzorgingszekerheid als onrealistisch. Het ministerie van Economische Zaken heeft het voor lief genomen dat gevaren voor de verzorgingszekerheid niet tijdig zichtbaar en handelingsbehoefte te laat herkend worden. De controleurs komen tot het resultaat dat vooral de windenergie aan land nie tin de geplande omvang wordt uitgebreid.”

Olaf Scholz heeft vier tot vijf nieuwe windmolens per dag beloofd. Een belofte, die de Algemene Rekenkamer nu uiteen laat spatten als een zeepbel. En: er is geen back-up voor de ingeplande windvoorziening, aldus het bericht. Het ministerie van Economische Zaken zou zich “waarschijnlijk niet aan zijn tijdplan betreffende het bijbouwen van zekere, stuurbare back-up capaciteit met de krachtcentralestrategie 2026 kunnen houden.”

Nog catastrofaler de beoordeling van de dringend noodzakelijke uitbreiding van het net: “De uitbreiding van het net loopt aanzienlijk achter op schema. De achterstand bedraagt inmiddels zeven jaar en 6000 kilometer.”

Het bericht komt tot het resultaat dat de Duitse regering zich niet aan de eigen wetten houdt, die een energievoorziening van de bevolking moeten garanderen. De energie-economiewet verlangt een “zekere, voordelige, verbruiksvriendelijke verzorging met energie”. De Duitse regering, aldus de controleurs, kunnen echter noch de onschadelijkheid voor het milieu van de actuele energietransitie politiek geloofwaardig maken, noch zou de betaalbaarheid van stroom gegarandeerd zijn. Men zegt letterlijk:

“Nu al wordt de betaalbaarheid van de stroomvoorziening betwijfeld”. Het bericht stelt vast dat de stroomprijzen in Duitsland “continu gestegen” zouden zijn. De Duitse stroomprijzen, aldus de Algemene Rekenkamer, zouden tot de hoogste in de EU behoren: met 41,25 cent per kilowattuur betalen Duitse privéhuishoudingen 42,7% meer dan het EU-gemiddelde.

Minister van Economische Zaken Robert Habeck, die constant belooft dat de stroom weldra goedkoper zal worden, wordt door het bericht als onverantwoordelijke waaghals ontmaskerd, die honderden miljarden euro kosten gewoon weglaat: “Tot het jaar 2045 zijn er alleen al voor de uitbreiding van de stroomnetten enorme investeringskosten van meer dan € 460 miljard nodig. Het ministerie van Economische Zaken houdt echter tot nu toe bij zijn beschrijving van de kosten voor stroom uit hernieuwbare energieën geen rekening met deze systeemkosten.”

Bron:
nius.de
Door: Julian Reichelt

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op “Onrealistisch!”: Algemene Rekenkamer in Duitsland vernietigt Habeck´s energiepolitiek

  1. booster123c zegt:

    Het is hier niet veel beter. Een geplande en gecoördineerde instorting van het westen

    Geliked door 1 persoon

  2. BosscheBol zegt:

    Goed dat de windmolens nu ontmaskerd worden als een grootschalig bedrog. Het was goed verdienen voor de fabrikanten en degenen die die ondingen plaatsten en dan ook nog al die subsidies. En waarschijnlijk zijn er steekpenningen naar de groene politieke partijen gegaan en die hebben de droom (of nachtmerrie) in leven gehouden. Over 5 jaar zal de de-ondustrialisatie van Europa al goed opgeschoten zijn en zullen de volkeren in armoede leven. Het is een one-way ticket naar de steentijd.

    Nederland heet ca 10 kerncentrales van elk 1000 MW nodig om aan de helft van de stroombehoefte te voldoen, dan zal Duitsland er ongeveer 50 nodig hebben. Gaat dit gebeuren? Wenee.

    Geliked door 1 persoon

  3. rhgeggink zegt:

    Ik zeg,; kerncentrales en snel..! 🧐

    Like

  4. Hovawart zegt:

    ‘Jungs, wir schaffen das’ riep Merkel, Wir schaffen das (ab)! dacht men in Brussel.

    Like

  5. nikrophorus zegt:

    De video’s “Achtung, Reichelt!” zijn bijna altijd de moeite waard. Zo’n 15-20 minuten, en altijd van direct bewijsmateriaal voor zijn kritiek voorzien. Gaat natuurlijk over Duitse zaken, maar die kun je vaak 1 op 1 naar de Nederlandse situatie vertalen, alleen de poppetjes heten anders. Wie is dommer, Habeck of Jetten? Baerbock of Van der Wal? Moeilijk te zeggen! Overal kom je datzelfde soort sukkels en idioten tegen.

    Like

  6. 007lucia zegt:

    Normaal zou je zeggen.. zo val je met je energieverhaal giga door de mand
    en is er daarmee uitgerekend en afgerekend
    door de desbetreffende instantie maar die mand
    waar ze door heen zouden moeten vallen, lijdt al langdurig aan mandrot
    en er zijn al gaten gevallen in de gaten… weinig mand
    meer over om door heen te vallen
    bovendien laten de duistere machten steeds meer hun kaarten zien
    ze lijken zeker van hun overwinning
    hopelijk wordt dat hun vernietiging ook al zou ik niet weten
    uit welke richting die zou moeten komen
    we hebben geen revolutionaire jonge generaties die dat gaan doen

    Like

Plaats een reactie