Frankrijk ondertussen hoofdafnemer van Russisch vloeibaar aardgas (LNG)

(Vertaling: E.J. Bron)

In de laatste wintermaand werd Frankrijk de grootste afnemer van vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland. Dat berichtte het persbureau RIA Novosti onder verwijzing naar EU-statistieken. De EU betrekt inmiddels 20% van haar behoefte aan LNG uit Rusland.

In februari importeerden de lidstaten van de Europese Unie gas uit Rusland met een totale waarde van € 1,1 miljard, meldt het persbureau RIA Novosti, dat zich op EU-statistieken beroept. Naar men zegt € 619,4 miljoen voor de leveringen van LNG en € 493,3 miljoen voor aardgas via pijpleidingen uit Rusland.

Frankrijk zou in de laatste wintermaand LNG ter waarde van € 322,4 miljoen uit Rusland hebben betrokken, wat 10% meer zou zijn dan in januari, deelt RIA Novosti mee. Zodoende zou het land de hoofdafnemer van Russisch onder de EU-landen zijn geworden en zou in dit opzicht Hongarije hebben overtroffen.

In december 2023 was Hongarije, dat pijpleiding gas importeert, de koploper bij de gasimporten uit Rusland. In februari reduceerde het land zijn gasinkoop echter met een derde deel naar € 210 miljoen en zakte zodoende naar de tweede plaats. De derde plaats wordt ingenomen door Spanje, dat LNG ter waarde van € 118,3 miljoen uit Rusland importeerde.

Griekenland zou in februari zijn gasimporten uit Rusland het meest, en wel met het zeven- tot achtvoudige, verhoogd en daarvoor ongeveer € 110,4 miljoen betaald hebben. Finland en Zweden zouden hun aankopen verdubbeld en brandstof voor € 4,7 miljoen betrokken hebben.

Historisch gezien was de Europese markt voor Russische producenten het belangrijkst. In het verleden werd daar jaarlijks 150 miljard m³ gas aan geleverd. Maar in het jaar 2022, na het opblazen van de gaspijpleidingen Nordstream 1 en Nordstream 2, maar ook met het oog op het opleggen van anti-Russische sancties, ging de export duidelijk achteruit. Volgens het jaarrapport 2022 daalden de gasleveringen van het Russische concern Gazprom naar niet-GOS-landen met ongeveer 85 miljard m³ naar 100,8 miljard m³. Bijna de hele instorting had betrekking op EU-landen.

De import van Russisch LNG in de EU is daarentegen in 2023 met 38% gestegen. In januari 2024 heeft de EU bijna 20% van haar LNG uit Rusland betrokken. De grootste afnemers zijn, naast Frankrijk, Spanje en België.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ehbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Frankrijk ondertussen hoofdafnemer van Russisch vloeibaar aardgas (LNG)

  1. bobzelf zegt:

    Beelden van Oekraïense jongeren die worden gearresteerd terwijl ze de grens over proberen te vluchten om aan de gevechten te ontkomen, hebben een paar dagen geleden de internationale media gehaald. Zoals de frequentie van het fenomeen laat zien, was het geen op zichzelf staand incident, maar eerder het topje van de ijsberg voor een oorlogsmoe bevolking die al bijna 2,5 jaar aan het vechten is.

    Politico probeert de oorzaken van deze situatie te schetsen in een lange analyse, ondertekend door Jamie Dettmer, correspondent van het Europese medium in Kiev.

    Dettmer somt alle factoren op die hem tot de conclusie brachten dat de titel van zijn artikel “Oekraïne stevent af op oorlog”, zoals hij opmerkt, veel meer is dan vermoeidheid.

    De Politico-columnist merkt onder andere op dat de Russische president Vladimir Poetin dichter dan ooit bij zijn doel is, aangezien de Russische strijdkrachten de afgelopen maanden steeds meer overwinningen hebben geboekt op het slagveld, terwijl Oekraïense functionarissen, off the record, komende zomer nieuwe verliezen verwachten.

    Tegelijkertijd speelt de internationale factor een belangrijke rol, aangezien vertragingen in de levering van wapensystemen en vooral offensieve uitrusting de taak van het Oekraïense leger nog moeilijker maken.

    Tegelijkertijd speelt de internationale factor een belangrijke rol, aangezien vertragingen in de levering van wapensystemen en vooral offensieve uitrusting de taak van het Oekraïense leger nog moeilijker maken.

    Tegelijkertijd beschrijft hij de daling van het moreel onder de Oekraïense bevolking in donkere kleuren, omdat, zoals hij zegt, waar vroeger lange rijen stonden voor vrijwillige rekrutering, deze nu zijn verdwenen en jonge mannen ofwel proberen het land te verlaten of een ellendig leven leiden in nachtclubs.

    Vraag maar aan een Oekraïense soldaat of hij nog steeds gelooft dat het Westen Kiev zal bijstaan “zolang het duurt”. Die belofte klinkt hol als het vier weken geleden is dat je artillerie-eenheid voor het laatst een granaat had om af te vuren, zoals een soldaat aan het front klaagde.

    Het is niet alleen dat de Oekraïense troepen zonder munitie zitten. Vertragingen in het sturen van hulp vanuit het Westen betekent dat het land een gevaarlijk tekort heeft aan iets dat nog moeilijker te verkrijgen is, zoals raketten: de vechtlust die nodig is om te winnen.

    Het moreel van de troepen is er slecht aan toe, onder druk van meedogenloze bombardementen, een gebrek aan geavanceerde wapens en slachtoffers op het slagveld. In steden op honderden kilometers van het front zijn de massa’s jonge mannen verdwenen die in de eerste maanden van de oorlog in de rij stonden om zich bij het leger aan te sluiten. Tegenwoordig ontlopen aspirant-soldaten de dienstplicht en brengen ze hun dagen door in nachtclubs. Velen hebben het land helemaal verlaten.

    Toen ik vorige maand verslag uitbracht in Oekraïne ontdekte ik dat uit tientallen interviews met politieke leiders, militairen en gewone burgers het beeld naar voren kwam van een land dat afglijdt naar een ramp.

    Zelfs terwijl president Volodymyr Zelensky zegt dat Oekraïne een manier probeert te vinden om zich niet terug te trekken, accepteren militaire functionarissen privé dat meer slachtoffers deze zomer onvermijdelijk zijn. De enige vraag is hoe erg ze zullen zijn. Vladimir Poetin is waarschijnlijk nog nooit zo dicht bij zijn doel geweest.

    “We weten dat de wereld kleiner wordt en we horen het van regionale gouverneurs en van de mensen zelf,” vertelde Andriy Yermak, de machtige stafchef van Zelensky, aan Politico. Yermak en zijn baas reizen samen naar “enkele van de gevaarlijkste plaatsen” om burgers en soldaten te verzamelen voor de strijd, zei hij. “We vertellen de mensen: “Jouw naam zal de geschiedenisboeken ingaan.”

    Als het tij niet snel keert in dit derde jaar van de Russische invasie, zal het huidige Oekraïne tot het verleden behoren.

    Voor een oorlog die zo beslissend is voor het tijdperk, is de omvang van de acties van de westerse leiders om Kiev te helpen de Russische indringers af te slaan ver achtergebleven bij hun retoriek. Deze frustratie heeft Oekraïners op alle niveaus – van de soldaten die de loopgraven graven tot de ministers die het land besturen – moe en prikkelbaar gemaakt.

    Toen Politico minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba vroeg of hij het gevoel had dat het Westen Oekraïne met één hand op de rug gebonden had laten vechten, was zijn oordeel duidelijk: “Ja, ik voel het,” zei hij in een interview in zijn kantoor, een uur na weer een Russische raketaanval in de middag.

    Zelensky verhoogde de inzet nog meer door te zeggen dat Oekraïne “de oorlog zal verliezen” als het Amerikaanse Congres niet ingrijpt en hulp biedt.

    Het lijkt er steeds meer op dat Poetins gok dat hij het Oekraïense verzet en de steun van het Westen kan afknabbelen, vruchten afwerpt.

    Zonder een grote verschuiving in de aanvoer van geavanceerde westerse wapens en geld, zal Oekraïne niet in staat zijn om de gebieden die nu in handen zijn van Poetins troepen te bevrijden. Dit laat Poetin vrij om de komende maanden of jaren aan het gewonde land te knagen. Zelfs als Rusland Oekraïne niet kan afmaken, zal een gedeeltelijke overwinning Kievs hoop op toetreding tot de EU en de NAVO in het ongewisse laten.

    De gevolgen van een dergelijke uitkomst zouden ernstig zijn voor de wereld. Poetin zal thuis de overwinning opeisen en, aangemoedigd door de ontmaskering van westerse zwakheden, zijn bredere imperiale ambities in het buitenland nieuw leven inblazen. Vooral van Litouwen, Letland en Estland wordt gevreesd dat ze als volgende op zijn lijstje met doelwitten staan. China, al een steeds betrouwbaardere partner voor Moskou, zal weinig reden zien om zijn houding te veranderen.

    Het grote doelwit van Poetin is de op een na grootste stad van Oekraïne

    Op dit moment heeft Oekraïne het meest dringend behoefte aan artilleriegranaten – miljoenen stuks. Daarnaast zegt Oekraïne minstens twee dozijn Patriot-luchtverdedigingssystemen nodig te hebben om de troepen aan het front te beschermen en Kharkiv te verdedigen, na Kiev de grootste stad van het land, die al wekenlang zwaar wordt aangevallen met raketten en artillerie.

    De angst groeit dat Rusland binnenkort de tweede stad van Oekraïne als doelwit kiest voor een grondoffensief.

    “Het is symbolisch omdat ze zeggen dat Kharkiv de eerste hoofdstad van Oekraïne was. Het is een groot doelwit,” vertelde Zelensky vorige week in een interview met de media aan Politico’s moederbedrijf Axel Springer.

    Oekraïnes leger is voorbereid op meer slachtoffers in de komende maanden

    Oleksandr Syrskyi, hoofd van de strijdkrachten, waarschuwde dat de situatie aan het oostelijke front van Oekraïne “de afgelopen dagen aanzienlijk is verslechterd”. Zoals Zelensky het elders zelf verwoordde, “we proberen een manier te vinden om ons niet terug te trekken”.

    De angst over hoe kwetsbaar de frontlinies zijn, wordt versterkt door een ongekend spervuur van Russische aanvallen gericht op het uitschakelen van de Oekraïense elektriciteitsnetten.

    In recente ontmoetingen met Politico erkenden de politieke leiders van het land dat het moreel van het publiek laag is, en hoewel ze allemaal probeerden optimistisch te blijven, liep de frustratie over het Westen door elk gesprek heen.

    “Geef ons die verdomde patriotten,” flapte Kuleba, de belangrijkste diplomaat van Oekraïne, eruit. Toen hij voor een interview op het ministerie van Buitenlandse Zaken zat, kon hij zijn verontwaardiging over de vertragingen en de voorwaarden die aan westerse wapens verbonden waren – zoals het niet raken van Russische oliefaciliteiten – niet verbergen.

    Kuleba bood natuurlijk zijn onvoorwaardelijke dankbaarheid aan voor alle steun van de westerse bondgenoten in de afgelopen twee jaar. Maar hij waarschuwde dat Oekraïne gevangen zit in een vicieuze cirkel: De wapens die het nodig heeft worden achtergehouden of uitgesteld; vervolgens klagen westerse bondgenoten dat Kiev zich terugtrekt, waardoor het minder waarschijnlijk is dat ze in de toekomst meer hulp zullen sturen. (Na Politico’s ontmoeting met Kuleba stemde Duitsland in met het leveren van Patriots, maar het is nog maar de vraag of die voldoende zullen blijken te zijn).

    De stemming in de hogere rangen van het leger is nog somberder dan die van Kuleba.

    Verschillende hoge officieren spraken alleen met Politico op voorwaarde dat ze niet bij naam genoemd zouden worden, zodat ze vrijuit konden spreken. Ze schetsten een grimmige prognose van de frontlinies die deze zomer zouden kunnen afbrokkelen wanneer Rusland, met meer troepen en bereid om enorme verliezen te incasseren, zijn verwachte offensief lanceert. Wat misschien nog erger is, is dat ze privé de vrees uitspraken dat de vastberadenheid van Oekraïne zelf zou kunnen worden verzwakt, waarbij het moreel van de strijdkrachten wordt ondermijnd door een wanhopig tekort aan voorraden.

    Oekraïense bevelhebbers schreeuwen om meer troepen – een schatting van de voormalige opperbevelhebber, Valeriy Zaluzhny, suggereerde dat er 500.000 extra soldaten nodig zouden zijn.

    Maar Zalensky en het Oekraïense parlement zijn terughoudend om opdracht te geven voor een massale nieuwe dienstplicht. In een interview met Politico gaf Yermak, het machtige hoofd van het kabinet van de Oekraïense president, een belangrijke – en voor buitenstaanders misschien verrassende – reden om geen massamobilisatie te lanceren: zo’n dienstplicht zou geen steun onder de bevolking hebben. Zelensky is nog steeds “de president van het volk”, zei hij. “Voor hem is dit heel belangrijk, en het is heel belangrijk dat het volk iets doet, niet alleen omdat het de opdracht krijgt.”

    En dit is het probleem. Het Westen is er niet in geslaagd om te vinden wat nodig is en ondermijnt op zijn beurt de wil van Oekraïne om te doen wat nodig is.

    Het land staat voor een existentiële crisis – Poetin wil het letterlijk van de kaart vegen – en toch is er blijkbaar niet genoeg publieke steun voor een nieuw plan.

    Jonge Oekraïners ontlopen dienstplicht

    Toegegeven, Oekraïne verschilt niet van zijn Europese buren, waar recente peilingen aantonen dat grote aantallen burgers zouden weigeren dienstplichtig te zijn, zelfs als hun land werd aangevallen. Maar Oekraïne is het land in oorlog. Zo’n existentiële strijd kan niet worden gewonnen zonder de mobilisatie van de hele natie.

    En toch, terwijl het conflict voortduurt, lijken de Oekraïners die in Kiev en in het midden en westen van het land wonen – ver van de frontlinies – op de een of andere manier bereid om de oorlog die in het oosten woedt te tolereren, zolang ze maar kunnen terugkeren naar hun normale leven.

    Daarom wordt de dienstplicht vermeden: jonge aspirant-dienstplichtigen vinden andere dingen om te doen met hun tijd en verzamelen zich in hipsterbars en technoclubs in de late namiddag.

    Vitaly Klitschko, de voormalige zwaargewicht bokskampioen die nu burgemeester van Kiev is, zei dat hij begrijpt waarom mensen terug willen naar de normale gang van zaken, omdat dat gezond zou zijn. Hij zei tegen Politico dat het verlangen om terug te keren naar de dagelijkse activiteiten een uiting was van verzet tegen de pogingen van Poetin om de mensen uit te putten.

    Misschien was dat zo. Maar tegenover een meedogenloze vijand, die zijn voordeel haalt uit een slecht uitgerust leger, lijkt zo’n ontspannen houding erg riskant.

    Zoals Zaluzhny, de afgezette opperbevelhebber van Oekraïne, op zijn kosten ontdekte, kunnen rationele waarschuwingen dat de dingen misschien niet goed aflopen commentatoren en analisten in de problemen brengen. Maar met het opschorten van kritisch denken win je deze oorlog ook niet.

    Het Westen had te veel vertrouwen in de sancties, in de overtuiging dat ze Rusland tot discipline zouden brengen. Er waren ook vrome gedachten dat Russen zich tegen Poetin zouden keren vanwege het aantal slachtoffers of de hoop dat hij zou worden afgezet door een coup in het Kremlin. In plaats daarvan bleef de Russische economie veerkrachtig en versterkte Poetin zijn greep op de macht.

    Het is waar dat de Russische leider voor het begin van de invasie in 2022 door zijn onbekwame chefs van de inlichtingendiensten is misleid in de overtuiging dat een korte oorlog een snelle overwinning zou opleveren.

    Maar Poetin kan het zich veroorloven om te wachten. Vorige maand gunde hij zichzelf nog een termijn van zes jaar als president. Hij kan genoegen nemen met een patstelling: Oekraïne tussen de overwinning en de nederlaag houden, buitengesloten van zowel de NAVO als de EU, zou neerkomen op een overwinning.

    En wat zou een patstelling doen met de veerkracht van Oekraïne?

    De vroege uitbarsting van patriottisch enthousiasme, waardoor rekruteringscentra overspoeld werden met vrijwilligers, is verdampt. Naar schatting 650.000 mannen in de vechtleeftijd zijn hun land ontvlucht, de meesten smokkelen de grens over.

    Twee jaar geleden vervoerden de treinen die Oekraïne verlieten bijna uitsluitend vrouwen, kinderen en bejaarden op zoek naar onderdak. Deze week bestond een derde van de passagiers van de trein die onze correspondent het land uitvoerde uit mannen in de vechtleeftijd. Op de een of andere manier waren ze erin geslaagd kwijtscheldingspapieren te bemachtigen om te kunnen vertrekken.

    In het presidentiële kantoor van Zelensky houden zijn functionarissen vol dat ze nog steeds positief zijn. Maar dat Westerse hulp, vooral het steunpakket van 60 miljard dollar dat president Joe Biden lang heeft uitgesteld, niet veel langer kan wachten.

    Wat zal Poetin doen als Oekraïne niet de Westerse hulp krijgt die het nodig heeft om te winnen? “Het zou alles volledig vernietigen. Alles,” zei Zelensky. Oekraïense steden zouden tot puin worden herleid en honderdduizenden zouden sterven, zei hij. “Mensen zullen niet wegrennen, de meesten niet

    als u uw nederlaag niet eilt herkennen …

    EN ZELFS VOOR PUTIN ONMOGELIJKE EISEN BLIJFT STELLEN 

    ALS LAND DAT TEN DODE IS OPGESCHREVEN 

    ZEIK DAN NIET. DAN LOST OOM VLADIMIR AL DE PROBLEMEN ZELF OP

    DUIDELIJK ?? 

    ZAL WEL. NIET. HET WORDT 4 MILJARD HULP GELD 

    ALLES IN DAT GROTE ZWARTE NAZI. SS …. AZOV.. BANDERA GAT 

    IK GROET U  . DOLF IS NAAR HET FRONT GOK IK ???

    WHAHHAHHHHAAAAH

    DE OPENBARINGEN VAN OME BOB 

    HET IS TROUWENS VERDACHT STIL . BIJ UW ”HARINGINPAK KRANTJES ””

    Like

  2. bobzelf zegt:

    OME BOB ZELF 

    achh ik hb de maidan gezien 8 weken lang.

    de usa is deze oorlog gestart met mc. cain voorop de usa warlord .

    dus VERGEET HANS VAN BAALEN EN UW TANDENFEE NIET

    ALS EU STOKERT MET BELOFTE .

    DUS DAARNA MOEST UKRAINE ZONODIG RICHTING DONBASS OMDAT DAAR MENSEN PROTRSTEERDEN IN GEMEENTE HUIZEN MET VLAGGEN

    OMDAT DE DOOR HUN GEKOZEN PRESIDENT WAS AFGEZET

    MET EEN PISTOOL OP ZIJN HOOFD .

    DUS WERDEN ER DOOR UKRAINE 31.000 EIGEN BURGERS DOODGESCHOTEN

    8 JAAR LANG DAG EN NACHT .

    EN WERDEN ER 51.000 GEWONDEN GEMELD

    .OOK HEEFT UKRAINE EEN 42 MENSEN IN ODESSA LEVEND VERBRANDT.

    DUS DAT DIT NAZI ..SS. BANDERA ZOOITJE NU NAAR GOD WORDT GESCHOTEN . ??

    VLADIMIR PUTIN HEEFT ALLES GEPROBEERD. MINSK 1 EN 2 WERD GEWOON UITGELQCHEN .

    EN DAN ALS BEGIN FEBRUARI 2022 DE USA ALLE UKRAINE TROEPEN VERZAMELT.

    OM DE HELE DONBASS EN LUKANSK UIT TE ROEIEN

    DAN WEL RUSLAND IN TE JAGEN .

    KWAM THE EMPEROR OF THE WORLD ZIJN RUSSISCHE LANDGENOTEN REDDEN

    . ELLK ANDER VERHAAL IS GELOGEN NET ALS DE BUKRAKET VAN DE MH -17

    IK GROET.U

    IK WAS LIJVIG AANWEZIG

    DUS NU NIET HUILIE HUILIE DOEN .

    DE VREDE EN REGELINGEN WAREN ER AL IN TURKIJE MAAR TOEN STORMDE BORIS BINNEN . LUID ROEPENDE GEEN PEACE. WAR WAR WAR .

    LEUK HE….. ALS IEMAND DUS DE WAARHEID VERTELT.

    GEGROET NOG

    SLV A OOM VLADIMIR. DIE WEL 7 JAAR IN DE DDR BIJ DE KGB WERKTE ??

    JA EN ?? ROEP IK DAN ,WHHAHAHAHAHAHA 

    DOLF IS AAN HET FRONT . MET EEN WATERPISTOOL HOORDE IK . 

    BOBBIE BODYBAG 

    Like

  3. Elst zegt:

    Jammer dat geld niet stinkt. Anders zou Rusland een verbod instellen om aan landen in de EU het LNG te verkopen. Laat ze het maar halen bij hun “vriend”de USA. Dan ligt de EU binnen de kortste keren op zijn gat. Is in ieder geval makkelijk om het over te nemen zonder oorlog en Russische slachtoffers.

    Like

Plaats een reactie