“Kalifaatconferentie” in Oostenrijk verboden

De “kalifaatconferentie”, die op 10 maart 2012 gepland was in Vösendorf voor de poorten van Wenen, zal vermoedelijk niet plaatsvinden. Het districtsbestuur Mödling liet de hal sluiten, bericht de ORF-Niederösterreich. Volgens het bericht mist de exploitant van de hal twee vergunningen. Een definitieve beslissing zal begin volgende week worden genomen.

De organisatie Hizb ut-Tahrir evenals de 500 verwachte deelnemers streven naar de islamitische wereldheerschappij op basis van de sharia. Als belangrijkste instrument daarvoor beschouwen zij zo spoedig mogelijke heroprichting van het kalifaat. Wie was de onheilspellende kalief, waarom ging het bij hem?

De kalief was de islamitische tegenhanger van de paus. Terwijl de paus echter alleen maar het geestelijke hoofd van de katholieke gelovigen is, was de kalief dit voor alle moslims (met uitzondering van de sjiietische subgroep van de Ismaëlieten, die sinds 1817 door de Aga Khan werden geleid). Toen de religiestichter Mohammed in het jaar 632 stierf zonder zijn opvolging geregeld te hebben, werd Abu Bakr, zin trouwste bondgenoot en vader van zijn lievelingsvrouw Aisha, de eerste kalief.

Ruzie om kalief Ali leidt tot splitsing in soennieten en sjiieten

De ruzie om de vierde kalief Ali, een neef en schoonzoon van Mohammed, leidde tot de splitsing in soennieten en sjiieten. Na de dood van Ali in het jaar 661 regeerden de kaliefen vanuit Damascus, Bagdad en Cairo. Toen in 1517 de Ottomanen Cairo hadden veroverd, was de zetel voortaan in Konstantiniyye, zoals het voormalige Constantinopel en huidige Istanboel officieel heette bij de Ottomanen. Er bestond nu een personele unie van sultan (Ottomaanse heerserstitel, overeenkomend met onze keizer) en kalief.

In de 17e eeuw bereikte de macht van het Ottomaanse rijk zijn hoogtepunt, het zich over drie continenten uitstrekkende staatsgebied was negen maal groter dan het huidige Frankrijk. Met de mislukte tweede belegering van Wenen in 1683 ging het successievelijk bergaf, totdat er in de 19e eeuw nog slechts sprake was van de “zieke man aan de Bosporus”. Na de verloren Eerste Wereldoorlog stemde Mehmed VI. in 1920 in met het Verdrag van Sèvres, dat het Ottomaanse rijk beperkte tot een Centraal-Anatolisch reservaat.

Atatürk stuurt de laatste kalief in ballingschap

Generaal Kemal Atatürk accepteerde dit niet, zette de oorlog voort en behaalde in 1923 met het Verdrag van Lausanne het huidige staatsgebied. Hij stichtte de Turkse Republiek, die zich op het Westen oriënteerde, de Turkse natie opklopte en de islam verbande uit de politiek en het recht. In het kader van zijn hervormingen schafte Atatürk in 1922 het sultanaat en in maart 1924 ook het kalifaat af.

In het naoorlogse Europa werd de kalief in gedachten meestal in verband gebracht met de “Sprookjes van 1001 nacht”. Met de opkomst van het islamitische fundamentalisme krijgt het kalifaat opnieuw een reële betekenis. Het begin werd gemaakt door Metin Kaplan. Hij vroeg in 1988 asiel aan, dat hij in 1992 kreeg. In 1995 riep hij zich tot kalief uit (“Kalief van Keulen”). Toen er in 1997 een tegen-kalief na een officiële oproep tot moord door Kaplan in Berlijn was vermoord, werd het zelfs Duitsland te gek. Na een Jihad-oproep van Kaplan in 1998, volgde in 1999 een verzoek tot uitzetting, dat in 2004 (!) kon worden uitgevoerd. In Turkije veroordeelde de destijds nog kemalistische justitie Kaplan tot levenslange gevangenisstraf.

Hizb ut-Tahrir ziet kalifaat als toekomstmodel

Nu neemt de organisatie Hizb ut-Tahrir een nieuwe aanloop. In Vösendorf heerst grote opwinding, tot nu toe had men nog niet zo´n manifestatie. Shaker Assem, de Oostenrijk-woordvoerder van de in Duitsland verboden Hizb ut-Tahrir, begrijpt dit niet. Het zou niet om terrorisme gaan, maar of het kalifaat een “toekomstmodel” met de “juiste oplossingen voor de politieke, sociale en economische problemen van de mensheid” zouden zijn.

Islamcritici en de FPÖ oefenen druk uit en hebben succes

Mocht de conferentie daadwerkelijk verboden worden, is dit te beoordelen als een succes van islamkritische blogs zoals SOS Österreich, die vooral via de parlementsafgevaardigde Suzanne winter van de FPÖ in de Steiermark een verbod hebben geëist. De radicaalislamitische organisatie had al een streep door de rekening gekregen in Vlaanderen, waar eenzelfde soort conferentie werd verboden door de socialistische burgemeester. Ook deze manifestatie werd het eerst ter sprake gebracht door Oostenrijkse islamcritici.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/007390-Kalifatskonferenz-Oesterreich-untersagt

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamisering, Oostenrijk. Bookmark de permalink .

4 reacties op “Kalifaatconferentie” in Oostenrijk verboden

  1. Dat is zeer goed nieuws

    Like

  2. Linsky zegt:

    ‘vermoedelijk niet plaatsvinden’…?

    Ik wacht wel af! 😦

    Mooie plaatjes E.J. met die paarden!

    Like

  3. louis-portugal zegt:

    Wat een ironie.
    In 1683 worden de moslims verslagen en nu lopen ze zomaar over Oostenrijk heen.
    Gezien het punt dat moslims gek zijn op symboolpolitiek wel erg macaber.
    Het is idd. te hopen dat nadat Sabatsch.Wolf veroordeeld is niet nog een keer zo´n stunt slaagt.

    Like

Plaats een reactie