Fransen willen gratis stealth-fregatten leveren aan Griekenland

Een wapendeal zorgt voor onrust in Berlijn: volgens informatie die “Der Spiegel” zou bezitten, zou het bankroete Griekenland Franse fregatten kunnen krijgen – en wel eerst gratis. Duitse politici zijn verontwaardigd: ze zijn bang, dat de eigen wapenindustrie op het tweede plan komt.

Een enorme wapendeal zou volgens informatie van “Der Spiegel” de Duits-Franse relaties kunnen belasten. Blijkbaar wil Parijs twee tot vier nieuwe stealth-fregatten aan de Griekse marine leveren.

Omdat het diep in de schulden stekende land de benodigde 300 miljoen euro per schip op dit moment niet kan opbrengen, zou Parijs aan de regering in Athene hebben aangeboden om haar de fregatten vijf jaar gratis in bruikleen te geven. Pas dan dienen de door de staatswerf DCNS ontwikkelde schepen met een korting van 100 miljoen euro betaald te worden of door de Franse marine te worden overgenomen.

Het is een deal, die de Duitse concurrentie niet bevalt. Want deze heeft ook jaren geprobeerd om de opdracht binnen te slepen. In een brief aan de bondskanselarij bekritiseert een vertegenwoordig van het concern ThyssenKrupp, dat de Franse oorlogsschepen uiteindelijk door de Duitse belastingbetalers zouden worden meebetaald – vanwege het mogelijke failliet van Griekenland.

In werkelijkheid wordt een schuldsanering van Griekenland steeds waarschijnlijker. In dit geval zou de regering in Athene een deel van haar schulden niet meer terug hoeven te betalen. Indien in dit geval de Europese reddingsmechanismen werken – en daarmee de begroting van Duitsland inspringt – zou het Thyssen-scenario waar worden: de Duitse belastingbetaler zou een deel van de Griekse staatsuitgaven dragen en daarmee ook in ieder geval gedeeltelijk meebetalen aan de oorlogsschepen uit Frankrijk.

“De bondskanselier moet Sarkozy stoppen”

“Terwijl Duitse marinewerven geen opdrachten krijgen, worden DCNS en Griekse werven, uiteindelijk waarschijnlijk met Duits geld, gesubsidieerd en in leven gehouden”, aldus de manager van ThyssenKrupp.

Politici delen dezelfde zorgen. De Bremer SPD´er Uwe Beckmeyer is zelfs bang voor het verlies van arbeidsplaatsen in Duitsland. “De bondskanselier moet haar vriend Sarkozy stoppen”.

Uit een intern document van Thyssen blijkt, dat de geplande deal wellicht een overtreding zou kunnen zijn van het EU subsidie- en verstrekkingsrecht. Officieel wilde het concern geen uitlatingen doen over het geval.

Ook uit de coalitie is er druk op de regering. “Ik ga er van uit, dat de trojka, maar ook de Duitse regering bij de volgende EU-top in deze zaak voor duidelijkheid zorgt”, zei de FDP begrotingspoliticus Otto Fricke. Tot de trojka behoren de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank. Vertegenwoordigers van deze drie controleren op dit moment de financiële politiek in Griekenland. Er mogen alleen nog hulpbetalingen aan het land worden gedaan als de regering voldoet aan de bezuinigingsvoorwaarden van de trojka.

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,792028,00.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron: (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis. Bookmark de permalink .

2 reacties op Fransen willen gratis stealth-fregatten leveren aan Griekenland

  1. dejongepetra zegt:

    1 die dingen zijn niet gratis..de grieken (wij?) betalen er wel degelijk voor.
    En het verhaal is nog groter,….
    Duitsland (kruppthyssen) tekende jaren terug een wapendeal met Griekenland. Er werd meer dan 120 miljoen smeergeld betaald aan beslissers.
    De deal werd illegaal verklaard.
    Als Merkel boos is op Frankrijk vanwege die fregatten weet dan dat ze spreekt voor de belangen van de Duitse wapenindustrie..

    Like

  2. dejongepetra zegt:

    de reactie van thyssenkrupp op de franse deal is dus helemaal een grof schandaal!
    Het bedrijf heeft geen opdracht uit Griekenland vanwege het smeergeldschandaal…
    Onverdachte duitse hoek.
    How German Companies Bribed Their Way to Greek Deals
    http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,693973,00.html

    Like

Plaats een reactie