Turkse rechtbank billijkt massaverkrachting

Meer dan twintig ambtenaren, leraren en soldaten hebben in Turkije een 13-jarige regelmatig verkracht. Het is heel goed mogelijk, dat geen van hen achter de tralies hoeft. Partijen en de regering distantiëren zich van het vonnis.

De Oost-Turkse provincie Mardin in het jaar 2002. Meer dan twintig schijnbaar eerbiedwaardige burgers, onder wie ambtenaren, leraren, soldaten en de chef van het plaatselijke landbouwbureau, zorgen via twee vrouwelijke souteneurs voor contact met het meisje Nailan en verkrachten de 13-jarige regelmatig. Uiteindelijk lukt het Nailan te vluchten, advocaten ontfermen zich over het zwaar getraumatiseerde meisje en slepen de daders voor de rechtbank. Maar die zouden er wel eens hel gemakkelijk vanaf kunnen komen: twee dagen geleden beslisten het hoogste hof van beroep van de EU-kandidaat Turkije, dat de verkrachters slechts minimale straffen zouden mogen krijgen – omdat het meisje het geslachtsverkeer zelf gewild zou hebben.

Het is heel goed mogelijk, dat de mannen geen enkele dag achter de tralies hoeven doorbrengen.

“Tot nu toe zat er nog niemand in de gevangenis”, zei Nailan´s advocate Reyhan Baydemir donderdag tegen onze krant. “Mogelijk blijven ze allemaal op den duur vrij.” Want het proces staat kort voor de verjaring.

De rechterlijke mildheid voor de beulen van Nailan – haar echte naam mag alleen maar worden aangegeven met haar initialen N.C. – heeft de Turkse publieke opinie gechoqueerd. Hoe is het mogelijk, dat een van de hoogste rechters van het land zo´n schandalig oordeel velt? Het antwoord van vrouwenrechtenactivisten is vernietigend. Het oordeel zou staan voor de macht van een mannelijk chauvinisme in de Turkse samenleving, die vrouwen als ondergeschikte wezens zou beschouwen.

Zoals in het geval van Nailan. Een justitieel schandaal van het begin tot het einde: rechtsdeskundigen verklaarden, dat Naila ook nee zou hebben kunnen zeggen tegen de verkrachters, maar dat ze met de seks geld zou hebben willen verdienen. “Dat zijn de fantasieën van deze mannen”, foeterde de vrouwenrechtenactiviste Hülya Gülbahar in het gesprek met onze krant: “die denken, dat een 13-jarig meisje per se groepsseks wil hebben met 60-jarige mannen.”

Naila moest vanwege de opgelopen verwondingen meerdere malen worden geopereerd, zat jarenlang in een kindertehuis in Istanboel en heeft nu nog nachtmerries. Een advocate en een mensenrechtenactiviste namen haar op als een dochter, ze kon haar school afmaken en wil advocate of journaliste worden. Het vonnis van het hof van beroep zou haar nu een nieuwe shock hebben bezorgd, zei Nailan´s pleegmoeder Levent Yurtsever tegen de krant “Vatan”.

Vrouwenrechtenactiviste Gülbahar ziet het Naila-vonnis als deel van een bedenkelijke trend. Nog onlangs zou het constitutionele hof het aan Turkse vrouwen, onder verwijzing naar de traditie, verboden hebben om na het huwelijk hun eigen naam te behouden. Een rechter van beroep stelde voor, dat een verkrachter geen straf zou moeten krijgen als hij met zijn slachtoffer zou trouwen. Deze regel werd in het kader van de EU-hervormingen afgeschaft.

Maar deze hervormingen zouden niets waard zijn in de rechtbanken, zei Gülbahar. “Daar bestaat een onuitgesproken overeenstemming tussen de mannen: hoezeer de wetten ook hervormd worden, we passen ze gewoon niet toe.” In de strafkamer, die het oordeel velde in de zaak Naila heeft geen enkele vrouw zitting.

Sowieso is het Turkse hervormingsproces tot stilstand gekomen, omdat Turkije bij zijn EU-sollicitatie vanwege de kwestie Cyprus en vanwege het verzet in de EU niet opschiet. “Turkije wordt onrechtvaardig behandeld”, zegt minister-president Recep Tayyip Erdoğan tegen de “Bild”-Zeitung. Vooral Duitsland zou in de EU meer voor zijn land kunnen doen.

In Ankara regende het na het Naila-vonnis kritiek van alle partijen op justitie, ook de regering distantieerde zich van het oordeel. Tegelijkertijd is er nog hoop, dat de controversiële uitspraak nog door de Grote Kamer van het hof van beroep vernietigd zou kunnen worden. Dat de ook ingeschakelde rechters van het Europese gerechtshof voor de rechten van de mens in Straatsburg het slachtoffer Naila in het middelpunt zullen zetten en het Turkse hof van beroep een enorme oorvijg zullen geven, geldt sowieso als een uitgemaakte zaak.

Maar zo gemakkelijk kan de politiek zich niet uit de affaire terugtrekken, vindt vrouwenrechtenactiviste Gülbahar. Per slot van rekening zouden veel hoge rechters hun benoeming aan de regering Erdoğan hebben te danken. De Turkse justitie was lange tijd een bolwerk van secularisten, maar intussen zijn er veel juristen uit Erdoğan´s religieusconservatieve aanhang opgeklommen.

Deze machtswisseling zou echter niets opleveren voor vrouwelijke slachtoffers van mannelijk geweld zoals Naila, zei Gülbahar: “De conservatieve mentaliteit wordt niet hervormd, maar versterkt.” Of een seculiere of een religieus conservatieve chauvinist de vonnissen zou vellen, zou uiteindelijk niets uitmaken: “Alleen het personeel verandert, niet echter de mentaliteit.”

Bron:

http://www.tagesspiegel.de/politik/tuerkisches-gericht-rechtfertigt-massenvergewaltigung/5794640.html

Auteur: Thomas Seibert

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamisering, Turkije. Bookmark de permalink .

3 reacties op Turkse rechtbank billijkt massaverkrachting

 1. Andre Vermeulen zegt:

  That is just so wrong. Verkragters behoort doodstraf kry, kla!

  Like

 2. Predictor zegt:

  Tja en dit soort primaten zullen vroeg of laat in de EU komen! En dan zullen wij voor hen ook weer diep in de buidel moeten tasten! Want net als het negeren van corrupte EU-landen zoals Griekenland, zal hier ook weer rijkelijk worden gestrooid met de miljaren uit het noodfonds!

  Like

 3. Wachteres zegt:

  Het tuig dat zo’n land bij Europa wil hebben, zou gearresteerd moeten worden en achter slot en grendel geplaatst.

  Wat mij betreft mag voor hen de doodstraf weer worden ingevoerd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s