VIDEO: Chanoeka in Jeruzalem

Feest van het licht

Chanoeka (spreek uit als: Ganoekaa) is een van de kleinere Joodse feesten, dat met name door invloed van enerzijds de Verlichting en kerstmis en anderzijds het zionisme de laatste eeuwen aan belang heeft gewonnen. Er gelden geen halachische verboden, behalve enkele kleine beperkingen rond de tijd dat de kaarsen aangestoken moeten worden en wanneer zij branden. Herdacht wordt de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem in 164 v.Chr. door Jehuda haMaccabi.

Volgens de rabbijnse legende was er slechts één kruikje kasjroet olie voorradig om de menora te branden tijdens de reiniging van de Tempel. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid, maar schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen – de tijd die nodig was om nieuwe olie te krijgen – brandend te houden.

Zie verder:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Chanoeka

Geplaatst door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël, Joden, Jodendom. Bookmark de permalink .

10 reacties op VIDEO: Chanoeka in Jeruzalem

 1. Morgen, zaterdag 15 december, vanaf 15.00 uur vier ik het Chanoeka feest in de Immanuel kerk in Amersfoort. Ben Kok, de islamcriticus en Joods -Christelijke pastor, heeft de leiding. Er is Joods eten aanwezig. Meegenomen door de feestgangers. Ik neem een paar flessen rode wijn mee.

  Like

 2. Veel plezier, Jack Terrible!

  Chanoeka is een leuk feest, zonder al te veel vroom gedoe 🙂
  Ik kan nog iets toevoegen, nl. dat men voor de Shabbat witte kaarsen gebruikt en voor chanoeka gekleurde.
  Ik wist niet meer of wij de kaarsjes volgens Hillel of volgens Shamai aansteken (van rechts naar links) en zocht het op. En vond daar interessante verschillen tussen deze twee heren, niet alleen over de richting van de kaarsjes.

  White lies. Whether one should tell an ugly bride that she is beautiful. Shammai said it was wrong to lie, and Hillel said that all brides are beautiful on their wedding day.

  Divorce. The House of Shammai held that a man may only divorce his wife for a serious transgression, but the House of Hillel allowed divorce for even trivial offenses, such as burning a meal.

  Ik mag blij zijn dat mijn man wat aangebrand eten betreft (hetgeen vaak is gebeurd vooral als ik verdiept ben/was in een boek) het huis van Shammai volgt 🙂

  Like

 3. luckybee zegt:

  Wat vieren de joden eigenlijk met Chanoeka?

  Like

 4. luckybee, U vraagt wat de Joden eigenlijk vieren met chanoeka. Ik dacht dat dat wel aardig werd beschreven in het artikel. Heeft u dat dan niet gelezen? De moeite waard als u het werkelijk wil weten. (Heel in het kort: de overwinning van weinigen tegen veel en het wonder van het kruikje olie)

  Like

 5. Het is traditie om met chanoeka latkes te eten. Wij waren zaterdagavond (eerste kaars) bij onze dochter en haar vriend in Jaffo waar ze wonen en bracht een schaal latkes mee. Net kreeg ik een mail van Hadas (ze komen morgenavond hier) en weer wil ze latkes 🙂

  http://www.smulweb.nl/recepten/785734/Latkes-aardappelkoekjes

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Ik wens alle joodse medemensen een gezegend Chanoeka toe. Moge de HEERE zijn zegenende hand over het land Israel en zijn inwoners houden!

  Like

 7. Jan zegt:

  27 november 2013

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s