Moskeevereniging Haspe doet niet mee aan intercultureel familiefeest

In Hagen-Haspe gaat het opnieuw om de worst – beter gezegd om de braadworst. De Hasper moskeevereniging wil niet meer meedoen aan de organisatie van het interculturele familiefeest 2012, omdat er op 30 juni in het Ennepepark varkensvlees van de grill geserveerd gaat worden. Dat veroorzaakt heftige discussies.

Terwijl de ene kant al spreekt van een regelrechte “braadworstcrisis”, proberen anderen de zaak te sussen: “De braadworst wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend”. Daarbij heeft het thema wel degelijk een serieuze achtergrond. De Hasper moskeevereniging heeft verklaard uit het organisatieteam van het interculturele familiefeest 2012 te stappen. De reden: Op 30 juni zal er in het Ennepepark deze keer ook varkensvlees van de grill geserveerd worden. Dat zou een overtreding zijn van religieuze islamitische principes.

Een gecompliceerde combinatie van oorzaken in het spanningsveld tussen de oer-Duitse zomerfeestcultuur en en religieuze gevoelens van de islamitische cultuurkring. De oorsprong van de door Nadim Akbaba, bestuursvoorzitter van de Turks-islamitische gemeenschap Haspe (DITIB), “braadworstcrisis” genoemde verwerpingen dient al in het afgelopen jaar te worden gezocht. Toen was het al een hot item.

Losse zomerstemming bij de première in 2011

Op 2 juni 2011 kwamen er op het voormalige terrein van de Hasper Hütte volwassenen en kinderen van talrijke nationaliteiten uit het stadsdistrict bij elkaar om in een losse zomerstemming niet alleen een veelzijdig podiumprogramma te volgen, maar ook gezamenlijk te smullen en te kletsen.

20 verenigingen en organisaties uit het 30.000 inwoners tellende stadsdeel, waarin ruim 4500 mensen geen Duits paspoort bezitten, kwamen helemaal zonder problematische integratieoverbrugging en de dwang tot politieke correctheid voor een heel ontspannen feest bij elkaar. Zoals gehoopt door de organisatoren, stond die vrolijke zaterdag vooral het “Wij zijn Haspe”-idee op de voorgrond. Een succesmodel voor een ontspannen samenzijn, dat het laatste weekend in juni 2012 in het Ennepepark uitgediept dient te worden.

Braadworst en varkensvlees op de grill

Daarbij werd tijdens de organisatorische voorbereidingen o.a. het idee geboren om naast internationale lekkernijen dit jaar ook klassieke |Duitse braadworst in het culinaire programma aan te bieden. Want het jaar daarvoor had, gezien het grote aantal bezoekers, de slimme waard van het aangrenzende sportterrein gebruik gemaakt van het feest om braadworsten voor het feest op de grill te leggen.

“Een lucratieve handel”, herinnert Roland Kunigk zich, woordvoerder van de “AK 90 Haspe” en deze keer ook betrokken bij de voorbereidingen van het interculturele familiefeest. De motivering van Kunigk voor het verkopen van braadworst: “Gezien ons chronisch kleine budget zijn we op het idee gekomen dat we dit geld ook zelf goed zouden kunnen verdienen en hebben we een braadworstkraam voorgesteld.”

Een idee, dat bij de islamitische partners op weinig wederliefde stuit. “Omdat het uit theologisch oogpunt bedenkelijk en niet met de islam verenigbaar is om als organisator bij een feest op te treden waarbij varkensvlees wordt aangeboden, trekken wij onze deelname als vereniging dit jaar terug”, legt Nadim Akbaba in een gesprek met de “Westfalenpost” in Hagen de gereserveerde houding van de Hasper moskeevereniging uit, die ook afgestemd zou zijn met het geestelijke hoofd van de centrale in Keulen.

“Ons geloof staat het ons niet toe als organisator op te treden, daarom moesten we deze stap zetten”, zegt Nadim Akbaba. Tegelijkertijd benadrukt hij: “We zullen als oude inwoners van Haspe het feest met familie en vrienden bezoeken en verheugen ons al op een kop koffie.”

“AK 90 Haspe” zoekt naar compromis

Roland Kunigk wil echter alles in het werk stellen om de gemoederen tot bedaren te brengen en de islamitische burgers terug te halen in de organisatieboot. In het kader van een buitengewone vergadering van “AK 90 Haspe” dient de eerste week van maart te worden geprobeerd om nieuwe bruggen te bouwen: “Volgens mijn persoonlijke inschatting zouden we kunnen afzien van varkensbraadworsten”. Een compromisvoorstel, waarop de moskeevereniging nauwelijks kan ingaan. “Anders ontstaat de indruk, dat wij de anderen onder druk zouden hebben gezet”. Akbaba wil niet de rol van zondebok op zich nemen. “uiteraard kunnen we de meerderheid van de samenleving niets opdringen”.

Ontwerp van de voorpagina voor het informatieblad omstreden

Voor extra irritaties heeft de voorpaginaontwerp van het nieuwe informatieblad “Wij zijn Haspe” gezorgd. Dit laat gestileerde poppetjes zien, waarvan de lichamen met landenvlaggen zijn opgevuld. Daarbij werd uitgerekend de Turkse vlag vergeten, hoewel er op dit moment 1521 vrouwen en mannen uit het Middellandse Zeeland in Haspe wonen.

In plaats daarvan werd de halvemaan met de ster uit de Pakistaanse vlag afgebeeld – op een groene in plaat van een rode achtergrond en ook nog in een verkeerde hoek tot elkaar. “wij vinden het jammer en in de zin van de integratie dubbelzinnig, dat daarmee de oorspronkelijk uit Turkije afkomstige medeburgers voor het hoofd worden gestoten”, zegt de bestuursvoorzitter van de moskeevereniging, “maar daarmee kunnen we wel leven.” En Akbaba voegt er aan toe: “Dat is ongeveer net zo alsof men de Belgische vlag als Duitse vlag afbeeldt.”

Duits poppetje ontbreekt volledig

Dat is een tweede blik op de voorpagina van het “Wij zijn Haspe” informatieblad waard: naast het Pakistanpoppetje staat inderdaad een Belgische dame – een Duits poppetje ontbreekt echter volledig. Maar dat is gezien de Hasper “braadworstcrisis” uiteindelijk iedereen bijna worst.

Bron:

http://www.derwesten.de/staedte/hagen/mit-dem-islamischen-glauben-nicht-vereinbar-page2-id6412087.html

Auteur: Martin Weiske

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Dhimmitude, Duitsland, Islam, Islamisering, political correctness. Bookmark de permalink .

8 reacties op Moskeevereniging Haspe doet niet mee aan intercultureel familiefeest

  1. Marijke . zegt:

    Ik word zo heel vreselijk moe van die gasten.Het houd maar niet op.Brrrrrrrrrr

    Like

  2. Linsky zegt:

    Marijke, da’s logisch dat ze geen varkensvlees mogen vreten, kannibalisme is verboden bij die islamieten. 🙂

    Like

  3. Marijke . zegt:

    Ik word er echt moe van Linsky,verleden jaar kreeg ik gasten die ik ophaalde van de airport in Amerika he nou light daar op de grond op een handoek er een te bidden .midden in de gang en iedereen moest er om heen.werd wat van gezegt en gelijk we hebben recht op een plek om te bidden en ze wilde zelfs een fontein voor hun voeten te wassen.Het komt me echt de keel uit.geloof in je huis verdorie of ga naar je moskee.En het is overal het zelfde.Bah bah.

    Like

  4. Ad zegt:

    Ik zou zeggen, als je wilt bidden doe je dat maar thuis of in de moskee. En als je midden op een pad gaat liggen, ophoepelen en niks recht op een plek om te bidden in de openbare ruimte.

    Like

  5. treintrien zegt:

    Dan is het bijna jammer dat je geen fiets bij je had Marijke 😉

    Had je ‘m mooi kunnen parkeren, daar op dat vliegveld.

    Wédden dat dat bidden dan ineens niet meer zo belangrijk is?

    Like

  6. G.Deckzeijl zegt:

    @Marijke, Ad en treintrien: wat jullie hebben gezien is niets anders dan een onderdeel van een systeem* dat tot doel heeft om de ZICHTBAARHEID van dat verdomde woestijngeloof in ons openbare leven op te schroeven. Die handdoek, dat kleedje, die hoofddoek zijn slechts TOOLS OF THE TRADE, het gaat ook niet om het bidden, “ze” willen dat je het ZIET, iedere dag, waar dan ook. Om die reden moet zoveel mogelijk bezwaar worden gemaakt tegen de bouw van bv, nieuwe moskETEN. Want allahschreeuwers beschouwen een moskeet in de wijk van de kafir als een overwinning!
    * http://tinyurl.com/5za2bg

    Like

  7. louis-portugal zegt:

    Linsky die van dat kannibalisme kende ik nog niet maar vind ik wel lachen.

    Like

  8. Kafir Harby zegt:

    Islam is een éénrichtingsverkeer. Wij moeten muslims respecteren, zij respecteren ons niet. Wij moeten halal vreten, zij weigeren onze kost. Met de islam zal het samenleven NOOIT iets worden. Daarom moet de islam met ijzeren vuist worden bekampt en ontluisd.

    Like

Plaats een reactie