Belastingoase Luxemburg: Juncker moet onderzoek tegen zichzelf instellen

Screenshot_22

De belastingregels die Juncker als minister-president van Luxemburg creëerde, moet hij als voorzitter van de Europese Commissie onderzoeken

(Vertaling: E.J. Bron)

Juncker moet als voorzitter van de Europese Commissie wegens twijfelachtige belastingregels een onderzoek instellen tegen Luxemburg. Internationale concerns ontvangen in Luxemburg enorme belastingvoordelen als zij zich in het groothertogdom vestigen. Juncker had deze regels ooit zelf ingevoerd als minister-president van Luxemburg.

Luxemburgs vertragingstactiek met het oog op een EU-onderzoek naar twijfelachtige belastingdeals voor grote bedrijven brengt Jean-Claude Juncker in een groot belangenconflict. Want de voormalige minister-president van het groothertogdom zal komende week benoemd worden tot voorzitter van de Europese Commissie.

Juncker is persoonlijk verantwoordelijk voor de invoering van de Luxemburgse belastingregeling die onderzocht wordt door de EU. De ruzie tussen Luxemburg en de Europese Commissie is in juni dusdanig geëscaleerd, dat Brussel juridische stappen heeft ondernomen. De Europese Commissie wil het groothertogdom er toe dwingen documenten te overhandigen, bericht de “Financial Times”.

Het onderzoek gaat om de vraag of Luxemburg, Ierland en Nederland EU-recht hebben geschonden door belastingvoordelen voor grote concerns te creëren die zich bij hen vestigen. Nederland en Ierland hebben alle gevraagde documenten aan de Brusselse ambtenaren overhandigd, Luxemburg echter niet.

De Luxemburgse zaak concentreert zich op de belastingtechnische behandeling van de daar gevestigde financiële tak van Fiat. Maar ook de online-firma “Amazon” zou bij het onderzoek betrokken kunnen raken. Het groothertogdom heeft tot eind deze week de tijd om de door de Europese Commissie opgevraagde documenten te leveren.

Als Luxemburg niet toegeeft, dreigt er een escalatie van de ruzie en een grote geldboete. Juncker moet wellicht optreden tegen zijn eigen land – vanwege belastingregels die tijdens zijn eigen regeringstijd werden gecreëerd om grote bedrijven naar het land te lokken.

Voor zulke belangenconflicten bestaat in het EU-recht geen regeling. Weliswaar bestaan er in de gedragscode voor leden van de Europese Commissie regels voor financiële belangenconflicten die de onafhankelijkheid kunnen bedreigen, niet echter met het oog op politieke zaken.

Aan de 18-jarige regeringstijd van Juncker kwam verleden jaar een einde, nadat hij bij de verkiezingen de meerderheid in het parlement was kwijtgeraakt. In zijn tijd als minister-president maakte hij van Luxemburg de grootste belastingoase van de EU. Het groothertogdom trok miljarden dollar en euro van privépersonen en concerns aan, die belastingen in het eigen land wilden vermijden. Zijn financiële sector is sinds 1980 van praktisch nul gestegen naar 3 biljoen euro.

Gedurende zijn tijd als minister-president verzette Juncker zich tegen de plannen van de EU om het bankgeheim te versoepelen. De meerderheid van de EU-landen wil echter optreden tegen belastingvermijding door de data van de rekeninghouders binnen de EU uit te wisselen. Pas de nieuwe Luxemburgse regering accepteerde uiteindelijk de versoepeling van het bankgeheim.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europese Commissie, Graaien, Hypocrisie, Luxemburg. Bookmark de permalink .

10 reacties op Belastingoase Luxemburg: Juncker moet onderzoek tegen zichzelf instellen

  1. Lucie zegt:

    Nou,dat zal er dan wel heel eerlijk aan toe gaan,ahum!
    Wat een zwijnen zooi is die hele EU-bende,om te kotsen.

    Like

  2. Pingback: Belastingoase Luxemburg: Juncker moet onderzoek tegen zichzelf instellen - JDreport.com

  3. Edwin Lauxen zegt:

    Glazen Alcohol en een vette sigaret tijdens het goedkeuren van zijn eigen vleeswaren op de kosten van de belastingsbetalers, wat voorspelbaar ! Op het schavot die gast !

    Like

  4. lucky bee zegt:

    Kan een alcoholiker eerlijk alles toe geven?

    Like

  5. sir Colin de Jong zegt:

    Het is een groot rovershol bij de nagenoeg niets zinnigs presterende EU,wat ons allen een vermogen kost.

    Like

  6. Anneke zegt:

    Daar is deze dwaas niet toe in staat!!! ! !!! “Hij kent zichzelf niet eens…hahahah”.

    Like

  7. Igor zegt:

    Dus de WC eend doctrine!!!

    Like

  8. Tom Hendrix zegt:

    Graaien, bedriegen, liegen, dat alles is het handelsmerk van deze VOLKSVERRADER JUNCKER!

    Like

  9. Pingback: Juncker wil instantie oprichten om de bureaucratie af te bouwen | E.J. Bron

Plaats een reactie