Afghanistan: Westen liegt zichzelf voor

Screenshot_19

De “democratische” verkiezingen gisteren in Afghanistan moesten suggereren dat de Afghanistan-betrokkenheid van het Westen op een bepaalde manier toch juist was. Dat is puur zelfbedrog! Wegens gebrek aan economische perspectieven zal het land na de aftocht tot het einde van het jaar afglijden in chaos. Een mogelijk democratisch verloop ondersteunt het bedrieglijke beeld, volgens welk de “pacificatie” van dit wilde land driekwart jaar voor het vertrek van de troepen uit Afghanistan toch succesvol was en dat Afghanistan na westers ontwikkelingswerk een beetje democratischer en beschaafder is geworden. Dat is puur zelfbedrog! De westerlingen trekken zich sluipend uit Afghanistan terug en laten het land, dat robuust de overname van westerse waarden geweigerd had, aan zijn lot over.

Er blijft weinig over: de begroting van de regering in Kaboel hangt tegenwoordig voor meer dan 60% aan de kraan van buitenlandse ontwikkelingshulp. De landbouw in het noorden en westen van het land houdt zich bijna uitsluitend bezig met opiumteelt – afgezien van de subsistentie-economie. De drugssmokkel is een van de belangrijkste (informele) bronnen van inkomsten van het land…

In de steden gooien de buitenlanders met het geld: de Afghanen verdienen hun geld als chauffeurs, vertalers, schoonmakers of bewaker voor de blanke neuzen – en hun overvloedige budget geven ze uit op markten, waar Chinese zaklantaarns en airconditioninginstallaties te koop zijn. Rondom honderden ontwikkelingswerkers is een gigantische economie van dienstverlening ontstaan, die het armenhuis Afghanistan in leven houdt. Na het vertrek van de soldaten, de puttenbouwers, de bestuurshervormers en regeringsadviseurs zullen de laatste bronnen van economische groei opdrogen. Niemand investeert in Afghanistan…

In werkelijkheid liegen we onszelf in het Westen al jarenlang voor. En negeren het bittere besef dat de inzet in Afghanistan vreselijk mislukt is. Wat echter geen politicus , geen generaal, geen NGO-vertegenwoordiger in het openbaar zal toegeven. Want dat zou betekenen dat men aan de moeder van een van de gesneuvelde soldaten moet uitleggen dat haar zoon voor niets is gestorven: voor een illusie genaamd vrede en vrijheid in Afghanistan.

(Geciteerd uit de “WirtschaftsWoche”!)

Bron:
www.pi-news.net
Auteur: kewil

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Hypocrisie, Islam, Naïviteit, Taliban, Westen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Afghanistan: Westen liegt zichzelf voor

 1. jans zegt:

  De islam is de oorzaak van deze mislukking in Afganistan, zie ook Irak en Egypte. In landen waar de islam verheven is tot staatsgodsdienst zijn maar 2 mogelijkheden. 1: Dictatoriaal gezag of 2: complete chaos. Onder de islam kan geen democratie in vrede leven, van de islam is het tegenovergestelde van vrede en democratie. Dus ik vindt het te kort door de bocht om de Navo en VN de schuld te geven. De Navo en VN zijn wel naief voor een organisatie met zoveel macht, de Navo en de VN zijn alleen maar de katalisator van een probleem dat er al is. Daarom is het zo vreemd dat de EU (Navo / Nato lid) zoveel islamieten Europa binnen haalt. Schijnbaar zien ze het probleem van geweld en politieke onrust los van de islam. Met alle incidenten in Europa zal het de EU socialisten snel duidelijk worden.

  Ik zie beslissingen en gebeurtenissen als oorzaak en gevolg, daarom vertrouw ik de islam in islamieten en regerende politiek niet. Het huidige beleid van politiek en religeuze instellingen is een recept voor de grootste mislukking ooit, maar ik zal het wel verkeerd zien, toch?

  Like

 2. lucky bee zegt:

  Veilig was Afghanistan alleen toen Bin Laden naar Bora Bora moeste, om uiteindelijk naar Pakistan te vluchten.

  Like

 3. Vederso zegt:

  Diana West zegt al jaren dat we uit Afghanistan zouden moeten vertrekken;

  https://ejbron.wordpress.com/2013/12/15/diana-west-de-lessen-van-irak-en-afghanistan/

  Like

 4. Ik heb met de ouders van een gesneuvelde soldaat in Afghanistan gesproken bij mijn thuis en ze een schilderij van hun zoon en nog een gesneuvelde soldaat aangeboden dat ze dankbaar in ontvangst namen. Ik heb ook met ze besproken dat het eigenlijk een zinloze dood is om voor de democratie in Afghanistan te sterven. Dat waren ze met me eens maar ze zeiden ook dat ze dat te danken hadden aan politici in Nederland. En dat Wilders geen schuld treft!

  Like

 5. Luchtpint zegt:

  “De westerlingen trekken zich sluipend uit Afghanistan terug en laten het land, dat robuust de overname van westerse waarden geweigerd had, aan zijn lot over.”

  Een betere stelling kan ik niet bedenken voor het idee dat we in Afghanistan niks te zoeken hebben: het feit dat dit land niet te beschaven valt doorheen zijn geschiedenis omdat de Afghanen ZELF elke modernisering van hun land ACTIEF of PASSIEF gewoonweg afwijzen ! Het bewijs daarvan wordt stomweg geleverd door de hardnekkigheid van de Taliban alleen al.

  Moeten we dus tranen gaan laten omwille van een ondankbaar schijtvolk dat al onze inspanningen in de vuilbak gooit ? Ik vind van niet !

  Like

 6. Yvonne van Cleef zegt:

  Alle landen waar de islam de boventoon voert;links laten liggen,ook financieel!Je kunt daar niet helpen omdat islamieten alleen de lusten willen,maar nooit de lasten.Net als hier:eisen,eisen,eisen,maar er iets tegenover stellen:nooit!Of het moet de ellende zijn die ons dagelijks om de oren springt.Door hen veroorzaakt of aan islam gerelateerd!

  Like

 7. delamontagne zegt:

  Er werden een aantal jaren geleden toch ook “politie-mensen” daar opgeleid door NL-se P-mensen, Nooit las ik eigenlijk wat de resultaten waren van die opleidingen of een bericht “Hoe goed alles al-dan-niet verliep”. Wel herinner ik me jaren ervoor dat NL-se soldaten MEEHIELPEN de beschadigde moskees te herstellen ( of nieuwe bouwen ). Toen in de begin-jaren de eerste NL-se militairen via Internet berichten naar huis stuurden, over de meest ACHTERLIJKE toestanden die ze daar zagen, werden die E-mails gecensureerd. Het moest toch allemaal even glorievol lijken voor de buitenwacht. Het is voor Afghanistan jammer dat ze niet zo,n soort achtergrond hebben als Dubai/Abu Dabi, met al die olie. Die zijn nu schat-en schatrijk en UITERLIJK “zeer” beschaafd. Maar onderhuids nog even barbaars/onbeschaafd als in de tijd dat ze (net als Afghanistan ) in lemen gebouwen woonden

  Like

  • Ze wonen in hutjes en hun vrouwen lopen in tenten, Allah Akbar te prevelen, vijf meter achter hun eigenaar aan…

   Like

   • delamontagne zegt:

    Toch is het soms ook anders. Dit las ik een tijdje terug in een Franse krant van een journalist die naar Iraq was gestuurd. Hij was n.l er-over-verbaasd, dat de mannen van de plaatselijke bevolking hun vrouwen toestonden VOOROP te lopen, terwijl zij ( de mannen ) erachter-aan kwamen.
    De journalist klampt een local dorps-bewoner aan en zegt: “het is toch de gewoonte in islamitische landen dat de vrouwen 10 passen achter hun mannen aanlopen ?” “Ja dat klopt”, zegt de plaatselijke boerenpummel, maar sinds de OORLOG is dat anders”. “HOEZO dat ?”, vraagt de journalist. Well, you see it is de “LAND MINES “

    Like

 8. Jaan zegt:

  Ik heb veertig jaar geleden een reis gemaakt vanaf Nederland overland naar India. Je moest in 5 dagen door Afghanistan heen zijn, want er waren spanningen, Men verwachtte een Russische inval, die inderdaad snel kwam. Er was toendertijd behalve dat het nogal primitief was nog niet zo veel mis met de islam en de bevolking daar. In Iran werd je toen als vrouw al niet meer bediend in een restaurant. Vrouwen werden in Afghanistan ook wel van de straat gehouden, maar vijandig tegen westerlingen was men zeker niet. Ik had een keer gegeten (bestek was er niet) in een eetgelegenheid in Herat en snapte niet wat het kostte. Ik betaalde een paar Afghani’s en toen ik wegging kwam de eigenaar me achterna gerend en gaf me hoofdschuddend twee Afghani’s terug, die ik teveel betaald had,.Dat was toen zo’n 25 cent of zo. Voor hetzelfde geld werd je ook een busreis verkocht voor 6 dollar die om 4 uur vertrok. Als je dan de volgende dag om 4 uur kwam kwam zei men dat de bus om 4 uur ’s nachts gegaan was. Het was toen wel grappig in Afghanistan. In Kaboel kon je pakken Samson shag kopen van 25 gram om joints te draaien. Zulke pakken bestonden in Nederland niet. Iran was andere koek, zelfs toen de sjah er nog was kon je daar de strenge islam al voelen en zag je de vrouwen in de zwarte boerka’s. In Turkije nergens, daar liepen de meiden in Instanboel bij wijze van spreken in hun blote k… Er waren straten bij het Taksimplein waar de blonde hoeren op straat stonden, alleen waren het vaak mannen met borsten en een paal. Nadat je over de Khyberpas vanuit Afghanistan binnenkwam in Pakistan zag je figuren waar je beter een beetje veel bang van kon zijn. Dat waren toen al volop jihadisten. Een ongelofelijk mooi gebied daar bij de Khyberpas, maar gevaarlijk toen al, niet normaal.

  Like

 9. Q zegt:

  De inzet in Afghanistan is helemaal niet mislukt ! Doel van de inzet in Afghanistan was namelijk om Osama Bin Laden te arresteren of te grazen te nemen. Dat viel om de drommel niet mee maar de aanhouder heeft dat pleit gewonnen.

  Alleen de linksdraaiende goedmens kon met zulke oorlogsretoriek niet leven. Daarom werden er tal van redenen aan de haren bij gesleept zoals
  – democratie invoeren
  – het land opbouwen
  – vrouwenrechten afdwingen
  – enz.
  Allemaal vermaledijde humbug om maar niet aan de linksen te hoeven bekennen dat we daar waren om te knokken. Dat vind de linksmens namelijk heel erg onbeschaafd, knokken voor je verworvenheden. Dat al die naderhand bedachte goeddoenerij mislukt is verbaast me niets want dat werd met de links-gebruikelijke halfhartigheid doorgevoerd. Zie de playmobil-missie afgedwongen door Jolande Sap. Al dat soort goedmenselijke wijverigheid hangt me mijlenver de strot uit zo langzamerhand. Wat me nog verder de strot uithangt is dat er werkelijk mensen zijn die al die do-gooders nog geloven ook.
  Dat al dat weekhartige geneuzel is mislukt lag in de lijn der verwachting, bij aanvang al.

  Dat wil niet zeggen dat het oorspronkelijke doel
  DE reden waarom we daar in de eerste plaats naartoe gingen ook is mislukt ! Integendeel zelfs. Het enige wat er mislukt is is al die misplaatste wereldverbeterij. Mooi zo ! Gelukkig maar.
  Jammer dat het veel goeie Nederlandse jongens hun leven heeft gekost, maar we hadden er dan ook al hoog en breed weer weg kunnen zijn als we maar niet naar de linksen geluisterd hadden.
  De linksen zullen niet moe worden om te benadrukken dat onze jongens daar gesneuveld zijn vanwege rechtse oorlogsretoriek.

  Iets zegt me dat hele volksstammen dat dan wel weer zullen geloven. Bah !

  Like

 10. Tempelier. zegt:

  Om westers gezinde regeringen ( stromannen) te plaatsen , mogen best wat soldaten sneuvelen denkt de U.S.A en bevriende landen. Een soort kaartenspel op niveau , met als inzet de levens van soldaten.

  Like

 11. Pingback: Afghanistan, de ontkenningswaanzin en de ondergang van het Westen | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s