Roemenië en Bulgarije “nog niet rijp” voor toetreding

Screenshot_9

Duitsland verhindert de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied. De Duitse regering heeft voor Roemenië en Bulgarije de deur tot toetreding tot het Schengengebied eerst weer dicht gegooid. De beide voormalige Oostbloklanden zijn volgens de Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich nog niet rijp voor de opheffing van grenscontroles. Dat bevestigde Friedrich tijdens een ontmoeting van de EU-ministers van binnenlandse zaken in Brussel.

Er zouden in beide landen nog zwakke plekken bestaan, vooral bij het functioneringsvermogen van justitie, zei Friedrich. Voor de vrijheid van reizen in beide landen zou het niet volstaan dat de technische voorwaarden voor grenscontroles aanwezig zouden zijn, maar dat de “totale politieke show” zou kloppen.

Daarmee wees Friedrich ook het Duitse voorstel van vorig jaar betreffende een stapsgewijze opname in het Schengengebied van de hand, waarbij de controles op zeehavens en vliegvelden eerst afgeschaft zouden worden en pas in de tweede stap aan de landsgrenzen.

Zwakke plekken bij het functioneringsvermogen van justitie

De opname van Roemenië en Bulgarije in het Schengengebied werd al meerdere malen uitgesteld. Naast Duitsland zijn ook Finland en Nederland sceptisch over de opname. Alle 26 lidstaten moeten het eens zijn over de opheffing van de grenscontroles, waarmee Berlijn een vetorecht heeft.

“Dat heeft iets te maken met de veiligheid van onze burgers en daarover kunnen geen compromissen worden gesloten”, zei Friedrich. Er zouden nog steeds zwakke plekken op enkele terreinen bestaan, “vooral wat betreft het functioneringsvermogen van justitie.”

Pas aan het eind van het jaar willen de ministers van binnenlandse zaken weer met het thema bezighouden. Tot dan wil de Europese Commissie nieuwe rapporten voorleggen over de vooruitgang in justitie, over de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en de corruptie. Men zou moeten kijken hoe die rapporten uitvallen “en dan zullen we er opnieuw over discussiëren”, zei Friedrich.

Screenshot_8

Teleurstelling in Sofia en Boekarest

De desbetreffende landen reageerden teleurgesteld en zien zichzelf ten onrechte uitgesloten. Ook in Oostenrijk is men gepikeerd over het initiatief uit Duitsland – en hoopt nog op een toetredingsperspectief in dit jaar. Als het aan Friedrich ligt, wordt de opname van Roemenië en Bulgarije in het Schengengebied in dit jaar helemaal in de vriezer gezet.

De Bulgaarse Minister van Binnenlandse Zaken Tsvetan Tsvetanov zei gericht aan het adres van Friedrich: “We zouden een constructieve, open en transparante dialoog moeten voeren. De politiek zou het werk niet moeten beïnvloeden.” De Oostenrijkse Minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner wil vasthouden aan de toetreding in twee stappen: “Dat geeft ons de kans om na de eerste stap een omvangrijke evaluatie te houden.”

Ook bij de SPD, de Groenen en Die Linke stuitte het Duitse veto op kritiek. Lof kwam er echter van de politievakbond.

________________________________________________________________

Het Schengengebied

Het Verdrag van Schengen in Luxemburg ruimde in 1985 eerst de slagbomen tussen Duitsland, Frankrij en de Benelux-landen op. Tegenwoordig behoren 26 landen tot het Schengengebied, waarin niet aan binnengrenzen wordt gecontroleerd. Naast 22 van de 27 EU-landen (alle landen behalve Groot-Brittannië, Ierland, Cyprus, Bulgarije en Roemenië) zijn dat Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland.

De landsgrenzen van dit Schengengebied met meer dan 400 miljoen inwoners zijn meer dan 7700 kilometer lang, de zeegrenzen bijna 42.700 kilometer. Aan de grenzen tussen de Schengenlanden worden reizigers alleen nog steekproefsgewijs of bij bijzondere gebeurtenissen gecontroleerd.

Volgens artikel 23 kan een lidstaat “in geval van zwaarwegende bedreiging van de openbare orde of binnenlandse veiligheid” voor een beperkte periode bij wijze van hoge uitzondering personen aan zijn grenzen controleren. De maatregelen mogen ten hoogste 30 dagen duren en zo lang de “zwaarwegende bedreiging” voortduurt. De Schengenlanden gebruiken deze clausule bijvoorbeeld om voor grote sportmanifestaties of politieke topontmoetingen reizigers te controleren.

De EU-landen willen alleen controleren of het verdrag juist wordt uitgevoerd. Het Europees Parlement houdt echter vast aan zijn recht van inspraak. Daarmee wil het een mogelijke uitholling van het verdrag voorkomen.

________________________________________________________________

Screenshot_6

Bron:

http://www.tagesschau.de/ausland/schengen174.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bulgarije, Duitsland, EU, Immigratie, Roemenië, Roma en Sinti. Bookmark de permalink .

5 reacties op Roemenië en Bulgarije “nog niet rijp” voor toetreding

 1. Marc Bouwman zegt:

  Vestandig van die Duitsers. Toch ben ik ook hier van mening dat elk volk zich per referendum per toetredend land zou moeten uitspreken over het voor of tegen van zo’n toetreding.

  Like

  • Marc Bouwman zegt:

   Bovendien zouden de volken van de EU ook moeten overwegen dat Roemenië en Bulgarije een orthodox-christelijke cultuur hebben, anders dan de rest van de lidstaten. Dat brengt een andere manier van denken met zich, een andere cultuur dan de westerse. Willen we dat? Zo ja, mag dat dan per referendum duidelijk gemaakt worden?

   Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Sehr gut, einverstanden! Ordnung muss sein!

  Like

 3. Petrossa zegt:

  Er is niet alleen gebrek aan functioneren bij justitie, beide landen zijn vergeven van mafia-achtige organisaties, corrupt tot de hoogste regionen. Hoe ongelofelijk naief zot ben je wel niet om die bij de EU te halen?

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Voor 1-1-2014 is het al te laat want dan kunnen die lui ongelimiteerd naar west-europa komen.
  Maar dat zal wel mee vallen volgens de linkse politiek.
  Kijk maar naar de polen. daar zijn er ook maar een PAAR van gekomen.
  Men had 20.000 geschat dacht ik en het werden er 300.000.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s