Wenen: bedenkingen tegen religiecentrum

Het was een feestelijke aangelegenheid, en tegelijkertijd de meest omstreden stap van de Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Michael Spindelegger: met zijn collega´s uit Spanje, Trinidad Jimenez, en de Saoedische minister van buitenlandse zaken prins Saud el-Faisal ondertekende hij de overeenkomst voor de bouw van het internationale “Koning Abdullah Bin Abdulaziz centrum voor interreligieuze en interculturele dialoog”. Het centrum wordt niet alleen naar de koning van Saoedi-Arabië genoemd, het wordt ook door Saoedi-Arabië met tientallen miljoenen als startkapitaal gefinancierd en daarmee door een land, waar “afvalligheid van de islam” met de dood wordt bestraft.

Terwijl buiten de Albertina demonstranten stonden, legden binnen de drie ministers het doel van het centrum uit: het wereldwijd stimuleren van religievrijheid, Saoedi-Arabië zou streven naar de dialoog met alle religies, zei el-Faisal. En: de financiering zou plaatsvinden via een stichting, die “onafhankelijk zou zijn van politieke invloed”.

In de directie van de internationale organisatie zullen ook vertegenwoordigers van alle wereldreligies zitten: drie christenen, drie moslims, een Jood, een Boeddhist, een Hindoe. Zij worden door de lidstaten – eerst Saoedi-Arabië, Spanje en Oostenrijk, later nog andere landen – worden benoemd, die ook de kosten voor de lopende zaken zullen dragen.

El-Faisal benadrukte de bekentenis van zijn land tegenover de mensenrechten en de daarin vastgelegde vrijheid van geweten en vrijheid van religie – het fundament van de organisatiestatuten. De vraag hoe het zou samengaan dat Saoedi-Arabië nu voor vrijheid van religie zou opkomen, maar deze zelf niet zou praktiseren, omzeilde hij. Op de vraag of men in Saoedi-Arabië een synagoge zou mogen bezoeken, antwoordde el-Faisal, dat er geen synagogen zouden zijn. Joden zouden er echter niet aan gehinderd worden het land binnen te reizen (volgens berichten mogen Israëli´s het land niet in). Spindelegger zei, dat het initiatief van koning Abdullah ook een binnenlands politiek signaal voor Saoedi-Arabië zou zijn: “Per slot van rekening kan men hier niet iets vertegenwoordigen en het thuis niet te doen.” In de angst, dat het centrum een wahabitisch propagandaproject zou zijn, kan hij niet meegaan.

Bron:

http://search.salzburg.com/articles/21962084?highlight=Saudi++

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamisering, Islamkritiek, political correctness. Bookmark de permalink .

2 reacties op Wenen: bedenkingen tegen religiecentrum

  1. lieber nicht mein herr das Godverdamte islam in mijn bed nein lieber nicht

    Like

  2. potlood zegt:

    Met andere woorden; ook in Oostenrijk gaat men diep door het stof voor de ideologie van de islam.Laten we de schuldigen vooral niet vergeten voor na de oorlog….

    Like

Plaats een reactie