Aantal doden bij aanslag in Ankara stijgt naar 86

Screenshot_31

(Vertaling: E.J. Bron)

Bij een terreuraanslag op een regerings-kritische demonstratie in de Turkse hoofdstad Ankara zijn minstens 86 mensen om het leven gekomen. Bij de explosies vandaag zouden 186 mensen gewond zijn geraakt, zei de minister van Volksgezondheid Mehmet Mëzzinoglu zaterdag tijdens een persconferentie.

De Turkse staatspresident Recep Tayyip Erdoğan veroordeelde de daad als een “afschuwelijke aanslag” op de eenheid en de vrede van het land. Enkele uren na de aanslag verkondigden de Koerdische rebellen dat ze hun aanvallen op Turkse politieagenten en soldaten tijdelijk zullen staken.

Volgens het Turkse persbureau “Anadolu”, dat zich beriep op regeringskringen, ging het in Ankara vermoedelijk om een zelfmoordaanslag. “We vermoeden dat er sprake is van een terroristische verbinding”, zei een regeringsvertegenwoordiger tegenover het persbureau AFP.

Vanochtend hadden er twee explosies te midden van de deelnemers aan een vredesdemonstratie van linkse groeperingen en partijen plaatsgevonden, die voor het hoofdstation van de Turkse hoofdstad bijeengekomen waren. Op videobeelden waren dansende demonstranten te zien toen er achter hen plotseling een enorme explosie plaatsvond. Op de plek van de aanslag lagen tientallen lijken op de grond, die met vlaggen en spandoeken werden afgedekt.

“Een demonstratie die de vrede zou moeten bevorderen, is een bloedbad geworden”, zei de 52-jarige Ahmet Onen in tranen, die met zijn vrouw naar de geplande demonstratie was gekomen. Andere demonstranten reageerden woedend, de politie dreef hen met schoten in de lucht uiteen.

Onder andere de Koerdische partij HDP had tot de regeringskritische protestmars opgeroepen. Haar chef Selahattin Demirtas sprak van een “reusachtig bloedbad” en een “barbaarse” aanval op diegenen die vrede in het land en geen bloedvergieten wilden.

In Turkije was in de afgelopen maanden het conflict tussen de regering en de Koerdische rebellen weer geëscaleerd. Na een aanslag op een pro-Koerdische manifestatie in juli in Suruc met 32 doden hadden de rebellen van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) twee Turkse politieagenten vermoord. Weinig later begon het Turkse leger met grootscheepse luchtaanvallen op PKK-stellingen in Noord-Irak en in het zuidoosten van Turkije. Sindsdien werden er 140 Turkse politieagenten bij aanslagen door de PKK en 1700 Koerdische rebellen bij bombardementen door het leger gedood.

Men had tot het laatst toe verwacht dat de PKK een wapenstilstand zou afkondigen. Kort na de aanslag maakte de overkoepelende organisatie van de PKK, de Unie van het gemeenschappelijke Koerdistan (KCK), vandaag tenslotte bekend dat zij haar aanvallen tot de parlementsverkiezingen op 1 november zou staken. Na “oproepen uit Turkije en het buitenland” zou de beweging een “periode van inactiviteit” hebben besloten, werd er gezegd.

In Turkije wordt begin november een nieuw parlement gekozen, nadat de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP van Erdoğan bij de verkiezingen in juni haar absolute meerderheid was kwijtgeraakt, omdat het de pro-Koerdische HDP gelukt was in het parlement te komen. Coalitiegesprekken waren in de zomer mislukt.

Bron:
www.focus.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Islam, Koerden, Terrorisme, Turkije. Bookmark de permalink .

10 reacties op Aantal doden bij aanslag in Ankara stijgt naar 86

 1. rs zegt:

  Moslims tegen Moslims ?????

  Like

 2. louis portugal zegt:

  Misschien Rutte even naartoe sturen of vergis ik me en zijn het onderlinge geschillen i.p.v. wat eigen (duits) gaius.

  Like

 3. dgneree zegt:

  Door Turkije gesteunde ISISmoslims tegen Koerden.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Wat een vreedzame religie, die islam, vinden jullie ook niet? Proest….

  Like

 5. Seculiere TR/VL zegt:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s