Christine Lagardes recept voor Griekenland: Belastingen betalen!

Griekenland is geschokt. Christine Lagarde, de cheffin van het IMF, pakte het financieel mislukte land keihard aan. Ze zou liever denken aan kinderen in Afrika dan aan mensen in Athene. Ze adviseerde de Grieken om gewoon belasting te betalen. Linkse en rechtse partijen zijn woedend over deze uitspraak.

Hulpbetalingen, maar geen regering

Griekenland heeft in totaal 721 miljard euro gekregen: Geld uit het Europese structuurfonds, hulpbetalingen, kredieten uit de middelen van het IMF, hulp via de omweg van het centrale bankensysteem. Deze lijst zou nog langer gemaakt kunnen worden. Omgerekend heeft iedere Griek € 66.000,- buitenlands geld gekregen. Desondanks herstelt het land niet. De economie kwakkelt nog steeds en zonder nog meer betalingen dreigt eind juni het staatsbankroet. De laatste verkiezingen werden gewonnen door partijen aan de linker- en rechterrand. De regering werd heel duidelijk niet herkozen. Vertegenwoordigers van de oppositie en de regeringspartijen tot dan toe konden het niet eens worden over een coalitieovereenkomst. Er zijn nieuwe verkiezingen op komst.

Volgens een onlangs gepubliceerde peiling willen vier van de vijf Grieken dat hun land deel blijft uitmaken van het eurogebied. Tegelijkertijd staan linkse partijen zoals het bondgenootschap Syriza hoog genoteerd. Deze wil betalingen voor bestaande kredieten stopzetten. Een moeilijke situatie, die de financiële markten, internationale organisaties en toppolitici bezighoudt.

Lagarde springt uit haar vel

De cheffin van het IMF is uit haar vel gesprongen. Griekenland zou boven zijn stand hebben geleefd en zou daarvoor nu de rekening moeten betalen. In een interview kon ze haar ergernis niet langer verbergen:

Ik maak me meer zorgen om de kinderen in een dorpje in Niger, die maar twee uur les per dag krijgen en met z´n drieën op één stoel moeten zitten. Ze zijn erop gebrand les te krijgen. Aan deze kinderen denk ik de hele tijd. Want ik denk, dat zij veel meer onze hulp nodig zijn dan de mensen in Athene.

De ouders van Griekse kinderen daarentegen zouden hun kinderen zelf in een problematische situatie hebben gemanoeuvreerd. De uitweg uit deze hachelijke toestand zou eenvoudig zijn: “Ouders moeten belastingen betalen”. Veel Grieken zouden hun vermogen in het buitenland parkeren en aan belastingontduiking doen. Daarmee zou de teloorgang van de welvaartsstaat verband houden. Al in het voorvel wuifde Christine Lagarde kritiek weg: Het zou haar werk zijn om de waarheid te zeggen.

Afwijzing en onbegrip

De Griekse partijen reageerden naar verwachting heftig en afwijzend. “Ik begrijp niet waar dat goed voor is. Het is alsof men een zieke, die men het verkeerde medicijn heeft gegeven, ter verantwoording roept”, bekritiseert Giannis Michelakis, de perswoordvoerder van de partij Nea Demokratia. Het is de vraag of de burgers van Griekenland al op de hoogte zijn met de uitspraak van Lagarde. De journalisten van het land staken op dit moment.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/008691-Christine-Lagardes-Rezept-f-r-Griechenland-Steuern-bezahlen

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Griekenland. Bookmark de permalink .

10 reacties op Christine Lagardes recept voor Griekenland: Belastingen betalen!

 1. louis-portugal zegt:

  Natuurlijk heeft Lagarde wel een flink stuk gelijk.
  Dat het voor de profiteurs niet leuk is om aan te horen begrijp ik ook wel .
  Laat ze maar eens de ogen opendoen en proberen om 2 voeten op de aarde te krijgen.

  Like

 2. paardestaart zegt:

  Ze heeft helemaal niet gelijk.
  Van de belastingmoraal in Griekenland hadden wij in het noorden geen centje pijn gehad, als niet de Euborgs de griekse bonzen hadden geassimileerd door de om te kopen.
  Ze wisten heus wel dat de kraten het geld zouden verjubelen, want zo doen ze dat al eeuwen, bezuiden de biergrens

  We zijn er in gestonken.
  Heersers hebben maar éen doel: de macht in handen van de elite, en dan veel gehoorzame loonslaven.Om die in het gareel te houden zet je ze het beste maar tegen mekaar op, dat werkt al eeuwen puik..

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @Louis-portugal, het is meer een geval van en/en. Precies wat Paardestaart aangeeft. Het was verdomme al in 1997, dat wijlen Pim Fortuyn en andere economen hun twijfels hebben geuit omtrent de invoering van de EURO. En het was NOTA BENE een kamerlid van het CDA te weten dhr. de Haan, die een motie in 2000 indiende strekkende de uitsluiting van GRIEKENLAND aan de EURO en de EMU, maar wat deden de KLOJOOS KOK en ZALM, ze lachten het kamerlid uit en zeiden ijskoud dat Griekenland wel kon meedoen. En dat was tijdens Paars II met o.a. PVDA,VVD,Demonen 66, dat er gewoon gelogen en bedrogen is geworden. Toevallig toch dat 3 van deze partijen ons ook het KUNDUZ akkoord, door de “strot”hebben geduwd. Voor mij mag het communistenzooitje in BRUSSEL nu nog in elkaar storten!

  Like

 4. Piet zegt:

  Als de Grieken nu belastingen gaan betalen, krijgen wij een deel van het geleende geld terug om het vervolgens dus weer terug te geven omdat het land aan zijn verplichtingen voldoet. Dat is niet de oplossing. Er is geen handel en productie die maar enigszins interessant is voor welk land dan ook.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Piet dat is inderdaad het probleem. Zo financieren we onze eigen export, en gaan we zonder meer verliezen. Het ESM zal het laatste duwtje naar de afgrond zijn, mijn hoop is gevestigd op Duitsland, daar kent men een HOOGGERECHTSHOF wat de burgers de mogelijkheid geeft om de regering op het matje te roepen. Daar kunnen burgers in het uiterste geval het ESM tegen houden. Helaas hebben we in nederland die mogelijkheid niet!

  Like

 6. Bert zegt:

  Ze heeft wel lef dit tegen de burger te vertellen terwijl ze zelf geen belasting betaald. Ratten zijn het, allemaal.

  http://trends.knack.be/economie/nieuws/mensen/lagarde-betaalt-zelf-geen-belastingen/article-4000105649571.htm

  Like

 7. Tienus Plotseling zegt:

  Een rare reactie van Giannis Michelakis: Het is alsof men een zieke, die men een verkeerd medicijn heeft gegeven, ter verantwoording roept. Einde citaat. Waarmee meneer Michelakis eigenlijk aangeeft dat Griekenland, de zieke in dit geval, een verkeerd medicijn is gegeven, met andere woorden een zij spek voorgehouden, die het helemaal niet wilde hebben. Ze hadden het niet hoeven aannemen, maar hebben wel gretig toegehapt. En nu huilt hij, dat het land Griekenland daar niet over ter verantwoording mag worden geroepen. Datzelfde Griekenland heeft wel de moed gehad om te vragen in de Euro te mogen stappen en meeliften met alle voors van het systeem, maar wil niet ter verantwoording worden geroepen nu er keiharde kritiek van de overige lidstaten komt. Als ik of U jarenlang op te grote voet heeft geleefd, komt eens de tijd, dat men mij of U ter verantwoording roept, waardoor ik of U op de blaren moet zitten en de tering naar de nering zetten. Of ben ik nou dom?

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Tienus Plotseling, het grote probleem is de communistische EU. Socialisten en communisten hebben het verdwaasde idee, dat geld aan de bomen groeit, en daar begint de ellende. Men was al in de jaren 90 van de vorige eeuw door vele economen gewaarschuwd, NIET aan de EURO te beginnen, omdat het een mission impossible was. Een griek is een griek, en zal nooit de mentaliteit van een duitser hebben, evenals een spanjaard geen nederlander is. Men heeft het dwaze idee gehad de EU te vormen gelijk de Verenigde Staten van Amerika, maar men vergeet wel dat de Amerikanen 10 tallen jaren nodig hebben gehad, om de droom van een natie waar te maken. En dat is daar wel gelukt, maar zal in Europa NOOIT lukken. Een politieke Unie is onmogelijk, en men heeft dit gedwongen willen bereiken door ons de EURO door de “strot”, te duwen. De MISLUKKING heeft men bewust genomen over de rug van ons de burgers-belatingbetalers!

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  Momenteel in de kamer het debat over het wurg-KUNDUZ KONTHOLAKKOORD- de verraders van VVD-Blok- en CDA- Buma, vallen op een laffe manier Wilders in de rug, welwillend aanschouwd door de PECHDRO van DEMONEN 66. 12 september moeten we finaal afrekenen met deze ploerten!

  Like

 10. Frank Maerten zegt:

  O, oo wat een ramp.
  In Griekenland betaalde blijkbaar niemand nog belastingen. Ook de gewone mensen probeerden te ontsnappen.
  Maar… deden ze niet gewoon wat de rijken en de multinationals hier en overal doen? o,oo % lasten betalen! De multinationals mogen dat, voor de rijken is dat blijkbaar normaal (en ook Fortuyn vond dat en de heer Wilders vindt dit). De rijken hebben dus geen belastingplicht, maar als het gewone volk daaraan meedoet,… ligt het land op zijn gat.
  Wat houdt de gewone mensen tegen om het sympathieke Griekse voorbeeld te volgen???

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s