Parlement akkoord met bezuinigingen – Veel branden in Athene (+ video´s)

Het Griekse parlement heeft het nieuwe bezuinigingsprogramma goedgekeurd. Maar de situatie spitst zich toe: vermomde relschoppers staken talrijke gebouwen in brand.

Het Griekse parlement heeft op de late zondagavond ingestemd met een nieuw pakket bezuinigingen voor het diep in de schulden zittende land. Een meerderheid van 199 van de 278 aanwezige parlementsleden stemde voor het plan, dat voorziet in ontslagen bij de openbare dienst en in kortingen op het minimumloon en op enkele pensioenen. De trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF hadden de toestemming tot voorwaarde gemaakt voor verdere internationale financiële hulp.

De parlementsmeerderheid voor de bezuinigingen werd vooral bereikt met de stemmen van de regeringscoalitie van socialisten en conservatieven. Meerdere parlementariërs van de coalitie stemden echter tegen de omstreden maatregelen, die door de trojka tot voorwaarde voor nieuwe financiële hulp was gemaakt.

Coalitiepartijen sluiten tegenstanders uit hun eigen fracties uit

In totaal waren er 74 tegenstemmen. De fracties van de conservatieven en de socialisten sloten onmiddellijk na de stemming elk ongeveer 20 fractieleden uit hun fracties uit, die tegen het ontwerp hadden gestemd. Twee van de 16 afgevaardigden van de ultrarechtse partij “Laos”, die zich verleden week met het oog op de omstreden bezuinigingsplannen uit de regering had teruggetrokken, stemden echter voor de maatregelen.

Vóór de stemming had de Griekse minister-president Lucas Papademos nogmaals dringend om ondersteuning voor de bezuinigingsmaatregelen gevraagd. Het zou er om gaan om samen “met de Europese Unie en de gezamenlijke munt vooruitgang te boeken” of in “de armoede, het faillissement, de buitensluiting en de uitsluiting uit de euro” neer te storten, zei hij voor het parlement. Het zou bovendien “een vergissing zijn om te denken, dat het programma zal mislukken”.

Voor de stemming in het parlement had de situatie in Athene zich dramatisch toegespitst. Cafés, winkels, banken en historische bioscopen stonden zondag in brand, toen vermomde relschoppers in het centrum van de stad met zelfgemaakte brandbommen gooiden. Het door de politie ingezette traangas drong zelfs het parlementsgebouw binnen, waar de afgevaardigden laat in de avond hun goedkeuring gaven aan het hervormingspakket. Met de beslissing is de weg geëffend naar nieuwe miljardenhulp.

Ook geweldsuitbraken op Kreta en Korfoe  

Volgens de staatstelevisie sloeg het geweld ook over naar de eilanden Korfoe en Kreta. In de hoofdstad werden winkels geplunderd. Het waren de ergste onlusten sinds 2008, toen Griekenland na dodelijke schoten door de politie op een 15-jarige scholier verzonk in wekenlange onlusten. Minister-president Lukas Papademos zei, dat vandalisme en verwoesting geen plaats zouden hebben in een democratie en niet getolereerd zouden worden.

In Athene zette de politie tijdens de urenlange onlusten verblindende granaten in. Er sloegen o.a. vlammen uit de in 1870 gebouwde Attikon-bioscoop evenals uit een bioscoop, waarin de Gestapo tijdens de Tweede Wereldoorlog politieke tegenstanders had gemarteld.

Volgens informatie van het Ministerie van Gezondheid moesten er 54 mensen in ziekenhuizen behandeld worden, minstens 8 politiemensen raakten gewond. Angstige Grieken en toeristen vluchtten door de straten vol traangas en zochten bescherming in de lobbies van hotels. In de nachtelijke hemel steeg zwarte rook op.

Regering doet in dramatische bewoordingen een beroep op de Grieken

Daarvoor waren tienduizenden Grieken vreedzaam tegen de geplande bezuinigingen de straat opgegaan. De demonstranten bekritiseerden, dat de Grieken al genoeg bezuinigingen en belastingverhogingen hebben moeten slikken om de berg schulden van het land te verminderen.

Gezien de chaotische toestanden in de hoofdstad waarschuwde Minister van Financiën Evangelos Venizelos, dat Griekenland onvoorstelbaar grote offers zou moeten brengen wanneer het parlement het hervormingspakket zou afwijzen. Het bezuinigingspakket heeft een volume van 3,3 miljard euro en is enorm omstreden in de bevolking.

De toestemming voor de bezuinigingen is echter dringend noodzakelijk om meer financiële hulp van de EU en het IMF ter waarde van 130 miljard euro te krijgen. Zonder deze ondersteuning dreigt voor het Middellandse Zee land binnen enkele weken het faillissement. Het land hangt al bijna twee jaar aan de kraan van zijn geldschieters IMF en EU.

Het bezuinigingspakket voorziet er o.a. in, dat er tot 2015 ongeveer 150.000 ambtenaren worden ontslagen en dat het minimumloon van € 751,- daalt naar € 568,- per maand. Ook wordt de plicht tot het betalen van vakantiegeld geschrapt en dient er staatseigendom verkocht te worden.

Duitsland verliest zijn geduld met Griekenland

Naast de parlementaire beslissing is een andere voorwaarde voor de extra hulp het afzien van terugbetaling door privéschuldeisers van Griekenland. Volgens informatie van de EU-commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn, is de overeenkomst al klaar, de details zouden echter pas na het aannemen van de bezuinigingsmaatregelen worden gepubliceerd.

Bovendien moeten de chefs van de regeringspartijen zich schriftelijk verplichten tot de uitvoering van de bezuinigingsmaatregelen. Daardoor dient voorkomen te worden, dat de toestemming door de in april plaatsvindende verkiezing van het nieuwe parlement op losse schroeven zou kunnen komen te staan.

Kort voor de stemming maakte de Duitse regering duidelijk, dat haar geduld met Griekenland op is. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble dreigde ermee de geldkraan dicht te draaien. De Grieken zouden het zelf in de hand hebben of ze in de eurozone zouden blijven. FDP-chef Phiipp Rösler zei: “We kunnen en willen ook alleen nog maar helpen als er sprake is van  desbetreffende tegenprestaties aan Griekse kant.”

De bezuinigingsverplichtingen voor de eurolanden met veel te veel schulden, waarachter vooral door Duitsland vaart wordt gezet, zijn al maandenlang omstreden. De Amerikaanse multimiljardair en speculant George Soros verweet bondskanselier Angela Merkel dit weekend dezelfde fout te herhalen, die Amerika in 1929 in de grote depressie gestort zou hebben. De conjunctuur in de crisislanden zou met financiële injecties gestimuleerd moeten worden i.p.v. de regeringen te dwingen tot bezuinigen, zei hij tegen “Der Spiegel”. Merkel zou dat niet begrijpen.

Ook de Griekse partijchefs en de minister-president verhoogden duidelijk de druk op de afgevaardigden. In een dramatische oproep aan zijn landgenoten verzocht minister-president Lukas Papademos om toestemming: “We zijn slechts een ademtocht verwijderd van Ground Zero”.

Video´s:

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article13864991/Parlament-billigt-Sparkurs-Viele-Braende-in-Athen.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Griekenland. Bookmark de permalink .

6 reacties op Parlement akkoord met bezuinigingen – Veel branden in Athene (+ video´s)

 1. Linsky zegt:

  VERSCHRIKKELIJK!
  Wij zitten (nu nog) rustig te lezen en te kijken naar al die ellende.
  Maar je zult er maar wonen, en elke dag weer zien te overleven in die waanzin en chaos!
  Zoals gewoonlijk zijn de gewone burgers weer de dupe.

  De anarchie neemt steeds meer toe……
  Uiteindelijk zullen de overheden wel ‘gedwongen’ zijn de noodtoestand af te kondigen.

  En was dat niet een van de meest effectieve middelen om een dictatuur cq. politiestaat te creëren?
  Wanneer volgen Spanje, Portugal, Italie, Hongarije.. enz.?

  Overigens is men ook in Egypte is weer aan (in) de slag gegaan.
  http://missingpeace.eu/nl/2012/02/crisis-in-egypte-neemt-in-omvang-toe/

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Juist…! Wanneer volgen Portugal, Spanje, Italië, Ierland…???
  België..??? Wij…???
  Breng het nog maar even in herinnering: let op je geld!
  http://tinyurl.com/7sbftbr
  http://tinyurl.com/28se7nv

  Like

 3. Marijke . zegt:

  Ja dit heeft Gerald Calente al een tijd terug voorspelt.En daar werd dan smakelijk om gelachen,schijnt toch dat zijn gelijk aan zijn kant komt te staan.

  Like

 4. Linsky zegt:

  Kosten redden Griekenland stijgen met € 80 miljard naar € 320 miljard!

  Onlangs bleek dat het tweede reddingspakket voor Griekenland, € 130 miljard euro groot -waar nog geen cent van is uitgekeerd-, met € 15 miljard verhoogd moest worden. Inmiddels hebben de Grieken de EU laten weten dat ze geen € 15 miljard, maar € 80 miljard extra nodig hebben om overeind te blijven. Samen met het eerste hulppakket (€ 110 miljard) komen de totale kosten van het ‘redden’ van Griekenland hiermee op een duizelingwekkende € 320 miljard uit. En ook dat bedrag is slechts voorlopig, aangezien de Griekse schuldenlast hiermee nog steeds niet voldoende kan worden teruggebracht naar 120% van het BNP.
  Eurozone = kankergezwel
  Miljardair en financiële massavernietiger George Soros vindt sowieso dat Europa niet moet bezuinigingen, maar juist nog veel meer schulden (bij de banken) moet maken om weer economische groei te creëren.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=653228&r=1&tbl_archief=&

  Like

 5. Henk der Niederländer zegt:

  Natuurlijk kunnen de dingen ook in het juiste perspectief geplaatst worden.
  Een artikel geplaatst door Martha K Met link.

  Ons word voorgesteld dat de Grieken een lui leventje hebben op een zonnig terras met de fles Ouzo op tafel, maar de werkelijkheid is heel anders.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/10/peter-mertens-in-griekenland-botsen-twee-werelden-met-elkaar

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s