Rémi Brague: : “Het islamitische volk is het meest belogen volk ter wereld”

De filosoof Rémi Brague praat in een interview met de Oostenrijkse krant “Die Presse” over de herontdekking van het begrip kruistocht in de 19e eeuw, de grenzenvan de Arabische invloed op het Avondland en de onwetendheid van de islam tegenover het christendom.

Die Presse: Enige tijd geleden werd u in een Franse televisie-uitzending woedend, toen een meneer verklaarde dat het Westen via de omweg over de islamitische wereld kennisgemaakt zou hebben met de Antieke kennis. Waarom was u toen zo boos?

Rémi Brague: In de 9e eeuw werden in Bagdad en andere streken veel Griekse werken over wiskunde, geneeskunde, filosofie, astronomie en astrologie in het Arabisch vertaald. Toen het Westen aan het einde van de 11e eeuw zich voor deze dingen begon te interesseren, was het in de door de Arabieren veroverde gebieden, in Spanje of Sicilië, de gewoonte om de werken vanuit het Arabisch te vertalen wanneer men de originele Griekse manuscripten niet kon vinden. Vroeger werd deze Arabische invloed verwaarloosd. Nu wordt hij overdreven. Men zou echter de ene fout niet door de andere moeten vervangen, maar door het tegendeel van een fout. Als men spreekt van de bijdrage van de islam tot de ontwikkeling van de cultuur van het Avondland, zoals op dit moment gebeurt, moet men bovendien duidelijk maken wat men bedoelt. Bedoelt men de door de islam beïnvloede civilisatie, dan klopt het. Bedoelt men de islam als religiegemeenschap, dan was de bijdrage gelijk nul.

Die Presse: In hoeverre?

Rémi Brague: Geen enkele Arabische vertaler van de 9e eeuw was moslim. Het waren allemaal christenen, op een of twee na, die behoorden tot de gemeenschap van de Sabiërs. Ook anders zijn er geen moslims bekend, die voor studiedoeleinden een niet-islamitische taal geleerd zouden hebben. Met één enkele uitzondering in de 11e eeuw – Al-Biruni, een filosoof, die ik zeer bewonder, aan  wiens orthodoxie men echter kan twijfelen. Hij verbleef aan het hof van de Afghaanse prins Mahmud van Ghazni. Deze heerser verzamelde geleerden zoals anderen postzegels verzamelen, ze mochten zijn hof niet verlaten. Toen de prins India binnenviel, profiteerde Al-Biruni daar echter van om Sanskriet te leren en met de geleerden daar te discussiëren. Hij schreef zelfs een prachtig, geheel objectief boek over de wereld van de Hindoes. Maar dat was de uitzondering, die de regel bevestigt.

Die Presse: Waar komt de door u bekritiseerde overwaardering  van de “islamitische” bijdrage tot de ontwikkeling van het Avondland vandaan? Van islamitische wetenschappers?

Rémi Brague: In het algemeen is het veelmeer de wederzijdse beweging – de islamitische wereld haalt van westerse wetenschappers de argumenten, die het hen toestaan zichzelf serieus te nemen. Dat was vroeger ook al zo. Het beste voorbeeld daarvan is een boek van de radicaal antichristelijke religiewetenschapster en nationaalsocialiste Sigrid Hunke, die ook gewerkt heeft voor het SS-vooroudererfgoed. Ze plaatste de islam als mannelijke religie tegenover de week geworden slavenreligie christendom. Wat betreft de beslissende bijdrage van de islam aan de cultuur van het Avondland, verbaas ik mij er alleen over hoezeer deze legende op dit moment onder amateur islamexperts verbreid is. Het aantal islamexperts is vreemd genoeg tussen de 10 en de 12e september 2001 vertienvoudigd. Tegenwoordig moet men onderscheid maken tussen islamwetenschappers en diegenen, die zeggen dat ze islamwetenschappers zijn – dat zijn helemaal niet dezelfde.

Die Presse: Wanneer islamitische landen aan zichzelf vleiende toeschrijvingen toekennen, zou datzelfde ook met negatieve westerse zelfbeelden moeten functioneren. Is niet ook het beeld van de “kruistocht” een westers exportproduct?

Rémi Brague: Ja, dat is zelfs een bijzonder spannend voorbeeld. De islamitische wereld was de kruistochten helemaal vergeten. Pas in de 19e eeuw heeft een in het Arabisch vertaald Frans verhaal over de kruistochten van een zekere Joseph François Michaud hen weer aan ze herinnerd. De Arabische vertaler moest daarbij nieuwe woorden voor kruistocht en kruisvaarder vinden, in het Arabisch bestonden er geen woorden voor! Een reden daarvoor is, dat de Arabieren, Turken, Koerden destijds het nieuwe karakter van deze oorlogen niet herkenden. Ze waren al eeuwenlang in oorlog met Byzantium en in het Byzantijnse leger vochten ook Europese huurlingen – ze dachten toen, dat het deze keer alleen een beetje meer Europeanen zouden zijn dan anders. De tweede reden: Niet de kruisvaarders hebben de Kalief van Bagdad slapeloze nachten bereid, maar de Fatimiden in Egypte. De roem van Saladin, die we ook kennen uit “Nathan der Weise” van Lessing, is in de eerste plaats afkomstig van zijn overwinning op de Fatimiden, de overwinning op de kruisvaarders was eerder bijzaak. Een groot deel van het beeld, dat men in het Midden-Oosten van de kruistochten heeft, is dus een door het Westen geïnspireerde constructie. En het wordt helemaal absurd, als de kruistochten als eerste etappe van de kolonisatie gezien worden. Het islamitische volk is het meest belogen volk ter wereld. En als domkoppen zoals Bush dan ook nog van kruistochten spreken… Dat was, zoals altijd, nou net datgene dat hij niet zou hebben moeten zeggen.

Die Presse: Bedoelt u, dat Europa zijn eigen zelfhaat exporteert?

Rémi Brague: Ja, Europa is op het idee gekomen om zichzelf te haten, op grond van een, zoals ik theologisch zou zeggen, berouw zonder absolutie. Slavernij, inquisitie, kruistochten, de verovering van Zuid-Amerika, de hele Europese geschiedenis wordt gezien als een oneindig vervolg van misdaden. Wat niet fout is. Maar laat mij eens één civilisatie zien, die de mogelijkheid had op anderen invloed uit te oefenen en alleen goede dingen gebracht zou hebben. Stelt u zich eens de liefste van alle olifanten en de slechtste van alle muizen in een porseleinwinkel voor. Wat zal er gebeuren? Goed, Europa was geen lieve olifant – maar het was een olifant.

Die Presse: Europa´s historische eigen aard ligt voor u in haar “excentrieke identiteit”, de nieuwsgierige verwerven van vreemde dingen zonder het te vernietigen, zoals de Romeinen dit deden met de Griekse cultuur. Kan deze “excentrieke identiteit” niet ook zelfvernietigend worden als de standvastigheid daarvoor ontbreekt?

Rémi Brague: Een hele goede vraag. Het vermogen om culturele elementen te behouden zonder hun andersheid te vernietigen, vooronderstelt, dat men met zichzelf in vrede is. Is men dat niet, dan zijn er twee mogelijkheden: Of u sluit zich af of u neemt alles op, in de onbewuste wens dat het vreemde je mag vernietigen. Europa nadert het punt waar het niet eens meer kan accepteren dat het anders is. Laat me een ander beeld gebruiken: In zee leven kwallen, mosselen, gewervelde dieren. Als we geen kwal willen zijn, kunnen we een mossel zijn. Dan zijn we beschermd, maar onbeweeglijk, hard van buiten, week van binnen. Of we zijn echter slim genoeg om het pantser te verinnerlijken, een gewerveld dier te worden. Dat maakt ons veel kwetsbaarder, maar geeft ons ook een ongelooflijke beweeglijkheid. Op dit moment vrees ik, dat Europa of een kwal of een mossel wordt.

Die Presse: Boomende koranlectuur, de belangstelling voor Mohammed-biografieën wijzen erop, dat Europa de nieuwsgierigheid nog niet vergeten is.

Rémi Brague: Wat de religie betreft, bestaat er een structurele asymmetrie. Het christendom weet niet wat het met de islam aanmoet. Dat leidt tot wantrouwen, maar ook tot belangstelling. De islam echter denkt precies te weten wat het christendom is, de koran zegt het immers. Het is voor hem een achterhaalde oude hoed. Daarom zijn er ook nauwelijks moslims, die het christendom echt goed kennen. Dat maakt de dialoog niet eenvoudiger.

Over Rémi Brague:

Brague: Europees denker met kennis van de Oriënt

Geboren in 1943 in Parijs, studeerde Rémi Brague filosofie, klassieke talen, later Hebreeuws en Arabisch. Sinds 1990 is hij professor voor Middeleeuwse en Arabische filosofie aan de universiteit van Parijs I, aan het Centre de recherche Tradition de la pensée classique; sinds 2002 bezet hij bovendien de Guardini-leerstoel aan de universiteit van München. Ook doceert hij in Pennsylvania, Boston, Lausanne en Keulen.

Zwaartepunten van zijn denken zijn de klassieke filosofie van de Antieken (Plato en Aristoteles) en de Middeleeuwse Hebreeuwse en Arabische filosofie. Hij vertaalt ook werken uit het Duits, Engels, Hebreeuws en Arabisch. In zijn latere werken houdt zich de universeel ontwikkelde godsdienstfilosoof vooral bezig met de identiteit van Europa, de oorsprongen van dit continent en haar huidige crises.

Bron:

http://diepresse.com/home/kultur/news/378506/Rmi-Brague_Das-islamische-Volk-ist-das-belogenste

Interview: Anne-Catherine Simon

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Europa, Islam. Bookmark de permalink .

17 reacties op Rémi Brague: : “Het islamitische volk is het meest belogen volk ter wereld”

 1. Linsky zegt:

  Nou ja, ik zal wel te dom zijn, maar wat wil ie nou eigenlijk zeggen?

  En waarop is die vraag gefundeerd?; “Die Presse: Bedoelt u, dat Europa zijn eigen zelfhaat exporteert?”

  Enne, is het opzet om in het rijtje; “….. Slavernij, inquisitie, kruistochten, de verovering van Zuid-Amerika,……” de gewelddadige kolonisatie van Noord Amerika door het Europese uitschot en avonturiers er buiten te laten?

  Waarbij; “De belangstelling voor Mohammed-biografieën wijzen erop, dat Europa de nieuwsgierigheid nog niet vergeten is.? .. Dat maakt de dialoog niet eenvoudiger.”??
  Wie wordt er met Europa bedoeld? Wie is daar nieuwsgierig?

  Wie is het die überhaupt in dialoog wil met een levensvijandig volk??

  Like

 2. Linsky zegt:

  Ik heb ’t nog eens gelezen, het zit me dwars dat ik ’t niet snap.
  Waarover zijn die zieke islamieten nou eigenlijk over belogen?
  Dat ze hun eigen geschiedenis en verleden niet kennen, en geen rekening houden met de geschiedvervalsing, zoals die al door de eeuwen heen plaatsvindt, overal ter wereld, is toch geen kwestie van voorliegen.
  In dat opzicht geloof ik echt, dat het westerse volk echt heel wat meer leugens is voorgeschoteld!

  Like

 3. Linsky zegt:

  Trouwens over leugens gesproken:

  Na de leugens van het Amerikaanse televisienetwerk CNN, Ligt nu BBC onder vuur
  De Britse publieke omroep een foto uit 2003 gebruikte om een zogenaamd bloedbad in Syrië te illustreren. Bovendien is de foto gemaakt in Irak.

  Fotograaf Marco di Lauro viel naar eigen zeggen bijna van zijn stoel toen hij zijn foto zag en is verbaasd dat de corporatie verzuimt haar bronnen te controleren.
  Op de foto, die op 27 maart 2003 is genomen, is een Iraaks jongetje te zien dat over tientallen witte lijkzakken springt die in een woestijn in het zuiden van Bagdad zouden zijn gevonden

  De BBC plaatste de foto boven een artikel over de Syrische stad Houla, waar de Nederlandse pers nog altijd over bericht. Volgens het onderschrift zou de foto zijn opgestuurd door een activist. Een woordvoerder van de BBC liet weten dat de foto inmiddels is verwijderd.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/9293620/BBC-News-uses-Iraq-photo-to-illustrate-Syrian-massacre.html

  Het Amerikaanse televisienetwerk CNN is op heterdaad betrapt bij het verspreiden van nepnieuws over Syrië en aanverwante onderwerpen. Het nieuws is in scène gezet, in een Hollywood-jasje gestoken om het volk te misleiden.

  De Syrische activist Danny, die elke week onder de aandacht wordt gebracht door de reguliere media, blijkt gebeurtenissen met zijn cameraploeg te ensceneren.
  http://www.futuredatabank.com/cnn-breaking-news.html

  En hier nog een voorbeeld hoe het publiek voor de gek gehouden wordt:

  http://brabosh.com/2012/05/28/pqpct-iec/

  Like

 4. paardestaart zegt:

  Tja, hoe argwanender, afgunstiger en kleinzieliger een volk is, hoe gemakkelijker het is om het voor te liegen. Omdat bijvoorbeeld jaloezie zo’n overheersende menselijke ondeugd is geloven mensen nu al honderd jaar hardnekkig dat anderen rijk zijn omdat zíj arm zijn. Ze blijven dus denken dat het sosjaalisme een goed idee was, dat verkeerd werd uitgevoerd. En al zien ze keer op keer dat de dingen gewoon blijven zoals ze zijn: ze stemmen al honderd jaar op degenen die hen beloven dat ze zullen krijgen wat anderen verdiend hebben, in ruil voor hun stem..

  Als er tegen het islamitische volk nog meer gelogen wordt dan tegen de rest van us suckers, dan moet dat komen doordat het zich al eeuwen zo graag láat beliegen: je onder je kin laten kietelen in ruil voor complimenten en buit is veel makkelijker dan in de spiegel kijken, je kloek te scheren en zelf voor je rijkdommen te zwoegen

  Flauw, om Bush weer een domkop te noemen. Oneerlijk ook, want anders dan paranoide Obama-liberals denken overseas zijn de republikeinen er net zo grondig doordrongen van weldenkendheid als degenen die bij ons voor extreem-rechts worden uitgemaakt. En wat Bush zei zegt trouwens iedere weldenker nog steeds
  Dat is geen wonder, want aan westerlingen wordt al sinds het begin van de 20e eeuw geleerd dat ze hun eigen cultuur en overtuigingen maar het best met argwaan bezien, en over islam wordt al meer dan honderd jaar wishful thinkend ontiegelijk gelogen.

  Zo werd het multiculturele wonderland van Al Andaluz gewoon verzónnen, om de europeanen ertoe te brengen zijn joden beter te behandelen. Later kregen we een Islamitische Gouden Eeuw voorgetoverd, om ons te manen eventuele trots op het eigene los te laten, asdat op die maniet de grensoverschrijdende eliteprojecten als het marxisme en de wereldregering gemakkelijker aan de man te brengen waren. Je kunt volgens mij alleen maar vaststellen dat het karakter van islam met de beste bedoelingen leugenachtig is verguld om ons te manipuleren.
  De moslims hebben daar bij mijn weten nooit tegen geprotesteerd, terwijl ze een vergelijkbare maatregel niet eens in hun hoofd is opgekomen..
  Jammer, want studie van het westen en zijn moraal had voor hen zo heilzaam kunnen zijn.

  Like

 5. Linsky zegt:

  Quote;
  “De islam echter denkt precies te weten wat het christendom is, de koran zegt het immers. Het is voor hem een achterhaalde oude hoed. Daarom zijn er ook nauwelijks moslims, die het christendom echt goed kennen.”

  Dat zegt toch al genoeg, niet waar?

  Dat geteisem ‘weet’ alles al!
  Dat ‘vredelievende’volkje wil niks weten, niet van ons, niet over ons, behalve hoe ze aan onze centjes en verzorging kunnen komen.

  Verder zit het liegen en bedriegen hen in de genetische structuur.
  Dat is intrinsiek aan hun aard. Taqiyya….toch?

  En ik blijf er bij, er is geen enkele noodzaak, of geldige reden ooit in ‘dialoog’ te gaan met die woestijnratten! NEVER!

  Like

 6. vederso zegt:

  @ Linsky. Misschien ben ik toch wat optimistischer. Bedenk dat we nog maar 10 jaar echt ervaring hebben met de islam. We, de samenleving, is zich ahw. nog aan het inlezen. En daar levert deze Remi Braque weer een bouwsteentje voor. Het punt dat we de dialoog met de islam als zinloos opgeven komt inderdaad ook volgens mij snel dichterbij. En dan komt er een virtueel hek om de islamitische wereld en dan mogen ze elke dag hun eigen onvrome “broeders en zusters” uitmoorden, want er is altijd wel iemand die een beetje minder vroom is. De bloeddorst van de islam is het eerste kenmerk van deze ‘godsdienst’ en dat zal nooit veranderen.

  Like

 7. Nicolazien zegt:

  Beste Linsky,
  Inquisitie, kriuistochten, Zuid-Amerika……allemaal katholiek dus: so wie so fout….Noord-Amerika protestant dus goed… geen toeval dus dat Noord Amerika niet genoemd wordt in het rijtje…

  Like

 8. Linsky zegt:

  Optimisme ten aanzien van de islam is volkomen gespeend van welke realiteitszin ook!
  Waarop baseert iemand het idee dat er wat menselijks in de islam zit?
  Waarop fundeert men het vertrouwen dat ze ons, westerlingen ooit als normale, gelijk aan hen zien?
  Waarom denkt men dat ze zulks überhaupt ooit zouden willen?
  Uit alles wat ze zeggen, schrijven, proclameren en in praktijk brengen, blijkt overduidelijk dat ze mens en levens vijandig zijn!
  Welke imbeciel gaat nu in ‘dialoog’ met aardwormen?
  Ik wordt zo langzamerhand ook misselijk van dat woord; dialoog!
  Da’s steeds meer een besmette term, net als ‘gematigd’ en ‘tolerantie! Bah!

  Like

 9. Linsky zegt:

  Nicolazien:
  Mijn sympathie gaat niet per definitie uit naar de underdog. De geschiedenis heb ik zoveel mogelijk objectief getracht te bestuderen, maar met alle leugens en vervalsingen is dat een heidens karwei geweest, waarbij ik meen dat er nog steeds maar heel weinig zeker is….
  Maar door vele bronnen te raadplegen en te bestuderen, kun je natuurlijk wel bepaalde grote lijnen, en waarschijnlijke ‘waarheid’ destilleren.

  Maar ik ben blij dat er meer zijn die het opvalt, dat we hier voor de zoveelste maal worden gemanipuleerd. Dat de man een ‘grote naam’ heeft, pleit ‘m kennelijk niet vrij van chauvinisme en subjectieve verslaggeving…..

  Like

 10. Piet zegt:

  Waar het dus om gaat is dat de zelfhaat van het westen, dwz van de politiek correcten, van het multikul smaldeel zo groot is dat zij moslims in hun vooroordelen over het westen gelijk geven. Multikul ziet niet wat bereikt is, maar wijst alleen maar op het negatieve. Dat men door schade en schade wijzer wordt wil dit linkse volk niet zien en dus deugt het westen niet. Hun onkunde weerhoudt hen er van kritisch te zijn over de islam.

  Like

 11. vederso zegt:

  @ Linsky. Vraag; waar staat dat ik heil zie in een dialoog? Ik beweer dat de samenleving bezig is in te zien dat dit zinloos is, dat is geheel iets anders. Eerst beter lezen graag.

  Like

 12. Linsky zegt:

  Vederso, als je 17:30 bedoeld?

  ik had het toch niet over jou?
  Het was een opmerking in het algemeen bedoeld, hoor!

  Like

 13. Tom Hendrix zegt:

  Een dialoog met de ISLAM is een vierkante cirkel. Je kunt met deze IDEOLOGIE niet tot overeenstemming komen, ze streven een WERELDKALIFAAT na, en bij ons zijn het met name de linkse luchtfietsers, die nota bene deze waanzin promoten. Van mij mag de ISLAM, maar dan wel in hun EIGEN ZANDBAK. Een enkeltje voor deze mensen, en wij krijgen rust en vree.

  Like

 14. vederso zegt:

  @ Linsky om 18.04 Dan ben ik gerustgesteld, want ik was even bang dat je mij had ingedeeld in de categorie “Ahnunglosen.” Naïevelingen is niet echt een goede vertaling omdat er een anecdote aan verbonden is. Ten tijde van de DDR konden de mensen in Dresden tv-uitzendingen uit het Westen niet ontvangen, omdat Dresden in het dal, in het stroombed van de Elbe ligt. Deze mensen konden dus niet vergelijken, ze hadden ronduit niet de informatie, ze waren “ahnunglos” cq. ze hadden geen idee. Toch had ik het idee dat je op mijn comment reageerde, maar dat was dan klaarblijkelijk een vergissing.

  Like

 15. louis-portugal zegt:

  Ik vraag me af of zo´n dom volk überhaupt beliegen kunt.

  Like

 16. Henk Schroemges zegt:

  Veel gevaarlijker dan dat woestijnvolk zijn m.i. de politiek correcte nuttige idioten ( socialisten), die toch kennelijk inderdaad behept zijn met de -ik dacht van Dr. Rossiter- dna afwijking het z.g. zieligheids-gen.

  Like

 17. Piet zegt:

  Dat misselijk makende volk kan alleen vernielen:

  Vandals damage mosaic floor at ancient synagogue
  Oldest known synagogue mosaic at Hamat Tiberias National Park damaged, walls spray-painted, apparently in protest of archaeological digging at Jewish grave sites.
  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=271844

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s